AutoMapa - dziadostwo jakich mało

• 13 Odpowiedzi
  • 3679 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 27, 2007, 22:01:40 »
Witam. Po zainstalowaniu ostatniej łatki na MIO P550 otrzymałem komunikat, że niektóre programy będą wymagały ponownej rejestracji.

Oczywiscie wybor ten padł na AutoMapę, która odmawia współpracy i kaze mi rejestrować od nowa mapy. Wchodze wiec grzecznie na strone, wpisuje co trzeba (czyli kod podany przez sam program oraz nr licencji) i dostaje komunikat ze nr licencji jest ... zły :(

Jednakże w zakladce "sprawdź ważność licencji" ten sam numer jest dobry i wykazuje ze mam jeszcze licencje do września tego roku. Co za badziewie ???

Na maile nie odpowiadają, a nie wpadli na pomysł uruchomienia jakiegoś telefonu awaryjnego ... extra firma, nie ma co ...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2007, 22:12:04 »
Jeśli robisz upgrade w sobotę wieczorem - to się nie dziw - telefon jest i działa ale w normalnych godzinach pracy - zadaj pytanie firmie MIO dlaczego ich łatka w ten sposób działa - iż wymaga powtórnej rejestracji programów.
potrzebna zgoda

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2007, 22:13:13 »
Pretensje miej raczej do MIO, wygląda na to, że łatka zmieniła ID PDA
i dlatego AM widzi instalację na innym urządzeniu.
Support AM działa bardzo przyzwoicie, choć niekoniecznie w sobotę późnym wieczorem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2007, 22:40:34 »
Dziadostwo jakich malo to Twoje MIO P550 :P

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2007, 22:54:48 »
Skoro to nie AM jest winne to powiedźcie mi dlaczego tylko ta aplikacja domaga się ponownej rejestracji?? Mam kilka innych programów które wymagały przy instalacji podania kodu i rejestrowania ich i jakoś nie krzyczą o ponowne wpisywanie kodu.

Być może Ci co tu krzyczą o wadliwości MIO mają jakieś swoje racje, ale faktem jest, że w takich awaryjnych sytuacjach oprogramowania, użytkownik jest pozostawiony samemu sobie. Zresztą to nie pierwsza historia z autorami AM, bo poprzednio też nie potrafili mi pomoc w niektorych kwestiach

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2007, 23:31:23 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 22:31:12 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2007, 00:22:41 »
Czyli z powodu tego, że chcialem poprawić działalność urządzenia, nie mogę korzystać z kluczowego oprogramowania dlań dedykowanego. Jakby na to nie patrzeć, czuje się "wydymany" przez producenta oprogramowania, jak i samego urządzenia.... Ehhhh

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2007, 00:29:29 »
Jeśli już to przez "producenta" bo Am jest tu najmniej winna.
Ciekawe co byś zrobił gdyby zdalnie Producent np samochodu zmienił Ci numery karoserii - a zatrzymała Cię Policja i skontrolowała zgodność dowodu rejestracyjnego z karoserią ?
Włąśnie w takiej sytuacji się znalazłeś - ale nikt Cię nie aresztuje  :))
potrzebna zgoda

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2007, 09:33:41 »
Cytat: "Paladin"
Czyli z powodu tego, że chcialem poprawić działalność urządzenia, nie mogę korzystać z kluczowego oprogramowania dlań dedykowanego. Jakby na to nie patrzeć, czuje się "wydymany" przez producenta oprogramowania, jak i samego urządzenia.... Ehhhh

Możesz winić tylko i wyłącznie producenta sprzętu (czyli MIO). Wyjątkowo beznadziejny pomysł - wydawać update, który zmienia ID urządzenia, które bywa kluczową sprawą w rejestracji programów na PDA. Powinieneś się cieszyć, że masz właśnie "dziadowską" Automapę, której wydawca szybko i bezproblemowo takie sprawy załatwia. Z TomTomem miał byś zabawę na kilka tygodni zapewne i to bez gwarancji, że licencję ostatecznie przeniosą (odblokują).

