AutoMapa Traffic vs MiploTraffic

• 24 Odpowiedzi
  • 7756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
  • Sprzęt: HTC ONE S
AutoMapa Traffic vs MiploTraffic
« dnia: Październik 13, 2010, 18:55:30 »
Powiem Wam ze troche sie pogubilem. Od jakiegos czasu AM 6.5 ale tez 6.6 dziwnie wyzanaczala mi trasy. Np. Konin -> Poznan przez Srode Wielkopolska. Zdeka przeginka.
Co ciekawe zaraz po instalacji AM dziala dobrze. Ale po synchronizacji z Miplo robily sie rozne dziwaczne trasy.
Zadzwonilem do supportu powiedzieli zeby wylaczyc wiekszosc kategorii w MiploTraffic i bedzie dobrze.
No i jest dobrze poza tym ze chcialbym korzystac z tych funkcji.
Moje pytania sa takie:
Czy miplo jest konieczne czy juz cala role przjmuje AM? Chodzi mi szczegolnie o suszarki i jakies inne wazne kategorie. Nie czuje roznicy pomiedzy AutoMapa Traffic i MiploTraffic oraz co ktora daje dobrego naszej AM?

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
Odp: AutoMapa Traffic vs MiploTraffic
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2010, 19:31:52 »
wszystko masz tu:

http://www.miplo.pl/guide.php?a=d25

starszyzna zaleca subskrybowanie kategorii:

Nieistniejąca droga
    Zakaz ruchu
    Bezdroża
    Droga zablokowana - Klęska żywiołowa
    Zablokowany odcinek
    Antyblokada

resztę sobie odpuść  B)

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2010, 19:39:33 »
dzieki za typy do synchro.
Nadal nie czuje co gdzie jest i co daje co ;) Jakby nie moglo byc w 1 produkcie

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2010, 11:27:41 »
Kiedyś napisałem coś takiego, tłumacząc AM Traffic i Miplo Traffic:

AutoMapa Traffic to:
1. SmartRoutes
2. SmartRoutes + LiveDrive
3. Zdarzenia drogowe (dostępne tylko w LiveDrive i w wersji AM 6.6.1 Beta 2) - dostarczające informacje o robotach drogowych, zamkniętych odcinkach oraz wypadkach (?) = wyświetlanych w efektowny sposób, za pomocą dużej ikony z możliwością wyświetlenia dodatkowych informacji (zasada działania bliska punktów POI pobieranych z Miplo, nawet pokusiłbym się twierdzenia, że to taki internetowy TMC).

Miplo Traffic to osobna usługa dostarczająca:
1. Blokady
2. Antyblokady

AutoMapa Traffic także dostarcza blokady, ale czasowe, jeśli chodzi o stałe, jest ich jak na lekarstwo. Odpowiednie, rozsądne i prawidłowe skonfigurowanie AM`Traffic + Miplo Traffic daje wymierne korzyści.

AM 6.6 nic nie zmiana pod względem AM`Traffic (tym bardziej Miplo Traffic). Dodana została wyłącznie funkcja pozwalająca w trybie 2D przeglądać mapę z naniesionymi średnimi prędkościami przejazdu (zarówno SmartRoutes jak i Live Drive po zsynchronizowaniu tego ostatniego). Podobną funkcję dostarcza serwis Targeo.pl (omijamykorki.pl).
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2010, 10:22:46 »
A najnowsze dane o radarch skad sie pobra? Czy to sie automatycznie pobiera? Bo to mi jest najbardziej ;) potrzebne

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2010, 10:28:47 »
Pobierasz za pomocą miplosync. Ustawiasz ostrzeganie w AM i heja.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2010, 10:50:39 »
A najnowsze dane o radarch skad sie pobra? Czy to sie automatycznie pobiera? Bo to mi jest najbardziej ;) potrzebne
Nie przesadzajmy z tą potrzebnością, jeśli chodzi o stacjonarne, to na Miplo w całym kraju
są obecnie tylko 3 fotoradary, które jeszcze nie są wbudowane w aktkualną mapę.
(+2 szt. jeszcze niezweryfikowane)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2010, 10:54:04 »
Chyba nie zrozumiales tego co napisalem. chodzi mi ze informacja o radarach jest mi potrzebne - to fakt.

Fajnie ze w AM jest juz prawie wszystko ale chcialbym miec tez te normalne bo stacjonarne zazyczaj sa oznaczone na drodze.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 15, 2010, 11:11:22 »
"Te normalne" też są w 99% wbudowane, na ponad 10 tysięcy miejsc gdzie mogą suszyć/nagrywać/kontrolować
w AM brak tylko około setki nowych miejsc gdzie ich ostatnio (od 10 września) widziano.
Skąd i jak pobrać te najświeższe już Ci odpowiedziano. Będzie się pobierało automatycznie
ale tylko jeśli sobie tak wcześniej skonfigurujesz.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2010, 11:31:51 »
wielkie dzieki za pomoc. Juz teraz wiem wszystko!

