Automapa na grzyby

• 34 Odpowiedzi
  • 17099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Automapa na grzyby
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 25, 2007, 10:45:57 »
W instrukcji obsługi Asusa powinno być. Port com5 w automapie będzie najprawdopodobniej portem wirtualnym. O ile dobrze pamiętam, u znajomego (posiadacza Asusa, choć starszego troszkę), właśnie com5 był wirtualnym, ale nie pamiętam, który jest portem realnym. U mnie jest realnym com2, wirtualnym com4 (oczywiście z możliwością zmiany).

Możesz sprawdzić, co masz na pokładzie ;) używając narzędzi typu PHM Device Manager (tu do pobrania: http://www.phm.lu/products/PocketPC/DevMgmt/ )

Co prawda, przy instalacji pod WM5 wyskakuje, że nie można pokazac czegoś tam (nie pamiętam juz, dawno było ;) ), ale uruchomić się da (Programy -> PHM Device Manager)

Jak widzisz na załączonych zrzutach, realne porty są wyszczególnione, wirtualne występują jako "nieznane", jednak wejście do opcji i sprawdzenie sterownika powinno pokazać:
- dla portu realnego (port o nazwie GPS_HWCOM): ms2_serial.dll
- dla portu wirtualnego: GPSID.dll

Przy okazji sprawdziłem, że u mnie "Serial Cable on Com1:) jest obsługiwany przez BTserial - czyli to tak na prawdę, wirtualny port podpięty pod BT ;).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 10:47:40 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 25, 2007, 11:00:48 »
No dobrze... ale co z tego wynika...?
U mnie GPS Viewer pokazuje że GPS jest na COM8 i na tym wykrywa go AM ale np jak odpalę SirfTech to on pisze, że GPS Bluetooth jest też na COM5.... nie do końca to rozumiem o co chodzi..... :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 25, 2007, 11:33:55 »
No i kto powie jaki mam realny port ??
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 25, 2007, 12:09:03 »
Nie pozostaje nic innego jak sciagnac z naszego dzialu download POI "Leśne Atrakcje" ;)

A papierzaki też tam są?  :evil:

A tak serio, choć trochę OT: z tego co widzę, jedyne kategorie które mają 'wzięcie' to wszelakiej maści radary (foto, suszarki, radiowozy...), pozostałe kategorie mają śladową popularność. No, może poza bankomatami Euronetu (czyżby mBankowcy ;)). Ciekawe o czym to świadczy...
Napisane: Wrzesień 25, 2007, 12:06:40
No i kto powie jaki mam realny port ??

Sprawdź właściwości (ta rączka na dole) każdego portu po kolei
Tam gdzie będzie ms2_serial.dll lub podobnie, to będzie to.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 25, 2007, 12:26:46 »
Prozor ale ja tak mam 3 portach (COM 1,2,4) a chyba jest jeden realny ??

Próbowałem zmienić coś w programie do GPS tym Sir... coś tam i wyszło, że porty COM 1,2,4 nie są portami GPS tylko port COM 5, który z kolei w programie Device Manager nie posiada serial.dll
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 12:30:46 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G