AutoRadar

• 316 Odpowiedzi
  • 111582 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Odp: AutoRadar - wykańczamy Yanosika? ;)
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 10, 2014, 22:33:41 »
AR na urządzeniu będącym w bezruchu staje się nieaktywny i nie drenuje baterii.
Nie używa praktycznie portu GPS i GSM.
GPS łapiacy/trzymający sygnał nie drenował baterii?

Pozdrawiam,
Ł.O.
Drenuje.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 11, 2014, 11:23:05 »
Jesteś przekonany, że to AR?
Nie miałeś uruchomionych innych procesów?

Może ktoś jeszcze się odniesie...

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 11, 2014, 11:56:06 »
Intuicja mi mówi, że nawet nie sam AR, ale włączony GPS skutecznie zdrenuje baterię.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 11, 2014, 12:48:46 »
Bez sensu to działa.
Jechałem w jedną stronę i odwołałem patrol. Po odwołaniu, u mnie w aplikacji patrol dalej był.
Wracałem po ok. 20 minutach a obiekt dalej w AR wisi.

Takie coś potrafi skutecznie zniechęcić.  :-|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 11, 2014, 13:40:43 »
Intuicja mi mówi, że nawet nie sam AR, ale włączony GPS skutecznie zdrenuje baterię.

Pozdrawiam,
Ł.O.
Ty mi tu nie nawijaj o intuicji  :mrgreen:
zabij inne procesy w systemie
włącz AR,
sprawdź stan baterii,
wyłącz ekran,
nie ruszaj urządzenia przez godzinę
daj znać o wynikach.

Będę wdzięczy za info jak to działa na robocie, bo w iOS jest jak napisałem.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 12, 2014, 21:00:04 »
Nie chodzi o AR, włączony i aktywny GPS drenuje baterię.
Pewnie wystarczy wyłączyć GPS, a AR uśpi się jak Yanosik. Przynajmniej powinien.

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 13, 2014, 11:10:01 »
daj znać o wynikach.
GPS/EDGE włączone, GPS ciągle szukał fixa (jak to w biurowcu) - po godzinie ubyło 7% baterii. Następne 40 min bez AR/GPS-a - ubyło 0%.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 13, 2014, 20:12:58 »
Tak wygląda użycie prądu przez AR na iOS przez godzinę.
iPhone był odłączony od zasilania i miał wyłączony wyświetlacz, żadnych sztuczek.
Po naładowaniu iPhone'a uruchomiłem AR, zrobiłem zrzut, następnie wyłączyłem wyświetlacz.
Po godzince włączyłem wyświetlacz i zrobiłem zrzut.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2014, 20:35:14 wysłana przez jachraniak »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 13, 2014, 20:33:05 »
Z tego co widać na drugim zrzucie Brak pozycji = GPS wylączony , czyli jak u lola - GPS wyłączony zużycie 0%
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 13, 2014, 20:36:23 »
GPS jest włączony. Widać nawet pozycję... Coś tam zmieniłem :)

Komunikat brzmi "BRAK RUCHU"

także nie jest tak jak u lola

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 13, 2014, 20:45:00 »
To jaka jest ostateczna wersja - GPS szuka pozycji czy nie?

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 13, 2014, 20:48:12 »
Jak widzisz... Pozycja jest nieco inna na 2 zrzucie niż na pierwszym.

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 13, 2014, 21:03:20 »
A tel miał leżeć nieruchomo ;).
Podstawowa różnica między moim pomiarem a Twoim jest taka, że u Ciebie GPS złapał fixa, a u mnie nie. Pewnie któryś z nas musiałby sprawdzić, jak jego urządzenie zachowa się w odmiennych warunkach.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 13, 2014, 21:08:58 »
A co znaczy czerwony kolor napisu GPS?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 13, 2014, 21:12:01 »
No właśnie...

Ale z tego co mi wiadomo, to AR nie powinien doić baterii. Po prostu staje się nieaktywny. Nie wiem, może w iPhone wykorzystuje żyroskop trójosiowy czy przyspieszeniomierz.

