BetaTesty są, a kiedy pełna 6.0?

• 65 Odpowiedzi
  • 14554 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Odp: BetaTesty są, a kiedy pełna 6.0?
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 16, 2009, 13:57:29 »
A kto powiedział że czas jest liczony od 01.01 do 31.12

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 16, 2009, 14:14:53 »
Ale o czym ta mowa, czy producent AM ma jakiś wpływ na [nie]istnienie TMC w Polsce? :)

Poza tym jak można porównywać TMC i Traffic, skoro to różne technologie do różnych zastosowań?

Ale AM tez jest w wersji EU gdzie ten system istnieje - wiec dlaczego by go nie zaimplementowac. Wiem ze AM nie jest winna tego ze nie ma TMC w PL.

Wiec jak odbierasz funkcje traffic-u i TMC podaje to co istotne czyli info o pracach na drogach, wypadkach, tworzacych sie zatorach itd.

Traffic Message Channel  = TMC

Mi chodzi o to ze skutecznosc Trafficu AM bedzie bardzo niska... moge sie mylic - nie przecze. Jednak zbyt wiele warunkow w PL jest przeciwko tej technologii (chocby to o czym wspominalem w jakims poscie - droga transmisja danych w naszych sieciach), czy przykra natura polakow (po co mam wysylac aby komus bylo lepiej). Taki system nie poradzi sobie bez tego o czym wspomnialem czyli staly naplyw danych z calego obszaru polski - i tutaj bez tego niewiadomo jaki algorytm nie pomoze... Niestety do utrzymania tego systemu aby prawidlowo dzialal nie wystarczy mala grupka zapalencow...

Ogolnie mowiac nie mamy TMC, bedziemy mieli tyle systemow Trafficu ile producentow nawigacji - problem w tym ze zaden nie bedzie dzialal tak jak powinien... bo firmy nie potrafia sie dogadac (bo licza na zarobek, a nie prawidlowe dzialanie takiego systemu).

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 14:19:22 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Navroad NR470
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 16, 2009, 14:24:57 »
a tak w temacie wątku, GSM Online pisze dzisiaj:
"AutoMapa 6 pojawi się jeszcze przed Świętami w nowych, niższych cenach. Od 16 listopada AutoMapę można kupić nawet o 1/4 taniej, niż do tej pory."

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 16, 2009, 14:25:29 »
Samo TMC to zwykly RDS - czyli tutaj nie ma jakiejs wielkiej inwestycji bo to w zasadzie dziala.

Pisząc o TMC, chyba jasne, że miałem na myśli całą infrastrukturę, a nie przesyłanie danych, których nie ma.  :P

Nie mow mi ze taki traffic online bedzie lepszy... majac takie dane od czasu do czasu mozna uzyc czegos w stylu Rozkladu Poissona i metod statystycznych - jednak to jest dalekie od realnej sytuacji na drodze w danej chwili...

Myślę, że nie tyle lepszy, co bardziej efektywny, czyli mniejszymi środkami można będzie uzyskać podobny efekt. Co do rozkładów prawdopodobieństwa, to zależą oczywiście od liczebności próbki, ale żeby ją podnieść niekoniecznie trzeba się opierać na przesyłaniu danych przez traffic online. W przypadku zbyt małych próbek można np sięgnąć do danych uzyskiwanych od operatorów GSM. A korek jest korkiem i to, że stoi w nim na danym odcinku np 500 aut jest faktem, który można doskonale zdiagnozować na podstawie danych od stojących w nim kierowców, a niekoniecznie poprzez rozbudowę infrastruktury a'la TMC.

Takie cos mialo by racje bytu jak znaczna ilosc osob przesylala by non stop dane na bierzaco i tak samo na bierzaco uzytkownik odbieral by te dane. Byle wypadek moze zminic diametralnie sytuacje na drodze/drogach, a wypadki zdarzaja sie nazbyt czesto - wiec nie jest to wyjatek ze od czasu do czasu sobie zablokuje sam taki odcinek itp. To ma racje bytu jesli by dzialalo Online - bo statystyczne obciazenie mozna sobie i bez tego wyliczyc...

