Babole i niedoróbki AM 5.2

• 185 Odpowiedzi
  • 31155 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Babole i niedoróbki AM 5.2
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 11, 2008, 15:17:04 »
Wnioskujesz to po ikonce między 2D a MUTE? To można zawsze ustawić, czy jest punkt VIA, czy nie.

*

Offline Swedol

• 17
  • Sprzęt: HTC Artemis HTC Diamond HTC Leo
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 11, 2008, 15:28:46 »
Czy kolega posługuje się wersją  legalną?
Pytam bo u mnie wygląda to tak:

Tak, kolega się posługuje wersją legalną kupioną z urządzeniem.
Skąd Ci przychodzi do głowy zadawać takie pytania. Czyżbyś sam posługiwał się "piratem"?

Wpisane adresy "Start" oraz "Koniec". Start na Jelonkach a koniec po prostu "Żwirki i Wigury 1".
Resztę było widać na zrzucie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 15:34:20 wysłana przez Swedol »
HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 11, 2008, 16:05:58 »
Cytat: akubit
Wnioskujesz to po ikonce między 2D a MUTE? To można zawsze ustawić, czy jest punkt VIA, czy nie.
Tak, po niej, ta ikona nie pojawia się (bo jest niepotrzebna) jeśli trasa nie ma punktów przelotowych.
(no chyba, że coś mieszałeś z interfejsem i to jest skutek uboczny tego mieszania)

Napisane: 11-11-2008, 15:54:48
Cytat: Swedol
Wpisane adresy "Start" oraz "Koniec". Start na Jelonkach a koniec po prostu "Żwirki i Wigury 1".

Koniec musiał być wprowadzony wprost z mapy, postawiłeś kursor bliżej tej drogi od zaplecza bydynku
niż żwirki Wigury więc AM zgodnie z Twoim życzeniem tam Cię zaprowadziła. I to wszystko.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Swedol

• 17
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 11, 2008, 16:43:53 »

Napisane: 11-11-2008, 15:54:48
Cytat: Swedol

Koniec musiał być wprowadzony wprost z mapy, postawiłeś kursor bliżej tej drogi od zaplecza bydynku
niż żwirki Wigury więc AM zgodnie z Twoim życzeniem tam Cię zaprowadziła. I to wszystko.

Wpisywałem adres mozolnie literka po literce. Nie wskazałem punktu na mapie.
Wybrałem "miasto", potem "ulicę" następnie "numer".
HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 11, 2008, 16:51:46 »
ta ikona nie pojawia się (bo jest niepotrzebna) jeśli trasa nie ma punktów przelotowych.
(no chyba, że coś mieszałeś z interfejsem i to jest skutek uboczny tego mieszania)

Nic nie mieszałem.  :-?

*

Offline Swedol

• 17
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 11, 2008, 17:04:05 »
No i po problemie  :ok: Odinstalowałem, zainstalowałem na nowo.  :banan:
Trasę na Żwirki i Wigury 1 pokazuje poprawnie. :party:

Pozdrawiam
HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 11, 2008, 17:24:33 »
Cytat: akubit
Nic nie mieszałem.  :-?

No to jest jeszcze jedna możliwość, że w skórce panorama ktoś zapomniał dopisać wiersz ukrywający niepotrzebną ikonę ...
No i sprawdziłem, tak jest, ikona pojawia się wraz z każdą wyznaczona trasą, a za to na PC w wersji fullscreen
nie pojawia sie wcale ... znów sie ktoś nie popisał. :|

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 11, 2008, 17:28:56 »
No to jest jeszcze jedna możliwość, że w skórce panorama ktoś zapomniał dopisać wiersz ukrywający niepotrzebną ikonę ...

Tak jest od wersji 5.0.x - już nie pamiętam dokładnie od której. W każdym bądź razie już od pewnego czasu właśnie w "panoramie" pojawia się ikonka "via".
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 11, 2008, 17:29:24 »
Mnie to nie przeszkadza, powiem więcej, wolę żeby to ustawienie nie zmieniało się. Przy dodaniu punktu "przez" trzeba by ponownie ustawiać, a tak jest z automatu.

« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 11, 2008, 17:34:43 »
Cały czas testuję 5.2 i jestem niezadowolony :( Dziś miałem dziwną sytuację wyznaczyłem sobie trasę do centrum. Zatrzymałem się na chwilę na stacji po paliwo po jakieś 5 min wznowiłem podróż tyle, że zmieniła się ulica do której chciałem dojechać. Teraz mapa doprowadziła mnie parę przecznic wcześniej niż chciałem....Zdarzyło mi się to już po raz drugi.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 11, 2008, 20:46:09 »
A zajrzyj, jaką masz wersję programu?

