Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!

• 74 Odpowiedzi
  • 21747 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 03, 2008, 11:57:30 »
Chłopie a co ty myslisz że jak nowsze to lepsze ,tempo powstawanie poprawek do tej wersji programu nie wróży nic dobrego przykład to Vista maiała być szlagierem dla microsoftu a jest czym porażką więcej poprawek niż do XP ,więc nowe nie znaczy że najlepsze,,,A jak twórcy AM coś spieprzyli wcześniej to się z tgo nie wygrzebią
Napisane: Maj 03, 2008, 04:40:16
No to tylko potwierdza to już napisałem że to są poprawki poprawek , poprawione i może nie być końca poprawiania poprawek

Łojezusiczku! Nieźle sobie poszalałeś z interpunkcja i gramatyką w swoim poście (i w poprzednich). Dobrze, że ani w AM, ani w Microsofcie nie piszą kodu w takim stylu jak Ty piszesz po Polsku - bo byśmy do tej pory i Windowsy i Automapę co najwyżej w wersji 3-ciej mieli.  :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 12:01:05 wysłana przez emisiu »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 03, 2008, 12:21:04 »
Witam!
Zapewne pamiętacie poruszany przeze mnie jakiś czas temu temat znacznie
dłuższego czasu przeliczania tras przy wybraniu opcji korzystania z
odbiornika bluetooth w AM 4.5.3. Tu w AM 5 Polska jest o wiele lepiej
ale nie jest dobrze w AM 5 Europa.
Przeprowadzałem wiele prób i zauważyłem dziwne zjawisko, które moim
zdaniem nie jest prawidłowe.
Krótko mówiąc sprowadza się to do stwierdzenia, że czas wyznaczania
trasy przy wczytaniu mapy Europy jest znacznie dłuższy niż gdy wczytana
jest mapa Polski.
Oto zestawienie czasów obliczania trasy (plik trasy: http://www.kubicki.pl/TestKalkulacji.tam ):

I. AM Polska
a) [opcja odbiornika bletooth wył] 27''
b) [opcja odbiornika bletooth zał] 29"

II. AM Europa
a) [opcja odbiornika bletooth wył] 35''
b) [opcja odbiornika bletooth zał] 57"

Przy obliczaniu trasy AM Europy, krótki fragment trasy przebiega poprzez
terytorium Niemiec.... i może tu tkwi problem przy przełączaniu pomiędzy
mapą Geosytems a Teleatlas - ale to tylko takie moje, małe
przypuszczenie....
W AM 4.5.3 czas obliczania trasy z włączona opcją odbiornika bluetooth
był dłuższy o ok.30% ale nie było żadnych różnic pomiędzy mapą Polski
czy Europy i nigdy nie przekraczał 39 sekund.
Zauważcie, że z mojego zestawienia wynika, że różnice pomiędzy
skrajnymi pomiarami wynoszą 100% i chyba/napewno nie jest to prawidłowe zachowanie!
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 12:25:34 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline mattoid

• *
  • 59
  • Sprzęt: Asus A696 + WM5 + SDHC 4GB
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 03, 2008, 18:55:31 »
5.0.9 nie jest jeszcze oficjalnie opublikowana. Dostało ja na próbę kilka osób, które miały spradzić czy ta wersja usuwa pewne problemy. Support AM prosił nie przekazywać tego linku wie należałoby uszanować tą prośbę.

Niestety prośba nie została uszanowana.

Pozdrawiam
mattoid

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 03, 2008, 19:27:41 »
Niestety 5.0.9 nie jest lekiem na wszelkie zło - nawigacja skokowa stylem żabki nadal występuje.....  :mad:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 19:59:18 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #34 dnia: Maj 03, 2008, 20:21:41 »
Sam widzisz że poprawki poprawek niczego dobrego nie wróżą tak się dzieje kiedy się przegnie z programowaniem jeśli soft działa bez problemowo to się go nie rusza to taka prosta zasada, bo później już jest tylko gorzej i gorzej i za późno niestety na poprawki bo są robione na szybko i dlatego ciągle wymagają innych poprawek .Lecz Panowie twórcy AM muszą się wziąść ostro do roboty i zrobić nowy soft np. na bazie wersji 4  i wyżej wyciągajc podstawowe parametry jak podłoże do dalszej twórczej pracy ,to wtedy może będzie coś z tego a tak to będzie wpadka taka jak microsoftu na viście, I przez to AM straci pozycje na rynku dzięku komu właśnie dzieki użytkownikom AM-y  bo ciągle narzekają że taka to a sraka albo że Igo to lepsze miomap to ma lepsze mapy, bo tom tom to jest the best  itp.Polak najlepiej to potrafi narzekać i psioczyć choćby nie wiem co mu do reki nie włożyć i tak znajdzie tysiące powodów do narzekania .Więc panowie z AM przestańcie bezgranicznie wierzyć urzytkownikom tylko wźąść się do roboty