Oczywiście, że online też musi być, ale nie zgodzę się, że można jakieś statystyczne obciążenia wyliczyć, nie mając danych po temu. Zatem bieżące zbieranie danych do statystyki też jest konieczne i całe szczęście, że w końcu zostało zaimplementowane w AM.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 16, 2009, 14:34:22 »
Owszem i o to mi chodzi - jednak nie o statystyczne dane. Mozna sobie stworzyc model matematyczny symulujacy ruch na drogach i bez pomiaru miec podobne wyniki statystyczne, fakt ze jest to bardzo zlozone.

Jesli to by dzialalo Online bedzie ok... ale wlasnie operatora GSM w PL to nie na reke :) przynajmniej narazie - chyba ze sie dogadaja i zrobia cos w stylu GG itp. ot 1zl miesiecznie :) Pamietaj ze polak jest oszczedny :)

Jednak tak jak mowie jak AM zamknie system do posiadaczy tylko tego programu to nic ciekawego z tego nie wyjdzie. Jesli dogadali by sie z innymi producentami - tutaj chodzi tylko o ustalenie protokolu. Oraz udostepnili system innym ludzia (np. mozliwosc wprowadzania informacji o remontach itd.) to mialo by jakies rece i nogi...

Tak to raczej mam mieszane uczucia co do skutecznosci systemu...

Jednym slowem TMC z tym ze wykorzystane do tego troche inne dane jak i metoda ich przesylu. Jednak to musi byc zerobione globalnie, a na to sie nie zapowiada...

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 14:37:48 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 16, 2009, 14:41:41 »
Mi chodzi o to ze skutecznosc Trafficu AM bedzie bardzo niska... moge sie mylic - nie przecze. Jednak zbyt wiele warunkow w PL jest przeciwko tej technologii (chocby to o czym wspominalem w jakims poscie - droga transmisja danych w naszych sieciach), czy przykra natura polakow (po co mam wysylac aby komus bylo lepiej). Taki system nie poradzi sobie bez tego o czym wspomnialem czyli staly naplyw danych z calego obszaru polski - i tutaj bez tego niewiadomo jaki algorytm nie pomoze... Niestety do utrzymania tego systemu aby prawidlowo dzialal nie wystarczy mala grupka zapalencow...
Ja osobiście już teraz widzę, że AM 6 nawet jeśli tylko trochę pomaga w korkach, to przynajmniej pokazuje zbliżone do realnych czasy przejazdów. Nie mam informacji on-line, ale nawet statystyczne informacje są przydatne. Dziwię się jedynie, że nie czegoś takiego jak TT Home, co pozwoliłoby wysyłać dane przejazdów zapisane na karcie, gdy navi nie ma podłączenia do netu.

"AutoMapa 6 pojawi się jeszcze przed Świętami w nowych, niższych cenach. Od 16 listopada AutoMapę można kupić nawet o 1/4 taniej, niż do tej pory."
Rzeczywiście, ceny nieco spadły :) Licencja skończyła mi się na początku listopada - dobrze, że nie śpieszyłem się z odnowieniem :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 16, 2009, 14:50:45 »
Dziwię się jedynie, że nie czegoś takiego jak TT Home, co pozwoliłoby wysyłać dane przejazdów zapisane na karcie, gdy navi nie ma podłączenia do netu.

Ależ jest, na razie w fazie betatestów jeszcze nie obsługuje wszystkich urządzeń, ale po podłączeniu przez Activesync, wysyła dane gromadzone w pliku automatycznie na serwer AM.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 16, 2009, 14:52:44 »
Ja osobiście już teraz widzę, że AM 6 nawet jeśli tylko trochę pomaga w korkach, to przynajmniej pokazuje zbliżone do realnych czasy przejazdów. Nie mam informacji on-line, ale nawet statystyczne informacje są przydatne. Dziwię się jedynie, że nie czegoś takiego jak TT Home, co pozwoliłoby wysyłać dane przejazdów zapisane na karcie, gdy navi nie ma podłączenia do netu.

