Błędy i niedoróbki PROGRAMU w wersji 4.0.1

• 25 Odpowiedzi
  • 4900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline K33

• *
  • 83
  • Sprzęt: wAM: NavRoad NR460, aAM: Nexus7
Błędy i niedoróbki PROGRAMU w wersji 4.0.1
« dnia: Lipiec 02, 2007, 15:47:45 »
Pogubiłem się w wątkach mówiących o błędach AM4. Pojawił się wątek próbujący zebrać do kupy błędy MAPY, to ja proponuję wątek zbierający do kupy błędy APLIKACJI. A ponieważ jestem po urlopie, w czasie którego zrobiłem dwa razy "w tą i z powrotem" trasę Warszawa-Rowy (k. Ustki) i pojeździłem też po okolicach Rowów, chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami:

1. Więc na początku nieśmiertelny temat: algorytm wyznaczania trasy :) Za pierwszym razem jechałem do Rowów przez Gdańsk i AM trasę wyznaczyła jako tako, chociaż ze Słupska do Rowów kazała jechać trochę dziwnie. Zresztą nie rozumiem tego, dlaczego gdy wyznaczam trasę tego samego rodzaju (np. szybka) i w obu przypadkach przejeżdżam przez Słupsk - to raz wyznacza jedną trasę Słupsk - Rowy, a drugi raz inną... szczerze mówiąc mam za mało wyobraźni by wymyślić przyczynę takiego rozjazdu...

2. Kolejne trzy razy (czyli powrót i kolejna trasa "w tą i z powrotem") już jechałem przez Grudziądz i tu już zupełne dziwadło: gdy jechałem znad morza do Warszawy, ustawiłem punkt PRZEZ (na moście przez Wisłę w Grudziądzu) i wyznaczył mi trasę dokładnie taką, jaką chciałem jechać. Gdy wracałem nad morze, odwróciłem trasę i ... niespodzianka! Inna trasa, o 20 km dłuższa... Musiałem dodać TRZY (!!!) kolejne punkty PRZEZ, by trasa była taka sama jak poprzednio... Oczywiście między innymi trasa Słupsk-Rowy była też inna... (co ciekawe, gdy bawię się wyznaczaniem tras jedynie na odcinku Rowy-Słupsk i z powrotem, to zawsze trasa jest taka sama...)

3. W czasie trasy doświadczyłem niemiłej niespodzianki - nie działało mi "automatyczne przybliżanie przy manewrach". Jak już dojechałem na miejsce cały wieczór straciłem testując ten przypadek na "demo" trasy i wykoncypowałem co następuje: Opcja "automatycznego przybliżania przy manewrach" działa wyłącznie, gdy włączona jest opcja "automatyczne obracanie mapy"! :) To dopiero ktoś wymyślił... Wyłączam automatyczne obracanie mapy i przybliżanie przestaje działać... Dalej jest ciekawiej: obie opcje miałem zaznaczone, a i tak nie działało. Dlaczego? A to dlatego, że okazało się, że na mapie 2D gdy skala jest ustawiona na więcej niż 2km/cm, opcja obracania przestaje działać. A wtedy przestaje również działać opcja przybliżania skali (i przy okazji przełączania na 3D) przy manewrach. A ponieważ ja lubię wyświetlić sobie dużą skalę, by widzieć kawałek Polski, przez który jadę, więc skazuję się na pukanie w PDA, by zmniejszyć skalę przy każdym manewrze... Przy następnych jazdach już zrezygnowałem z wyświetlania trasy z dużą skalą... pozostałem na 3D...

4. Kolejna ciekawostka. Gdzieś na forum już się spotkałem z problemem zgłaszanym przez ludzi, że AM nie wyświetla nazwy miejscowości, przez którą się przejeżdża. Ktoś odpowiedział, że "a właśnie, że się wyświetla". Inny powiedział, że "wyświetla się i owszem, ale powiat, a nie miejscowość", itd. Rzeczywiście wyświetla się coś nadrzędnego, niż "przejeżdżana" miejscowość. Jechałem z Rowów do Ustki (ok. 20 km). Wprowadziłem adres lekarza, do którego jechałem i wyznaczyłem trasę. Wyglądała OK. Wszedłem do szczegółów trasy ("Informacje") i co widzę? Wszystkie manewry po drodze (na całej 20km-owej trasie) odbywają się w Ustce! Co ciekawsze: patrzę na przewidywane statystyki czasów przejazdu poszczególnych typów dróg i co mamy? Otóż całą drogę odbywam DROGAMI MIEJSKIMI! Wygląda na to, że AM ma coś pochrzanione z granicami miast i uznała, że chwilę po wyjeździe z Rowów wjechałem do Ustki. Może tu jest jakaś przyczyna również tego idiotycznego wyznaczania niektórych tras? Wiecie: w ustawieniach definiujemy szybki czas przejazdu dla dróg "drugorzędnych", ale wolny czas dla dróg "miejskich". Prosimy o wyznaczenie trasy szybkiej i ten zaczyna omijać wielkie połacie map tylko dlatego, że myśli, że cały ten obszar jest na obszarze z drogami miejskimi, przez co wolniej się jedzie...

