Co ma lepszą mapę: AM4, TomTom, Igo, Destinator oraz zasady poprawnej pisowni nazw miejscowości

• 55 Odpowiedzi
  • 11671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Moi CO MNIE OBCHODZIU pokrycie wg. producenta MNIĘ OBCHODZI rzeczywista ilość KWIATKÓW (vide AP).
Zrestą polecam zabawę. Porównanie dema GPMapy, mapy AP czy też najnowszej AM. Mapa nieutwardzona w AM jest asfaltem w GP i lepszą w AP i odwrotnie. Ulice nie dochodzące w jednej mapie są przejezdne w drugiej itd itp. Oczywiście dotyczy to drobnicy. Zatem jak chcesz przejechać SZUTREM przez las AM zdecydowanie wygra. W pozostałych przypadkach jej przewaga drastycznie spada. A np w Tarnowie TO AM musiała gonić TT (wcześniej baza adresowa i ZDECYDOWANIE mniej kwiatków). Może obecnie poprawili mapę że jest LEPSZA ale nie mam ochoty tego sprawdzać.
PS
Zresztą już ktoś sprzadzał za danymi GUS że AM ma 110% poktycia kraju :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 22:40:45 wysłana przez student2 »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Moi CO MNIE OBCHODZIU pokrycie wg. producenta MNIĘ OBCHODZI rzeczywista ilość KWIATKÓW (vide AP).
Zrestą polecam zabawę. Porównanie dema GPMapy, mapy AP czy też najnowszej AM. Mapa nieutwardzona w AM jest asfaltem w GP i lepszą w AP i odwrotnie. Ulice nie dochodzące w jednej mapie są przejezdne w drugiej itd itp. Oczywiście dotyczy to drobnicy. Zatem jak chcesz przejechać SZUTREM przez las AM zdecydowanie wygra. W pozostałych przypadkach jej przewaga drastycznie spada. A np w Tarnowie TO AM musiała gonić TT (wcześniej baza adresowa i ZDECYDOWANIE mniej kwiatków). Może obecnie poprawili mapę że jest LEPSZA ale nie mam ochoty tego sprawdzać.
PS
Zresztą już ktoś sprzadzał za danymi GUS że AM ma 110% poktycia kraju :)
Kwiatek ma to do siebie, że możesz go objechać. Natomiast nigdy nie trafisz do czegoś, co nie istnieje na mapie.
AM setki razy wpuściła mnie w maliny i to takie prawdziwe, z przedzieraniem się przez krzaki. Jednak tyle samo razy z tych malin mnie wyprowadziła i zawiodła do celu.

Piszesz o drobnicy i szutrze, jakby to były jakieś fanaberie, które normalnemu, cywilizowanemu człowiekowi są zbędne, a wręcz powinny zostać uznane za szkodliwe.
A ja mam przykład z wczorajszego dnia. Jechałem z Kielc do Warszawy. Pewnie po raz tysięczny w swoim długoletnim życiu. Trasę znam tak dobrze, że jeśli w jakiejś przydrożnej chałupie kobita zmieni firanki w oknie, to ja to zauważę. Teoretycznie, włączanie nawigacji jest głupotą, bo nawet miejsca, w których lubią stawać policjanci znam lepiej, niż sami faceci z drogówki, skoro jeżdziłem tą trasą wcześniej, niż oni się urodzili.

