Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!

• 74 Odpowiedzi
  • 21753 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 05, 2008, 15:45:44 »
Cytat: jpionka
Dla przykładu podam trasę:
Pruszcz Gdański , ul Dywizjonu 303  do Gdyni , ul Dworcowa 9.
Szybka , krótka czy też alternatywna nie potrafi poprowadzić optymalnie do celu .

Tak przedstawiony przykład jest do d.... Co to znaczy optymalnie do celu? Może jakieś konkrety?
Oglądając trase na mapie, jedyne co mógłbym zarzucić, to że tuż przed celem nie chce zaoszczędzić 40m
i nie prowadzi skrótem przez 10 Lutego. Ewentualnie moznaby się pospierać po której stronie torów
powinna prowadzić, al.Zwycięstwa czy Drogą Gdyńską, ale to spór raczej akademicki,
drogi są w zasadzie równoległe, podobnej klasy i różnice odległości też bez znaczenia.

Nie przeczytałeś posta ze zrozumieniem  o czym pisałem.....

"Tym bardziej osoba nie znająca okolicy po takiej przejażdżce jaką zaproponował domyślnie ustawiony program, długo będzie miała w pamięci podróż po zaproponowanej trasie.
Lepiej żeby Twórcy zajęli się usuwaniem błędów a nie tworzeniem dodatkowych "suwaków" z których laik i tak nie skorzysta bo po prostu nie będzie wiedział jak."

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 15:51:16 wysłana przez jpionka »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 05, 2008, 19:58:01 »

Chyba błędnie zakładasz, że wszyscy którzy dostali link do nowszej wersji proszeni byli o jego nierozpowszechnianie.
eMisiek - nie mam ochoty się z Tobą kłócić bo jestem pozytywnie nastawiony do ludzi, świata i do Ciebie ale chodzi mi o to, że jeśli komuś przesłali link do sprawdzenia problemu jako odpowiedź na zgłoszony problem to dobre wychowanie wymagało by zachowania tych linków dla siebie bo gdyby Am chciała je publikować to umieściłaby je po prostu na swojej stronie. To tylko tyle i aż tyle.....

Pozdrawiam serdecznie  :)
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #62 dnia: Maj 05, 2008, 20:02:40 »
5.0.9 chyba 566 a więc nie ma płynnej nawigacji ,nawet jak się wyłączy widok budynków w 3D dalej skacze jak żabka tylko że trochę płynniej.
Na trasie Siewierz-Tychy  trasa szybka i nawigacja prowadzi na Katowice choć mogła wybrać Górnośląską obwodnice GOP którą się jedzie parę kilometrów więcej ,ale nie stoi się w korkach w rejonie Katowic które ciągle są przebudowywane,wiem ale jeśli wybieram trasę szybką to znaczy że nie chce jechać w obrębie wielkich aglomeracji które w Polsce są przewarznie zakorkowane ,ale to nie wszystko Tychy nie takie duże jak Kraków i i tak nawigacja spóźnia się z pokazywaniem dokładnej pozycji opóźnienie ustawione na max tj.2,1 sekundy a i tak gubiła pozycje.
Jest jeszcze coś pilot jest mało czytelny jak słoneczko zaświeci trzeba się dobrze wpatrywać a kto będzie wtedy pilnował drogi. na pilocie mam manewr w lewo za 1,2km ale wjeżdżam na skrzyżowanie i to takie duże  więc nie mam czasu na wpatrywanie się jak pokazuje ślad nawigacji a co manewr i właśnie wtedy zabrakło mi komendy "na skrzyżowaniu prosto albo na wprost .
Poza tymi drobiazgami-niedoróbkami można jakoś jechać

« Odpowiedź #63 dnia: Maj 05, 2008, 20:04:23 »
Na pewno przydałoby się jeszcze jakieś jedno własne ustawienie - mi brakuje czego typu "Prawie krótka" :) Optymalna jest czasem zbyt "głównodrogowa", a krótka jest zbyt hardcorowa dla mnie. Po kilku eksperymentach z trasą krótką i przejazdami przez osiedla (dosłownie!) już nie używam. Teraz muszę wchodzić w ustawienia i zmieniać sobie parametry trasy optymalnej.

Ciekawostka - hardcore z ostatnich dni to wyznaczenie drogi na Hradcany w Pradze (zamek na wzgórzu w Pradze), gdzie AM wprowadziła mnie w drogę, gdzie... musiałem złożyć lusterka :) W sumie to akurat traktuję z przymruzeniem oka bo w sumie sam powinienem był raczej wybrać trasę do najbliższego parkingu przy zamku a nie pchać się w ścisłe centrum starego miasta :)