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2010, 13:38:14 »
swoją drogą nie rozumiem po co w miejscu robót drogowych - bez zablokowanego odcinka, AM Traffic ustawia blokady - komu to się przydaje?
Kiedyś przypadkowo zaznaczyłem w AM Traffic zaznaczyłem wszystkie kategorie i pojechałem w trasę
byłem bliski wywalenie urządzenia za okno
dla zachowania mojego zdrowia psychicznego moja żona schowała AM a ja dojechałem na starej poczciwej mapie :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2010, 00:28:40 »
Piszesz o Zdarzeniach Drogowych czy o MiploTraffic?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2010, 00:51:15 »
o MiploTraffic
ustawiłem poprawnie Miplo Traffic - czyli wyłaczyłem większość kategorii i wszystko wróciło do normy
ze ZD na razie nie miałem problemów

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2010, 23:26:21 »
Teraz już wiesz, żeby się nie bawić MiploTraffic :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 23, 2010, 23:30:23 »
tak wiem  :grin:
tylko nie rozumiem sensu dużej części kategorii w Trafficu
bo po co komu blokować wszystkie drogi gdzie są prowadzone roboty - nawet jak te drogi są przejezdne

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 24, 2010, 22:16:40 »
Może ktoś nie lubi stać w wahadłach - indywidualna sprawa.
Poza tym niektóre niby przejezdne roboty drogowe naprawdę lepiej ominąć. Np. to w Kielcach.
Poza tym są ograniczenia ciężaru, wysokości - dla ciężarówek mogą być przydatne.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 25, 2010, 00:20:36 »
Zastanawiam się nad instalacją 6.6.1 (mam 6.6). Śledziłem z grubsza wątek o 6.6.1 i widziałem narzekania na Zdarzenia Drogowe (wcześniej narzekaliśmy, że tylko ikonki, bez związku z routingiem :) ).

Czy ZD (jak rozumiem, jest to część LD) dublują się z MT - potencjalnie chyba tak? Czy ten konflikt może mieć zły wpływ na funkcjonalność?

I czy można używać LD (korki, zwolnienia ruchu itp.) a wyłączyć ZD? - mam tu na myśli nieuwzględnianie ZD w routingu - samo wyświetlanie ikonek a la 6.6 to sprawa mniej istotna.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 25, 2010, 01:28:52 »
... I czy można używać LD (korki, zwolnienia ruchu itp.) a wyłączyć ZD? - mam tu na myśli nieuwzględnianie ZD w routingu - samo wyświetlanie ikonek a la 6.6 to sprawa mniej istotna.
Chyba nie da rady.
Może usunąć plik events.a i utworzyć nowy, nadać mi atrybut "tylko do odczytu" to go AM nie nadpisze?  :mysli:
Pozdrawiam
Karol

*

MarkNavi

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 25, 2010, 07:43:10 »
... I czy można używać LD (korki, zwolnienia ruchu itp.) a wyłączyć ZD? - mam tu na myśli nieuwzględnianie ZD w routingu - samo wyświetlanie ikonek a la 6.6 to sprawa mniej istotna.
Chyba nie da rady.
Może usunąć plik events.a i utworzyć nowy, nadać mi atrybut "tylko do odczytu" to go AM nie nadpisze?  :mysli:

Kolego msz1959. Usunięcie pliku events nic ci nie da jeżeli używasz live drive. Zdarzenia pobiorą ci sie ponownie w momencie pobierania innych danych LD. Różnica będzie tylko taka, że po wyłączeniu AM zdarzenia pobrane znikną, aż do kolejnej aktualizacji LD. Pobrane w ten sposób "tymczasowo" zdarzenia niestety mieszają w routingu, bo taki jest ich cel - uszczęśliwić cię użytkowniku na siłę  :-| :(  Tylko wyłączenie LD na stałe definitywnie rozłączy cię z tą usługą pt "zdarzenia"

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 25, 2010, 08:47:00 »
To chyba wstrzymam się na razie z 6.6.1. Czasami się dziwię twórcom AM - w programie jest milion opcji, większość praktycznie nieużywanych. Ale kiedy wprowadzają nową funkcjonalność (tu np. ZD i ich uwzględnianie w routingu), która - wiadomo - może na początku działac lepiej lub gorzej - nie ma możliwości jej wyłączenia. Tym bardziej przecież, że akurat ta funkcjonalność częściowo dubluje MT - usługę ściśle powiązaną z AM.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 25, 2010, 09:53:52 »
Cytat: msz1959
To chyba wstrzymam się na razie z 6.6.1.