A mi sie wydaje ze to na chwile obecna bardziej efekt placebo ;) Testy trwaja zbyt krotko aby zebrac jakas sensowna ilosc danych...

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 16, 2009, 14:58:05 »
A mi sie wydaje ze to na chwile obecna bardziej efekt placebo ;) Testy trwaja zbyt krotko aby zebrac jakas sensowna ilosc danych...
A mnie się zdaje, że dane są zbierane gdzieś od marca.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline saenta

• **
  • 105
  • Sprzęt: Nokia N8, Xda Zest, TG01 i inne zabawki
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 16, 2009, 14:58:29 »

To mamy już info kiedy AM6.0 Final  :wink:.

Jechałem w zeszły piątek z Wa-wy do Łodzi w godzinach popołudmiowych. Beta pięknie mnie przeprowadziła bez korków (drogą 580 do Sochaczewa).  Jest to widoczny postęp w nawigacji AM, pewnie mają mnóstwo prolemów z finalną wersją, bo dochodzą jeszcze POI i ograniczenia szybkości. Chłopaki z AM i betatesterzy się starają ,nie ma co biadolić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 15:00:30 wysłana przez saenta »
prawdziwy facet jest jak dziecko...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 16, 2009, 15:02:35 »

Wiadomości 'z drugiej ręki' traktować należy z pewną dozą nieufności,
ale mamy też info z samego źródła:
AutoMapa w nowych, niższych cenach!
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 16, 2009, 15:06:30 »
Ciekawi mnie jak chcą "wyrobić" się z czterema aktualizacjami map. Kupiłem w grudniu ub. roku AM i jak do tej pory było dwie aktualizacje. Przy AM6 będzie trzecia - dadzą radę czwartą do grudnia?  :O
Pozdrawiam
Karol

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 16, 2009, 15:13:24 »
A mnie się zdaje, że dane są zbierane gdzieś od marca.

Hmm w sumie ogolnie dostepna wersja Beta jest od niedawna, wczesniej moze i ktos zbieral dane - ale jaka jes szansa na zebranie danych z

wiekszego regionu polski. W dodatku takich danych o jednej trasie musi byc wiecej najlepiej z roznych dni tygodnia jak i godzin...
Tak aby to mialo sens z punktu widzenia jakiejs tam statystyki...

Ciekawi mnie jak chcą "wyrobić" się z czterema aktualizacjami map. Kupiłem w grudniu ub. roku AM i jak do tej pory było dwie aktualizacje. Przy AM6 będzie trzecia - dadzą radę czwartą do grudnia?  :O

hmm w sumie lepiej niech nie obiecuja tylko wypuszcza produkt wmiare przygotowany do uzytku - bo kij wie ile jeszcze moze bledow wyskoczyc...

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 15:19:10 wysłana przez tplewa »

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 16, 2009, 15:17:41 »
Hmm w sumie ogolnie dostepna wersja Beta jest od niedawna, wczesniej moze i ktos zbieral dane - ale jaka jes szansa na zebranie danych z wiekszego regionu polski.
Ogólnie dostępna wersja 5.5 ma funkcję wysyłania danych do AM'Traffic - została wydana w marcu.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 16, 2009, 15:23:42 »
Hmm w sumie ogolnie dostepna wersja Beta jest od niedawna, wczesniej moze i ktos zbieral dane - ale jaka jes szansa na zebranie danych z wiekszego regionu polski.
Ogólnie dostępna wersja 5.5 ma funkcję wysyłania danych do AM'Traffic - została wydana w marcu.

hmm wiesz co masz racje - dobiero to zauwazylem w 5.5.3 (Ustawienia -> Inne) hmm fajnie  :oops:  ciekawe ile osob tak jak ja to przegapilo :) Bo prawde mowiac do tego menu to nie zagladam...

