BetaTesty są, a kiedy pełna 6.0?

• 65 Odpowiedzi
  • 14547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robertG7

• 26
  • Sprzęt: iP4, mio550m
BetaTesty są, a kiedy pełna 6.0?
« dnia: Listopad 15, 2009, 12:22:58 »
Właśnie kiedy?
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: BetaTesty są, a kiedy pełna 6.0?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2009, 12:36:55 »
Jak zakończą betatesty  :]

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2009, 12:43:36 »
Właśnie kiedy?

kolego nie zakładaj takich irytujących wątków, chociaż może przy takiej pogodzie za oknem podniesienie ciśnienia krwi nie zaszkodzi  :D

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2009, 13:34:41 »
Mnie wystarczy beta2 z mozliwosica traffic online na urządzeniach które współpracowały w AM 5.3 a teraz są pominiete nie wiedziec dlaczego....

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2009, 13:57:00 »
Kiedy pełna 6 ???  :E
Ja bym zapytał kiedy BETA 2 ?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2009, 14:29:16 »
Kiedy pełna 6 ???  :E
Ja bym zapytał kiedy BETA 2 ?

Pewnie przed beta 3  :mrgreen:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2009, 19:25:12 »
Chyba szykuje się gwiazdkowy prezent :E

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2009, 19:43:34 »
zdarzalo sie juz, zeby beta tak dlugo byla testowana ? mam wrazenie, ze bardzo dlugo zwlekaja z wypuszczeniem wersji finalnej

*

Dżeju

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2009, 20:27:41 »
Testy "5.0" trwały kilka miesięcy ...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2009, 20:41:08 »
Testy 4.0 to wakacje 2006 - wersja poglądowa (alfa), zaś grudzień 2006 - testy właściwe (beta). Finalna wersja to maj 2007. Czyli w sumie rok trwały, a pół roku od momentu wersji beta.

*

Offline promil

• **
  • 137
  • Sprzęt: F-S n560 + AM
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2009, 21:44:28 »
Tylko, że 4 i 5 miały całkowicie pozmieniane interfejsy, wiec i do testowania było dużo więcej, a tu (6.0) to chyba tylko traffic jest do przetestowania?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2009, 21:46:17 »
Ale wersja 4 wprowadzała calkowicie nowy interfejs i grafikę więc to wymusiło dłuższe testowanie. AM6 graficznie i "interfejsowo" praktycznie się nie rózni od AM5 więc myślę że do końca tego roku finalna wesja ujży światło  :grin:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2009, 21:48:24 »
Mogą zrobić w ten sposób, że wydadzą aktualizację map ze starą wersją programu, a 6 może się pojawić w przyszłym roku jak dobrze dopracują.

Tylko, że 4 i 5 miały całkowicie pozmieniane interfejsy, wiec i do testowania było dużo więcej, a tu (6.0) to chyba tylko traffic jest do przetestowania?

Testowanie nowego interfaceu, mi zajmuje parenaście minut we wszystkich dostępnych rozdzielczościach, więc to nie o to chodzi.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2009, 22:27:34 »
Uważam, że testy powinny trwać jak najdłużej, żeby wyeliminować wszystkie błędy w wersji beta.
Bardzo mi się to podoba, że programiści AM umożliwiają użytkownikom testowanie, a dopiero po jakimś czasie
wprowadzają sprawdzoną, finalną aktualizację.
Szkoda, że nie jeździcie z NavRoad map. Zobaczylibyście, jak w tym programie wygladają aktualizacje.
Wgrana do urządzenia wersja programu z zapewnionymi przez producenta opcjami jest o.k. , a po nowej aktualizacji
opcje znikają. Po zgłoszeniu do serwisu znowu się te opcje pojawiają, ale nie do końca poprawione.
I tak " w koło Macieju", a inaczej "cyrk na kółkach".

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 15, 2009, 22:40:05 »
Uważam, że testy powinny trwać jak najdłużej, żeby wyeliminować wszystkie błędy w wersji beta.
Bardzo mi się to podoba, że programiści AM umożliwiają użytkownikom testowanie, a dopiero po jakimś czasie
wprowadzają sprawdzoną, finalną aktualizację.

Tak, najlepiej do końca świata i jeden dzień dłużej...  :E

A klienci wymrą w tym czasie, albo raczej przejdą do konkurencji.

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2009, 22:54:43 »
Konkurencja niczego ciekawszego chyba nie zapewni, a AM, jak zauważyłem traktuje bardzo poważnie swoich użytkowników, czego nie można powiedzieć
o innych serwisach. 
Panowie, trochę cierpliwości.
Czy aktualna wersja jest taka kiepska, że na siłę domagacie się 6.0 ?

