AutoRadar

• 316 Odpowiedzi
  • 111443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
Odp: AutoRadar - wykańczamy Yanosika? ;)
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 14, 2014, 21:52:33 »
Tak, Froyo to Android 2.2 czyli minimalne wymaganie AR.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 14, 2014, 21:59:15 »
Jedynym programem tego typu, który powinien być rozwijany i wspierany przez użytkowników dróg to Yanosik.

Możesz jakoś rozwinąć tę myśl ??

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 14, 2014, 22:05:27 »
Jedynym programem tego typu, który powinien być rozwijany i wspierany przez użytkowników dróg to Yanosik.
Ze niby Aqurat ma rozwijać Yanosika?

Szansą dla AR jest tylko jego pełne zintegrowanie z automapą na każdej platformie na której program działa.
Zauważ, że nie ma AM na WP8, a AR jest.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 14, 2014, 22:11:40 »
Zainstaluj obok AR Yanosika i porównaj. :)

Mam zainstalowanego Yanosika, kiedyś go testowałem trochę. Ale też szału nie było. Do funkcjonalności CB jeszcze daleka droga.
Ale może faktycznie spróbuje jutro odpalić równocześnie AR i Yanosika  :mrgreen:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 14, 2014, 22:13:20 »
Nie podzielam tej opinii i chyba nie jestem odosobniony :mrgreen:

Google Play
AppStore
WindowsPhone Market
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2014, 22:33:40 wysłana przez jachraniak »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 14, 2014, 23:27:23 »
Hmmm..., trochę właśnie pojeździłem sobie i polecam taką zabawę: TargeoMobi + AR (całość za free).
Nie chcę nic sugerować na razie i poczekam na opinię - może ktoś też potestuje taki tandem.  :wink:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 14, 2014, 23:31:09 »
Nie ma targeomobi na iOS  :-|

Co tam wykukałeś?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 14, 2014, 23:38:47 »
Jutro dłuuuga trasa i zrobię tak:
- w jedną stroną pojadę na Targeo Mobi + AR w tle
- a z powrotem pjadę na Targeo Mobi + Yanosik (bez nawigacji) w tle

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 15, 2014, 01:21:10 »
Tia...
I pewnie razem z tą protezą nawigacji. która w nim jest?

Prędzej Aqurat będzie miał sensownie działające moduły AR w AutoMapach niż Yanosik będzie miał sensowną nawigację.

Połączone: [time]Styczeń 15, 2014, 01:27:09[/time]
Mam zainstalowanego Yanosika, kiedyś go testowałem trochę. Ale też szału nie było. Do funkcjonalności CB jeszcze daleka droga.
W porównaniu do zimy 2012/2103 (na kilka tys km żadnego sensownego ostrzeżenia na trasach Lublin-Kielce i Lublin-Warszawa-Poznań), tej jesieni Yanosik zaskoczył mnie pozytywnie.
Pomimo, że w dalszym ciągu nie można na nim polegać tak, jak na klasycznym CB, to skuteczność miał 50%. To dość spora poprawa i widzę, że poprawia się nadal.
Przede wszystkim Yanosik działa. A nie tak, jak AR (opisałem to tutaj).
I można sobie bić pianę o żużyciu baterii ale nawet jak w ogóle nie będzie jej zużywał, to z takim sprawnym działaniem polegnie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2014, 01:27:38 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 15, 2014, 12:13:30 »
Jutro dłuuuga trasa i zrobię tak:
- w jedną stroną pojadę na Targeo Mobi + AR w tle
- a z powrotem pjadę na Targeo Mobi + Yanosik (bez nawigacji) w tle
A czemu nie na Tanosiku i AR razem?