to mogla by sie AM pochwalic ile sie udalo danych zebrac...
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 15:29:47 wysłana przez tplewa »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 16, 2009, 15:33:11 »
Było szeroko komentowane na forum. Potem na podstawie kilkumiesięcznego zbierania danych, wyniki były dostępne na mapach Targeo.
Co do ilości danych, to interesuje Cię ilość gigabajtów, czy osobokilometrów?  :evil:

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 16, 2009, 15:48:35 »
Było szeroko komentowane na forum. Potem na podstawie kilkumiesięcznego zbierania danych, wyniki były dostępne na mapach Targeo.
Co do ilości danych, to interesuje Cię ilość gigabajtów, czy osobokilometrów?  :evil:

No wlasnie moze na forum do tego dzialu zagladam od niedawna... Ot po prostu ze mnie raczej zwyklu user AM ktory od czasu do czasu uzywa - jesli jade w jakies trasy ktorych nie znam. Ewentualnie od czasu do czasu w Warszawie jak nie wiem gdzie dojechac...
Tak to raczej nie wnikamlem co sie dzieje z AM (brak najczesciej czasu)...

A co do danych interesowalo by mnie jaka czesc polski wmiare przyzwoicie zostala pokryta...

Dodane:

Wlasnie zerknelem sobie na Targeo - i co moge stwierdzic to co pokazuje w traficu to kompletna bzdura... przynajmniej odnosnie mojego rodzinnego miasta w promieniu 30km (a smigam po tych drogach od 92r).

Zreszta nie ma sie co dziwic bo dane statystyczne, ale i tak jakies takie dziwne... Za to ladnie widac jak w nocy przestaje obowiazywac ograniczenia predkoci :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 16:19:24 wysłana przez tplewa »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 16, 2009, 17:23:14 »
A co do danych interesowalo by mnie jaka czesc polski wmiare przyzwoicie zostala pokryta...

Cała Polska, zgodnie z zasadami rachunku prawdopodobieństwa.

Wlasnie zerknelem sobie na Targeo - i co moge stwierdzic to co pokazuje w traficu to kompletna bzdura... przynajmniej odnosnie mojego rodzinnego miasta w promieniu 30km (a smigam po tych drogach od 92r).

Te dane są już mocno nieaktualne, bo minęło już kilka miesięcy od daty ich opublikowania, a dane są zbierane przez cały czas i powoduje to stałe zwiększanie próbki losowej, a zatem i dokładności statystyki.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 16, 2009, 17:34:53 »
dokladnie - ale to i tak daleko do tego co mnie by interesowalo czyli miec na bierzaco dane o stanie drogi. Zazwyczaj jest tak ze pokonuje sie dosc czesto te same trasy i taka statystyke danej trasy zna sie na pamiec (tzn. wiadomo gdzie sie nie pchac bo na 99% jest zapchane).
W jakims stopniu moze pomoc w ocenie nie znanych tras...

Nic poczekamy i zobaczymy ile danych bedzie sobie latac online... tzn. ile osob ma mozliwosc i bedzie chcialo wydac kase na wysylanie z auta...

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 16, 2009, 18:32:05 »
Nie narzekaj. Wejdź na podforum TomToma, to się wyleczysz z marudzenia. Tam na nowe odcinki czeka się latami.

A Ty co? Programy wyborcze dla PSL-u piszesz?

Dlatego nazywanie skandalem nie dodawanie nowych odcinków pomiędzy kolejnymi aktualizacjami map, uważam za grubą przesadę.