Z samych Czech raczej pozytywne wrażenia. Dobra baza dróg i numerów, fotoradary EU + wbudowane w zupełności wystarczyły. Parę razy program dziwnie wyznaczył drogę, ale było to do przeżycia. Ogólnie bardzo, bardzo przydatne narzędzie + lekka kontrola na zwykłej mapie (taki nawyk ;) ) dla porządku. Kilka fajnych skrótów mi program wyznaczył przez jakieś zadupia w czzeskich górach, ale parę kilosów się zoszczędziło właśnie. Raz mnie AM wprowadziła na... szlak górski. Turyści byli w szoku, ja po 500 metrach też :) Ale naniosłem sobie blokadę i się okazało, że tym skrótem się jednak nie da ;)

To co mnie jednak nadal razi to zbyt dużo braków w mapach na drogach, które naprawdę już od pewnego czasu są wybudowane - już rok temu pewnie były kopane pod nie doły. To jest wystarczający czas by drogę wprowadzić do programu - niestety takich sytuacji miałem aż 2-3 dziennie, więc uznaję, że to za dużo.

« Odpowiedź #64 dnia: Maj 05, 2008, 21:03:47 »
Ale czy te nasz wypociny w tym poście na tym forum komuś są potrzebne czy ktoś z AM czyta to i jest zainteresowany naszymi opiniami  czy raczej to forum pozwala nam wspólnie się wypłakać i sobie ponarzekać nad niedoróbkami AM .

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 07, 2008, 02:46:34 »
5.0.9 chyba 566 a więc nie ma płynnej nawigacji

Na Loox n560 jest płynna. Może to kwestia procesora i ustawień odczytu portu GPS.

Na trasie Siewierz-Tychy  trasa szybka i nawigacja prowadzi na Katowice choć mogła wybrać Górnośląską obwodnice GOP

Wystarczy wybrać trasę alternatywną, wybiera obwodnicę GOP, czynność trwa u mnie z 3 sekundy...  :mrgreen:
--
twinsen

« Odpowiedź #66 dnia: Maj 07, 2008, 04:56:42 »
Może to zbyt lamerskie pytanie ale ja nie mam czegoś takiego jak trasa alternatywna może mi powiesz gdzie taka funkcja się znajduje

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 07, 2008, 05:15:41 »
Może to zbyt lamerskie pytanie ale ja nie mam czegoś takiego jak trasa alternatywna może mi powiesz gdzie taka funkcja się znajduje

Menu,Trasa,Modyfikuj i tutaj jest cała masa interesujących Ciebie opcji  :ok:
--
twinsen

« Odpowiedź #68 dnia: Maj 07, 2008, 05:24:08 »
Przecież ja wiedziałem go to jest "ciemność ,ciemność widze"Dzieki za wskazówek .zaraz obakam co pokaże mapa
Napisane: Maj 07, 2008, 05:20:31
FAKT macie racje prowadzi przez obwodnice.kurde że taką gafe szczeliłem, :shock: :worried: :proud:

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #69 dnia: Maj 08, 2008, 11:10:52 »
Na trasie Siewierz-Tychy  trasa szybka i nawigacja prowadzi na Katowice choć mogła wybrać Górnośląską obwodnice GOP

Wystarczy wybrać trasę alternatywną, wybiera obwodnicę GOP, czynność trwa u mnie z 3 sekundy... 
Dokładnie tak. Co ciekawe opcja ta przydaje się bardziej niż mogłem przypuszczać,bowiem często bywa tak,że AM opracowuje trasę trochę bezsensownie czyli inaczej niż zazwyczaj jeżdżę.Po stuknięciu w "trasę alternatywną" trasa na odmianę jest zawsze taka jak zwykle jeżdżę.Zaczynam dochodzić do wniosku,że gdyby AM zawsze wyznaczała na początku trasę alternatywną to opcja trasy alternatywnej nie byłaby w ogóle potrzebna,bo trasa zawsze byłaby taka jak by tego sobie człowiek życzył.  :)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #70 dnia: Maj 08, 2008, 11:15:12 »

Wystarczy wybrać trasę alternatywną, wybiera obwodnicę GOP, czynność trwa u mnie z 3 sekundy... 
Dokładnie tak. Co ciekawe opcja ta przydaje się bardziej niż mogłem przypuszczać,bowiem często bywa tak,że AM opracowuje trasę trochę bezsensownie czyli inaczej niż zazwyczaj jeżdżę.Po stuknięciu w "trasę alternatywną" trasa na odmianę jest zawsze taka jak zwykle jeżdżę.Zaczynam dochodzić do wniosku,że gdyby AM zawsze wyznaczała na początku trasę alternatywną to opcja trasy alternatywnej nie byłaby w ogóle potrzebna,bo trasa zawsze byłaby taka jak by tego sobie człowiek życzył.  :)