To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 15, 2014, 18:47:47 »
Możesz jakoś rozwinąć tę myśl ??

tak, mogę. zacznę od tego, że nie korzystam z yanosika i tego typu CB protez. Chodziło mi o to, że yanosik ma już dość mocną pozycję na rynku, tzn ma wielu użytkowników, a jak wiadomo sukcesem takiego softu jest ilośc osób online w tym samym czasie i myślę, że zgodzisz się ze mną, że yanosik jest na dzień dzisiejszy liderem w tym względzie. Jeżeli zaczną powstawać obok programy typu AR-podobne, to spowoduje to rozdrobnienie elektoratu, co negatywnie wpłynie na wszystkie te programy, bo ludzie podzielą się na te programy i skuteczność ich pójdzie w dół. Dlatego napisałem, że yanosik powinien pozostać. Natomiast wiedząc, że AM mając wielu użytkowników powinna to wykorzystać i funkcjonalność AR powinna być tam zaimplementowana i wtedy tylko dopuszczam upadek yanosika i innych tego typu softów.

Do ochkarola, dla mnie yanosik to tylko proteza CB, opcja nawigacji nie jest warta nawet wspominania o niej, jeżeli ktoś używa na co dzień komercyjnego oprogramowania. 

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 15, 2014, 20:46:13 »
Jeżeli zaczną powstawać obok programy typu AR-podobne, to spowoduje to rozdrobnienie elektoratu, co negatywnie wpłynie na wszystkie te programy, bo ludzie podzielą się na te programy i skuteczność ich pójdzie w dół.
Tak, a Android nie dość, że doprowadził do spadku liczby użytkowników WinMo/Symbiana, to jeszcze sam ledwo zipie ...

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 15, 2014, 21:23:36 »
nie kumam związku, ale okey, jesteś tym faktem poruszony  :wink:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 15, 2014, 22:15:04 »
Oczywiście, że przy tej liczbie użytkowników i pokryciu przez nich kraju w kontekście obszaru jak i czasu Yanosika można nazwać protezą jesli porównywać się go będzie do klasyczneg CB-Radia. Jednakowoż po pierwsze jest bezapelacyjnie najlepszą na chwilę obecną protezą a po drugie w ramach swojej funkcjonalności działa sprawnie, skutecznie i szybko.
I dlatego nie posunąłbym się do określenia mianem protezy omawianej funkcjonalności Yanosika.

Proteza programu to na chwilę obecną AM, gdzie ja klikam w ekran odwołując nieaktualny już patrol i po dwudzietu minutach (wracając) dalej jestem o tym patrolu ostrzegany!  :E
Pozdrawiam
Karol

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 16, 2014, 06:43:22 »
Pisząc proteza miałem na myśli zamiennik cb radia,  czyli wg mnie yanosik jest dziś najlepszym takim zamiennikiem,  pomimo swojej oczywiście słabszej skuteczności w stosunku do tego urządzenia, co nie powinno dziwić.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 16, 2014, 14:56:43 »
A czemu nie na Tanosiku i AR razem?

Bo chciałem sobie protestować jak uzyskać możliwie najlepszą na polskie warunki całkowicie darmowa nawigację.  :)

I wyszło z moich testów tak:

- Targo Mobi ma bardzo dobre mapy wyznacza (te same co AM) i wyznacza bardzo sensownie trasy (znacznie lepiej niż Yanosik), oraz potrafi zmieniać je jeśli dostanie informację o utrudnieniach na trasie. Ma też najlepsze komunikaty nawigacyjne, ale wymaga dobrego modułu gps wbudowanego w smartfona. Do pełni szczęścia brakuj tylko funkcjonalności AR lub Janosika.

- Targo + AR (w tle) - ogólnie działa, gdyby AR był tak skuteczny w ostrzeganiu jak Yanosik to byłaby to nawigacja prawie idealna.

- Targeo + Yanosik (w tle bez nawigacji) - był problem z uruchomieniem takiego tandemu na LG L9 ale nie było na LG G2. Na L9 Targeo nie widziało gps'u. Jest na to sposób poprzez dodatkowy soft (wspomagający pracę podsystemu gps), ale ten soft nie jest oficjalnym produktem. Generalnie taki duet spokojnie możne zastąpić normalna płatną nawigację z najlepszymi na rynku ostrzeżeniami. Ale... - twórcy Yanosika nie przewidzieli jego używania jednocześnie z inna nawigacją, a więc na większości urządzeń wystąpią problemy ze współdzieleniem gps'u (tak się domyślam bo nie ma jak sprawdzić na różnych urządzeniach).

