automapa a tomtom... takie tam pytania

• 39 Odpowiedzi
  • 24776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: automapa a tomtom... takie tam pytania
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 25, 2010, 22:09:55 »
Ostatnio jednak TT, po aktualizacji map do wersji 850 dokonał (dla urządzeń o wewn. pamięci 2GB) takiego podziału mapy na strefy, że uniemożliwia ona ciągłą nawigację z Polski do Francji. Hiszpanii czy Anglii (i vice versa).
Z tego powodu właśnie sprzedałem w diabły swojego TT. Ja akurat swoje urządzenie dostałem za darmo jako prezent, ale gdybym kupił za niemałe pieniądze nawigację, do której producent wywinął taki numer, to bym ich chyba do sądu podał.
Aktualnie jestem w trakcie kombinowania normalnego, legalnego iGo Primo (co wcale nie jest takie proste), i na wycieczki po Europie zostawiam sobie właśnie tą nawigację.
TomToma radze sobie odpuść- drogi, mało aktualny (A1 z Gliwic do Bełku nie ma od pół roku,  i pewnie jeszcze nie będzie kolejne pół), i niestety ale brutalnie- ma w dup*** użytkowników...

*

Dżeju

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 26, 2010, 19:39:17 »
Nie wiem jakiego masz TT, ale mój (navore 8 i 9) dość często prowadzi przez centrum Łodzi. Trzeba się bawić punktami przelotowymi. Czasem nawet każe zjeżdżać z A2 i prowadzi przez centrum Łodzi...
Mam też AM. Nie przypominam sobie żeby AM wyznaczała trasę przez Łódź.

TT mam archaicznego (co można wyczytać po lewej stronie pod obrazkiem :-) ), ale jak widać bez zbędnych bajerów prowadzi OK!
Co do AM to cóż, ... dlatego zatrzymałem się na wersji 6.1. i czekam na dalszy, mam nadzieję w końcu pozytywny rozwój aplikacji. To takie moje skromne życzenie  :wink:
iceneon - trasza W-wa - Wrocław, przez Łódź jest baaaardzo nie halo  :-|  Obojętnie, o której godzinie i w jaki dzień się jedzie.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 26, 2010, 21:48:19 »
TT mam archaicznego (co można wyczytać po lewej stronie pod obrazkiem :-) ), ale jak widać bez zbędnych bajerów prowadzi OK!

Z tego wniosek, że im nowszy TT, to niekoniecznie lepszy :) Ja mam GO 940 z najnowszym navcore 9.0.
Ostatnio pamiętam, że trasę: Poznań - Ossa (łódzkie; k/Rawy Mazowieckiej) TT próbował na siłę prowadzić z A2 przez centrum Łodzi. Musiałem dodać punkt przez żeby normalnie prowadził. Nie chciał jechać ze Strykowa na Rawę. Ale nie każdy punkt działał. Później się okazało, że mapy są lipne i gdzieś tam na odcinku Stryków - Rawa Mazowiecka.

Co do AM to cóż, ... dlatego zatrzymałem się na wersji 6.1. i czekam na dalszy, mam nadzieję w końcu pozytywny rozwój aplikacji. To takie moje skromne życzenie  :wink:
iceneon - trasza W-wa - Wrocław, przez Łódź jest baaaardzo nie halo  :-|  Obojętnie, o której godzinie i w jaki dzień się jedzie.

Moim zdaniem to wina traffic. Pewnie masz wyłączony.

*

Dżeju

« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 26, 2010, 21:55:54 »
Właśnie jak mam te wszystkie nowe bajery po wyłączane, to prowadzi jak należy, bez żadnych tego typu niespodzianek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 26, 2010, 22:45:27 »
Później się okazało, że mapy są lipne i gdzieś tam na odcinku Stryków - Rawa Mazowiecka.

No tam trwa niekończący się remont.  :(

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 26, 2010, 23:43:45 »
Właśnie jak mam te wszystkie nowe bajery po wyłączane, to prowadzi jak należy, bez żadnych tego typu niespodzianek.
Niespodzianek nie będzie ale nie sądzę, żeby AM z wyłączonym SR nie poprowadziła przez centrum Łodzi.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 29, 2010, 17:26:32 »
Do TT mam sentyment. Jeździłem u Helmutów i  TT  sprawował się bardzo dobrze.  Automapa  była w tym czasie tylko na Polskę. Co mnie zaskoczyło w TT to, że gdy droga była w przebudowie kazała nawrócić i  po wykonaniu powrotu na trasę i ponownym przejechaniu właściwego zjazdu natychmiast wyznaczała nową trasę, domyślając się, że trasa wyznaczona jest niewłaściwa. Byłem pod wrażeniem. W tym czasie automapa, gdyby taka sytuacja zdarzyła się w Polsce,  przez dłuższy czas gadałaby zawróć, zawróć zawróć.... 1 maja któregoś tam roku wybraliśmy się do Centrum Helmutów. Z Poznania do hotelu Mercure posadowionego w centrum dojechaliśmy dokładnie w 2 godziny 58 minut. Byłem pod wrażeniem. Tego dnia był mały ruch na trasie a mój były Lanosik ( złego słowa na jego temat tego samochodu nie dam powiedzieć ) spisywał sie wspaniale. Ufając  TT w pewnym momencie jadąc, jakimiś peryferiami szybkiego ruchu, moja połowica stwierdziła, że chyba źle nastawiłem POI.  Okazało się, że byliśmy  5 minut od hotelu. Wakacje spędzam na zachodzie, najczęściej we Włoszech i do automapy nie mam żadnych zastrzeżeń. W tym roku wybieram się do Prowansji i brak mi tras widokowych. Sprawdziłem większość programów i też nie oferują tej opcji. :-)

*

Dżeju

« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 29, 2010, 17:36:41 »
(...) nie sądzę, żeby AM z wyłączonym SR nie poprowadziła przez centrum Łodzi.

Nie ma co sądzić, dopóki nie było AM Traffic i dalszych tego typu wynalazków, to zawsze od wer. 3.8 jak pamiętam, AM prowadziła z W-wy do Wrocławia przez Bełchatów. Ale należy mieć nadzieję, że kiedyś to zadziała jak należy.

« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 29, 2010, 18:30:23 »
Trasa krótka prowadzi przez Łódź i jest o 7 km krótsza, niż przez Bełchatów. Zatem jest OK. Przy SR i/lub trasie optymalnej i szybkiej leci przez Bełchatów.

A Tobie prowadzi tak przy trasach innych niż krótka?

*

Dżeju

« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 29, 2010, 18:54:00 »
Prowadziła  :wink:  Nie powiem Ci teraz jaka to była wersja wydana po 6.2., bo po przyjeździe zaraz ją odinstalowałem i jeżdżę na 6.1 lub 6.2, a czasem na AM 4.5 - przy obecnym sprzęcie działa jak błyskawica  :D  Trzeba przyznać, że obecna Beta2 sprawuje się całkiem, całkiem nawet z włączonymi tymi cudami.