W ferworze załatwianych wczoraj spraw i rozmów telefonicznych prowadzonych z samochodu zapomniałem sobie, że od paru tygodni rozsądny człowiek jeździ Wawa-Kielce i odwrotnie nie przez Radom, tylko przez Końskie, Drzewicę, Nowe Miasto. Ze względu na remonty i rozbudowę dróg, z których najbardziej doktkliwe są w Łącznej pod Kielcami.
I, w głupocie swojej, wrąbałem się tam właśnie w wielokilometrowy korek. Byłem zmęczony, nie chciało mi się zawracać, miałem gazety na fotelu pasażera, pomyślałem - postoję. Kiedy jednak po 40 minutach przesunąłem się o 500 m, a do końca odcinka remontowanego było jeszcze z 6 km - postanowiłem poszukać objazdu. Wspominałem, że jeżdżę na dwie nawigacje. Do objazdów używam Nuvi z GPMapą, bo jest tam do tego jeden przycisk w pierwszym menu i cała operacja wytyczenia objazdu trwa kilkanaście sekund brutto. Ale jadąc już bocznymi drogami obserwowałem (z ciekawości) obydwa ekrany. I AM i GPM miały komplet dróg na zadupiach, które przemierzałem w czasie objazdu. Sądzę zatem, że AM wytyczyłaby podobną trasę. Ale tego nie sprawdzałem.

Pokonałem objazd w czasie jakichś 15 minut, a stać musiałbym pewnie jeszcze z godzinę. Na wyznaczonej trasie był nawet ok. 100-metrowy odcinek (o zgrozo!) szutrówki. Całkiem przejezdnej, bez księżycowych kraterów. Ale szutrówki. Przebycie jej, z maksymalnie wytężoną uwagą, zajęło mi pewnie całych 20 sekund. Pozostałe drogi w normie, jak to na prowincjonalnych zadupiach. Czyli znacznie lepsze, niż połowa jezdni w Warszawie.

Jeśli zatem TomTom jest w stanie wyznaczyć taki objazd przez Jęgrzną, Zaciszowice, Podłazie, Wiąckę, Wzdół Rządowy, Michniów, Suchedniów, to chylę czoła. Jeśli nie, to mam jeszcze owe wczorajsze gazety i mogę podrzucić użytkownikom, znakomitego skądinąd, programu TTN-ileśtam. Przydadzą się w Łącznej i wielu innych miejscach, gdzie potrzebna jest mapa o szczegółowości przewyższającej plan Ostrowi/Ostrowa Mazowieckiej/Mazowieckiego/Mazowieckiemu/Mazowieckich. Whatever...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 07:14:41 wysłana przez Moi »

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Dorzucę i ja tutaj swój kamyczek  :-|
Żeby poczuć blusa nawigacji samochodowej trzeba pojeździć trochę z dobrym softem na zachodzie Europy gdzie prawdziwa nawigacja istnieje już o czasów gdy u nas szczytem marzeń był... talon na fiacika 126P.
Tak więc mając okazję przemierzenia sporej częsci Europy z zachodnim softem mogę powiedzieć jedno; dla mnie nawigacja ma sens tylko wtedy gdy mam PEŁNE (tj. bliskie 100%) pokrycie dróg i adresów i naturalnie dobry routing który to pokrycie spożytkuje. Bo tylko wtedy mogę się niemal calkowicie zdać na nawigację, odpalam "Pcim dolny, ulica Burakowa 5" i jadę :ok:. Każde odstępstwo od tej reguły powoduje że mamy do czynienia z zabawką a nie z nawigacją.
I z takim wstępem pozwolę sobie na meritum. Mając porównanie z prawdziwą nawigacją "zachodnią" uważam że Automapie na obszarze Polski już niewiele do tego poziomu brakuje. Jeżeli poprawią w 4.1 aktualne błędy a w najbliższej przyszłosci uzupełnią mapę ulic i adresów na wszystkie miejscowości w polsce (a nie tylko miasta) to będzie to już produkt na "zachodnim poziomie".
I na koniec porównanie z Destinatorem 6 - wersją oficjalną w Polsce; D6 nie nadaje się do Nawigacji a tylko do "nawigacji" na drogach naszego kraju, z uwagi na... brak dróg na mapach - ot taki "drobiazg" :ohreally: Odwrotna sytuacja jest po przekroczeniu naszej zachodniej granicy.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Co ma lepszą mapę: AM4, TomTom, Igo, Destinator oraz zasady poprawnej pisow
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 07, 2007, 09:28:12 »
[ciach...]
BTW, sprawdziłem jak wygląda Zielona Góra na mapie 652.1204, czyli najstarszej dostępnej z TTN 6, tej z 34% pokryciem
Zielona Góra jest tam odwzorowana nie gorzej niż na mapie najnowszej (poniżej screenshoty). Zarazem nie przypominam sobie, by PNA z TTN 6 miały mapy Polski z pokryciem gorszym niż 34%. Innymi słowy albo facet kupił sobie PNA z regionem innym niż Polska (np. UK) i dziwi się że nie ma map naszego kraju, albo miał tego TT 6 "legalnego inaczej" i zainstalowane mapy przestarzałe co najmniej o rok.
Nie chce mi się sięgać po najstarsze mapy jakimi dysponuję, sprzed około 2 lat (23% pokrycia) i przeznaczone jeszcze do TTN 5 - ale nie zdziwiłbym się, gdyby tam Zielona Góra również była dość dobrze pokryta :")
[ciach...]