- Sam Yanosik (z nawigacją) - doskonałe ostrzeganie, ale mapy i wyznaczanie, oraz komunikaty tras na poziomie niższym niż Targeo.

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 16, 2014, 20:08:19 »
- Targeo + Yanosik (w tle bez nawigacji) - był problem z uruchomieniem takiego tandemu na LG L9 ale nie było na LG G2. Na L9 Targeo nie widziało gps'u.
Spróbuj najpierw uruchomić Targeo, a dopiero później Yanosika. U mnie tak działa, a jak zacznę od Yanosika, to Targeo rzeczywiście nie widzi GPS-a.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 16, 2014, 20:51:24 »
@emisiu: Nie miałem problemów z gpsem przy Yanosik+NE.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 16, 2014, 21:16:03 »
Podobnie jak i ja z duetem aAM i Yanosik.
Zarówno na (byłym nareszcie ;) ) SGS+, jak i HTC.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 16, 2014, 21:49:14 »
@lola - sprawdzałem i tak i tak (Targeo nie działało), po zaaplikowaniu softu było ok. Ten soft to taki dodatek do aplikacji żeglarskich pozwala stworzyć wirtualne gps-y w systemie (jest ich wtedy 128).

@rgr - nie testowałem z NE, ale sprawdzę z ciekawości - ale to już poza zakresem mojej idei aplikacji całkowicie darmowej.

@ochkarol - u mnie to też działa, ale wiem że aAM trochę inaczej korzysta z funkcji systemowych gps-u niż Targeo i problem nie powinien występować.

Pozostał mi jeszcze jeden test, ale to przy najbliższej okazji  (Google Maps + AR i Google Maps + Yanosik). Jak ktoś może sprawdzić czy u niego wszystko działa to piszcie. Ja też sprawdzę na kilku smartfonach bo na weekend zabiorę z firmy parę sztuk służbowych.  :wink:

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 16, 2014, 22:00:25 »
Sprawdz sobie jeszcze polaczenie Yanosika z Waze.Waze tez ma wbudowana usluge ostrzegania o policji itd tylko ze ma bardzo malo uzytkownikow na polskich drogach

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 17, 2014, 07:43:06 »
Jak to "współdziałanie GPSu" :-? Toć tłumaczono że programy nie widzą GPSu a tylko system podaje pozycję :P

edyta:
Oczywiście współdzielenie a nie współdziałanie  :mrgreen:   Autokorekta Mi zmieniła a Ja nie zauważyłem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2014, 10:55:28 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 17, 2014, 09:19:15 »
Celowo użyłem takiego skrótu myślowego zamkniętego w ' ' żeby nie pisać to epopei na ten temat. W ogromnym skrócie chodzi o to że można w androidzie wpływać jedna aplikacją na dane z gps przeznaczone dla innej aplikacji. Po co się to robi? Ano po to że w androidzie istnieje wielu dostawców pozycji (współrzędnych geograficznych) takich jak GPS, Glonass, Agps, lokalizacja z BTS, lokalizacja przez sieci WiFi, i do tego jeszcze kompas i pozostałe czujniki. Aplikacja może zbadać ich aktywność i wybrać z jakich dostawców chce korzystać za pomocą wyboru metody z grupy metod jakie oferuje system. Korzystanie z różnych zakresów metod przez rożne aplikacje może powodować otrzymywanie w tym samym czasie nieco innych wyników. Jedna aplikacja chce mieć dane szybko ale godzi się na małą dokładność, a inna może zaczekać ale oczekuje dokładnej pozycji (i określa jaka to ma być dokładność). Dlatego istnieje mechanizm pozwalający na skoordynowanie odczytu danych przez rożna aplikacje które pracują w tym samym czasie aby wyeliminować rozbieżności - następuje jak gdyby 'współdzielenie gps-u'. Jednak użycie tego mechanizmu w systemie powoduje że nie zawsze aplikacje dogadują się gps-em i jedna z nich może wtedy nie działać (decyduje kolejność uruchomienia aplikacji i sposób jej napisania).