*

Bilunia

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2009, 03:00:48 »
Panowie, trochę cierpliwości.
Czy aktualna wersja jest taka kiepska, że na siłę domagacie się 6.0 ?

:ok:
5.5.3 sprawuje się dzielnie, a po trasach prowadzi OK.
Co więc stoi na przeszkodzie, by tymczasem zaktualizować mapy, natomiast 6-tkę ze spokojem dopracować do perfekcji.  :wink:

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 16, 2009, 08:13:47 »
Widze, ze wiekszosc nastawia sie na aktualizacje oprogramowania, a mi przydalaby sie po prostu nowa wersja map.
Ktora miala byc ponad miesiac temu ??
Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 16, 2009, 09:31:03 »
Widze, ze wiekszosc nastawia sie na aktualizacje oprogramowania, a mi przydalaby sie po prostu nowa wersja map.

Dokładnie. Mnie również nie interesują żadne nowe bajery...
Mapy, mapy, mapy...
Uważam za skandal, że pomiędzy nowymi wypustami map trzeba czekać na aktualizację ważnych dróg (choćby oba ostatnie odcinki A4).
Przecież te drogi mogłyby być na mapie, wystarczyłaby konieczność odblokowania ich...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 16, 2009, 10:39:30 »
Nie narzekaj. Wejdź na podforum TomToma, to się wyleczysz z marudzenia. Tam na nowe odcinki czeka się latami.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 16, 2009, 10:50:43 »
Nie narzekaj. Wejdź na podforum TomToma, to się wyleczysz z marudzenia. Tam na nowe odcinki czeka się latami.

To do konca nie jest argument wiekszosc zachodnich producentow rozwija mapy "bardziej znaczacych krajow" - niestety nasztm krajem cudow niezbyt sie interesuja. Moga sie cieszyc ze sa jakiekolwiek drogi, a nie biala plama :)

Jednak wiekszosc wybiera AM ze wzgledu wlasnie na dobra jakosc map PL, gdyby nie to to bym po prostu olal ten program (jak i zapewne wiele innych osob)...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 16, 2009, 11:13:21 »
Wśród polskich produktów (Emapa, Imagis) również AM jest w czołówce, jeśli chodzi o nowe odcinki. Dlatego nazywanie skandalem nie dodawanie nowych odcinków pomiędzy kolejnymi aktualizacjami map, uważam za grubą przesadę.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 16, 2009, 11:44:25 »
Wśród polskich produktów (Emapa, Imagis) również AM jest w czołówce, jeśli chodzi o nowe odcinki. Dlatego nazywanie skandalem nie dodawanie nowych odcinków pomiędzy kolejnymi aktualizacjami map, uważam za grubą przesadę.

Masz racje ze AM bije na glowe innych producentow, ale to wcale nie zwalnia producenta z aktualizacji - zwlaszcza jesli sprzedaje uaktualnienia.
Skandalem bym tego moze nie nazwal, ale glowne drogi powinny byc raczej uaktualniane... Fakt ze sa inne firmy ktore tez oferuja uaktualnienia - a ich nie ma, jednak nie przyjmujmy tego za standard i cos normalnego.

Osobiscie nie mam do AM jakis wiekszych zastrzezen czy watow :) ale mogli by sie zajac innymi sprawami niz watpliwym dla mnie trafikiem itp.
Natomiast same prace nad kolejnymi funkcjami czy poprawkami mozna rozgraniczyc od uaktualnien map.

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 16, 2009, 12:03:12 »
Cytat: tplewa
... ale mogli by sie zajac innymi sprawami niz watpliwym dla mnie trafikiem itp.

Dla Ciebie jest wątpliwy, dla mnie to funkcjonalność najwyższej wagi,
IMO zdecydowanie powinni zajmować się właśnie trafikiem, a nie 'wątpliwymi innymi sprawami'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 16, 2009, 12:09:07 »
Cytat: tplewa
... ale mogli by sie zajac innymi sprawami niz watpliwym dla mnie trafikiem itp.

IMO zdecydowanie powinni zajmować się właśnie trafikiem, a nie 'wątpliwymi innymi sprawami'.

Funkcja jest fajna - z tym ze male szanse sa na jej prawidlowe dzialanie, ze wzgledu na mala szanse zbierania duzej porcji aktualnych danych...
Po prostu podchadze do tematu realistycznie bo mam jakies tam pojecie jaki to jest trudny temat...