Ale ten człowiek upierdliwy... Sam poucza, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi, w moich postach napisałem, cytuję:
"[...]facet kupił coś, co ponoć miało być cacy, a okazało się najprawdopodobniej ustrojstwem z zainstalowanymi mapami Europy zachodniej a Polska miała pewno tylko przejazdówkę. No i biedny chłop rwie sobie włosy z głowy.[...]"
Oraz:
"Ty mi podałeś swoje ziewanie i zrzuty Zielonej Góry (dużego miasta, które nawet w wersji z pokryciem 34% powinno mieć taką mapę).

Tak więc nie wiem po co te jego dywagacje na ten temat? Przecież chyba można z tego zrozumieć, że facet kupił PNA z mapą Europy zachodniej bez map naszego regionu. Gdyby kupił z mapą naszego regionu, to najprawdopodobniej nawet w mapie z roku 2006 (a być może i wcześniejszych) miałby dość dokładną Zieloną Górę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 09:30:17 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Wspominałem, że jeżdżę na dwie nawigacje. Do objazdów używam Nuvi z GPMapą, bo jest tam do tego jeden przycisk w pierwszym menu i cała operacja wytyczenia objazdu trwa kilkanaście sekund brutto ...

Moi, no wiesz ... czyżby i Ciebie uczyć trzeba obsługi AM? :P
Sądzisz że a Automapie jest inaczej?
No w sumie jest bo dodatkowo można przypisać objazd do klawisza sprzętowego
i cała operacja potrwa jeszcze sekundę krócej :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
Podałem przykład z dnia wczorajszego.

Dziś wybieram się na Rajd Nikon w dolnośląskie. Kto był na rajdzie, wie jak wygląda tam kibicowanie. Trzeba (warto) przemieszczać się z odcinka na kolejny odcinek specjalny. Przy czym, z powodu rajdu, drogi (w większości i tak siódmej kolejności odśnieżania) są w wielu miejscach pozamykane. Często można poruszać się wyłącznie szutrówkami. W przeciwnym razie trzeba byłoby nadłożyć kilkadziesiąt kilometrów, czyli dojechać na OS, kiedy chłopaki już śpią.

Którą wersję TomToma i jakie oznaczenie map polecilibyście na użytek mojego dzisiejszego wyjazdu? A może jest jakaś wersja nieoficjalna map, dostępna na ruskich, ukraińskich, bułgarskich, tureckich, izraelskich czy rumuńskich serwerach?

Większość userów używa nawigacji, aby raz do roku przejechać z Warszawy do Ustki i z powrotem, zżymając się, że w Pikutkowie program na rondzie poprowadził lewą flanką. No skandal. TomTom nigdy by czegoś takiego... itd. Lewą stroną? Łojezu! Ale jaja! Na rondzie?!

