AutoMapa 6.0.0 już do pobrania

• 225 Odpowiedzi
  • 76301 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AutoMapa 6.0.0 już do pobrania
« Odpowiedź #210 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:34:47 »
Włączam sprzęt z powrotem - komunikat: trasa może byc nieaktualna. Przeliczyć?
Zaznaczam NIE, bo niby dlaczego ma być nieaktulana.

Przeliczyć, bo jest nieaktualna! Masz włączony AM Traffic, dlatego jeżeli godzina wyjazdu z postoju zmieniła się znacznie w stosunku do wcześniejszej trasy, to musi ją na nowo wyznaczyć, bo inaczej utkniesz w korku, zamiast go sprawnie objechać.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #211 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:37:17 »
Cytat: akubit
Przeliczyć, bo jest nieaktualna! Masz włączony AM Traffic, dlatego jeżeli godzina wyjazdu z postoju zmieniła się znacznie w stosunku do wcześniejszej trasy, to musi ją na nowo wyznaczyć, bo inaczej utkniesz w korku, zamiast go sprawnie objechać.

Traffic jest wyłączony, bo więcej z tego problemów niż pożytku. Tym bardziej mnie zaskoczyła taka liczba kilometrów. A była godzina 19:00 więc korków na tej trasie nie było.
Ot, taka ciekawostka. Zgłosiłem do supportu - ciekaw jestem odpowiedzi.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #212 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:49:52 »
Traffic jest wyłączony

A to dziwne, bo wtedy nie powinien pytać o przeliczenie  :mysli:

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #213 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:10:09 »
Traffic jest wyłączony

A to dziwne, bo wtedy nie powinien pytać o przeliczenie  :mysli:

sprawdziłem jeszcze raz: w zakładce: Menu/Ustawienia/Inne, zakładka 4 - Uzywaj systemu Traffic jest odznaczone.
Dziwne :(

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #214 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:40:43 »
Cytat: edmun
Sorry... Będe twardo stał że źle tłumaczy. Normalnie skrzyżowanie jest "w lewo".
Spójrz na moje rysunki i zauważ ...

Edmun, może mam dziś zły dzień i nie kontaktuję jak należy, ale na przyszłość postaraj się pisać bardziej spójnie,
bo wyszło że Ty o kozie, a ja o wozie  :S

Piszesz najpierw "Strzelce obok Dobroszyc." - znalazłem,
"Trasa z Oleśnicy na Trzebnicę." - szukam jednego i drugiego - jest, Oleśnica na dole, Trzebnica trochę wyżej, z lewej,
czyli trasa na północny zachód, patrzę na Twój screen z miejscem błędu i już widzę trasę: po DW340 kierunek północny,
patrzę na rysunek niżej, zgadza się strzałki narysowałeś do góry czyli na północ, trochę kształt nie pasuje,
ale niżej piszesz że obrazek niedokładny,  czyli ok, wszystko mi się się zasadniczo zgadza.
Strzałka zielona to ta dobra trasa a czerwona zła. No dobrze, to wyznaczam trasę zgodnie ze strzałką
i żadnych skoków w bok, żadnych komunikatów ...
Przedstawiłem Ci swój tok myślenia, ja jestem wzrokowcem, rzut oka na obrazki i już widzę tę trasę,
więc nie wgłębiam się w każde słowo tekstu, skoro już wszystko rozumiem ...
To samo może być w supporcie, obejrzą i uznają, że coś Ci sie przywidziało, zgłoszenie do kosza bo czekają następne.
Wysłałeś sprzeczne sygnały, obróciłeś rysunek jak Ci wygodnie, owszem opisałeś kierunki, owszem dalej w tekscie
napisałeś dokładnie jak przebiegała trasa, ale ja tego wtedy nie zarejestrowałem, bo już sobie ułożyłem te Twoje puzzle
w logiczną układankę, błędnie jak się okazało.