Jak myslisz jaki procent posiadaczy legalnej AM w PL bedzie wysylac aktualne dane ??? ile to jest osob w skali kraju ??? Nawet na tym forum nie widac jakiejs ogromnej liczby osob... a pamietajmy ze raczej beda to uzywac osoby obeznane troche z technologia internetowa...

Taki system nie ma wiekszej szansy jesli nie bedzie globalnym w skali kraju, zobacz ile niemcy wydali kasy i wydaja na tego typu sprawu od lat i tam to nie dziala tez idealnie. Myslisz ze AM zrobi jakis cud ?

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 12:11:32 wysłana przez tplewa »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 16, 2009, 12:19:57 »
Masz racje ze AM bije na glowe innych producentow, ale to wcale nie zwalnia producenta z aktualizacji - zwlaszcza jesli sprzedaje uaktualnienia.
Skandalem bym tego moze nie nazwal, ale glowne drogi powinny byc raczej uaktualniane...

Tylko Maciej Loret nazwał skandalem brak nanoszenia nowych odcinków pomiędzy aktualizacjami. AM ma zawsze naniesione nowe odcinki, jeśli tylko zostaną oddane do użytku przed tzw cyklem produkcyjnym map (do miesiąca, a w przypadku ważnych odcinków 2-3 tyg przed wydaniem).

Dokładnie tak.
Napisane: Listopad 16, 2009, 12:14:51
Jak myslisz jaki procent posiadaczy legalnej AM w PL bedzie wysylac aktualne dane ??? ile to jest osob w skali kraju ??? Nawet na tym forum nie widac jakiejs ogromnej liczby osob... a pamietajmy ze raczej beda to uzywac osoby obeznane troche z technologia internetowa...

Ja sądzę, że na bodaj 200 czy 300tys. posiadaczy legalnej AM, bę dzie to robić co najmniej kilka tysięcy użytkowników.

Taki system nie ma wiekszej szansy jesli nie bedzie globalnym w skali kraju, zobacz ile niemcy wydali kasy i wydaja na tego typu sprawu od lat i tam to nie dziala tez idealnie. Myslisz ze AM zrobi jakis cud ?

System jest jak najbardziej globalny i to nie tylko w skali kraju. Niemcy to raczej inwestowali w TMC, a nie w traffic online. Stąd efekty u nich niewspółmierne do kosztów.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 16, 2009, 12:22:54 »

Tak tylko to się dziwnym trafem tyczy Polski i dalej na wschód - bo Europa Zachodnia jest szybciutko aktualizowana. Co nie zmienia faktu, że Polacy nie gęsi i też mapy chcą mieć aktualne :-)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 16, 2009, 12:31:26 »
Samo TMC to zwykly RDS - czyli tutaj nie ma jakiejs wielkiej inwestycji bo to w zasadzie dziala.
Cala reszta to wspolpraca sluzb z systemem, analiza ruchu przez inne systemy na bierzaco. Zobacz jak zarzadzane sa autostrady w DE, tam jest to robione na bierzaco i siedzi przy tym sztab ludzi. Do tego "inteligentne znaki" jak i cala reszta infrastruktury... To jest calos pilnujaca traficu na drodze, a TMC to tylko maly dodatek informacyjny dla kierowcy...

Nie mow mi ze taki traffic online bedzie lepszy... majac takie dane od czasu do czasu mozna uzyc czegos w stylu Rozkladu Poissona i metod statystycznych - jednak to jest dalekie od realnej sytuacji na drodze w danej chwili...

Takie cos mialo by racje bytu jak znaczna ilosc osob przesylala by non stop dane na bierzaco i tak samo na bierzaco uzytkownik odbieral by te dane. Byle wypadek moze zminic diametralnie sytuacje na drodze/drogach, a wypadki zdarzaja sie nazbyt czesto - wiec nie jest to wyjatek ze od czasu do czasu sobie zablokuje sam taki odcinek itp. To ma racje bytu jesli by dzialalo Online - bo statystyczne obciazenie mozna sobie i bez tego wyliczyc...

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 13:04:37 wysłana przez tplewa »

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 16, 2009, 13:22:54 »
Ale o czym ta mowa, czy producent AM ma jakiś wpływ na [nie]istnienie TMC w Polsce? :)

Poza tym jak można porównywać TMC i Traffic, skoro to różne technologie do różnych zastosowań?

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 16, 2009, 13:49:01 »
czy się mylę że am coś mówi o 4 aktualizacjach rocznie?