Zupełnie nie przeszkadzają mi te "kwiatki", kiedy mam świadomość, że odpalam dziś AM i dotrę w dowolne miejsce Rajdu Nikon. Bo wiem, że nie jadę na wczasy drogą międzynarodową lub krajową, gdzie znaki drogowe zupełnie wystarczą do nawigacji. Jadę na zadupia, gdzie dokładna mapa jest niezbędna, zaś alternatywą jest rozkładanie na dachu samochodu turystycznej mapy formatu A0. Dość ciężko, szczególnie w czasie jazdy.

I takie przygody z nawigacją mam kilkadziesiąt razy w roku. W związku z czym przekonywanie mnie, że TomTom to tzw. kultura wyższa plus korygowanie map przy pomocy suwmiarki i mikrometru, jest bezcelowe. Używałem ich produktów jeszcze na Psionie, te wszystkie StreetMapsy, EnRoute, Route Plannery i kolejne wypusty TTN (do 5tki). Gdzieś tu na Forum jest mój post sprzed kilku lat, mówiący o tym, że TTN3 wcięło w Amsterdamie całe duże osiedle, istniejące od 20 lat. Odkryłem przypadkowo, chcąc odwiedzić mieszkającego tam kolegę. Więc kwiatki bywają i w TomTomie. W dodatku są to (były?) kwiatki wielkości kilkunastu ogrodów botanicznych.

Ta opinia to jest jakaś mentalność rodem z ancien regime'u, że co z PEWEX-u to musi być lepsze. Już nie.
Choć TomTom to program znakomity.

*

• 6498
Moi, no wiesz ... czyżby i Ciebie uczyć trzeba obsługi AM? :P
Sądzisz że a Automapie jest inaczej?
No w sumie jest bo dodatkowo można przypisać objazd do klawisza sprzętowego i cała operacja potrwa jeszcze sekundę krócej :)

Jak każdy szanujący się użytkownik czegokolwiek - od nożyczek do skomplikowanego softu, uważam czytanie instrukcji za coś w najwyższym stopniu obrzydliwego. Strata czasu dla takich kozaków jak my.
Uwierzyłbyś, że dwa miesiące temu poszedłem do sklepu, żeby kupić przywoływanego tu TTN6, bo musiałem mieć nawigację do kontaktów z Outlooka? Dopiero sprzedawca uświadomił mi, że AM4 już to ma. Dzięki temu wszedłem drogą kupna w posiadanie piątej licencji AM. Prywatnej, żeby nie było wątpliwości.

Co do przypisywania poleceń do klawiszy - tu się kłania RTFM i olbrzymi nakład 20 sekund pracy na ustawienie. Komu by się chciało?
 :grin:

*

Offline kwieto

• 2785
Odp: Co ma lepszą mapę: AM4, TomTom, Igo, Destinator oraz zasady poprawnej pisow
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 07, 2007, 10:43:27 »
Jeśli zatem TomTom jest w stanie wyznaczyć taki objazd przez Jęgrzną, Zaciszowice, Podłazie, Wiąckę, Wzdół Rządowy, Michniów, Suchedniów, to chylę czoła.

Więc chyl...

Ja ze swej strony poproszę o trasę z Krempnej do Radocyny via Nieznajowa.
Jest to główna trasa którą się między tymi dwiema miejscowościami jeździ.
Na pocieszenie dodam, że póki co, w TT również tej drogi nie ma.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 07, 2007, 10:54:28 »

No w sumie jest bo dodatkowo można przypisać objazd do klawisza sprzętowego i cała operacja potrwa jeszcze sekundę krócej :)

Wystarczy dotknąć ekranu w czasie nawigacji, z menu wybrać objazd/blokada i sprawa załatwiona. Z tym, że polecam przerobione menu np. DarkaFoto, nocnegoMarka, czy też moje. Sprawdza się zdecydowanie lepiej, niż to oryginalne. Popatrz tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76395.30 . W tym przypadku nadmiar nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jak każdy szanujący się użytkownik czegokolwiek - od nożyczek do skomplikowanego softu, uważam czytanie instrukcji za coś w najwyższym stopniu obrzydliwego. Strata czasu dla takich kozaków jak my.
Uwierzyłbyś, że dwa miesiące temu poszedłem do sklepu, żeby kupić przywoływanego tu TTN6, bo musiałem mieć nawigację do kontaktów z Outlooka? Dopiero sprzedawca uświadomił mi, że AM4 już to ma. Dzięki temu wszedłem drogą kupna w posiadanie piątej licencji AM. Prywatnej, żeby nie było wątpliwości.