A wystarczyłoby żebyś najpierw wyznaczył tę trasę nim zrobiłeś screena, tak żeby było ją tam widać
i zachował na odręcznym rysunku taką samą orientację mapki ...

Uff, idę spać, starczy na dziś, nie mam siły analizować słowo po słowie następnych treści ... nie dzisiaj.
A w tym miejscu po prostu trzeba inaczej narysować mapę, jak mapa będzie poprawnie narysowana
to i komunikaty będą dobre, na mapie nie ma komunikatów, więc nie da sie ich usunąć, są tylko kreski,
a dokładniej wektory i to je trzeba tam poprawić, żeby były zgodne z faktycznym przebiegiem dróg w tym miejscu:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #215 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:53:16 »
Włączam sprzęt z powrotem - komunikat: trasa może byc nieaktualna. Przeliczyć?
Zaznaczam NIE, bo niby dlaczego ma być nieaktulana.
Przeliczyć, bo jest nieaktualna!...
Ale on nie chce przeliczać - może nie lubi :mrgreen:
Jego wola.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #216 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:59:01 »

I tu nowa rzecz - do celu pokazało się 666 km.....

Skąd takie coś się bierze ;((

niom 666 i wszystko jasne  :E

A tak na serio to musze to sprawdzic...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #217 dnia: Grudzień 15, 2009, 08:09:12 »
nocny marku, faktycznie zle wytlumaczylem. tak to jest jak ma sie bardzo malo czasu aby wytlumaczyc tak wiele. dlatego tez od razu jak zauwazylem ze moja wypowiedz moze byc niezrozumiala, wyslalem poprawke do supportu (w sprawie oczywiscie punktu 4 z mojej listy). mysle ze nastepnym razem wszystkie screeny bede robil z wyznaczona trasa. zaoszczedzi to mi pisania i tlumaczenia (oraz wszelkich niejasnosci). jak bedziesz mial czas u mozesz rzucic okiem jeszcze na skrzyzowanie obornickiej z baltycka ?(dla porownania polecam skrzyzowanie jadac od Wroclaw Wejherowska w lewo na Legnicka do Placu jana Pawla II - identyczne skrzyzowanie a komunikat poprawny) pozdrawiam bardzo serdecznie i wkrotce sie odezwe
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #218 dnia: Grudzień 15, 2009, 09:53:23 »
Oj to zupełnie inne skrzyżowanie (drori jednojezdniowej z dwujezdniową)
A na tym skrzyżowaniu Obornicka-Bałtycka prawdopodobnie problem polega na dużej odległości
między jezdniami Bałtyckiej, jest on tak duży (50m), że AM traktuje to miejsce
jak 2 oddzielne skrzyżowania i stąd ta pierwsza część komunikatu czyli 'prosto'.
Ha, to jest dziwne, skręt w lewo z przeciwnej strony Obornickiej w Bałtycką komunikowany jest poprawnie. :shock:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #219 dnia: Grudzień 15, 2009, 09:56:52 »
Ha, to jest dziwne, skręt w lewo z przeciwnej strony Obornickiej w Bałtycką komunikowany jest poprawnie. :shock:

Takich dziwolągów jest więcej, np. rondo Wołoska/Marynarska. Z jednej strony traktowane jako rondo, z drugiej jako zwykłe skrzyżowanie, brak konsekwencji przy opracowaniu tego miejsca.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #220 dnia: Grudzień 15, 2009, 22:48:25 »
nocnymarku.

Kasprowicza z Bałtycką.
Bałtycka jest po 2 pasy.
Kasprowicza jest normalnie po jednym pasie w dwie strony, ale przed samym skrzyżowaniem mamy dodatkowy pas dla skręcających w lewo

Tak samo jest w przypadku Wejherowska i Legnicka.
Dojeżdżając od strony Wejherowskiej mamy dodatkowy pas w lewo i wjeżdżamy w Legnicką którą również ma po 2 pasy na każdą ze stron i po środku wydzielony pas dla tramwajów.