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 03, 2008, 20:27:14 »
.Więc panowie z AM przestańcie bezgranicznie wierzyć urzytkownikom tylko wźąść się do roboty
Czy my jestyeśmy "Panami z AM"...?
Napisz to wprost do nich...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #36 dnia: Maj 03, 2008, 21:17:35 »
A jak myślisz skąd się wzioł ten linki do wersji 5.0.9 ???? Ja go wstawiłem albo TY ???   

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 03, 2008, 21:18:44 »
A jak myślisz skąd się wzioł ten linki do wersji 5.0.9 ???? Ja go wstawiłem albo TY ???   
Przeciek kontrolowany?
ISTQB Certified Tester

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 03, 2008, 21:27:17 »
Panowie z AM tylko nie bierzcie przykładu z marko66 bo wrócimy poziomem do wersji 1.2

Takiej ignorancji i nieuctwa dawno nie widziałem, za nic ma gramatykę, ortografię czy zasady interpunkcji. I całe szczęście iż NIE ma nic wspólnego z AM bo nigdy nie powstał by ten program.

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 03, 2008, 21:46:05 »
Uderz w stół a nożyce się odezwą,przepraszam ale ja tu nikogo nie obrażam na forum więc licz się kolego ze słownictwem a taki komentarz możesz mi przekazać na privie albo zachowaj go dla siebie.
Prośba do moderatora o usunięcie poprzedniej wypowiedzi ponieważ nie dotyczy temtu postu

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 03, 2008, 21:50:22 »
Panowie... więcej spokoju.. :)
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #41 dnia: Maj 03, 2008, 21:57:28 »
Ja jestem spokojny ale kolega student nie czytał chyba regulaminu :D

« Odpowiedź #42 dnia: Maj 04, 2008, 06:44:12 »
Panowie z AM tylko nie bierzcie przykładu z marko66 bo wrócimy poziomem do wersji 1.2

Takiej ignorancji i nieuctwa dawno nie widziałem, za nic ma gramatykę, ortografię czy zasady interpunkcji. I całe szczęście iż NIE ma nic wspólnego z AM bo nigdy nie powstał by ten program.

Ciekawa opinia ,ale kolego  "student" nie rozumiesz tematu związanego z oprogramowaniem i programowaniem więc twoją wypowiedź poprostu olewam bo chyba bardziej dotyczy ona ciebie jak mnie.
Powtarzam poprawki nigdy nie były,nie są i nie będą dobre jesli jest ich bardzo dużo wydawanych w bardzo szybkim tempi ,wytłumacze Ci bo pewnie nie rozumiesz ,,obrazowo:
Kupiłeś rower ,złapałeś kapcia,więc kleisz dędke-(lub opone jesli bezdędkowa),jeżdźisz znowu kapeć , znowu kleisz i tak powiedzmy kilka razy , w krótkim okresie czasu ,więc po jakimś czasie zaczynają się odklejać inne łatki ,łapisz kapcia i musisz nakleić na starą łatke nową(poprawka-poprawki) a w miejsce dziury nową wstawić i tak wkółko i jest coraż gorzej ,więc dochodzisz do wniosku że lepiej kupić nową dędke niż męczyć się naprawiająć bezustanie starą
Czy to takie skomplikowane Nie to jest proste rozwiązanie .]
Mam nadzieje że zrozumiałeś istote problemu biorąc pod uwage niewielką wielkość tego softu

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 04, 2008, 07:00:42 »

Ciekawa opinia ,ale kolego  "student" nie rozumiesz tematu związanego z oprogramowaniem i programowaniem więc twoją wypowiedź poprostu olewam bo chyba bardziej dotyczy ona ciebie jak mnie.
Powtarzam poprawki nigdy nie były,nie są i nie będą dobre jesli jest ich bardzo dużo wydawanych w bardzo szybkim tempi ,wytłumacze Ci bo pewnie nie rozumiesz ,,obrazowo:
Kupiłeś rower ,złapałeś kapcia,więc kleisz dędke-(lub opone jesli bezdędkowa),jeżdźisz znowu kapeć , znowu kleisz i tak powiedzmy kilka razy , w krótkim okresie czasu ,więc po jakimś czasie zaczynają się odklejać inne łatki ,łapisz kapcia i musisz nakleić na starą łatke nową(poprawka-poprawki) a w miejsce dziury nową wstawić i tak wkółko i jest coraż gorzej ,więc dochodzisz do wniosku że lepiej kupić nową dędke niż męczyć się naprawiająć bezustanie starą
Czy to takie skomplikowane Nie to jest proste rozwiązanie .]
Mam nadzieje że zrozumiałeś istote problemu biorąc pod uwage niewielką wielkość tego softu

Kolego Marko teraz chyba Ty nic nie rozumiesz, niedawno Twoja wypowiedź wychwalała AM 4.5, że doprowadziła Ciebie bez problemu do Londynu i jeszcze gdzieś, dlatego podesłałem Tobie link jak to było z werją AM4.0.0 i to że wersja AM 4.5 była dopracowana to właśnie ileś łatek, poprawek ale w końcu trzeba było napisać  od nowa AM5.0 aby nie wydawać bez przerwy patchy do AM 4 i to zostało zrobione niestety, zawsze będą błędy przy takim oprogramowaniu ale jest ich zdecydowanie mniej niż przy wersji AM 4.0.0 . Poprawki do wersji AM 4.0.0 wychodziły również często jak nie częściej niż w przypadku AM 5.0.0 , dlatego proponuję abyś skupił się na błedach AM 5 aby AM 5.x.x.x była lepsza od wersji AM 4.5.3

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 04, 2008, 10:57:36 »
Jeśli chodzi o szybkość, to mapa Europy działa wolniej od mapy Polski. Miałem wcześniej AM XL i działała całkiem szybko i płynnie można było przesuwać mapę. Po upgradzie do EU zauważalnie zwolniła, po przesunięciu mapy wolniej się wczytuje, zwiększyłem suwakiem pamięc na maksimum ale nic to nie pomogło. Mam GPS wbudowany a nie bluetooth, czyli to nie ma znaczenia.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 04, 2008, 11:41:30 »
Mam GPS wbudowany a nie bluetooth, czyli to nie ma znaczenia.
Ale pokazuje to, że jest jakiś problem...
ISTQB Certified Tester

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 04, 2008, 11:48:38 »
Jeśli chodzi o szybkość, to mapa Europy działa wolniej od mapy Polski. Miałem wcześniej AM XL i działała całkiem szybko i płynnie można było przesuwać mapę. Po upgradzie do EU zauważalnie zwolniła, po przesunięciu mapy wolniej się wczytuje, zwiększyłem suwakiem pamięc na maksimum ale nic to nie pomogło. Mam GPS wbudowany a nie bluetooth, czyli to nie ma znaczenia.

Cóż, pda to jednak nie jest demon szybkości i nie dorówna normalnym komputerom. AM też nie jest idealna i jej trasy pozostawiają wiele do życzenia  ale to także jest w dużej mierze uzależnione właśnie od szybkości sprzętu.

Ktoś wspomniał o programach szachowych i to iż te na pda nie dorównują tym z PC, to samo można powiedzieć o programach do nawigacji.

PS Marko66 ja tylko stwierdziłem fakt iż twój sposób wypowiedzi jest dużo poniżej przeciętnego człowieka. Nie wiem jaki jest tego powód i nie przesądzam czy spowodowane jest ignorancją, dużo poniżej przeciętnymi możliwościami twojego mózgu czy też brakiem poszanowania innych (programów sprawdzających ortografię jest naprawdę dużo razem z możliwościami tego forum). Ja tylko opisałem skutek, a nie przyczynę.

Pozdrawiam, ;)

« Odpowiedź #47 dnia: Maj 04, 2008, 11:56:07 »
Slawek_ps
Tak wychwalałem bo jeździłem na wersji jak się nie myle 4.1.2 coś około tego ,nie wiem dokładnie ,ale na trasie z Katowic do Birmingham ,Trasa została wyznaczona przez Velno tj. na granicy Niemiec z Holandią potem obwodnica w Antwerpi i Calais dokładnie taka jaką ja bym wybrał i wielu innych kierowców  oczywiście żadnej późniejszej wersji takiej trasy już się nie udało wybrać ani tej z nr.9 poza tym wyznaczał zawsze trase prosta i szybką może nie krótką kilometrowo ale bez wielu niepotzrebnych manewrów, Natomiast wersja 5 mnie rozczarowała przypadek już opisałem wcześniej a ta z nr.9 czeka na swoją życiową trase .
Wracając do wersji 4 będąc na obwodnicy w Antwerpi  i Londynu spisywała się bezbłędnie dlaczego bo wystarczyło by żeby było zbyt duże opóźnienie sygnału i jedziesz już nie tą drogą co trzeba ,a właśnie wersja 4 i szybkość komunikatów było super, W wersja 5-ta  potrafiła mną nieźle zakręcić w  Krakowie nawet jak ustawiłem opóźnienie sygnału na 1,7 sek. to i tak kilka mnanewrów przegapiłem bo AM spóźniała się nieprawdopodobnie z komunikatami
czyli będąc już poza zjazdem około 100 metrów, informuje mnie AM że mam trzymać prawewgo pasa i lekko w prawo i takich opóźnień było wiele i wiele niepotrzebnych manewrów wiec w końcu zdałem się na znaki drogowe  i wyjechałem z Krakowa
Ta podróż z AM to dla mnie porażka

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 04, 2008, 14:01:32 »
W wersja 5-ta  potrafiła mną nieźle zakręcić w  Krakowie nawet jak ustawiłem opóźnienie sygnału na 1,7 sek. to i tak kilka mnanewrów przegapiłem bo AM spóźniała się nieprawdopodobnie z komunikatami
czyli będąc już poza zjazdem około 100 metrów, informuje mnie AM że mam trzymać prawewgo pasa i lekko w prawo i takich opóźnień było wiele i wiele niepotrzebnych manewrów wiec w końcu zdałem się na znaki drogowe  i wyjechałem z Krakowa
Ta podróż z AM to dla mnie porażka

Marko, jestem użytkownikiem AM od wersji 3.x.x.x przeszedłem przez problemy wersji 4.0.0 która się poprawiła o ile dobrze pamietam po ok. 3 m-cach od i mam nadzieję, że przed wakacjami doczekam się wesji 5.x.x.x o której być może powiesz jest ok! czego życzę Tobie i wszystkim użytkownikom AM.

« Odpowiedź #49 dnia: Maj 04, 2008, 21:31:44 »

Marko, jestem użytkownikiem AM od wersji 3.x.x.x przeszedłem przez problemy wersji 4.0.0 która się poprawiła o ile dobrze pamiętam po ok. 3 m-cach od i mam nadzieję, że przed wakacjami doczekam się wesji 5.x.x.x o której być może powiesz jest ok! czego życzę Tobie i wszystkim użytkownikom AM.
[/quote]

Jak już to liczyłbym na pełną 6.0.0.0 ja też mam na razie nadzieje że to będzie już finalna wersja,poza tym zauważyłem że lepiej się spisuje na trasie ta obecna wersja nr 5xxx  kiedy w nawigacji jest wyłączona funkcja widoku budynków w 3D
Napisane: Maj 04, 2008, 15:32:14
Drobne sprostowanie Trasa Z Katowic do Bologne we Francji biegnie obwodnicą przez Velno i taka propozycja trasy przez AM 5.0.9 jest akceptowana  a to znaczy że poprzednio musiałem JA popełnić jakiś błąd w wyznaczaniu trasy ,Zwracam Honor AM 5.0.9 niestety ale najbliższy termin wyjazdu mam dopiero  na 17 maja do Birmingham  zobaczymy co potrafi ta wersja ale tak na wszelki wypadek zabiore też drugą nawigacje
Napisane: Maj 04, 2008, 16:28:10
to fakt że po uruchomieniu działa wolniej ale jak włącze widok 3D tylko  bez widoku budynków wydajność się poprawia

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 04, 2008, 21:49:56 »
Drobne sprostowanie Trasa Z Katowic do Bologne we Francji biegnie obwodnicą przez Velno i taka propozycja trasy przez AM 5.0.9 jest akceptowana  a to znaczy że poprzednio musiałem JA popełnić jakiś błąd w wyznaczaniu trasy ,Zwracam Honor AM 5.0.9 niestety ale najbliższy termin wyjazdu mam dopiero  na 17 maja do Birmingham  zobaczymy co potrafi ta wersja ale tak na wszelki wypadek zabiore też drugą nawigacje

No, ale do tego czasu możesz już mieć np. 5.1.1  :D

« Odpowiedź #51 dnia: Maj 04, 2008, 22:15:32 »
Tak? interesująco to brzmi ? czy będzie do tego czasu oficjalna wersja czy też AM podrzuci komuś linka???

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 04, 2008, 22:28:37 »
Tak? interesująco to brzmi ? czy będzie do tego czasu oficjalna wersja czy też AM podrzuci komuś linka???
Przez ten cały "bardach" i stodołę co niektórzy zrobili z publikowaniem linków bez upoważnienia supportu w przyszłości tylko może być taki efekt, że support nie udostępni niczego do przetestowania wcześniej i będzie się ograniczać do informacji o przekazaniu do stosownego działu....
Nie wyobrażam sobie by do czegoś takiego był zdolny dojrzały człowiek bo tylko chłystki i gówniarze tak postępują...
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2008, 22:37:17 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 05, 2008, 00:14:37 »
A co powiesz o tych, którzy dostali z supportu nowszą wersję, a potem paplali na prawo i lewo podgrzewając tylko atmosferę?
Chłopie co Ty chcesz testować... 5.0.5 to starocie... jest juz 5.0.9 i to chyba 3 lub 4 edycja... nie szkoda Ci czasu...?
itp...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #54 dnia: Maj 05, 2008, 05:42:52 »
ciekawe? Jak wogóle trafił link na forum do wersji 5xxxx :worried: Jeśli zrobił to support to przecież wiadomo było że ktoś go znajdzie prędzej czy później.
Wogóle interesująca jest sprawa że do pewnego czasu nie było możliwość używania AM bez licencji na PDA ,aż do  momentu pojawienia się wersji 5.0.5 a wraz z pojawieniem się tej wersji jest taka możliwość.
Czyżby mieli kogoś nie lojalnego w zespole,albo właśnie może o to chodzi żeby jak najwięcej osób mogło ja testować na różnych urządzeniach, cóż może to polityka i AM szykuje niespodzianke dla swoich użytkowników,Ja uważam że kto miał kupić to kupił AM a jesli nie kupił to kupi u konkurenta jakąs inną ,więc to chyba tylko polityka handlowa ,takie są moje odczucie moge się mylić .
Troszke nie rozumie dlaczego się oburzacie że link do 9 trafił do tego postu przecież opinia wiekszej ilość testerów jest bezcenną informacjią dla supportu.
Przyznaje że sciągłem 9 a nie powinienem?
dziś wyruszam na poligon drogowy tzn.  :'(trasa krajowa :cry: :'( :cry: :kill:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 05, 2008, 06:58:58 »
A co powiesz o tych, którzy dostali z supportu nowszą wersję, a potem paplali na prawo i lewo podgrzewając tylko atmosferę?
Chłopie co Ty chcesz testować... 5.0.5 to starocie... jest juz 5.0.9 i to chyba 3 lub 4 edycja... nie szkoda Ci czasu...?
itp...

I co z tego....?
Taką osobą. która (jak byłeś uprzejmy zauważyć)  "paplała" byłem między innymi ja... i co z tego...?
Chciałem przekazać informacje, że pewne sygnalizowane problemy są lub nie są już rozwiązane.....
Co to ma być za zarzut....?
Jak ktoś nie może wytrzymać to niech zje czekoladę bo ona działa na wstrzymanie bo nie jest żadnym argumentem na publikowanie tych linków to, że ktoś powiedział inny, że jest nowsza wersja, która rozwiązuje problem...
Link został podany przez osobę, która go dostała i nie byłem to ja...
Zresztą linku do 5.0.9 ja nie dostałem a odgadłem go na podstawie wersji wcześniejszej, którą dostałem by sprawdzić problem....

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 07:05:07 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 05, 2008, 09:53:58 »
itp...

Chyba błędnie zakładasz, że wszyscy którzy dostali link do nowszej wersji proszeni byli o jego nierozpowszechnianie.