Połączone: Styczeń 13, 2014, 21:13:26
Na czerwonym pasku mogą być dwa komunikaty
brak gps
brak ruchu

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #135 dnia: Styczeń 13, 2014, 21:51:55 »
Ale ja nie miałem na myśli napisu "Brak ruchu" tyko Literki  GPS na czerwono (na dole skali prędkości )  :ohreally: U mnie na Androidzie tak jest gdy nie ma fixa stąd wnoszę że moduł był wyłączony/uśpiony  .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #136 dnia: Styczeń 13, 2014, 22:08:16 »
Ciężko idzie  :mrgreen:

Jakiś czas temu napisałem, że AR jak nie wykrywa ruchu, to przechodzi w stan spoczynku i nie drenuje baterii. To mi piszą, że drenuje. W końcu pokazuję, że nie drenuje to mi piszesz, że moduł jest uśpiony :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2014, 22:19:16 wysłana przez jachraniak »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #137 dnia: Styczeń 13, 2014, 22:43:29 »
Już dawno nie przyglądałem się tak bezsensownej dyskusji.  :wink:
Panowie, w androidzie aplikacja nie korzysta z GPS-u. Tak, tak - nie korzysta. Aplikacja odpytuje system operacyjny o pozycję, o zmianę pozycji lub brak zmiany, o ruch, o położenie względem środka ziemi i ustawienie w stosunku do bieguna magnetycznego.
To system decyduje czy włączyć odbiornik gps czy nie, czy go uśpić czy zostawić w stanie czuwanie, czy skorzystać z lokalizacji WiFi lub z lokalizacji na podstawie BTS-ów, czy wspomagać się innymi czujnikami czy nie.
Owszem, aplikacja może wymusić na systemie żeby do podania pozycji uwzględnił bądź nie uwzględniał pewnych czynników - ale odbywa się to w ograniczonym zakresie i odbywa się to różnie w zależności od wersji androida i od samego urządzenia a w szczególności od wersji ROM-u.
I teraz jeśli android uzna (na podstawie różnych czynników) że urządzenie nie porusza się lub porusza się w niewielkim obszarze (np. w obszarze domowej sieci wifi) to zapytany o pozycję "odpali" (albo i nie) kontrolnie odbiornik gps i poda zwrotnie pozycje. A może być tak że raz odpali a raz nie odpali bo uzna że nie musi i tyle. A twórcy aplikacji jednej czy drugiej naprawdę nie mają w tej kwestii zbyt wiele do powiedzenia (no chyba że wymuszą coś tam na systemie) ale to się rzadko zdarza w tego typu aplikacjach (zazwyczaj polega się na ustawieniach systemowych).

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #138 dnia: Styczeń 14, 2014, 07:43:43 »
Dyskusja jest o tyle bez sensu, że wg mnie bez znaczenia jest czy AR powoduje zużycie baterii gdy nie pracuje.
Bo w 99% swojego czasu będzie pracował i tutaj jest istotne ile zasobów akumulatora mu jest potrzebne.

Choć z drugiej strony, to i tak w dłuższą podróż sprzęt podpinamy do ładowania więc...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #139 dnia: Styczeń 14, 2014, 08:31:01 »
Nie jest bez sensu :-|  bo gdy AR będzie pracował w tle to pewnie zapomnisz go wyłączyć gdy wyjdziesz z samochodu i tu już robi się istotne żre czy nie żre. 

@ emisiu 
Jak ktoś pokazuje że jemu AR nie ciągnie prądu w uśpieniu to nie jest istotne w jaki sposób jest zarządzany GPS . Ważne czy gps działał czy nie bo na zrzucie widać zużycie prądu przez cały fon z GPSem włącznie a nie tylko zużycie przez AR

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #140 dnia: Styczeń 14, 2014, 10:06:07 »
@ emisiu 
Jak ktoś pokazuje że jemu AR nie ciągnie prądu w uśpieniu to nie jest istotne w jaki sposób jest zarządzany GPS . Ważne czy gps działał czy nie bo na zrzucie widać zużycie prądu przez cały fon z GPSem włącznie a nie tylko zużycie przez AR

Ale sęk w tym, że raz może działać gps w tym uśpieniu a raz może nie działać (w zależności od tego co android zadecyduje). Jednemu użytkownikowi będzie żarło a drugiemu nie, a  następnego dnia albo w innym miejscu może być dokładnie odwrotnie. Dlatego dyskusja jest bez sensu, bo to nie twórcy AR mają wpływ na to czy będzie żarło czy nie, a takze użytkownik nie ma specjalnie wpływy jeśli nie zmieni ustawień systemowych.
Ponadto samo "uśpienie" nie zawsze przebiega tak samo gdyż też jest zależne od wielu innych czynników jakie akurat zaszły lub własnie zachodzą w urządzeniu z androidem - szczególnie jak urządzenie ma aktywną transmisję danych (gsm/umts/lte/wifi/bt/irda/nfc/...).