Jasne, jasne - co ja się klientom natłumaczę, żeby instrukcje obsługi przeczytali, bo później same problemy się pojawiają. To, że płacą za swoją "niechęć do czytania" to inna sprawa, ale ja czasu z gumy nie mam ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:08:01 »

Mówisz - masz!

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:14:44 »
Mówisz - masz!

Napisałem wyraźnie - przez Nieznajową, a nie przez Wyszowatkę.
Trasa przez Wyszowatkę ma ten feler, że przy wysokim stanie wód potrafi być nieprzejezdna. Nie jest też przejezdna przez cięższe samochody, które trasę via Nieznajowa pokonują z łatwością.
Napisane: Wrzesień 07, 2007, 11:09:02
Tak więc nie wiem po co te jego dywagacje na ten temat? Przecież chyba można z tego zrozumieć, że facet kupił PNA z mapą Europy zachodniej bez map naszego regionu. Gdyby kupił z mapą naszego regionu, to najprawdopodobniej nawet w mapie z roku 2006 (a być może i wcześniejszych) miałby dość dokładną Zieloną Górę.

A-cha. To mógłbyś mi teraz wyjaśnić, czemu służyło użycie tego cytatu w Twoim poście? Udowodnieniu, że niektórzy klienci TomToma nie czytają umieszczonej na pudełku towaru który kupują, specyfikacji zawierającej pokrycie map poszczególnych krajów?
No fajnie, ale jak to się ma do tematu wątku? I to w świetle Twych własnych nawoływań, żeby nie pisać OT?

Jak widzisz, "kopać po kostkach" też trzeba umieć.

Temu Panu już dziękujemy w tym wątku.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

• 6498
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:23:39 »
Jeśli zatem TomTom jest w stanie wyznaczyć taki objazd przez Jęgrzną, Zaciszowice, Podłazie, Wiąckę, Wzdół Rządowy, Michniów, Suchedniów, to chylę czoła.
Więc chyl...
No, to chylę...

Bezpośrednio z Nieznajowej do Radocyny (koło Czarnego, jak rozumiem) się nie da, ale można (jakoś, są drogi) dojechać do wszystkich wymienionych miejscowości.
A z TomTomem dojedziesz do Radocyny? Jakąkolwiek drogą?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:48:47 »
Bezpośrednio z Nieznajowej do Radocyny (koło Czarnego, jak rozumiem) się nie da, ale można (jakoś, są drogi) dojechać do wszystkich wymienionych miejscowości.

Obawiam się, że nie, a Nieznajowej to pewnie nawet nie znajdzie na mapie.
Ale wybieg był niezły - AM nie jest lepsza, bo też tą drogą nie poprowadzi :)
A że zaproponuje trasę kilka razy krótszą i dokładnie do miejscowości a nie 'w okolice' to już nieistotny drobiazg  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 11:51:22 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:57:57 »

Nie, no dojechać się da, tylko nie 21km jak przez Wyszowatkę tylko 66 km prawie prez Gorlice :E Przez Nieznajową się nie da bo TT nie zna takiej miejscowości  :-?
Nie jestem pewien czy droga przez Nieznajową ma most, czy trzeba brodem  :D, bo w AM ścieżka polna kończy się na rzeczce i patrząc na zdjęciach z góry to mostu nie widać, ale może się mylę    B)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 07, 2007, 12:00:47 »

"Z ręką na sercu", czy "wykrętnie"?