Nie jest tak do końca - spróbuj kliknąć po wyliczeniu trasy alternatywnej jeszcze raz w ten przycisk. Kolejna
wyliczona trasa będzie jeszcze inna, potem kliknij jeszcze raz - znów inna. Algorytm w tym przypadku pamięta
kilka kolejnych tras i następne liczy na podstawie tych informacji jeszcze inaczej. Nie wiem jaka jest "głębokość"
tego wyliczania i ile tras alternatywnych (w rozsądnych ramach rzecz jasna) jeszcze jest możliwa do wyliczenia.
Lepiej moim zdaniem tak, niż jakieś cudowanie z liczeniem trasy, podstawianiem 1 wersji alternatywnej jako
pierwszej wyliczonej itp. Po prostu to akurat jest zrobione OK i nie trzeba tu nic zmieniać. Wielu ludzi myśli,
że AM to jakaś niesłychanie dobra sztuczna inteligencja, równa człowiekowi... Takich programów nie ma niestety:)  :mrgreen:
--
twinsen

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #71 dnia: Maj 08, 2008, 12:15:28 »
Nie jest tak do końca - spróbuj kliknąć po wyliczeniu trasy alternatywnej jeszcze raz w ten przycisk.
Nie próbowałem.Już pierwsze kliknięcie powodowało,że trasa mi pasowała. Opcję tę uważam za niezbędną-tylko trochę za głęboko w opcjach zakopaną.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 10, 2008, 14:46:23 »
Dzień dobry. Jestem użytkownikiem AM od niedawna, zacząłem od wersji 4.5.3 zatem nie wiem jak było poprzednio.
To, co rzuca się w oczy i jest pewnie podstawowym problemem podczas wyznaczania routingu, to niewielka liczba
kategorii dróg. A to co jest, jest często błędnie oznaczone. Tak jakby bazą były mapy sprzed 40lat.

W okolicy Krakowa, jak i samym Krakowie AM potrafi wpuścić w niezłe maliny, gdzie rajd Paryż-Dakkar to pestka.
Nie wspomnę o drogach, których dawno nie ma. Oczywiście w miarę moich możliwości raportuje takie kwiatki do
supportu.

Fakt, algorytm wyznaczania trasy i później informacji jest lekko dziwny. Np. z moich obserwacji wynika, że AM
skrzyżowania drogi jednojezdniowej z 2. jezdniową traktuje jak 2 osobne skrzyżowania, co skutkuje ciekawymi
informacjami głosowymi doprowadzając do nieciekawych sytuacji drogowych. Więc radzę uważać.

Ogólnie program jest OK. Na pewno lepiej działa niż GPMapa (na tym samym sprzęcie). Zgadzam się,  że zamiast
dopieszczać UI, to popracowaliby nad mapami i bazą adresową.

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #73 dnia: Maj 18, 2008, 16:07:57 »
Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem licencji na AM5.0.7. :) Wcześniej korzystałem z Destinatora PN (razem z A636), potem darmowy update do Desti 6 (mapy z PN).
Trochę odbiegnę od tematu wyznaczania tras, bo nie jeżdżę z navi, gdzie trasę znam a gdzie nie znam to jak tu ktoś wspomniał, liczy się dotarcie do celu. Poruszę dwie rzeczy:

1. Długość trasy: Z miasteczka pod Monachium na Tarchomin (Warszawa) - Najlepiej czasowo/odległościowo wypadła MioMap. Zaraz za nią AM 5 dokładając 13km - to drobne przy trasie 1100km (trochę to dziwne, bo iGO8 to ponoć bliźniaczy soft co Mio...) Desti dołożył dużo więcej.

2. Szczegółowość/aktualność/dokładność map - czy jak to tam zwał. Tu jestem w szoku. AM jako jedyna w dobrym miejscu ma ul. Porajów w Warszawie (chyba, że te ulice są dwie!). Osiedlówki w Poing są wszędzie, ale ulica, która powstała jako odciążenie wiaduktu kolejowego została skończona pół roku temu i zawiera dwa ronda jest tylko w AutoMapie. Ani Desti, ani Mio, ani iGO tej drogi w zakończonej formie na swoich mapach nie ma.

Wnioski: Po przeanalizowaniu prawie całego forum na PDAclub, narzekań na drobiazgi, aktualizacji, cen updatów (komplet nowych map do MIO to 208 euro, "fotoradary" to kolejne 25 euro...), zgrubnych oględzin wersji pirackich, postawiłem na produkt polski. Kupiłem AM 5. Jakiś problem z miplokodem na stronie AM jeszcze mam, ale mam nadzieję, że pomoc techniczna stanie na wysokości zadania. :) Jak sprawdzi się w praktyce, okaże się pod koniec czerwca. Jadę do Warszawy, potem na Śląsk i z powrotem do Monachium (nie pojadę przez Czechy - nie lubię tego kraju :/).
Pozdrawiam. Malkontentów też. :)
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 19:11:43 wysłana przez nocnyMarek »
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

« Odpowiedź #74 dnia: Maj 20, 2008, 12:21:43 »
A propos pomocy technicznej. Ja po przesłaniu swojego problemu, jakiś plików, informacji różnych itd dostałem na koniec super odpowiedź "U nas wszystko działa poprawnie. Pozdrawiamy...". I to wsio... Niech żyje support! :/
Dopiero na moją uwagę czy będzie ciąg dalszy poproszono o jakieś dalsze informacje, ale od kilku dni jest cisza.