Poniżej przykład pętli która wyświetli zarówno dostawców jak i ich aktywności, oraz współrzędne.

for (String providerStr : locationProviders) {
providers += locationManager.getProvider(providerStr).getName() + " ";
if(locationManager.isProviderEnabled(providerStr))
providers += "(enabled)";
else
providers += "(disable)";
providers += "n";
Location location = locationManager.getLastKnownLocation(providerStr);
latStr += location.getLatitude();
lonStr += location.getLongitude();
latStr += " z: " + providerStr + "n";
lonStr += " z: " + providerStr + "n";
}
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2014, 09:27:37 wysłana przez emisiu »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 17, 2014, 09:25:48 »
"Współdziałanie GPSu", współdzielenie, czy też wzajemne zakłócanie (jak zwał, tak zwał) na androidzie występuje. Testowałem kiedyś AutoGuard (kamerka samochodowa) który 'zakłócał' GPS każdego programu nawigacyjnego. Później zresztą, autor programu na prośbę użytkowników dołożył możliwość wyłączenie korzystania z GPS-u w tym programie.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 17, 2014, 16:16:29 »
Zobaczymy jak jutro Małopolska wypadnie - St.Wola-Tymbark-Żywiec-Kraków a w czwartek Śląsk - Kraków-Tychy-Częstochowa-Warszawa.

Niestety skuteczność zbliżona do zera  :S
Ja kończę testowanie. Podsumuję dwoma słowami - aplikacja działa*

* - działa, tzn. udało ją się pobrać z Google Play, zainstalować i uruchomić na Samsungu Galaxy S2

*

pliers

« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 17, 2014, 17:54:31 »
Jestem jednym z tych, którzy zainstalowali to coś, zobaczyli że nie działa i odinstalowali. Jeżeli "przyszczepią" to do aAM to chętnie będę jeździł nadal z Yanosikiem w tle i "kopiował" ostrzeżenia do AutoRadaru. Może znajdzie się kilku podobnych i wtedy się coś ruszy.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 17, 2014, 18:08:28 »
Ja kończę testowanie. Podsumuję dwoma słowami - aplikacja działa*
Uruchamia się i nie wywala.
Bo jak działa, to opsiałem tutaj:-|
Pozdrawiam
Karol

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 17, 2014, 18:39:06 »
Bo jak działa, to opsiałem tutaj.
Od dwóch dni jeżdżę z AR i Yanosikiem po Wrocławiu. Yanosik pokazał wszystkie 3 kontrole, miał jeden fałszywy alarm. AR nie pokazała nic prawdziwego i też miała jeden fałszywy alarm. Nie liczę zagrożeń 15-20km ode mnie, które AR pokazuje, do których nigdy nie dojeżdżam.

Jeżeli "przyszczepią" to do aAM to chętnie będę jeździł nadal z Yanosikiem w tle i "kopiował" ostrzeżenia do AutoRadaru.
Ja nie daję rady zgłaszać mając Yanosika/AR odpalone na osobnych urządzeniach - wątpię, aby na dłuższą metę dało się obsługiwać ten aplikacje jednocześnie na jednym urządzeniu.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 18, 2014, 01:28:09 »
A nie lepiej jeździć zgodnie z przepisami i się nie przejmować, że dany program robi nas w jajo czy nie?
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 18, 2014, 01:57:43 »
Nie mów mi, że na drogach dwujezdniowych, w terenie zabudowanym zawsze jeździsz 50 km/h (a takich jest całkiem sporo).
Że poza terenem zabudowanym zawsze zwalniasz wszędzie, gdzie jest ograniczenie do np. 70 km/h (praktycznie każde skrzyżowanie).

Jeździć się bezmandatowo da i bez takich programów i bez CB-Radia (sam tak przejeżdziłem 10 lat i około 140 000km).
Ale raz się pół roku temu zapomniałem (w aAM tego fotoradaru jeszcze nie było, Yanosika zapomniałem włączyć) i teraz muszę od nowa odliczać.

Przydają się takie programy a jak skuteczność i funkcjonalność AR zbliży się do Yanosikowej, to będzie to wartościowy soft.

Poza tym jeszcze trochę trzeba będzie poczekać aż którykolwiek tego typu program zbliży się do skuteczności klasycznego cb-radia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2014, 01:59:35 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol