AutoMapa za granicą RP

• 36 Odpowiedzi
  • 19026 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Karski

• *
  • 66
    • Skórki i inne dodatki spoza standardu do AutoMapy
  • Sprzęt: Call me Iggy
AutoMapa za granicą RP
« dnia: Czerwiec 20, 2011, 20:21:39 »
Takie pytanko mam: jaka jest wiarygodność AutoMapy w kwestii dróg płatnych za granicą?

Przyznam uczciwie, że do tej pory jeżdżąc z AM do Wiednia przez słowacką autostradę, czy po Niemczech nie interesowało mnie to przesadnie. Ale teraz wybieram się do Budapesztu (pierwszy raz z AM) i droga, którą proponuje AM jest trochę, nazwijmy to, kontrowersyjna.

A konkretnie rozchodzi się od 2 odcinki słowackiej R3 - fragmenty trasy: Chyżne - Rużomberok - Bańska Bystrzyca - Sahy:
1. Obwodnica Trsteny (zaraz za Chyżnem)
2. Obwodnica w Oravskim Podzamku
- AM twierdzi, że są to odcinki płatny i po wyborze "Omijaj płatne" kieruje mnie do centrum miejscowości.

Tymczasem strona "słowackiej GDDKiA", a także mapka tamże zawarta twierdzi, iż są to odcinki wolne od opłat.
No i mam pytanie: jechał ktoś ostatnio tą drogą i może potwierdzić, które z tych źródeł jest prawdziwe?

Poniżej dodałem zrzuty z AM, o które odcinki chodzi:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2011, 20:57:29 wysłana przez Karski »
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
Odp: AutoMapa za granicą RP
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2011, 20:56:52 »

Odcinek R3 będący obwodnicą Oravskiego Podzamku jest free, przynajmniej był w ostatnią sobotę. Co do obwodnicy Trsteny to się nie wypowiem, ale raczej byłbym skłonny uwierzyć słowackiej stronie służb drogowych niż AM  :P
Możesz napisać na adres sacr@poczta.onet.pl lub zadzwonić (+48228270009) - to są namiary na Narodowe Centrum Turystyki Słowackiej, oni powinni udzielić Ci informacji.

P.S. W tle masz właśnie R3, zdjęcie zrobione z zamku Oravski Hrad

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Karski

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2011, 20:59:34 »
Dzięki za info  :ok:
Poza tym w sprawie Trsteny zaraz do nich napiszę  :smiley:
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2011, 21:55:53 »
Jeśli mnie pamieć nie myli oba odcinki są rzeczywiście bezpłatne i jak pamiętam zawsze takie były.

*

Offline Karski

• *
  • 66
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2011, 22:20:01 »
Akurat tędy w życiu nie jechałem  :S
Jednakże ta rozbieżność mocno mnie zastanowiła, bo rzutuje to - było nie było - na fakt, czy kupować słowacką winietę, czy nie kupować :-) A jak nie kupować, to z kolei głupio się pchać przez miasteczka jakimiś krętymi, górskimi wywijasami, skoro wygodna i prosta obwodnica leci obok prę metrów dalej.

Od Bańskiej do Zwolenia już wiem, że jest płatna, ale wiem też, jak ją ominąć. Tylko te 2 kontrowersyjne odcinki mi zostały...
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2011, 22:20:31 »
- AM twierdzi, że są to odcinki płatny i po wyborze "Omijaj płatne" kieruje mnie do centrum miejscowości.

Jeśli mnie pamieć nie myli oba odcinki są rzeczywiście bezpłatne i jak pamiętam zawsze takie były.

Navteq się pogubił?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2011, 22:24:55 wysłana przez jachraniak »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2011, 22:25:00 »
Akurat tędy w życiu nie jechałem  :S
Jednakże ta rozbieżność mocno mnie zastanowiła, bo rzutuje to - było nie było - na fakt, czy kupować słowacką winietę, czy nie kupować :-) A jak nie kupować, to z kolei głupio się pchać przez miasteczka jakimiś krętymi, górskimi wywijasami, skoro wygodna i prosta obwodnica leci obok prę metrów dalej.

Akurat obwodnicę Oravskiego Podzamoku można łatwo ominąć, aczkolwiek nie ma potrzeby. Ale jak już omijasz to wstąp do zamku - naprawdę warty jest zboczenia z E77  :)
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Karski

• *
  • 66
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2011, 22:47:50 »
naprawdę warty jest zboczenia z E77  :)
Heh :) Myślisz, że ten cel przyświecał chłopcom z Aquratu, czy też prowizja od Ministerstwa Turystyki w Słowacji?  :mrgreen:

A skoro jesteśmy już przy AM i zagranicy, to... może zna ktoś alternatywę dla AM, która ma sensownie rozrysowane drogi w Bośni? Niestety mapy NAVTEQ'a w tym względzie są gorzej, niż badziewne :(
Pozdrawiam i zapraszam

*

Konrad4x

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2011, 07:16:58 »
Ja sobie wlasnie popijam porannego Amstela na  Krecie i stwierdzam, ze AM tutaj na Grecje to dno i wodorosty, oczywiscie z powodu pisowni miejscowosci. Dobrze, ze AM nie bierze sie za kraje arabskie, Chiny lub Japonie. Tutaj extra spisuje sie TomTom. polecam na EU

*

Offline Karski

• *
  • 66
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2011, 09:22:15 »
Tutaj extra spisuje sie TomTom. polecam na EU
Mnie np zainteresował Mostar w Bośni i niestety każda ze znanych i oglądanych przeze mnie nawigacji (czyli AM, TomTom - nie wiem jak wersja, iGO Primo) w Bośni ma narysowane 2 drogi na krzyż. A "plan" Mostaru ogranicza się do namalowania żółtej krechy przecinającej szarą plamę (oczywiście kolory zależą od wybranej wersji kolorystycznej dla mapy  :wink: )
Całe szczęście, że w sieci można znaleźć dość dobre mapy Bośni i takiż plan Mostaru.

Niemniej ciekawi mnie, kiedy producenci nawigacji (w tym i Aqurat) zdecydują się, by lepiej rozrysować Bośnię. Choć - co prawda to prawda - nawet Google Maps i ViaMichelin mają w miejscu Bośni białą plamę (czyli właśnie 2 żółte krechy na szarym tle)

Ale - generalnie rzecz biorąc - AM nieźle spisuje się za granicą. Przynajmniej w Austrii i w Niemczech nie miałem z nią żadnych kłopotów. Dopiero teraz zauważyłem problem na trasie Chyżne-Bańska Bystrzyca...

No i ciekaw jestem, jak AM spisuje się np na Węgrzech (w Budapeszcie konkretnie), czy w Chorwacji, Czarnogórze, we Włoszech...
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2011, 09:50:39 »
W załączeniu mapa w TomTom i Targeo (Automapa)

Spróbujcie znaleźć Smoleńsk (Rosja) lub Ateny (Grecja)

Niestety cyrylica i alfabet grecki dla Kowalskiego jest nie do pokonania

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2011, 09:53:54 »
Na Węgrzech ogólnie i w Budapeszcie AM ćwiczyłem parokrotnie + (2x F1- a dojazd i wyjazd np."polami" jest fatalny)  i nie zawiodła mnie .Nie przypominam sobie błędów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2011, 10:24:28 »
Cytat: JR.Nysa
Na szczęście Nowakowie i Malinowscy radzą sobie od nich lepiej  :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2011, 10:41:52 »
Mam licencję PL, więc nie znane mi były reguły rządzące wyszukiwaniem w EU, ale to co nM pokazał jest piękne :mrgreen:
Konrad4x i JR.Nysa, dawajcie dalej :E

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 10:43:30 wysłana przez jachraniak »

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2011, 10:56:58 »
Też mam licencję PL a wyszukiwałem miasta na Targeo.pl

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2011, 13:49:47 »
Karski - na iGO Primo z mapami TA Mostar to jedna krecha drogi biegnąca przez coś bliżej nie określonego.
Staram się zrozumieć producentów powody olewactwa tego dzikiego rejonu, jeszcze nie tak dawno wyżynali się z pasją plemion w Botswanie.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2011, 14:28:12 »
Też mam licencję PL a wyszukiwałem miasta na Targeo.pl
To musiał być chwilowy błąd/usterka na Targeo. W tej chwili działa poprawnie.

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2011, 14:34:31 »
Cytat: JR.Nysa
Nawet umiejętności czytania tych alfabetów nie pomogą jeśli nazwa miasta zaczyna się na "э" - brakuje tej litery na klawiaturze AM w rosyjskiej wersji językowej.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2011, 14:38:55 »
Ale wyszukiwanie działa już poprawnie  na targeo.pl - statler dzięki za info

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2011, 16:46:26 »
Cytat: jrk999
Nawet umiejętności czytania tych alfabetów nie pomogą jeśli nazwa miasta zaczyna się na "э" - brakuje tej litery na klawiaturze AM w rosyjskiej wersji językowej.