5. Jeszcze taki mały problem: nie wiem, jak AM wlicza postoje w przewidywanym czasie dojazdu do celu. Zaznaczyłem półgodzinną przerwę co 3 godziny i po godzinie jazdy przewidywany czas skrócił się nagle o pół godziny, jakby nagle uznał, że zrezygnowałem z postoju... Wyłączyłem już tę opcję w cholerę... :)

Poza kilkoma błędami w samej mapie (temat do innego wątku) więcej kłopotów nie pamiętam. A jak przypomnę, to dopiszę.

Dajcie kilka komentarzy, czy powyższe, to rzeczywiście błędy, czy może ja jakichś opcji nie rozumiem, bądź się nie doczytałem. Po weryfikacji podeślę moje przemyślenia również do supportu AM.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Odp: Błędy i niedoróbki PROGRAMU w wersji 4.0.1
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2007, 16:54:02 »
Witam
Czy któryś z klubowiczów mógłby sprawdzić dziwne komunikaty lektora.
START: N 50 05`32``, E 18 34`54``
KONIEC: N 50 05`09`, E18 33`59``
Mam na myśli komunikaty przy przejeździe rond. Mapy są ok.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2007, 17:09:15 »
Z rond czy z ronda?
Na tym mniejszym (Prosta/Batorego) program nie 'rozpoznaje' ronda i stąd te dziwne komunikaty
(traktuje to rondo jak uliczki jednokierunkowe), na większym jest OK.
Zgłoś do supportu żeby poprawili.

(ps. to akurat błąd mapy więc powinien się znaleźć w sąsiednim wątku)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 17:11:11 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2007, 17:10:44 »
ok dzięki

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 02, 2007, 20:49:00 »
Wprowadziłem adres lekarza, do którego jechałem i wyznaczyłem trasę. Wyglądała OK. Wszedłem do szczegółów trasy ("Informacje") i co widzę? Wszystkie manewry po drodze (na całej 20km-owej trasie) odbywają się w Ustce! Co ciekawsze: patrzę na przewidywane statystyki czasów przejazdu poszczególnych typów dróg i co mamy? Otóż całą drogę odbywam DROGAMI MIEJSKIMI! Wygląda na to, że AM ma coś pochrzanione z granicami miast i uznała, że chwilę po wyjeździe z Rowów wjechałem do Ustki. Może tu jest jakaś przyczyna również tego idiotycznego wyznaczania niektórych tras? Wiecie: w ustawieniach definiujemy szybki czas przejazdu dla dróg "drugorzędnych", ale wolny czas dla dróg "miejskich".

Podobne efekty zauważyłem na kilku innych trasach właśnie z tego regionu (mam na myśli Wybrzeże). Wyznaczana trasa "szybka" prowadziła jakoś na około, a krótka miała dziwnie długi czas przejazdu. Podejrzewam że przyczyny mogły być analogiczne.
Gratuluje Ci wnikliwości przy analizie tych błędów, ja już dawno straciłem cierpliwośc do takich zabaw  ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 02, 2007, 21:02:03 »
Wiecie: w ustawieniach definiujemy szybki czas przejazdu dla dróg "drugorzędnych", ale wolny czas dla dróg "miejskich". Prosimy o wyznaczenie trasy szybkiej ...

Niestety, te ustawienia nie mają żadnego wpływu na kalkulację trasy, służą wyłącznie do szacowania czasu dojazdu do celu

*

Offline K33

• *
  • 83
  • Sprzęt: wAM: NavRoad NR460, aAM: Nexus7
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 02, 2007, 22:10:01 »
"Niestety, te ustawienia nie mają żadnego wpływu na kalkulację trasy, służą wyłącznie do szacowania czasu dojazdu do celu"

Może same ustawienia nie, ale na pewno to, czy trasa jest miejska, czy pozamiejska...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2007, 12:20:49 »
Dorzucę jeszcze jeden problem "pływająca skala". Stojąc lu jadąc powoluteńku dziś kilka razy w korkach ulicznych miałem okazję przypatrzeć się dokładniej ekranowi AM4. I wkurzało mnie to że, cały czas zmieniała sie skala wyświetlania mapy co pociągało za sobą efekt że pojawiały się i znikały pewne obiekty na mapie, a przede wszystkim to na czym mi najbardziej zależało - nazwy ulic prostopadłych do mojej trasy przejazdu.

