Automapa - dokladność map / dane mapowe

• 3 Odpowiedzi
  • 984 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Automapa - dokladność map / dane mapowe
« dnia: Maj 26, 2009, 09:45:58 »
Przy okazji okazało się, że choć tego nie było widać,  AM używa całkiem sporo kategorii dróg (12).
Na załączonym screenie dołożyłem małe zestawienie uszeregowane od najwyższej do najniższej kategorii
z kolorami jakich użyłem, żeby ułatwić sobie rozpoznanie kategorii drogi już na pierwszy rzut oka.
Po zmianie skórki przyjrzałem się kilku przypadkom nieco dziwnie prowadzonych tras po mieście i ...
stała się jasność :idea:  - przestałem się dziwić dlaczego trasa jest kalkulowana tak, a nie inaczej.
Gdy wyraźnie widać kategorię drogi zaszytą w mapie, okazuje się,
że to nie algorytm kalkulacji trasy wyprawia cuda, tylko dane mapowe są takie, a nie inne ...

Ostatnio używam AM i TT (najnowsze mapy TA).

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego w AM ostry zakręt to lekki łuk, a w tym samym miejscu w TT ostry zakręt, to ostry zakręt. Z przebiegu trasy/widoku mapy TT widać, że trzeba ostro zwolnić :)
Co by nie mówić takie odwzorowanie map w wykonaniu TA, znacznie poprawia komfort kierowcy nie mówiąc już o bezpieczeństwie.

Skąd się biorą takie różnice ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Automapa - dokladność map / dane mapowe
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 09:53:40 »
W którym miejscu?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 09:58:36 »
W którym miejscu?

Jest tego strasznie dużo. W zasadzie prawie na każdej trasie, jaką jechałem. Ale żeby nie być gołosłownym, to
zrobię zrzuty z TT i AM i zademonstruje :)
Bo widać, to dopiero jak miałem obie nawigacje :D

Ps. ale to wynika chyba ze sposobu zbierania danych i odwzorowywania ich na mapie. Mapy TT (TA) są bardziej kanciaste. W AM zakręt, to kilka (pięć-sześć) krótkich odcinków, a w TT przykładowo tylko dwa-trzy.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 10:02:41 wysłana przez Bankier »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2009, 10:05:27 »
Poczekam na zrzuty bo nie lubię teoretyzować ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free