Więc może być nawet tak że pracujący w tle AR skonsumuje ci baterię w dwie godziny a innym razem smartfon będzie jeszcze 'dychał' na trzeci dzień - mimo że w obu przypadkach położysz go w tym samym miejscu po wyjściu z samochodu.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #141 dnia: Styczeń 14, 2014, 10:28:36 »
@emisiu dyskusja poszła w tym kierunku po wpisie rgr

Ponadto Yanosika nie trzeba wyłączać i pewnie wielu tak robi. Wisi sobie na ekranie z monitem i pewnie baterii nie zjada.

sugerującym właśnie taką przewagę yanosika oraz uzasadnienie dla 25.000 userów online o 3AM.

No więc jeszcze raz, tym razem dla Ciebie.
Autoradar przechodzi w uśpienie jeśli wykryje, że się nie przemieszcza.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2014, 11:59:29 wysłana przez jachraniak »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #142 dnia: Styczeń 14, 2014, 12:18:20 »
Autoradar przechodzi w uśpienie jeśli wykryje, że się nie przemieszcza.

No tak, tylko co z tego że przechodzi w uśpienie, bo na zżeranie baterii nie musi to mieć przełożenia.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #143 dnia: Styczeń 14, 2014, 13:29:23 »
Owszem, aplikacja może wymusić na systemie żeby do podania pozycji uwzględnił bądź nie uwzględniał pewnych czynników - ale odbywa się to w ograniczonym zakresie i odbywa się to różnie w zależności od wersji androida i od samego urządzenia a w szczególności od wersji ROM-u.
I teraz jeśli android uzna (na podstawie różnych czynników) że urządzenie nie porusza się lub porusza się w niewielkim obszarze (np. w obszarze domowej sieci wifi) to zapytany o pozycję "odpali" (albo i nie) kontrolnie odbiornik gps i poda zwrotnie pozycje. A może być tak że raz odpali a raz nie odpali bo uzna że nie musi i tyle. A twórcy aplikacji jednej czy drugiej naprawdę nie mają w tej kwestii zbyt wiele do powiedzenia (no chyba że wymuszą coś tam na systemie) ale to się rzadko zdarza w tego typu aplikacjach (zazwyczaj polega się na ustawieniach systemowych).
Masz rację, ale jeszcze nie widziałem aplikacji do nawigowania, która nie przestawała by odpytywać GPS (czy systemu) o pozycję w jakiejkolwiek sytuacji (a już trochę ich sprawdziłem). Ikona GPS zawsze była aktywna, co oznacza że system korzysta z odbiornika.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2014, 13:36:53 wysłana przez rgr »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #144 dnia: Styczeń 14, 2014, 18:58:23 »
Ja korzystam czasami z aplikacji do żeglugi morskiej i one to robią standardowo i to w sposób inteligentny (tzn. jak widzą że jesteś na środku oceanu to 'budzą się' nawet co 30 min., jak bliżej jakiegokolwiek brzegu to częściej aż do trybu stałego odczytu). Co robi AR to nie wiem, ale tak jak pisałem jak system stwierdzi że się nie poruszasz to nie będzie dręczył odbiornika GPS.
Pamiętaj też że ta systemowa ikonka odczytu pozycji na pasku powiadomień oznacza próbę odczytu z systemu pozycji przez aplikację i nie jest pełnym potwierdzeniem że odbiornik GPS pracuje. Mało tego, można odczytywać pozycję bez wyświetlania tej ikonki - z czego nagminnie korzysta sam android i inne googlowskie procesy i aplikacje (tak chyba po to coby nie drażnić użytkownika który nie lubi być szpiegowanym).
No i odwrotnie, jej ciągłe świecenie taż nie oznacza że GPS cały czas pracuje ale oznacza to że coś żąda podania aktualnej pozycji.

I teraz jeszcze trzeba wspomnieć o samych odbiornikach GPS wbudowanych w najnowsze smartfony, aparaty fotograficzne i zegarki. Otóż umieją one same z siebie oszczędzać energię poprzez wyłączanie części kanałów odbiorczych kiedy wykryją bezruch odbiornika. Znany przykład niektórych modeli urządzeń LG gdzie w starszym sofcie (ROM-ie) ta funkcja nie działała i podczas nawigacji smartfon nagrzewał się w miejscu gdzie jest odbiornik więcej niż bardzo (aż parzył) i przy okazji żarł baterię jak głupi. Jak poprawiono soft to nagle się okazało że pobór prądu przez GPS spadł aż 4-krotnie a jeszcze udało się podnieść czułość (a w zasadzie dokładność podawanej pozycji).

