Babole i niedoróbki AM 5.2

• 185 Odpowiedzi
  • 31351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
Odp: Babole i niedoróbki AM 5.2
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 16, 2008, 00:18:27 »
Rondo Grzegórzeckie jest owszem ważne, ale nie jest pępkiem świata. Nie sądzę, żeby był pracownik AM, który będzie na bieżąco śledził postępy prac przy remontach dróg w całej Polsce. Weźcie na wstrzymanie, na innych mapach nawet nie zauważono remontu tego ronda.

Nie zauważyli - fakt. Ale może to i lepiej. W AM wystarczyło zablokować odcinki na rondzie, teraz byśmy je sobie odblokowali i problem z głowy.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 16, 2008, 10:33:08 »
ewidentna niedorobka jest brak trasy S22 odcinek Elblag-Grzechotki ktora dal ruchu zostala otworzona jakies 2 miesiace temu... na mapie nadal niestety tej drogi nie ma :/ i to jest kolejny babol z serii tych wynikajacych z niedbalstwa i lenistwa http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_ekspresowa_S22_(Polska)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 16, 2008, 10:43:21 »
Cykl wydawniczy map 0809 w AM został zamknięty jak sama wersja wskazuje, na początku września, więc gdzie tu niedbalstwo i lenistwo? Zobacz po jakim czasie zostają uwzględniane zmiany u konkurencji, to Cię ostudzi.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 16, 2008, 10:54:45 »
Cykl wydawniczy map 0809 w AM został zamknięty jak sama wersja wskazuje, na początku września, więc gdzie tu niedbalstwo i lenistwo? Zobacz po jakim czasie zostają uwzględniane zmiany u konkurencji, to Cię ostudzi.

ja sie studzic nie musze, dobrze wiem co ma konkurencja. nie oznacza to automatycznie, ze AM moze sobie pozwalac na babole byle byly mniejsze niz u innych. A1 tez byla otwierana po cyklu wydawniczym i co? jakos ja masz na mapie :P otworzenie S22 bylo oficjalnie ogloszone duzo wczesniej, wiec cykl wydawniczy ma tu najmniej wspolnego. rozumiem ze sytuacja braku aktualizacji przebiegu tras to rzecz oczywista przy jakichs podrzednych drogach lokalnych, lecz to droga krajowa jest (do tego w AM5.2EU obwod kaliningradzki chyba bedzie) zatem brak jedynej porzadnej trasy do niego w AM jest powaznym niedopatrzeniem i tyle

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 16, 2008, 11:01:20 »
A1 tez byla otwierana po cyklu wydawniczym i co? jakos ja masz na mapie :P

A1 to A1. Trochę inny priorytet  :P

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 16, 2008, 11:14:55 »
A1 to A1. Trochę inny priorytet  :P
Przeciez ja nie twierdze ze A1 nie powinno byc skoro nie ma S22, upieram sie ze pominiecie 50km(!) drogi krajowej w parametrze drogi ekspresowej to babol i tyle. Poza tym niedlugo juz, A1 platnym wyjatkowo slono priorytetem bedzie, wiec czesc osob i tak pojedzie DK1 dwa razy dluzej.
S22 jest BEZPLATNA i skraca droge z Elblaga do granicy mniej wiecej o polowe czasu. Nie chce rowniez wchodzic w dyskusje co jest priorytetem dla kogo, bo kazdy ma swoje wlasne przekonania, a AM ma byc uniwersalna. do poprawienia w 5.3 i koniec

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 16, 2008, 11:18:48 »
Mam wrażenie, że nie czytałeś mojej pierwszej odpowiedzi. EOT.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 16, 2008, 11:27:54 »
czytalem Twoje odpowiedzi na moje posty lecz nie widze niczego poza obrona wydawcy AM. Naprawde rozumiem ze w AM nie kazda zbudowana obwodnica wioski jakiejs tam w ciagu jakiejs tam drogi powiatowej znajduje sie od razu po uroczystym otwarciu, lecz 50km drogi ekspresowej to nie jest sprawa uboczna. Wazne zeby w kolejnym cyklu po prostu byla. A z pewnoscia jest to prostsze od wstawienia tysiecy numeracji budynkow w miescinach rozrzuconych po polsce - niemniej wazna (aczkolwiek duzo bardziej skomplikowana) sprawa, ktora poruszasz w innym watku. Mimo ze AM ma w braki i tak w podrozy po PL jest najlepsza.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 16, 2008, 14:53:35 »
Cytat: pR0SiAczek
Naprawde rozumiem że w AM nie kazda zbudowana obwodnica wioski ...

A nie rozumiesz, że twierdzenie, że brak trasy oddanej do użytku po zamknięciu cyklu
wydawniczego mapy jest  ewidentną niedoróbką, jest z Twojej strony nadużyciem?
Tak będziesz mógł napisać gdy ukażą się mapy 1208, a tej drogi nadal tam nie będzie.