Tylko z powodu tych zdarzeń? Kosztem bardziej aktualnej mapy i stabilniej pracującego programu?
Do tej pory opisano tu bodajże 2 lub 3 miejsca gdzie powodowały one
niepotrzebne objazdy bo zablokowane odcinki były w rzeczywistości przejezdne,
a takich zablokowanych przez Zdarzenia miejsc w skali kraju jest kilkadziesiąt.
nawej jeśli 1 blokada na 10 jest nieaktualna, czy to powód do rezygnacji z pozostałych 9?
Masz chyba świadomość że 100% wiarygodności tych danych jest nierealne do osiągnięcia?

A z drugiej strony, wiesz przecież o tym, że MiploTraffic jest zawsze prowadzony
w odniesieniu najnowszej mapy. Z tego powodu korzystając ze starszej mapy
będziesz np. miał zablokowane kilka łącznic węzła Sośnica. Bo w aktualnej mapie są one
już przejedne a na mapie z AM6.6.0 były zablokowane fabrycznie i na Miplo było blisko 10 antyblokad,
których już tam nie ma, więc Miplotraffic nie odblokuje Ci tego węzła.
Takich przykładów zapewne znalazłoby się więcej.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 25, 2010, 09:55:55 »
To chyba wstrzymam się na razie z 6.6.1. Czasami się dziwię twórcom AM - w programie jest milion opcji, większość praktycznie nieużywanych. Ale kiedy wprowadzają nową funkcjonalność (tu np. ZD i ich uwzględnianie w routingu), która - wiadomo - może na początku działac lepiej lub gorzej - nie ma możliwości jej wyłączenia. Tym bardziej przecież, że akurat ta funkcjonalność częściowo dubluje MT - usługę ściśle powiązaną z AM.

Wiesz ja na Twoim miejscu bym zainstalował, chociażby dla nowszych map. Masz rację rozdzielenie w programie zdarzeń od miplo traffic to bardzo dziwne posunięcie, zwłąszcza, że gdyby zdarzenia były w MT, to wtedy zwyczajnie można byłoby zrezygnować z tej usługi odhaczając ją w miplo i tyle i dalej korzystać z Live Drive. Jeżeli nie korzystasz z LD, to zdarzenia ci nie groźne  :ok: i wtedy spokojnie instaluj. Natomiast jeżeli na swojej wersji wykorzystujesz regularnie LD, to fakt lepiej pozostań na starszej wersji AM licząc , że w kolejnej wersji twórcy AM włączą zdarzenia do usługi MT. My to już dziś wiemy, że to konieczne, a oni do tego jeszcze troszkę muszą dojrzeć. Jestem przekonany, że ta poprawka zostanie wprowadzona, bo w takiej postaci to się nie nadaje do używania. Żeby chociaż te zdarzenia naprawdę aktualne były, to byłoby nieźle, a sam już niestety złapałem nieaktualne babole, więc szybko się tego pozbyłem. Ale pozbywając się tego musiałem automatycznie zrezygnować z funkcji LD, z której sporadycznie korzystałem, ale tylko w mieście.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 25, 2010, 10:18:39 »
Nie przesadzajmy z tą potrzebnością, jeśli chodzi o stacjonarne, to na Miplo w całym kraju
są obecnie tylko 3 fotoradary, które jeszcze nie są wbudowane w aktkualną mapę.
(+2 szt. jeszcze niezweryfikowane)

Tak tylko informacyjnie to na odcinku Konin Wisła znalazlem minumum 2 fotoradary stacjonarne o ktorych nie miala pojecia automapa najnowsza. Czyli troche nie bardzo to zgodne z tym co napisales - szczegolnie ze one juz byly pokryte rdza wiec nie byly to nowe fotoradary.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 25, 2010, 10:43:00 »
Po pierwsze wskaż te miejsca, żeby można było sprawdzić, czy jest jak piszesz, czy może tylko Ci się wydawało.
Po drugie pisałem w kontekście radary AM vs radary Miplo, a nie radary AM vs radary na drogach
więc ma się to nijak do Twojego zarzutu.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 03, 2010, 18:22:43 »
Dziękuję obu Markom za wyczerpujące i merytoryczne wskazówki. Wciąż się waham przed instalacją 6.6.1 bo z jednej strony nowe mapy kuszą, z drugiej właśnie ja jestem głównie użytkownikiem LD w mieście i, przy wszystkich zastrzeżeniach, dość sobie to w Warszawie chwalę. No ale pewnie dam jej szansę :)

BTW, czy mająć 6.6.0 można by z 6.6.1 zainstalować TYLKO mapy?