Czyżby?  :ohreally:
Poza tym, że wbrew temu co twierdzisz, ta litera jest na klawiaturze,
to jeszcze nie musisz użyć oryginalnej litery 'э' (e abarotnaje) wystarczy zwykłe 'e'.
Analogicznie jak z polskimi znakami diakrytycznymi - zamiast 'ę' wystarczy napisać 'e'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 21, 2011, 17:21:24 »
nMarku, to niemoralne, nokautujesz od razu po wyjściu z narożnika

tak się nie robi, naprawdę tak się nie robi :mrgreen:

*

Offline Karski

• *
  • 66
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2011, 18:04:48 »
Karski - na iGO Primo z mapami TA Mostar to jedna krecha drogi biegnąca przez coś bliżej nie określonego.
Bawiłem się wczoraj iGO Primo z mapą NQ i też w miejscu Mostaru jest jedynie krecha w poprzek jakiegoś placka :S
Pozdrawiam i zapraszam

*

Konrad4x

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2011, 18:55:25 »
NM nie wyjezdzaj nam z atenami a za chwile z heraklionem, dawaj georgoupolis na Krecie dla ulatwienia . Grecja to nie tylko te dwa oklepane miasta. Jachraniak nie wierz we wszystko co ci zapodaje Twoj kolega forumowy  :P  Acha miasto Geogioupolis zarowno w TT jak i w Igo odnajdujemy po nazwie jaka podalem. W AM nasz alfabet szybko sie "wyczerpuje" dla miast w Grecji :(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 19:31:22 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 21, 2011, 19:54:26 »
dawaj georgoupolis na Krecie dla ulatwienia .
Jeśli nie chcesz używać alfabetu greckiego, to postępuj zgodnie z międzynarodowymi zasadami transliteracji, z którymi te polskie (PN-ISO 843 Konwersja znaków greckich na znaki łacińskie) są całkowicie zgodne.

A w nich stoi, że "u" to mały ypsilon, więc transliterujemy go na "y".
Poszukaj zatem Georgioypoli.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 20:05:53 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 22, 2011, 00:26:17 »
Cytat: jrk999

Czyżby?  :ohreally:
Poza tym, że wbrew temu co twierdzisz, ta litera jest na klawiaturze,
to jeszcze nie musisz użyć oryginalnej litery 'э' (e abarotnaje) wystarczy zwykłe 'e'.
Analogicznie jak z polskimi znakami diakrytycznymi - zamiast 'ę' wystarczy napisać 'e'.

... no tak, tej możliwości nie zauważyłem   :oops:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 22, 2011, 07:08:17 »
dawaj georgoupolis na Krecie dla ulatwienia .
Jeśli nie chcesz używać alfabetu greckiego, to postępuj zgodnie z międzynarodowymi zasadami transliteracji, z którymi te polskie (PN-ISO 843 Konwersja znaków greckich na znaki łacińskie) są całkowicie zgodne.
A w nich stoi, że "u" to mały ypsilon, więc transliterujemy go na "y".
Poszukaj zatem Georgioypoli.  :ok:
Kolego Moi , dziekuje za pomoc, ale mi nie do konca o to chodzilo, co zapewne rozumiesz i chyba zrozumial tez NM, bo zabraklo mu kontrodpowiedzi po moim odparciu tej proby obrony AM. Owszem , to ze poradzic jakos sobie mozna to ja wiem, ale chyba nie chodzi o to, zeby jakos sobie radzic, tylko zeby bylo prosto latwo i przyjemnie. Powiem szczerze, ze jak mialbym sie gdzies "na polu" w Grecji zastanawiac nad zasadami translacji,  zeby to jakos pasowalo, to sorki.....   W nawigacjach , ktore przywolalem wczesniej z wpisywaniem nazw greckich miejscowosci nie ma najmniejszego problemu, a tutaj nawet po przelaczeniu sie z poziomu programu na nasz alfabet, to grecka "cyrylica" wali po oczach, ze sie odechcewa tym poslugiwac. Jak dla mnie "spolszczenie" dwoch trzech glownych miast Grecji to jest zakpienie sobie z uzytkownika i tyle. Moim zdaniem bez znajomosci alfabetu greckiego nie ma sensu brac sie za ten soft na terenie tego kraju. Dlaczego w TT moze to normalnie funkcjonowac, a tutaj juz trzeba kombinowac, mozesz mi odpowiedziec ? Tzn ja sie domyslam, a to dlatego, ze dostawca mapy EU do AutoMapy, zeby bylo taniej, szybciej itd zakupil od lokalnego greckiego dostawcy elektroniczna wersje mapy i zywcem skompilowal z pozostala czescia Europy i tak mamy ten koktail rosyjsko-grecki. Wniosek dla potencjalnego nabywcy AM EU: Trza sie kolego wczesniej uczyc pisowni obcych narodow jadac na wakacje z naszym ulubionym programem  :P Pozdrawiam