Poza tym ZTCW, drogowe przejście graniczne Grzechotki-Mamonowo II ma być otwarte dopiero
w połowie 2009r. więc MZ w temacie ważności komunikacyjnej tej drogi również przesadzasz.
Na razie jest to ekspresowa droga do nikąd.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 16, 2008, 16:56:03 »
I kolejny babol w AM5.2!
Wróciłem dziś z Portugalii, gdzie czekając na lotnisku bawiłem się AM5.2. W prawie każdym przypadku po wejściu z przeglądania mapy do menu AM się zamykała! Po przełączeniu na mapę Polski było OK, po powrocie do mapy Portugalii efekt się powtarzał. Czy spotkał się kto z czymś podobnym?
W kieszeni Motorola Defy (miodzio!),
a w samochodzie AM.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 16, 2008, 22:37:57 »
I kolejny babol w AM5.2!
Wróciłem dziś z Portugalii, gdzie czekając na lotnisku bawiłem się AM5.2. W prawie każdym przypadku po wejściu z przeglądania mapy do menu AM się zamykała! Po przełączeniu na mapę Polski było OK, po powrocie do mapy Portugalii efekt się powtarzał. Czy spotkał się kto z czymś podobnym?
W legalnej wersji AM nie ma przełączania sie pomiędzy krajami.
ISTQB Certified Tester

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 16, 2008, 23:28:15 »
Cykl wydawniczy map 0809 w AM został zamknięty jak sama wersja wskazuje, na początku września,

Hmm... To co robi w tej wersji poprawienie (powiedzmy częściowe) błędu, który zgłosiłem 27.09.2008r o godz. 7.57?
Żeby było śmiesznie drugiego błędu zgłaszanego razem z powyższym, nie poprawiono (co zaowocowało dopisaniem w ww. zdaniu tego, co jest w nawiasach).

A z S22, to faktycznie babol...
Niech A4 już naniosą, bo jeśli faktycznie częściowo otworzą te prawie 30km w grudniu, to znowu będą zdziwieni...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 17, 2008, 00:14:44 »
Hmm... To co robi w tej wersji poprawienie (powiedzmy częściowe) błędu, który zgłosiłem 27.09.2008r o godz. 7.57?
Żeby było śmiesznie drugiego błędu zgłaszanego razem z powyższym, nie poprawiono (co zaowocowało dopisaniem w ww. zdaniu tego, co jest w nawiasach).

Odnoszę wrażenie, że przemawia przez Ciebie megalomania. Przeanalizuj problem na spokojnie, a dojdziesz do wniosku, że użytkowników AM są tysiące. Mało tego, każdy legalny ma prawo zgłosić poprawkę.  :evil:

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 17, 2008, 08:46:13 »
Poza tym ZTCW, drogowe przejście graniczne Grzechotki-Mamonowo II ma być otwarte dopiero
w połowie 2009r. więc MZ w temacie ważności komunikacyjnej tej drogi również przesadzasz.
Na razie jest to ekspresowa droga do nikąd.

Na razie do nikąd. Ale raptem 70 lat temu była to cześć autostrady Berlin - Królewiec na terenie Prus Wschodnich. Ot taka pamiątka po Hitlerze, a do niedawna zarosła krzakami betonówka, bo Rosjanie tuż po wojnie wysadzili 3 duże mosty. Przez ostatnie parę lat z mozołem je odbudowano i teraz da się przejechać całość, ale robienie przejścia w Grzechotkach idzie jak po grudzie i nic dziwnego patrząc na stosunki z Rosjanami...

« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 17, 2008, 09:35:43 »

puniek, posiadam WYŁĄCZNIE wersje legalne AM5.2, może użyłem złego określenie - przesunąłem mape na ekranie na obszar Polski i problem zniknął, przesunąłem na Portugalię i znów się pojawił.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 09:39:01 wysłana przez rafciuk »
W kieszeni Motorola Defy (miodzio!),
a w samochodzie AM.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 17, 2008, 10:16:39 »

Odnoszę wrażenie, że przemawia przez Ciebie megalomania.

A nie odniosłeś wrażenia, że 27.09.2008 jest nieco później niż 08.09.2008 ?
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 17, 2008, 10:21:16 »
No dobra, widzę, że muszę wykładać kawę na ławę: ktoś inny wcześniej zgłosił tę poprawkę. Poniał?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 17, 2008, 11:18:46 »

puniek, posiadam WYŁĄCZNIE wersje legalne AM5.2, może użyłem złego określenie - przesunąłem mape na ekranie na obszar Polski i problem zniknął, przesunąłem na Portugalię i znów się pojawił.
No to teraz co innego. U mnie nie ma tego zjawiska.

pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 17, 2008, 11:22:34 »
No dobra, widzę, że muszę wykładać kawę na ławę: ktoś inny wcześniej zgłosił tę poprawkę. Poniał?