Macie na to jakieś remedium? Warto coś pozmieniać w ustawieniach?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 03, 2007, 12:32:38 »
Dorzucę jeszcze jeden problem "pływająca skala". Stojąc lu jadąc powoluteńku dziś kilka razy w korkach ulicznych miałem okazję przypatrzeć się dokładniej ekranowi AM4. I wkurzało mnie to że, cały czas zmieniała sie skala wyświetlania mapy co pociągało za sobą efekt że pojawiały się i znikały pewne obiekty na mapie, a przede wszystkim to na czym mi najbardziej zależało - nazwy ulic prostopadłych do mojej trasy przejazdu.

Macie na to jakieś remedium? Warto coś pozmieniać w ustawieniach?
Wyłączyć przewidywanie pozycji.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 03, 2007, 19:36:58 »

Dokładnie - jeśli chcesz mieć stałą skalę to i proszę bardzo. Jednak chyba wszystkie lepsze programy przed manewrem zmieniają skalę tak, aby można było przyglądnąć się skrzyżowaniu na którym będziemy wykonywali manewr. To nie błąd programu. Tak ma być. Ale jak Piotr napisał - masz wybór, możesz wyłączyć tą naprawdę pożyteczną opcję.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 03, 2007, 20:26:44 »
Komunikat "zawróć w lewo".

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 03, 2007, 20:34:54 »
Także "... w prawo",
mogliby wreszcie nagrać sensowne komunikaty typu: "jeśli możesz to zawróć",
bo linia ciągła jak wiadomo w Automapie nie obowiązuje,
 a i jazda pod prąd też nie jest rzadkością.  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 03, 2007, 20:50:07 »

No już nie przesadzaj, przez 1.5 roku nie poprowadziła mnie ani razu pod prąd.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 03, 2007, 21:39:03 »

Jest włączone od początku - to nie to.
Napisane: Lipiec 03, 2007, 21:33:11
Dokładnie - jeśli chcesz mieć stałą skalę to i proszę bardzo. Jednak chyba wszystkie lepsze programy przed manewrem zmieniają skalę tak, aby można było przyglądnąć się skrzyżowaniu na którym będziemy wykonywali manewr. To nie błąd programu. Tak ma być. Ale jak Piotr napisał - masz wybór, możesz wyłączyć tą naprawdę pożyteczną opcję.

Nie zrozumiałeś mnie, nie chodzi mi o zmianę skali np. przed manewrem tylko o niczym nieuzasadnione  "pływanie" skali. Stoję na czerwonym świetle a tymczasem mapa sama bez przerwy zmienia skale efektem czego nazwy ulic pojawiają się na pół sekundy po czym znikają, po czym znowu się pojawiają, itd. Podobnie przy powolnej jeździe. Przy szybkiej jeździe takiego zjawiska nie da się zaobserwować.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2007, 21:40:47 wysłana przez emisiu »

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 03, 2007, 21:48:49 »
moze to static navigation?

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:00:28 »

Jest włączone od początku - to nie to.

czyli
PORADA
nacisnij zielony przycisk
ODPOWIEDŹ
nacisnałem czerwony i nie pomaga

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:02:23 »

czyli
PORADA
nacisnij zielony przycisk
ODPOWIEDŹ
nacisnałem czerwony i nie pomaga

Ups..., przepraszam - nie doczytałam Twojej porady  ;)

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:23:46 »

No już nie przesadzaj, przez 1.5 roku nie poprowadziła mnie ani razu pod prąd.
Rozumiem, mogło się tak zdażyć, ale mi zdarzyło się coś zupełnie innego (i nie działo to się w lesie).
Jeśli możesz sprawdź "przypadek":
START: Warszawa, ul. Błękitna 87;
KONIEC: Warszawa. ul. Płowiecka 74.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2007, 23:18:34 wysłana przez igab »

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:31:09 »
Jeśli możesz sprawdź "przypadek":
START: Warszawa, ul. Błękitna 87;

No, masz rację. :'(
Ja na szczęście na tak krótkich odcinkach obchodze się bez nawigacji. ;D

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:49:17 »
 ;) Ja również ...

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 04, 2007, 10:34:39 »
Nie zrozumiałeś mnie, nie chodzi mi o zmianę skali np. przed manewrem tylko o niczym nieuzasadnione  "pływanie" skali. Stoję na czerwonym świetle a tymczasem mapa sama bez przerwy zmienia skale efektem czego nazwy ulic pojawiają się na pół sekundy po czym znikają, po czym znowu się pojawiają, itd. Podobnie przy powolnej jeździe. Przy szybkiej jeździe takiego zjawiska nie da się zaobserwować.

