Co z tym Gorzowem?

• 69 Odpowiedzi
  • 13271 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Co z tym Gorzowem?
« dnia: Sierpień 18, 2009, 14:52:10 »
Jeżeli wyznaczymy sobie trasę przez DK3 via Gorzów, to przy trasie do 100km wyznaczy nam właściwie ekspresówką (obwodnicą), a przy dłuższej pcha przez centrum Gorzowa. Najwyraźniej trasa wojewódzka z rondami jest dla AM lepsza od ekspresowej :).

Ot taki bug.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Co z tym Gorzowem?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:54:50 »
1. Jaką masz wersję AM ?
2. nie potrzeba zakładać nowego tematu bo o takich sprawach są wątki dot. konkretnej wersji !
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2009, 15:23:19 »
Potwierdzam miałem to samo w 5.5.2 jadąc miesiąc nad morze (trasa optymalna) - ale jak wracałem spowrotem i dalem na trase szybką to już prowadziło obwodnicą...

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2009, 15:28:15 »
Jeżeli wyznaczymy sobie trasę przez DK3 via Gorzów, to przy trasie do 100km wyznaczy nam właściwie ekspresówką (obwodnicą), a przy dłuższej pcha przez centrum Gorzowa. Najwyraźniej trasa wojewódzka z rondami jest dla AM lepsza od ekspresowej :).

Ot taki bug.

mialem ten sam problem z Trojmiastem. Ponizej 100km wyznaczal obwodnica Trojmiasta, powyzej pchal przez Gdansk. Zglosilem problem do AM, przydaloby sie, zebys zrobil to samo ze swoja trasa. Ewidentny babol w algorytmie wyznaczania trasy (zapewne) optymalnej

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2009, 15:36:27 »
z Gorzowem problem występuje od zawsze!

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:02:20 »
1. Jaką masz wersję AM ?
2. nie potrzeba zakładać nowego tematu bo o takich sprawach są wątki dot. konkretnej wersji !

Ad. 1. 5.5.3.
Ad. 2. Babol jest chyba w każdej :)

Ale po wyznaczeniu trasy przez centrum Gorzowa spróbujcie poblokować odcinki, którym was kieruje. Za nic w życiu nie poprowadzi was w całości obwodnicą, prędzej wyprowadzi za województwo. Pomaga tylko punkt Przez.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 16:06:01 wysłana przez rgr »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2009, 18:11:55 »
Trasa "szybka" o długości 455km, prowadzi obwodnicą Gorzowa. Sprawdzona w lipcu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 18:15:28 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2009, 18:27:39 »
Cytat z Miplo:
"Zablokowane odcinki / Polska
Gorzów Wlkp, zablokowany odcinek, około 10km
Zablokowany odcinek (E65;3). Od 28.07.2009 do 20.10.2009. Zjazd ze "slimaka" Gorzowie-Małyszyn na ulicą Szczecińską, koniec w Jastrzębcu. (Oznakowany objazd przez Baczynę i Marwice)
Gorzów Wielkopolski, woj. lubuskie"

To jest blokada ustawiona na wjeździe na obwodnicę Gorzowa. Jeśli synchronizujecie blokady z Miplo, może to ta właśnie blokada wymusza zmiany w routingu?
Choć mnie i tak wyznacza trasę objazdem wymienionym w opisie blokady. (Jak w screenie u AdamaMie.)

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2009, 20:16:02 »
Nie używam blokad z Miplo. A AdamMie tak, bo tak właśnie prowadzi objazd.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2009, 20:34:35 »

Ot taki bug.

Dlaczego bug, przy trasie 455 km (trasa szybka), wyznaczyła mi trasę obwodnicą Gorzowa a nie przez centrum Gorzowa jak piszesz. Jechałem tą trasą 4 lipca.
Jadąc trasą "optymalna" nocą , szybciej będzie przez centrum Gorzowa niż obwodnicą (tak mi się wydawało).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 21:03:34 wysłana przez AdamMie »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2009, 20:39:24 »
Bug, bo trasa przez miasto jest raptem 1-2km krótsza, a prowadzi najwyżej wojewódzką.
Przy optymalnej (ust. na szybko) powinna prowadzić obwodnicą (ekspresową).

Ponadto przyblokowanie odcinków przez miasto powinno skutkować przeniesieniem na ekspresówką, a tu figa - prowadzi nawet lokalnymi wokół miasta, byle nie obwodnicą. Na dodatek przy krótszych trasach prowadzi już obwodnicą (a przy długich nie).

Tak więc gdzieś w algorytmie siedzi pluskwa :).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 20:41:21 wysłana przez rgr »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2009, 22:06:25 »
Bug, bo trasa przez miasto jest raptem 1-2km krótsza, a prowadzi najwyżej wojewódzką.
Przy optymalnej (ust. na szybko) powinna prowadzić obwodnicą (ekspresową).