p.s podoba mi sie bardzo poczatek twojej wypowiedzi do mnie : "jakl nie chcesz uzywac alfabetu greckiego..." . Moi powiedz uczciwie, a Ty bys chcial poza zapewne jednym forumowiczem w porywach do dwoch, zwlaszcza, ze te nazwy miast tutaj sa niezle zakrecone  :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2011, 07:20:57 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 22, 2011, 14:29:54 »
Tzn ja sie domyslam, a to dlatego, ze dostawca mapy EU do AutoMapy, zeby bylo taniej, szybciej itd zakupil od lokalnego greckiego dostawcy elektroniczna wersje mapy i zywcem skompilowal z pozostala czescia Europy i tak mamy ten koktail rosyjsko-grecki.
Nie sądzę, aby Grecja była od innego dostawcy niż Navteq. Jestem na 99% pewny, ale nie chce mi się sprawdzać, stąd "nie sądzę".
To nie tablica ogłoszeń !

*

Konrad4x

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 22, 2011, 14:53:11 »
rgr, akurat to nie jest takie wazne. Istotny jest fakt, ze w kwestii "konwersji" nazewnictwa greckiego do naszego alfabetu, ktos poszedl po najprostsze rozwiazanie, czyli nie zrobil niczego, poza "spolszczeniem" nazw paru doslownie najwazniejszych miast. I to mi sie nie podoba i o tym pisze. Do supportu szkoda mi klawiszy, a tutaj ma to chyba lepszy oddzwiek. To tyle w kwestii przeze mnie poruszonej. A tak poza tym to mialem wczoraj lekki problem, bo w pozyczonym aucie na Krecie padl mi hd2 z nawigacja, bo sie okazalo, ze zapalniczka byla uszkodzona i dawala malutki prad przez co mialem brak dostatecznego poziomu ladowania z gniazda i w polowie wycieczki system zrobil shut down i jechalem dalej wg intuicji i tablic na drogach :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 22, 2011, 17:50:16 »
Kolego Moi , dziekuje za pomoc, ale mi nie do konca o to chodzilo, co zapewne rozumiesz i chyba zrozumial tez NM, bo zabraklo mu kontrodpowiedzi po moim odparciu tej proby obrony AM. Owszem , to ze poradzic jakos sobie mozna to ja wiem, ale chyba nie chodzi o to, zeby jakos sobie radzic, tylko zeby bylo prosto latwo i przyjemnie. Powiem szczerze, ze jak mialbym sie gdzies "na polu" w Grecji zastanawiac nad zasadami translacji,  zeby to jakos pasowalo, to sorki.....   W nawigacjach , ktore przywolalem wczesniej z wpisywaniem nazw greckich miejscowosci nie ma najmniejszego problemu, a tutaj nawet po przelaczeniu sie z poziomu programu na nasz alfabet, to grecka "cyrylica" wali po oczach, ze sie odechcewa tym poslugiwac. Jak dla mnie "spolszczenie" dwoch trzech glownych miast Grecji to jest zakpienie sobie z uzytkownika i tyle. Moim zdaniem bez znajomosci alfabetu greckiego nie ma sensu brac sie za ten soft na terenie tego kraju. Dlaczego w TT moze to normalnie funkcjonowac, a tutaj juz trzeba kombinowac, mozesz mi odpowiedziec ? Tzn ja sie domyslam, a to dlatego, ze dostawca mapy EU do AutoMapy, zeby bylo taniej, szybciej itd zakupil od lokalnego greckiego dostawcy elektroniczna wersje mapy i zywcem skompilowal z pozostala czescia Europy i tak mamy ten koktail rosyjsko-grecki. Wniosek dla potencjalnego nabywcy AM EU: Trza sie kolego wczesniej uczyc pisowni obcych narodow jadac na wakacje z naszym ulubionym programem
Problem transliteracji w nawigacjach interesuje mnie od czasu, kiedy pojawiły się programy i mapy na wschód od Polski. Ponieważ jestem rusofilem, ukrainofilem i mam jeszcze parę innych "filów" w tym regionie, więc bywałem tam często, to obserwowałem rozwój sytuacji z ubawieniem lub wściekłością, na zmianę. Częściowo chyba opisywałem problem tutaj na forum (albo na Garniaku, nie pamiętam). Meksyk i wolnoamerykanka. Tylko znajomość języka (choć rosyjskiego) i przełączenie się na cyrylicę dawało radę.