Teraz już jasne - nie zauważyłem tego, pewnie dlatego, ze nie przypatruję się tak jak Ty ;). Jak będę miał okazję to sprawdzę z ciekawości ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 04, 2007, 11:26:53 »

Najprawdopodobniej błąd mapy w ustawieniu znacznika (brak, pomimo widocznej strzałeczki kierunku) kierunkowości na odcinku pomiędzy zjazdem z Traktu Lubelskiego a skrzyżowaniem Błękitna/Płowiecka.
Ustawienie punktu docelowego poza skrzyżowanie Płowiceka/Trakt L. wyznacza trasę poprawnie.

A tak na marginesie: odcinek może i krótki, ale ja w Warszawie chyba raczej bym potrzebował pomocy ze strony nawigacji nawet dla tak krótkiego odcinka. Co prawda na ogół przeglądam wyznaczone trasy, ale znając życie, wtedy, gdy nie przeglądnę, taki babol mnie dopadnie....

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 04, 2007, 12:21:28 »

Stoję na czerwonym świetle a tymczasem mapa sama bez przerwy zmienia skale efektem czego nazwy ulic pojawiają się na pół sekundy po czym znikają, po czym znowu się pojawiają,
nie zauważyłem tego, pewnie dlatego, ze nie przypatruję się tak jak Ty ;).
Próbowałem dziś wychwycić to zjawisko, ale mimo korków (przekraczam Al. Jerozolimskie")
i wielu postoi na światłach nic takiego mnie nie dopadło.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 04, 2007, 12:52:48 »
Próbowałem dziś wychwycić to zjawisko, ale mimo korków (przekraczam Al. Jerozolimskie")

Zastanawiam się czy to nie skutek jakości sygnału z GPS-a i jego późniejszej obróbki. Ja to zjawiska badałem wczoraj na ulicach Łodzi (wysokie kamienice po bokach, i kiepska pogoda). Dziś powtórzyłem próbę i doszedłem do wniosku że AM gorzej radzi sobie z obróbką sygnały z GPS-a (kiedy nie jest on najlepszej jakości), niż np. igo czy TT. Przełączałem się między programami kilkukrotnie i widać było że AM lekko szaleje w miejscach gdzie była gęsta zabudowa tuż przy ulicach, a tam gdzie budynki były odsunięte było już trochę lepiej.

iGo i TT znacznie lepiej dawały sobie rade z tym, a także lepiej radziła sobie z tym AM3 choć tam taki efekt o wiele trudniej tam dostrzec bo ona nie ma widoku 3D.

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 04, 2007, 13:07:10 »

Zastanawiam się czy to nie skutek jakości sygnału z GPS-a i jego późniejszej obróbki. Ja to zjawiska badałem wczoraj na ulicach Łodzi (wysokie kamienice po bokach, i kiepska pogoda). Dziś powtórzyłem próbę i doszedłem do wniosku że AM gorzej radzi sobie z obróbką sygnały z GPS-a (kiedy nie jest on najlepszej jakości), niż np. igo czy TT. Przełączałem się między programami kilkukrotnie i widać było że AM lekko szaleje w miejscach gdzie była gęsta zabudowa tuż przy ulicach, a tam gdzie budynki były odsunięte było już trochę lepiej.

iGo i TT znacznie lepiej dawały sobie rade z tym, a także lepiej radziła sobie z tym AM3 choć tam taki efekt o wiele trudniej tam dostrzec bo ona nie ma widoku 3D.

Witam,

Dołączam się do emisiu.

Takiego zjawisko także zauważyłem w Wa-Wie kiedy dojeżdżam na wiadukcie przy dworzec centralny z niepodległości jakość signalu GPS maleje i taki efekt w AM jest widoczny i/lub wogle przestaje działać. Co do D6 on w efekcie może nie tracić sygnał gps ale nie ma owego zjawienia : " lot pijanego ptaka "  :o

Pozdrawiam   
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 04, 2007, 14:15:14 »
Takiego zjawisko także zauważyłem w Wa-Wie kiedy dojeżdżam na wiadukcie przy dworzec centralny z niepodległości jakość signalu GPS maleje i taki efekt w AM jest widoczny i/lub wogle przestaje działać. Co do D6 on w efekcie może nie tracić sygnał gps ale nie ma owego zjawienia : " lot pijanego ptaka "  :o

Pozdrawiam   
Przejeżdzam często tym wiaduktem i nie mam takiego zjawiska.... ::)
ISTQB Certified Tester