Ponadto przyblokowanie odcinków przez miasto powinno skutkować przeniesieniem na ekspresówką, a tu figa - prowadzi nawet lokalnymi wokół miasta, byle nie obwodnicą. Na dodatek przy krótszych trasach prowadzi już obwodnicą (a przy długich nie).

Tak więc gdzieś w algorytmie siedzi pluskwa :).

Albo w mapie, ale mimo to potwierdzam dokładnie to co piszesz i to, że ten problem ma już siwą brodę.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2009, 22:28:48 »
spowodowane to moze byc tym ze priorytet objazdu starego (ktory byl wyznaczony przez Gorzow w trakcie budowy obwodnicu) przez AM nie zostal zmniejszony ?

--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2009, 22:42:20 »
Trasa "szybka" o długości 455km, prowadzi obwodnicą Gorzowa. Sprawdzona w lipcu.

Nie rozumiem o co wam chodzi z Gorzowem, trasa 455km "szybka" prowadzi obwodnicą Gorzowa, ta sama trasa ale "optymalna" prowadzi przez Gorzów, w czym problem? Czas jazdy 5godzin i 25 minut w obu przypadkach.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 22:56:34 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2009, 00:01:15 »
Optymalna dość mocno zależy od ustawień suwaka krótka<->szybka.
Ponadto, jest przecież suwak do ustawiania szybkości generowania trasy kosztem dokładności obliczeń. To też rzutuje na różnice w wyznaczanych trasach.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 19, 2009, 15:22:37 »
Optymalna dość mocno zależy od ustawień suwaka krótka<->szybka.
Ponadto, jest przecież suwak do ustawiania szybkości generowania trasy kosztem dokładności obliczeń. To też rzutuje na różnice w wyznaczanych trasach.

A tych suwaków wcale nie powinno być w Automapie. Tak jak w TT - prosto i bez kombinowania suwakami, a i tak prowadzi obwodnicą. Z resztą z AM wywaliłbym kilkanaście innych bezsensownych ustawień.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 19, 2009, 18:01:08 »
No widzisz, dla jednych te ustawinia sa bezsensowne, dla innych sa wrecz kluczowe i dlatego wybieraja np. AM.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 19, 2009, 18:33:28 »

Nie rozumiem o co wam chodzi z Gorzowem, trasa 455km "szybka" prowadzi obwodnicą Gorzowa, ta sama trasa ale "optymalna" prowadzi przez Gorzów, w czym problem? Czas jazdy 5godzin i 25 minut w obu przypadkach.

To teraz po wyznaczeniu optymalnej spróbuj blokować tak odcinki, by kierując się logiką AM wyznaczyła trasę przez obwodnicę. Powodzenia...

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 19, 2009, 18:51:55 »
Po prostu zjedź na obwodnicę i AM przeliczy, ale problem
Nawigacja wspomaga, a nie zastępuje umysł kierowcy - nie zapominajmy o tym.
W przepisach są znaki pionowe, a nie komunikaty nawigacji.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 18:53:26 wysłana przez matthiasgor »
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 19, 2009, 19:45:28 »

To teraz po wyznaczeniu optymalnej spróbuj blokować tak odcinki, by kierując się logiką AM wyznaczyła trasę przez obwodnicę. Powodzenia...

Po co to robić skoro AM sama wyznacza trasę szybką obwodnicą.

Nadal Cię nie rozumiem. Pisałeś, "przy trasie do 100km wyznaczy nam właściwie ekspresówką (obwodnicą), a przy dłuższej pcha przez centrum Gorzowa", u mnie wyznacza prawidowo. Może to sprawa ustawienia suwaków.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 19:52:47 wysłana przez AdamMie »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 19, 2009, 22:31:11 »
No widzisz, dla jednych te ustawinia sa bezsensowne, dla innych sa wrecz kluczowe i dlatego wybieraja np. AM.

Myślę, że wcale nie dlatego wybierają.

Gdyby hipotetycznie TT miał mapę Polski Geosystemu i cenę (zakupu i eksploatacji) Automapy sam byś go wybrał.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 19, 2009, 22:52:17 »
...
Gdyby hipotetycznie TT miał mapę Polski Geosystemu i cenę (zakupu i eksploatacji) Automapy sam byś go wybrał.

Gdyby szafa miała sznurek to by windą była.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 19, 2009, 23:11:27 »

Zrobiłem mały eksperyment z szafą i sznurkiem - niestety nie masz racji.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 20, 2009, 00:20:41 »

Na pewno nie. To nie tylko kwestia map. Do mnie po prostu grafika TT nie przemawia. Choć niewątpliwie kilka rozwiązań z TT bym chciał w AM. Np Mapshare, asystent pasa ruchu lub IQRoutes (to mam nadzieję już wkrótce będzie :ok:). Z drugiej strony Miplo (z wszystkimi jego wadami) i bogactwo dostosowań do upodobań użytkownika.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 20, 2009, 08:23:11 »

Zrobiłem mały eksperyment z szafą i sznurkiem - niestety nie masz racji.

ktos "jechal" szafa na dol ?  :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 20, 2009, 09:03:55 »
Na pewno nie. To nie tylko kwestia map. Do mnie po prostu grafika TT nie przemawia. Choć niewątpliwie kilka rozwiązań z TT bym chciał w AM. Np Mapshare, asystent pasa ruchu lub IQRoutes (to mam nadzieję już wkrótce będzie :ok:). Z drugiej strony Miplo (z wszystkimi jego wadami) i bogactwo dostosowań do upodobań użytkownika.