Różnica tylko polega na wielkości skrzyżowania.

Nie wiem czemu to skrzyżowanie Kasprowicza (i później Obornickiej) z Bałtycką się tak dziwnie zachowuje.

Pozdrawiam. W czwartek mam trochę czasu to będę mógł popisać :)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Dimson

• 33
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #221 dnia: Grudzień 15, 2009, 23:07:18 »
niestety ja też potwierdzam problem związany z samoczynnym zamykaniem AM, dziś w Warszawie na dystansie ok 20km trafiło mi się to dwa razy  :-|

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #222 dnia: Grudzień 15, 2009, 23:30:37 »

Takich dziwolągów jest więcej, np. rondo Wołoska/Marynarska. Z jednej strony traktowane jako rondo, z drugiej jako zwykłe skrzyżowanie, brak konsekwencji przy opracowaniu tego miejsca.

Właśnie to skrzyżowanie mnie zastanawia, jadąc z Ursynowa na Opaczewską AM kieruje mnie przez to skrzyżowanie zamiast górą czyli wiaduktem na Marynarską.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #223 dnia: Grudzień 16, 2009, 14:29:17 »
niestety ja też potwierdzam problem związany z samoczynnym zamykaniem AM, dziś w Warszawie na dystansie ok 20km trafiło mi się to dwa razy  :-|

Ja miałem taki problem w becie 2
po wylaczeniu traffica online ustal
zglaszane do suportu, w wesji final. u mnie juz nie wystepuje
--
Pozdrawiam
Maciej

*

mik39

« Odpowiedź #224 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:41:24 »
Dzisiaj jazda po Warszawie z AutoMapą 6.0 z włączonym full trafficiem była gorsza niż ... :/
 ... /ciach/...
No cóż, popiszę trochę do supportu. Panowie, tak nie może być. Płacimy, testujemy, supportujemy, a final z takimi bug'ami!?
Oj! Gdybym przeczytal Twoj post to nie zmarnowalbym 2 godzin z mojego zycia na instalacje,walke,deinstalacje AM 6.0 i......powrot do AM 5.
Coz, nastepnym razem poczytam wecej i nie bede sie rzucal na "niby gotowy ale jeszcze nie" produkt AM.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 22:55:54 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #225 dnia: Grudzień 17, 2009, 06:51:55 »
(..)A na tym skrzyżowaniu Obornicka-Bałtycka prawdopodobnie problem polega na dużej odległości
między jezdniami Bałtyckiej, jest on tak duży (50m), że AM traktuje to miejsce
jak 2 oddzielne skrzyżowania i stąd ta pierwsza część komunikatu czyli 'prosto'.
(..)
Takie zachowanie AM w stosunku do tego typu skrzyżowań jest nagminny i ciągnie się co najmniej od wersji 4.x. W zasadzie większość skrętów w lewo w Aleje (Kraków). Co ciekawe, nie są to wszystkie skręty, tylko cześć i reguła odległości nitek nic tu nie ma do rzeczy. Po prostu wygląda na to, że manewr jest przypisany do odcinka drogi. Podobna sytuacja ma się do komunikatów o zakrętach (jak się ten feature włączy). Tam może być lekko w... , a w rzeczywistości jest prawie 90. Problem też wynika z segmentacji mapy i tony błędów implementacji, nie wspomniawszy o błędach w strukturach danych, czasami wręcz szkolnych. Oczywiście należy to zgłaszać ale mnie to po paru aktualizacjach przeszło. Ile razy można to samo... BTW odnoszę wrażenie, że informacja manewr, a następnie inny manewr (jak najbardziej przydatna) powstała nie z racji utworzenia tegoż, a właśnie w celu przypudrowania błędnych węzłów komunikatów (bo tak jest szybciej).