Możesz uważać. Ktoś inny może uważać za skandal bawienie się popierdółkami miast aktualizować mapy tak, by przynajmniej najważniejsze drogi były zawsze akutalne...
Trafiki, pasy, pikietaż, to fajne bajery...
Drogi są dla mnie jakby znacznie, znacznie ważniejsze...
W dodatku można to zrobić dosyć prosto..
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 18:41:08 wysłana przez Maciej Loret »
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 16, 2009, 18:44:07 »
Ciekawi mnie jak chcą "wyrobić" się z czterema aktualizacjami map. Kupiłem w grudniu ub. roku AM i jak do tej pory było dwie aktualizacje. Przy AM6 będzie trzecia - dadzą radę czwartą do grudnia?  :O
Wydaje mi się, że ilośc aktualizacji dotyczy roku kalendarzowego, tak napisał Nocny Marek, ale i tak nie widzę tej czwartej  :-|
Chyba, że policzymy od tego komunikatu, czyli realnie biorąc, w 2010 :P
Jednym słowem bajery-rowery :-|
Jeśli takie warunki były w starych zasadach to powinni zagwarantować każdemu, któremu skończy się licencja w tym roku,prawo do dodatkowej aktualizacji jeśli nie zdążą z kolejną aktualizacją jeszcze w 2009 :ok:
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 19:05:53 wysłana przez jartro »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 16, 2009, 18:49:00 »
Że zacytuję za stroną http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=206520
"Nie zmieniają się przy tym warunki licencji. Każdy użytkownik AutoMapy, przez rok kalendarzowy będzie miał prawo do minimum czterech dużych aktualizacji map i każdej aktualizacji programu opublikowanej w tym czasie"
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 16, 2009, 19:00:49 »
A kto powiedział że czas jest liczony od 01.01 do 31.12
Mowa jest o roku kalendarzowym a ten właśnie tak jest liczony  :)
Napisane: Listopad 16, 2009, 18:57:20
Ale zawsze mogą doliczyć betę i...rachunek się zgodzi :S

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 16, 2009, 19:04:00 »
Zwróćcie uwagę na słowa Każdy użytkownik.
Ktoś, kto kupił w listopadzie ub.roku załapał się na trzy aktualizacje.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 16, 2009, 19:09:57 »
Tak, Karolu ale mowa jest o roku kalendarzowym :mrgreen:
Napisane: Listopad 16, 2009, 19:06:55
Myślę, że sprawę należy pozostawić cwanym prawnikom.Może oni by coś ugrali?Niestety, młyn sprawiedliwości w naszym kraju miele niezwykle wolno. Byle jaka sprawa cywilna to ok 2 lat :grin:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 16, 2009, 19:22:57 »
Tak, Karolu ale mowa jest o roku kalendarzowym :mrgreen:...

To, w którymże roku kalendarzowym tenże licencjobiorca miał okazję skorzystać z danego mu prawa do 4-ech aktualizacji?  :O
Bo mi ani 2008 ani 2009 nijak nie pasuje.
Podejżewam, że i ja się na 4 nie załapię (zakup na początku grudnia).
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 16, 2009, 19:30:49 »
A możecie zacytować ten punkt licencji w którym jest mowa o aktualizacjach?
Moje licencje pochodzą jeszcze z AM3, a tam o zobowiązaniu do jakichkolwiek aktualizacji nie ma ani słowa.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 16, 2009, 19:33:40 »

Wiadomości 'z drugiej ręki' traktować należy z pewną dozą nieufności,
ale mamy też info z samego źródła:
AutoMapa w nowych, niższych cenach!

W nawiązaniu do tej wiadomości - ciekawe o jakie kraje zwiększy się pokrycie EU - piszą, ze mają być 44 państwa.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 16, 2009, 19:36:27 »
A możecie zacytować ten punkt licencji w którym jest mowa o aktualizacjach?
Moje licencje pochodzą jeszcze z AM3, a tam o zobowiązaniu do jakichkolwiek aktualizacji nie ma ani słowa.
Ja cytuję wypowiedź ze strony www.
Ale fakt, faktem ja treści swojej licencji ( AM 5.2 bodajże) sprzed roku też nie mam.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 16, 2009, 19:42:12 »
Czyli miało być lepiej a wyszło tak jak zawsze  :S