Generalnie działanie wbudowanego odbiornika GPS w androidzie to temat rzeka, i nie poruszyliśmy to wielu kwestii - ale o jednym pamiętać trzeba że odczyt który odbywa się przez system operacyjny nie zachodzi w tak prosty i bezpośredni sposób jak to miało miejsce w klasycznych urządzeniach nawigacyjnych, a podstawą ku temu zawsze pozostawać będzie potrzeba współdzielenia znajomości położenia przez wiele aplikacji i procesów jednocześnie.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #145 dnia: Styczeń 14, 2014, 19:31:00 »
Dziś AR działał sobie w trasie. Przejechałem blisko 550 km Warszawa-Radom-Lipsko-Ożarów-Kraśnik-Zamość-Łaszczów-Tarnogród-Stalowa Wola.
Czyli generalnie Polska C :-)
I to czego co się obawiałem - o ile w Warszawie i okolicach widać sporo dodanych ostrzeżeń (fakt że większość już nieaktualnych gdy do nich dojeżdżałem), ale generalnie chyba trochę użytkowników jest i 'coś się dzieje'.
Natomiast na tej trasie (powiedzmy od Radomia) nie miałem ANI JEDNEGO ostrzeżenia o suszarce, radiowozie, itd czy chociażby jakimś starym fotoradarze przenośnym. Zero użytkowników w tym rejonie ?? Jazda głównie głównymi trasami, nie jakimiś lokalnymi.

Zobaczymy jak jutro Małopolska wypadnie - St.Wola-Tymbark-Żywiec-Kraków a w czwartek Śląsk - Kraków-Tychy-Częstochowa-Warszawa.

Potrzeba wieeeeeelu jeszcze użytkowników aby te wskazania można było traktować poważnie.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #146 dnia: Styczeń 14, 2014, 20:37:30 »
Zainstaluj obok AR Yanosika i porównaj. :)

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #147 dnia: Styczeń 14, 2014, 21:22:54 »
Cóż...

Mapamap zrobiła apke na radary - 10E za rok,
TomTom, 19E za rok,
SpeedAlarm, 28E za rok,

powyższe leżą i kwiczą

Naviexpert, 20E za rok
Waze - free,
Yanosik - free

Ceny z appstore

Jedynie Yanosik ma jakąś skuteczność. Waze mimo, że jest przyjemny, to z mapami google'a jeszcze długo nie będzie konkurencjny. Naviexpert działa... ale na pół gwizdka.

Poza Waze, Naviexpert i Yanosik, apki są wadliwe gdyż są płatne i nie wspierają nawigacji, nie integrują się z programem nawigacyjnym.

Coyote - 1000PLN za urządzenie i abo za rok.

W mojej ocenie Aqurat ma duże szanse zamieszać w tym segmencie. Żeby tak się stało trzeba dodać funkcje AR w AM na wszystkich platformach w najbliższych aktualizacjach. Jeśli tak się nie stanie to AR, mimo że jest bezpłatny niestety nie spełni oczekiwań i odejdzie w zapomnienie.

Póki co AR szybko się rozwija, ma już prawie 23k obiektów. Pamiętajmy, że ok miesiąca temu było 16.5k. Widać że coś się dzieje...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2014, 21:32:11 wysłana przez jachraniak »

*

Offline MonsterLolek

• **
  • 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
« Odpowiedź #148 dnia: Styczeń 14, 2014, 21:46:59 »
W mojej ocenie Aqurat ma duże szanse zamieszać w tym segmencie. Żeby tak się stało trzeba dodać funkcje AR w AM na wszystkich platformach w najbliższych aktualizacjach. Jeśli tak się nie stanie to AR, mimo że jest bezpłatny niestety nie spełni oczekiwań i odejdzie w zapomnienie.

Masz rację, to jedyna szansa. Jeżeli AR nie trafi na pokład automapy, to mam nadzieję, że za kwartał już nikt o nim nie będzie pamiętał i zniknie z rynku. Jedynym programem tego typu, który powinien być rozwijany i wspierany przez użytkowników dróg to Yanosik. Szansą dla AR jest tylko jego pełne zintegrowanie z automapą na każdej platformie na której program działa.

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #149 dnia: Styczeń 14, 2014, 21:49:04 »
Czy AR działa na Froyo?

Pozdrawiam,
Ł.O.