Ech. Zrobilem format karty pamięci. Zainstalowalem od nowa i jest OK.
Ale później mnie podkusilo, żeby dograć wersje "a" z Rosją. No i instalacja przebiega OK, zakończona sukcesem ... tylko nie dziala :/ Wywala komunikat, że brak metryki map /storage card/automapa EU/maps
Co to może być ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 11, 2008, 21:15:16 »

Ale później mnie podkusilo, żeby dograć wersje "a" z Rosją. No i instalacja przebiega OK, zakończona sukcesem ... tylko nie dziala :/ Wywala komunikat, że brak metryki map /storage card/automapa EU/maps
Co to może być ?
Najbardziej higienicznie jest wykasować katalog Maps i zainstalować mapy od początku.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 11, 2008, 22:01:41 »
Mi najbardziej w wersji 5.2 brakuje ulic mojego osiedla Pogodne w Chotomowie. Czyli: Pogodnej. Jasnej, Wesołej , Tęczowej tyle lat są te ulice a cały czas jest tam czarna dziura... .Oczywiście 200 metrów dalej zaczynają się budynki 3D
Możesz zgłosić poprawki map do AM, albo ... czekać lata (ja czekałem pięć)

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 12, 2008, 11:42:47 »
Moje poprawki dotyczące map były zamieszczane na mapach najpóźniej po 3 miesiącach. A najszybsza aktualizacja po niecałym miesiącu ;) (jestem pewien że nikt inny tego nie zgłaszał bo było to dosyć specyficzne miejsce którym jezdzi mało osób). Także polecam wysyłanie poprawek do map z bardzo szczegółowymi opisami, a najlepiej ze śladem naniesionym na mapę. To działa, przynajmniej ja się nie zawiodłem i nikt mnie w supporcie nie olał w tej kwestii.
Paweł

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 12, 2008, 16:02:54 »
To działa, przynajmniej ja się nie zawiodłem i nikt mnie w supporcie nie olał w tej kwestii.

Pewnie działa. Ale i tak kuleje ;-)
P.S. W momencie wypuszczenia bety 5.2 Rondo Grzegórzeckie w Krakowie było już przejezdne we wszystkich kierunkach. W wersji "finalnej" (cudzysłów zamierzony) dalej jest podzielone na kawałki. A przecież o tym pisane było nawet na tym forum - wszak twórcy AM czytają to forum, nie zareagowali?

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 12, 2008, 17:06:57 »

Co to może być ?
Najbardziej higienicznie jest wykasować katalog Maps i zainstalować mapy od początku.

Pozdrawiam

Okazalo się, że to urządzenie. Mimo to ponownie zainstalowalem 5.2a na czystej karcie.
Reset i poszlo.
Dzięki

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 12, 2008, 18:55:01 »
nie wiem czy ktoś już tego nie zgłaszał czy o tym pisał ale zauważyłem dziś barierkę między pasami w Jankach w stronę warszawy jak się jedzie. am 5.2 chciała mnie tamtędy puścić w stronę pruszkowa, na szczęście wcześniej zmieniłem trasę a tą ciekawostkę zauważyłem w drodze powrotnej. może ktoś ze stolicy kogo support am traktuje poważnie zgłosi to...(jeśli jeszcze tego nie zrobił :) )

pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 12, 2008, 19:05:10 »
Cytat: darek.sko
może ktoś ze stolicy kogo support am traktuje poważnie zgłosi to...

Ciebie też potraktuje poważnie, pod warunkiem, że konkretniej opiszesz to miejsce,
bo z takiego opisu nie sposób jednoznacznie zgadnąć, o które miejsce chodzi.
Czy to tu: http://www.miplo.pl/point.php?p=94U1nxjq ?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 12, 2008, 19:10:19 »

Ciebie też potraktuje poważnie, pod warunkiem, że konkretniej opiszesz to miejsce,

To jest ten przejazd, barierki blokujące założono kilka dni temu z powodu nowych świateł przy Alei Hrabskiej. Przy okazji drogowcy skonfigurowaniem pasów i świateł na wysokości Alei Hrabskiej w piątek spowodowali korek od Placu Narutowicza, czyli kilka kilometrów.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 12, 2008, 19:55:32 »
Pewnie działa. Ale i tak kuleje ;-)
P.S. W momencie wypuszczenia bety 5.2 Rondo Grzegórzeckie w Krakowie było już przejezdne we wszystkich kierunkach. W wersji "finalnej" (cudzysłów zamierzony) dalej jest podzielone na kawałki. A przecież o tym pisane było nawet na tym forum - wszak twórcy AM czytają to forum, nie zareagowali?

Rondo Grzegórzeckie jest owszem ważne, ale nie jest pępkiem świata. Nie sądzę, żeby był pracownik AM, który będzie na bieżąco śledził postępy prac przy remontach dróg w całej Polsce. Weźcie na wstrzymanie, na innych mapach nawet nie zauważono remontu tego ronda.