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2007, 20:45:45 »
Paladin, ogólnie mówiąc rozsądek podpowiada nie robić takich wątpliwych rzeczy (np. instalacji łatek które coś głęboko zmieniają) wtedy gdy urządzenie może być potrzebne (bo np. jutro wyjeżdżamy). Działający komputer też rozbierasz i modernizujesz w sobotę gdy wiesz, że w niedzielę będzie Ci niezbędnie potrzebny ?

Wiadomo, że nie masz z AM umowy SLA na support 24/7. Więc jeśli AM jest jak piszesz dla Ciebie kluczowa i była Ci potrzebna w sobotę to głupio zrobiłeś instalując tego patcha w takim momencie, szczególnie, że MIO ostrzegało, że mogą być problemy. A jak nie była potrzebna to po co się pienisz ? W tygodniu sobie spokojnie wyjaśnisz problem z supportem AM.

Pozdr,
Zbyszek

*

Offline b707

• **
  • 211
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2007, 21:04:51 »
Cytat: "Paladin"

Producent Cie nie wydymał bo jak juz napisano dymaja tlko w dni robocze ;] W weekend maja wolne jak wiekszość.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 15, 2007, 19:10:20 »
to jeśli chodzi o MIO normalka, ja mam C710 i przy pierwszej aktualizacji kazał mi zainstalwać swoje strowniki mioUSB - które nijak nie chcą współpracować z windowsem, winda krzyczy na mnie jak chce że jej nie pasują; Druga sprawa MIO przy upgrade'ach karze instalować całosc upgradowanych map - nieważne że chce tylko polskę - muszę ściągnąć prawie 1 GB wszystkiego. Ogólnie jeśli chodzi o MIO c710 trochę się zawiodłem, i ta sprawa z AM i brakiem możliwości uruchomienia po poprawianiu MIoMap. a firemka AM  szybko załatwia przepisania o których wcześniej wspomniano (mail wystarczył)...

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2007, 17:40:57 »
Do wielu rzeczy można się przyczepić w AM ale na pewno nie do onlinowego sytemu rejstracji czy do supportu telefonicznego.
Gdy kuipiłem AM rok temu korzystałem na wstępie z supportu bo i palmtop był dla mnie nowym, nieznanym wynalazkiem, więc nie kumałem bazy zupełnie. I kilkakrotnie dzwoniłem do supportu AM i za każdym razem rozwiązano wszystkie moje problemy w tym te wynikajce z nieznajomości obsługi samego palmtopa. Moja ocena tego supportu jest maksymalna; 10/10.
Ostanio kupiłem nowego laptopa Toshiby klasy Tecra (czyli biznes) za ok 5K PLN i jak chciałem skorzystać z supportu to się dowiedziałem że... nie ma czegoś takiego :P  :terrified:
Także można a nawet trzeba wybrzydzać na AM byle z sensem  ;)

P.S.
Zmiana całego ROMu w Asusie nie powodowała zmiany ID i koniecznosci kombinacji z rejestracją AM - więc na tym polu widać że MIO po prostu sobie nie radzi i to nie pierwszy raz...

*

Offline ajjk

• 23
  • Sprzęt: dell x51v + hollux 236 + SE D750i
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 20:54:01 »
Czytam forum i czasami opinie niektórych kolegów mnie zaskakują. "AM dziadostwo" - może nie jest to najwyższy poziom technologii mobilnych jednak robię rocznie kilkadziesiąt tysięcy kilometrów po polsce i nie tylko i muszę przyznać że jak na razie podczas jazdy po naszym kraju jest to najlepszy produkt. Fakt trochę wolny przy rekalkulacji trasy ale odkod przesiadłem się z ipaq 3970 na Dell 51v jest już znośnie. Życzę wam i sobie by AM pozostała przy swojej dokładności a funkcjonalność w AM 4 dorównała TT myślę że nic więcej nie będzie trzeba :)