Z nazwami geograficznymi w programach nawigacyjnych jest tak, że często mają one zupełnie inne brzmienie w różnych językach, nazwa oficjalna, lokalna bywa czasem bardzo różna od tradycyjnej, historycznej, zwyczajowej, międzynarodowej.
Weźmy taką Wenecję. Niemal w każdym języku inaczej, a trzeba pamiętać, że baza nazw programu zawiera zazwyczaj wszystkie dostępne dla danego softu języki i są one wyświetlane i wyszukiwane w tym samym trybie (nieco odmiennie bywa dla cyrylicy). Zatem mamy wyświetlaną tę Wenecję i po czesku, czyli... Benatky.

Niedościgniony jest pod tym względem TomTom. Tu ilość aliasów dla najważniejszych nazw geograficznych jest tak duża, że zawsze się szukany obiekt geograficzny znajdzie. No, ale nie każdy soft jest pacjentem z Sevres. Ktoś musi być ideałem, żeby reszta mogła równać do wzorca.
Pamiętam (nie chce mi się szukać), że tu szydełkowaliśmy ręcznie takie pliki z aliasami. Chyba do AutoMapy właśnie.

W Grecji AM poszła chyba po linii najmniejszego oporu i dała (kupiła?) tylko nazwy lokalne (po grecku w cyrylicy) i ich transliterację 1:1. Żadnych aliasów z nazwami tradycyjnymi. Dlatego prócz Georgioupolis nie znajdziesz także miasta Chania, które jest "nieco" większe i bardziej znane, za to spokojnie odszukasz Hania lub Χανιά. Lecz w żadnym cywilizowanym przewodniku turystycznym nie ma Georgioypoli, tylko Georgioupolis, podobnie jest Chania, a nie "jakaś" Hania.
Nihil novi, AM zawsze miała problem z "ogarnięciem" turystycznych aspektów nawigacji. Pamiętamy choćby, jak w Polsce dodawano plany szczegółowe różnych Pipidówek, a brakowało map znanych kurortów nadmorskich i górskich. W top sezonie.

a Ty bys chcial poza zapewne jednym forumowiczem w porywach do dwoch, zwlaszcza, ze te nazwy miast tutaj sa niezle zakrecone
Ależ transliteracja jest najprostszym sposobem dla wyszukiwania, jak nie znasz języka (a kto dziś włada greckim?). Bo:
- zawsze masz dostęp do jakiejś lokalnej mapy z tamtejszą pisownią oryginalną,
- wystarczy przed wyjazdem zapoznać się z zasadami transliteracji i/lub wziąć z domu karteczkę ze ściągawką,
- albo korzystać z miejscowego alfabetu i wprowadzać każdy znak po kolei, zezując na oryginalną nazwę.
Zawsze zadziała (sprawdzić, czy nie chodzi o Chiny).

*

Konrad4x

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 22, 2011, 18:08:14 »
Bardzo fajnie ten temat opisales i na pewno masz tu racje. Zgadzasz sie jednak poniekad z moja opinia, ze AM w temacie GRECJA ma jeszcze duzo do poprawienia. Wiesz , ja przed wyjazdem tutaj sprawdzalem miasta na TT i Igo 8.x i tam to super dziala i te navi sa teraz tutaj ze mna. Natomiast jak to zobaczylem po raz pierwszy w AM EU to po prostu myslalem, ze albo ja nie umiem poslugiwac sie wyszukiwarka adresow, albo producent robi sobie jaja z uzytkownika. Na razie pozostaje to drugie, ale pewnie kiedys sie to zmieni, bo mam nadzieje, ze oni rowniez chca sie wzorowac na najlepszych, oby. Pozdrawiam ze slonecznej Krety. Chania, Xania :) to piekne miejsce, taka miniatura Wenecji.