« Odpowiedź #57 dnia: Maj 05, 2008, 10:01:01 »
Witam ,

Wątek miał na celu pokazać jak pięknie nowa AM wyznacza trasy.
Nie chcę się czepiać drobiazgów , ale w tak dużej aglomeracji jak trójmiejska
AM w wersji 5... "daje zdrowo ciała".
Dla przykładu podam trasę:
Pruszcz Gdański , ul Dywizjonu 303  do Gdyni , ul Dworcowa 9.
Szybka , krótka czy też alternatywna nie potrafi poprowadzić optymalnie do celu .
Były głosy , że Am priorytetowo traktuje duże miasta kosztem małych.
3miasto raczej do małych się nie zalicza, więc taka opinia nie jest prawdziwa.
I cóż mi po ładnej grafice czy innych bajerach jak program nie radzi sobie z podstawową
czynnością tzn sensownym wyborem przebiegu trasy bez zagłębiania się w "suwaki".
Może Fachowcy z tego forum mają jakieś tajemne sposoby , lecz zwykły zjadacz chleba ( user korzystający z nowego nabytku ) na pewno sobie z tym nie poradzi.
Tym bardziej osoba nie znająca okolicy po takiej przejażdżce jaką zaproponował domyślnie ustawiony program, długo będzie miała w pamięci podróż po zaproponowanej trasie.
Lepiej żeby Twórcy zajęli się usuwaniem błędów a nie tworzeniem dodatkowych "suwaków" z których laik i tak nie skorzysta bo po prostu nie będzie wiedział jak.

pozdrawiam zadowolonych z wyboru zakupu , ja nim nie jestem (chociaż zmusiłem program do wyznaczenia trasy tak jak powinna przebiegać) .
Inne programy na dzień dobry robią to zdecydowanie lepiej mimo , że mają skromniejszą bazę naszych map.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 05, 2008, 11:24:12 »
5.0.9 nie jest jeszcze oficjalnie opublikowana. Dostało ja na próbę kilka osób, które miały spradzić czy ta wersja usuwa pewne problemy. Support AM prosił nie przekazywać tego linku wie należałoby uszanować tą prośbę.

Pozdrawiam

5.0.9 wersja 568 jeśli chodzi o skakanie ekranu działa ok, czyli przesuwanie jest płynne. natomiast
byłem w szoku, gdy podczas jazdy ok. 130 km/h na A4 w stronę granicy niemieckiej AM co parę km
wypadała z trasy (pokazywała samochodzik na pasie w przeciwną stronę), i nie pomagała zmiana
opcji o kompensacji błędu GPS od małego do dużego. Skutkowało to niekończącymi się komunikatami
"Do celu.... km", a nawet "Do celu... Do celu... Do celu..." i tak aż zaskoczyła w drodze po wytyczeniu
nowej "starej" trasy. Powody mogą być dwa - faktyczny błąd GPS, ale logika programu chyba jest
na tyle mądra, że przyjmując że nie jeździ się pod prąd, nie powinna wyskakiwać z trasy i przyciągać
do drogi poprawnie. Albo... niedokładne dane kartograficzne. Ale ten odcinek akurat (Wrocław-Legnica)
jest już jakiś czas w użytku. Podobnie było na autostradzie A18 aż do granicy - w Niemczech już
wszystko poprawnie.

Z powrotem jechałem przez Polskę, (ze Słońska) więc w pewnym miejscu kazała mi skręcić... w pole uprawne.
Żadnej drogi tam nie było, wnioskuję że to błąd samej mapy, a nie routerka. Ale gdy pojechałem dalej główną,
korekta trasy była już poprawna. Żeby nie było - wytyczona trasa to była trasa szybka. Pomijanie dróg miejskich
lokalnych i gorszych także włączone, a mimo to chciała mnie poprowadzić duktem leśnym, przy polu uprawnym.
Z wyglądu tego miejsca wynikało, że to nigdy nie była droga inna niż gruntowa  :O

Ale takie babole się pewnie będą zdarzać, a na daną chwilę należy po prostu sobie tam postawić samemu
znaczek zakazu i mieć to z głowy  :ok: :ok:
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 05, 2008, 11:51:23 »
Cytat: jpionka
Dla przykładu podam trasę:
Pruszcz Gdański , ul Dywizjonu 303  do Gdyni , ul Dworcowa 9.
Szybka , krótka czy też alternatywna nie potrafi poprowadzić optymalnie do celu .

Tak przedstawiony przykład jest do d.... Co to znaczy optymalnie do celu? Może jakieś konkrety?
Oglądając trase na mapie, jedyne co mógłbym zarzucić, to że tuż przed celem nie chce zaoszczędzić 40m
i nie prowadzi skrótem przez 10 Lutego. Ewentualnie moznaby się pospierać po której stronie torów
powinna prowadzić, al.Zwycięstwa czy Drogą Gdyńską, ale to spór raczej akademicki,
drogi są w zasadzie równoległe, podobnej klasy i różnice odległości też bez znaczenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free