Poniał. Szanse, że zauważył pierwszą z tych poprawek a drugą kilkadziesiąt metrów dalej na tej samej drodze już nie, jednak oceniam na bliskie zeru.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 17, 2008, 21:37:04 »
Czy może ktoś sprawdzić. AM 5.2  Wyznaczyłem trasę :
Rzeszów ul. Przemysłowa 3 – Rzeszów ul. Lubelska 54
Program wyznacza dziwną trasę z ul. Witosa skierował na ul. Wyspiańskiego po ok 200 m kazał zawrócić i skierował z powrotem na ul. Witosa.
Ustawienie trasy OPTYMALNE.

Dziwne bo wyznaczenie na krótko czyli Witosa – sk. Wyspiańskiego -Witosa jest o.k.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 17, 2008, 21:43:08 »

U mnie jest tak:
Start -> Batalionów Chłopskich -> Witosa -> Wyzwolenia -> Lubelska

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 17, 2008, 21:45:08 »
Program wyznacza dziwną trasę z ul. Witosa skierował na ul. Wyspiańskiego po ok 200 m kazał zawrócić i skierował z powrotem na ul. Witosa.
Ustawienie trasy OPTYMALNE.

Dziwne bo wyznaczenie na krótko czyli Witosa – sk. Wyspiańskiego -Witosa jest o.k.

u mnie nic takiego nie ma, trasa optymalna, prowadzi poprawnie
wersja 5.2.0 (657) 0809 Europa

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 17, 2008, 22:06:51 »
Niestety powtarza się tutaj błąd zdiagnozowany już przez nocnegoMarka tutaj. Ci którym trasa wyznacza się prawidłowo, niech zmniejszą do zera ilość kilometrów w ustawieniach zawracania i również się zdziwią.
Albo inaczej, wystarczy dać "unikaj zawracania przez 3km" i problem zniknie  :ok:

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 17, 2008, 22:26:42 »
Mam tą samą wersję. Trzeba będzie wgrać jeszcze raz.
Dzięki
Napisane: Listopad 17, 2008, 22:08:32
Faktycznie "AKUBIT" ustawiłem w "Unikaj zawracania nadkładając" z 1 km na 3km i wszystko jest o.k.  Myślałem że to ja coś namieszałem, wgrałem skórkę , ale mi się nie spodobała i wróciłem do podstawy. Dzięki

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 17, 2008, 22:30:36 »
Nic nie pomoże ponowne wgranie mapy, ale tymczasowo możesz zwiększyć wartość w 'unikaj zawracania'.
Na szczęście wygląda na to, że z tym błędem już sie uporali, w ostatniej wersji roboczej (663)
skok w bok już nie występuje ani w tym przypadku, ani na trasie, którą podałem 2 strony wcześniej.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 17, 2008, 22:35:33 »
Czy Komisji Edukacji Narodowej to ścieżka w wilkowyjach ??? brak numeracji tosz to absurd !!!

*

Offline makrz

• 5
  • Sprzęt: Asus MyPal 639
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 18, 2008, 09:02:41 »
Witam
Dlaczego znowu jak wybiore swoją wieś, a potem chcę wybrać swoją ulicę w swojej wsi to wyskakują mi ulice w całej gminie i okolicach? Da się to jakoś w ustawieniach zmienić? Czy znowu popsuli wyszukiwarkę?

Pozdrawiam

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 18, 2008, 09:44:40 »
Mnie wkurza, że AM zamiast robić postępy to się cofa. W mieście Justynów (gmina Andrespol) na ulicy Bedońskiej była Bedońska 3 no i ok bo tam mieszka moja ciotka. Teraz w wersji od AM 5.1 w górę jest tylko Bedońska (bez numeracji) i jakieś cholerne skrzyżowania, a jeśli np. nie wiem przy jakiej ulicy mieszka moja ciotka to będę szukać jej nie wiadomo ile bo tam mi wyskoczyło z 15 skrzyżowań do Bedońskiej :-/ jak dla mnie niewypał konkretny

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 18, 2008, 10:06:50 »
Jakiś babol z tą bedońską, bo numeracja jest i na mapie jest numer 3 wsp.: N51`44'28.32" E19`41'14.64, ale z poziomu "prowadź do" numeru wprowadzić się nie da.
Paweł

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 18, 2008, 10:10:36 »
Jakiś babol z tą bedońską, bo numeracja jest i na mapie jest numer 3 wsp.: N51`44'28.32" E19`41'14.64, ale z poziomu "prowadź do" numeru wprowadzić się nie da.
Dokładnie, sam to przed chwilą sprawdziłem i chciałem o tym napisać, ale mnie wyprzedziłeś. Jak by nie patrzeć jest to chyba powód do zgłoszenia suportu Automapy
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10