Ok, ale powiedz tak szczerze - korzystasz na co dzień z tych wszystkich suwaczków w AM? Co trasa nimi "majdrujesz" żeby mieć jak najlepszy efekt końcowy? Czy może raczej jest tak, że raz je sobie poustawiałeś i na tym koniec.

Założę się, że znaczą część suwaków i opcji AM, większość jej użytkowników ma ustawione raz na początku i na tym koniec. Śmiem twierdzić, że większość nawet niczego nie rusza, i że część opcji mamy ustawione dokładnie tak samo wszyscy jak tu jesteśmy na tym forum.

A więc jaki jest sens istnienia w aplikacji opcji które i tak wszyscy mają jednakowo ustawione?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2009, 09:19:48 wysłana przez emisiu »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 20, 2009, 09:41:08 »
"Założę się, że znaczą część suwaków i opcji AM, większość jej użytkowników ma ustawione raz na początku i na tym koniec. "

Ja do nich należę ale chciałbym mieć do nich dostęp.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 20, 2009, 09:45:05 »
Ok, ale powiedz tak szczerze - korzystasz na co dzień z tych wszystkich suwaczków w AM? Co trasa nimi "majdrujesz" żeby mieć jak najlepszy efekt końcowy? Czy może raczej jest tak, że raz je sobie poustawiałeś i na tym koniec.

Ale przecież one nie są od tego, żeby nimi ciągle "majdrować". Ustawiam sobie, jak mi pasuje i zmieniam rzadko, głównie suwak trasy optymalnej - inaczej na codzień, inaczej na urlopie. Tyle, że np. ustawienia skali (gdzie jest większość suwaczków!) i zachowania się przy zbliżaniu do manewru, na pewno różnią się dla różnych użytkowników, o czym nie raz było tu na forum.

Założę się, że znaczą część suwaków i opcji AM, większość jej użytkowników ma ustawione raz na początku i na tym koniec.

Pewnie tak, ale to nie znaczy, że wszyscy tak samo. Pewnie kilka funkcji dało by się oprogramować automatycznie, ale i tak sądzę, że wielu byłoby niezadowolonych. Stąd według mnie słuszna koncepcja: maksimum parametrów do ustawiania, a dla nie lubiących grzebania - parametry domyślne ustawione pod gusta większości.

Śmiem twierdzić, że większość nawet niczego nie rusza, i że część opcji mamy ustawione dokładnie tak samo wszyscy jak tu jesteśmy na tym forum.

To, że większość nie rusza, to ich problem (pewnie głównie ze zrozumieniem funkcji, jakie realizują) oraz potwierdzenie faktu, że domyślne ustawienia są dość uniwersalne. Ale daleki byłbym od stwiedzenia, że wszyscy mają podobne ustawienia.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 20, 2009, 15:09:43 »
Nadal Cię nie rozumiem. Pisałeś, "przy trasie do 100km wyznaczy nam właściwie ekspresówką (obwodnicą), a przy dłuższej pcha przez centrum Gorzowa", u mnie wyznacza prawidowo. Może to sprawa ustawienia suwaków.
Tak, bo masz włączone pomijanie miejskich lokalnych. Ale to nie jest rozwiązanie problemu, raczej proteza, i to średnio przydatna.
Napisane: Sierpień 20, 2009, 15:08:15
Po prostu zjedź na obwodnicę i AM przeliczy, ale problem
Nawigacja wspomaga, a nie zastępuje umysł kierowcy - nie zapominajmy o tym.
W przepisach są znaki pionowe, a nie komunikaty nawigacji.
Nie widzę żadnego problemu z trafieniem na obwodnicę (chociaż jechałem pierwszy raz tamtędy).
Problem w tym, że w planowaniu trasy siedzi błąd i tyle. A od błędów jest to forum.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 20, 2009, 15:21:03 »
Tak, bo masz włączone pomijanie miejskich lokalnych. Ale to nie jest rozwiązanie problemu, raczej proteza, i to średnio przydatna.

Drogi miejskie lokalne, to zupełnie inne drogi, niż te, którymi prowadzi AM przez centrum Gorzowa i nie ma wpływu zaznaczenie pomijania tych dróg w wyznaczeniu tej trasy.
Ja mam zaznaczone pomijanie gruntowych utrzymanych i gorszych, a AM zawsze prawidłowo wyznacza trasę przez obwodnicę, niezależnie od długości trasy.
Jedyne znaczenie ma przesunięcie suwaka trasy optymalnej w kierunku trasy krótkiej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2009, 15:22:46 wysłana przez akubit »