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 12, 2008, 20:30:59 »

To jest ten przejazd, barierki blokujące założono kilka dni temu z powodu nowych świateł przy Alei Hrabskiej. Przy okazji drogowcy skonfigurowaniem pasów i świateł na wysokości Alei Hrabskiej w piątek spowodowali korek od Placu Narutowicza, czyli kilka kilometrów.
Pzd

I tak przedobrzyli, że teraz korki zaczynają się jeszcze przed zjazdem do IKEA :mad:
AM 610 PL

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 12, 2008, 21:12:37 »
do moich zgłoszeń (5) zawsze dołączam zdjęcie z aparatu, jak trzeba to ślad itp. sam kiedyś wspominałeś że wyrobiłeś sobie "nocną markę" i twoje zgłoszenia są przyjmowane w ciemno. stąd moja prośba

pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 12, 2008, 21:54:41 »
To było tylko pół-serio, bardziej istotne jest, żeby zgłoszenie było zrozumiałe i jednoznaczne, niż to, kto je wyśle.
Poza tym w taki sposób sam tracisz okazję do wyrobienia sobie własnej marki.   B)

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 13, 2008, 08:57:07 »
do moich zgłoszeń (5) zawsze dołączam zdjęcie z aparatu, jak trzeba to ślad itp. sam kiedyś wspominałeś że wyrobiłeś sobie "nocną markę" i twoje zgłoszenia są przyjmowane w ciemno. stąd moja prośba

pozdrawiam

Śmiało zgłaszaj. Swego czasu zgłosiłem kilka tego typu drobiazgów na Aleji Krakowskiej i wprowadzili moje zmiany (no chyba, że ktoś inny też to zgłaszał).

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 14, 2008, 11:37:22 »
Zauważyłem taką przypadłość. Poprzednia wersja AM (mam na myśli wersję z numerkiem 5.xx) po zjeździe z trasy, przeliczała i wyznaczała ją ponownie. Teraz zaś AM nie tyle wyznacza nową trasę ile szuka drogi, która doprowadzi do starej trasy. Parę razy mi się już przydarzyła taka historia. A to jadąc z ul. Kijowskiej w Katowicach do ul.Truchana w Chorzowie, jest objazd na Brynowie i droga wiedzie do ul. Mikołowskiej, z której wiedzie szybka i prosta droga do celu. AM zamiast ją wyznaczyć trasę ponownie uwzględniając nowe warunki (trasa szybsza i krótsza), ciągle szuka możliwości powrotu do pierwotnie założonej.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 14, 2008, 13:30:06 »
Tak było zawsze. Pełna rekalkulacja trasy nigdy nie była robiona "z definicji", tylko algorytm uwzględniał inne czynniki. Nie wyobrażam sobie robienia za każdym razem pełnej rekalkulacji przy wyznaczaniu trasy np Warszawa - Nicea. Chyba bym wyrzucił nawigację przez okno.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 15, 2008, 08:28:36 »
No cóż, musiałem albo mieć szczęście do prostszych tras albo nie wiem. Mnie chodzi o to, że w tej chwili AM dąży do powrotu na wyliczoną trasę w najbliższym miejscu jej opuszczenia. Skutkowało to w moim wypadku nakazem powrotu i zbędnego nadłożenia drogi, zamiast prowadzenia do celu. Przynajmniej takie wrażenie odebrałem po komunikatach. Ponowne wyliczenie trasy powodowało jej skrócenie o ponad dwa kilometry. Przy czym cała trasa ma około 11km.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 15, 2008, 10:58:21 »
Znalazłem kolejny błąd który pojawił się w AM 5.2.
Warszawa, Białołęcka 233a - na dojeździe od ul. Białołęckiej do samego budynku jest odcinek drogi zaznaczony jako zablokowany. Jak wyznaczam trasę do tego adresu to dostaję komunikat "Położenie punktów trasy wymusza jej przebieg następującymi drogami: - zamknięte". Po kliknięciu OK program wyznacza trasę. Ale jak odblokuję ten odcinek to program trasy wyznaczyć nie potrafi - "Nie można znaleźć trasy dojazdowej". W AM 5.1.1 po odblokowaniu trasa była wyznaczana poprawnie.

P.S. Zgłoszone do suportu, otrzymałem wersję 5.2.1.663 - błąd nie występuje.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2008, 11:54:56 wysłana przez jerzu »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 15, 2008, 12:24:20 »
....Mnie chodzi o to, że w tej chwili AM dąży do powrotu na wyliczoną trasę w najbliższym miejscu jej opuszczenia. Skutkowało to w moim wypadku nakazem powrotu i zbędnego nadłożenia drogi, zamiast prowadzenia do celu.

Kolega ma 100% racji. Sam wczoraj tego doświadczyłem. Byłem dosłownie 200 metrów od celu, a program kazał mi jechać dokładnie w przeciwnym kierunku, bo chciał mnie naprowadzić prawdopodobnie na trasę, którą świadomie zmieniłem, skręcając w ulicę wcześniej. Dopiero jak znalazłem się już na ulicy na której znajduje się cel, dopiero wtedy AM się opamiętała i powiedziała do celu 150 metrów . Tylko, że na 150 metrów przed celem to Jadzia z AM może mnie w ......... pocałować  :E :E :E :mad: :mad: :mad:
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2008, 12:25:53 wysłana przez Treker »

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 15, 2008, 12:36:50 »
Ostatnio kto napisze do supportu AM że ma jakiś problem, to dostaje jakąś "łatkę naprawczą",nie długo większość forumowiczów będzie miała inne nr. programu i dopiero będzie zabawa :ok:Chyba że lada chwila wypuszczą komplet naprawczy dla wszystkich?