Z ręką na sercu - na mapie z 51% pokrycia - nie.

Wykrętnie - przy pomocy "nieoficjalnej" mapy EE, (tej która prawdopodobnie została zrobiona przez AND jakiś rok-dwa lata temu) da się dojechać bez problemu, w tym również trasą Krempna-Nieznajowa-Radocyna (zresztą akurat o Nieznajową mi najbardziej w tym przykładzie chodziło, ze względu na mieszczącą się tam chatkę w której dość często bywam)
Wspomniana mapa EE jest zresztą zdecydowanie najlepszą mapą pod względem pokrycia dróg do "Pipidówek" (deklasuje tu wszystkie inne nawigacje jakie zdarzyło mi się widzieć) - za to w miastach jest po prostu tragiczna.

Tyle że odpowiedź "wykrętna" ma słaby punkt, mianowicie fakt, że nigdy nie trafiła do oficjalnego obiegu i de facto nie można o niej powiedzieć, że jest produktem TomToma - a co za tym idzie nie bardzo można jej użyć jako argumentu w dyskusji.

Pewnie jakbym dobrze poszukał, znalazłbym podobny przykład w drugą stronę (np. w okolicach Sadownego pokrycie AM było w porównaniu z TT zadziwiająco słabe), trasę Krempna-Nieznajowa-Radocyna podałem głównie dlatego, że akurat, jak wspomniałem, bywam w Nieznajowej i kiedyś nawet sprawdzałem która z nawigacji ma na mapie dojazd do tej miejscowości.
De facto można tam dojechać trzema różnymi drogami - przez Radocynę, Wołowiec lub Świątkową. Jest jeszcze droga przez Krzywą i Czarne, ale ona pokrywa się częściowo z "Radocyńską", więc jej nie liczę.
Napisane: Wrzesień 07, 2007, 11:59:41
Nie jestem pewien czy droga przez Nieznajową ma most, czy trzeba brodem  :D, bo w AM ścieżka polna kończy się na rzeczce i patrząc na zdjęciach z góry to mostu nie widać, ale może się mylę    B)

Nie ma, ale np. trasa przez Wyszowatkę ma po drodze trzy brody :")

BTW, na marginesie - wyraźnie napisałem, że TT również wypada tu słabo (brak tej trasy).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 12:05:40 wysłana przez kwieto »

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 07, 2007, 12:16:28 »
A że zaproponuje trasę kilka razy krótszą i dokładnie do miejscowości a nie 'w okolice' to już nieistotny drobiazg  :mrgreen:

Używając mapy "AND"

- Krempna-Nieznajowa-Radocyna: 16,3 km
- Krempna-Wyszowatka-Radocyna: 21,9 km - czyli 35% dalej.
Napisane: Wrzesień 07, 2007, 12:12:00
Fakt, uniosłem się... przepraszam.... a Ty przeprosisz naszego kolegę?

A czy kolega przeprosi mnie za nazywanie mnie "upierdliwym gościem"?
Przeprosi mnie za próby "kopania po kostkach"? (choć tu raczej powinien przeprosić siebie, bo sam wyszedł na osobę która nie bardzo wie o czym pisze)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 07, 2007, 12:48:51 »

"Z ręką na sercu", czy "wykrętnie"?

Z ręką na sercu - na mapie z 51% pokrycia - nie.

