Samo TMC to zwykly RDS - czyli tutaj nie ma jakiejs wielkiej inwestycji bo to w zasadzie dziala.
Pisząc o TMC, chyba jasne, że miałem na myśli całą infrastrukturę, a nie przesyłanie danych, których nie ma.

Nie mow mi ze taki traffic online bedzie lepszy... majac takie dane od czasu do czasu mozna uzyc czegos w stylu Rozkladu Poissona i metod statystycznych - jednak to jest dalekie od realnej sytuacji na drodze w danej chwili...
Myślę, że nie tyle lepszy, co bardziej efektywny, czyli mniejszymi środkami można będzie uzyskać podobny efekt. Co do rozkładów prawdopodobieństwa, to zależą oczywiście od liczebności próbki, ale żeby ją podnieść niekoniecznie trzeba się opierać na przesyłaniu danych przez traffic online. W przypadku zbyt małych próbek można np sięgnąć do danych uzyskiwanych od operatorów GSM. A korek jest korkiem i to, że stoi w nim na danym odcinku np 500 aut jest faktem, który można doskonale zdiagnozować na podstawie danych od stojących w nim kierowców, a niekoniecznie poprzez rozbudowę infrastruktury a'la TMC.
Takie cos mialo by racje bytu jak znaczna ilosc osob przesylala by non stop dane na bierzaco i tak samo na bierzaco uzytkownik odbieral by te dane. Byle wypadek moze zminic diametralnie sytuacje na drodze/drogach, a wypadki zdarzaja sie nazbyt czesto - wiec nie jest to wyjatek ze od czasu do czasu sobie zablokuje sam taki odcinek itp. To ma racje bytu jesli by dzialalo Online - bo statystyczne obciazenie mozna sobie i bez tego wyliczyc...
Oczywiście, że online też musi być, ale nie zgodzę się, że można jakieś statystyczne obciążenia wyliczyć, nie mając danych po temu. Zatem bieżące zbieranie danych do statystyki też jest konieczne i całe szczęście, że w końcu zostało zaimplementowane w AM.