Pogubiłem się w wątkach mówiących o błędach AM4. Pojawił się wątek próbujący zebrać do kupy błędy MAPY, to ja proponuję wątek zbierający do kupy błędy APLIKACJI. A ponieważ jestem po urlopie, w czasie którego zrobiłem dwa razy "w tą i z powrotem" trasę Warszawa-Rowy (k. Ustki) i pojeździłem też po okolicach Rowów, chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami:
1. Więc na początku nieśmiertelny temat: algorytm wyznaczania trasy

Za pierwszym razem jechałem do Rowów przez Gdańsk i AM trasę wyznaczyła jako tako, chociaż ze Słupska do Rowów kazała jechać trochę dziwnie. Zresztą nie rozumiem tego, dlaczego gdy wyznaczam trasę tego samego rodzaju (np. szybka) i w obu przypadkach przejeżdżam przez Słupsk - to raz wyznacza jedną trasę Słupsk - Rowy, a drugi raz inną... szczerze mówiąc mam za mało wyobraźni by wymyślić przyczynę takiego rozjazdu...
2. Kolejne trzy razy (czyli powrót i kolejna trasa "w tą i z powrotem") już jechałem przez Grudziądz i tu już zupełne dziwadło: gdy jechałem znad morza do Warszawy, ustawiłem punkt PRZEZ (na moście przez Wisłę w Grudziądzu) i wyznaczył mi trasę dokładnie taką, jaką chciałem jechać. Gdy wracałem nad morze, odwróciłem trasę i ... niespodzianka! Inna trasa, o 20 km dłuższa... Musiałem dodać TRZY (!!!) kolejne punkty PRZEZ, by trasa była taka sama jak poprzednio... Oczywiście między innymi trasa Słupsk-Rowy była też inna... (co ciekawe, gdy bawię się wyznaczaniem tras jedynie na odcinku Rowy-Słupsk i z powrotem, to zawsze trasa jest taka sama...)
3. W czasie trasy doświadczyłem niemiłej niespodzianki - nie działało mi "automatyczne przybliżanie przy manewrach". Jak już dojechałem na miejsce cały wieczór straciłem testując ten przypadek na "demo" trasy i wykoncypowałem co następuje: Opcja "automatycznego przybliżania przy manewrach" działa wyłącznie, gdy włączona jest opcja "automatyczne obracanie mapy"!

To dopiero ktoś wymyślił... Wyłączam automatyczne obracanie mapy i przybliżanie przestaje działać... Dalej jest ciekawiej: obie opcje miałem zaznaczone, a i tak nie działało. Dlaczego? A to dlatego, że okazało się, że na mapie 2D gdy skala jest ustawiona na więcej niż 2km/cm, opcja obracania przestaje działać. A wtedy przestaje również działać opcja przybliżania skali (i przy okazji przełączania na 3D) przy manewrach. A ponieważ ja lubię wyświetlić sobie dużą skalę, by widzieć kawałek Polski, przez który jadę, więc skazuję się na pukanie w PDA, by zmniejszyć skalę przy każdym manewrze... Przy następnych jazdach już zrezygnowałem z wyświetlania trasy z dużą skalą... pozostałem na 3D...
4. Kolejna ciekawostka. Gdzieś na forum już się spotkałem z problemem zgłaszanym przez ludzi, że AM nie wyświetla nazwy miejscowości, przez którą się przejeżdża. Ktoś odpowiedział, że "a właśnie, że się wyświetla". Inny powiedział, że "wyświetla się i owszem, ale powiat, a nie miejscowość", itd. Rzeczywiście wyświetla się coś nadrzędnego, niż "przejeżdżana" miejscowość. Jechałem z Rowów do Ustki (ok. 20 km). Wprowadziłem adres lekarza, do którego jechałem i wyznaczyłem trasę. Wyglądała OK. Wszedłem do szczegółów trasy ("Informacje") i co widzę? Wszystkie manewry po drodze (na całej 20km-owej trasie) odbywają się w Ustce! Co ciekawsze: patrzę na przewidywane statystyki czasów przejazdu poszczególnych typów dróg i co mamy? Otóż całą drogę odbywam DROGAMI MIEJSKIMI! Wygląda na to, że AM ma coś pochrzanione z granicami miast i uznała, że chwilę po wyjeździe z Rowów wjechałem do Ustki. Może tu jest jakaś przyczyna również tego idiotycznego wyznaczania niektórych tras? Wiecie: w ustawieniach definiujemy szybki czas przejazdu dla dróg "drugorzędnych", ale wolny czas dla dróg "miejskich". Prosimy o wyznaczenie trasy szybkiej i ten zaczyna omijać wielkie połacie map tylko dlatego, że myśli, że cały ten obszar jest na obszarze z drogami miejskimi, przez co wolniej się jedzie...
5. Jeszcze taki mały problem: nie wiem, jak AM wlicza postoje w przewidywanym czasie dojazdu do celu. Zaznaczyłem półgodzinną przerwę co 3 godziny i po godzinie jazdy przewidywany czas skrócił się nagle o pół godziny, jakby nagle uznał, że zrezygnowałem z postoju... Wyłączyłem już tę opcję w cholerę...

Poza kilkoma błędami w samej mapie (temat do innego wątku) więcej kłopotów nie pamiętam. A jak przypomnę, to dopiszę.
Dajcie kilka komentarzy, czy powyższe, to rzeczywiście błędy, czy może ja jakichś opcji nie rozumiem, bądź się nie doczytałem. Po weryfikacji podeślę moje przemyślenia również do supportu AM.
Pozdrawiam,
Krzysiek