Rzeczywiście, teraz zobaczyłem, że do Radocyny nie prowadzi żadna droga  :P

Wykrętnie - przy pomocy "nieoficjalnej" mapy EE, (tej która prawdopodobnie została zrobiona przez AND jakiś rok-dwa lata temu)

Dwa lata temu... W dodatku źle skalibrowana... :evil:

Pewnie jakbym dobrze poszukał, znalazłbym podobny przykład w drugą stronę (np. w okolicach Sadownego pokrycie AM było w porównaniu z TT zadziwiająco słabe),

Kiedy to było? Chyba, że dwa lata temu na kombinowanych mapach jakigoś AND... Teraz różnicy nie widzę (przynajmniej w Sadownem) :evil:
Natomiast w tę drugą stronę pewnie gdzieś byś znalazł wyjątek jako potwierdzenie reguły, ale jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie... (np. pojeździj po dość znanej miejscowośći nadmorskiej jaką jest Białogóra z TT  :evil:)

BTW, na marginesie - wyraźnie napisałem, że TT również wypada tu słabo (brak tej trasy).

Przepraszam, ale w ogóle nie wypada, bo do Radocyny przez nieistniejącą Nieznajową nie prowadzi żadna droga... :evil:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
Ech, jednak załączę wspomnianą Białogórę  :grin:

*

• 6498
Czy screenshot objazdu Łącznej pochodził z mapy TTN by TeleAtlas, czy z EE by AND?

« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 09, 2007, 13:14:35 »
Kwieto dzięki za naświetlenie sytuacji z tomtom :ok:

wątek jest wartościowy, a wniosek jak dla mnie jest jednoznaczny

h
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 20:39:46 wysłana przez cytryna »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 09, 2007, 13:56:42 »
Kwieto dzięki za naświetlenie sytuacji z tomtom :ok:

wątek jest wartościowy, a wniosek jak dla mnie jest jednoznaczny

Wniosek zaiste dziwny  :O Merytorycznie kwieto i jego TT został pokonany. Co innego wypowiedzi niemerytoryczne, bo tutaj rządzą odczucia subiektywne  :-|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 13:58:21 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 09, 2007, 17:34:38 »
Ja tu nie kibicowałem nikomu, sam używam mio i męczę się z błędami emapy.... czytając ten wątek jako osoba postronna stwierdzam, że nie dociera do was to co pisze kwieto i nie dlatego, że nie ma racji - bo ją ma, ale dlatego, że jesteście zaślepieni swoją automapą i więcej u was "matactwa" niż  faktycznej treści (tutaj kłaniam się do kolegi prozor jeszcze raz). Ja wątpię tutaj w twierdzenie, że kwieto przegrał... może dla was tak, dla mnie niestety nie....

pozdrawiam w oczekiwaniu na nowe mapy teleatlasa...  pozdrawiam też wszystkich, którzy w tej dyskusji przedkładali merytoryczne argumenty poparte przykładami - w tym wypadku Panu prozor jeszcze raz pragnę osobiście pogratulować wyszukanych argumentów. BRAWO!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 17:41:28 wysłana przez bc30se »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Najgorzej jak ktoś się wypowiada nie posiadając takowej - to do fox2plus  :]  Jak na razie TT ze swoimi 51 % nie może stanąć przy AM  :|

I tu Dżeju ma rację. Ponadto większość polskich rajdowców jeździ głównie po naszych drogach plus inne a nie odwrotnie. Wtedy pokrycie AM do TT i reszty ma się tak jak ...... no.

*

Offline bikekowal

• 13104
sprawa jest jasna....albo zaczniecie prowadzić poważną rozmowę albo zamykam wątek!
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 10, 2007, 20:57:23 »
Ech, jednak załączę wspomnianą Białogórę  :grin:

A czy tam są w ogóle jakieś oficjalne ulice?
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=bia%B3og%F3ra&Submit.x=55&Submit.y=11&Submit=Szukaj&long=17.9624708&lat=54.81446&type=3&scale=2

Wygląda to raczej na jakieś drogi wewnętrzne.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
Są, są. Z tabliczkami   B). Choć niektóre mogą być "gruntowymi utwardzonymi"  :E, to większość jest asfaltowa bądź z Polbruku. Zresztą to nie ma nic do rzeczy. Pokrycie, to pokrycie, jak za 100 lat na mapach będą wszystkie ścieżki w Polsce, to moje prawnuki się ucieszą  :grin: