AutoMapa 6.0.0 już do pobrania

• 225 Odpowiedzi
  • 76415 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AutoMapa 6.0.0 już do pobrania
« Odpowiedź #150 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:40:48 »

I tak naprawdę to ta możliwość jest jak do tej pory największą zaletą nowej AM6.

Pod warunkiem, że będzie sensownie działać. A co zrobić gdy w Automapie są nieaktualne wbudowane POI? Chyba zgłaszać do supportu AM.

W Toruniu na ulicach są nieaktualne blokady:
. Podgórna remont do 2009-10-15
. Borowiacka, remont do 2009-11-15
. Niesiołowskiego, remont do 2009-11-11

To zauważyłem w okolicy, po której często się kręcę.  Zgłosiłem te błędy jeszcze w fazie testów beta, ale przeszły do wydania 6.0.0. Chyba będziemy czekać na aktualizację map by to znikło.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #151 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:50:48 »
A co to zmieni? I dlaczego nie mieć wszystkich punktów dostępnych?
Dlatego, ze wole sobie sciagnac POI z MIPLO i nie miec wbudowanych ??
Dlaczego mam nie miec wyboru ??

Dokładnie - narzucanie użytkownikom AM swojego widzimisię :(
Powinno być tak: subskrybent Miplo powinien mieć możliwość wyłączenia w AM w ogóle czegoś
takiego jak "POI wbudowane". Byłyby po prostu POI. Samo skorzystanie z subskrypcji wyłączałoby
POI wewnętrzne. Natomiast ten który nie subskrybowałby niczego, powinien mieć tylko POI
wbudowane, natomiast powinny one być aktualizowane wewnętrznie poprzez AM, bez żadnego
zewnętrznego programu typu MiploSync. Po podłączeniu PDA do internetu w podmenu POI
winien być przycisk 'Update' i pobierałyby się aktualne wewnętrzne POI. Tak ja to widzę.
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #152 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:18:51 »
Cytat: ws55
Pod warunkiem, że będzie sensownie działać. A co zrobić gdy w Automapie
są nieaktualne wbudowane POI? Chyba zgłaszać do supportu AM.

MZ zgłaszać do supportu nie ma sensu i tak nie zmienią tego przez kolejną aktualizacją
a przy aktualizacji i tak wezmą z miplo aktualną wersje bazy, więc czy zgłosisz czy nie,
to nic to nie zmieni, punkty i tak znikną dopiero przy kolejnej aktualizacji map.

Cytat: ws55
W Toruniu na ulicach są nieaktualne blokady:
. Podgórna remont do 2009-10-15 ...

To nie są blokady, to są tylko niegroźne bezzębne ikonki  :wink:
nie zrobią żadnej szkody, poza ewentualnym dyskomfortem estetycznym.
POI wbudowane nie mają żadnego wpływu na blokady odcinków.
Napisane: 11-12-2009, 23:01:45
Natomiast ten który nie subskrybowałby niczego, powinien mieć tylko POI
wbudowane, natomiast powinny one być aktualizowane wewnętrznie poprzez AM, bez żadnego
zewnętrznego programu typu MiploSync.

Ja mam trochę inną propozycję, niech tam sobie miplosync jest modułem zewnętrznym,
ale powinien być instalowany podczas instalacji AM, powinien być taką samą pozycją do wyboru
jak głos Hołka czy Marzeny, może być nawet zafajkowany domyślnie do instalacji.
Oczywiście powinno się to wiązać z większą integracją z AM, bez potrzeby konieczności
wskazywania plików do synchronizacji (ale z taką możliwością), wpisywania miplokodów etc.

To nic nowego, wspominałem już o tym już ze 2 lata temu ...
może za kolejne 2, jedni i drudzy dojrzeją do takiej integracji.
Napisane: 11-12-2009, 23:13:05
Po podłączeniu PDA do internetu w podmenu POI
winien być przycisk 'Update' i pobierałyby się aktualne wewnętrzne POI. Tak ja to widzę.

To nie jest takie proste, POI wbudowane nie obciążają tak programu jak POI z Miplo,
bo są skompilowane w plikach programu, plik zawierający POI w AM EU ma ponad 140MB,
tego się nie da tak pobrać na hop-siup w kilkadziesiąt sekund jak zaktualizować POI miplosyncem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #153 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:49:20 »
No a 'Synchronizuj POI pochodzące z Automapy' nie robi tego o czym ja piszę, tylko poprzez Miplosynca?
Nie 'grzebie' właśnie w tym pliku poi.a?

Takie niepotrzebne komplikowanie sprawy potrafi zniechęcić. Niby program ma być także dla ludzi
którzy w życiu nie skorzystają z Miplo, bo kupią sobie gotowe pudełko z GPSem i programem.
Ale pozostali, którzy chcą to jakoś ogarnąć, tylko się wkurzają jak zagmatwana logika rządzi
choćby polityką punktów POI.
--
twinsen

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #154 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:18:13 »
Mam chyba "propozycję"  :wink: systemową na rozwiązanie problemu punktów POI i jednocześnie ilości użytkowników Miplo.

AM po prostu powinna odpuścić sobie wbudowywanie jakichkolwiek punktów POI w swoje mapy.

Ja podobną propozycję już składałem - wybór przy instalacji AM - chcesz POI wbudowane to instalujesz, nie chcesz - nie instalujesz. A tak to mamy bajzel jak cholera.
Napisane: Grudzień 12, 2009, 00:08:03
Bo punkty te były edytowane w stosunku do tych wbudowanych w AM i stąd pokazują się w synchronizacji przyrostowej.

To ja się pytam jaka data jest tą graniczną? Bo ja mam zdublowane punkty w których nikt nie grzebał od stycznia tego roku:
http://www.miplo.pl/point.php?p=xnaQXs7P

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #155 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:26:59 »
Jaki bajzel? Wreszcie jest porządek i sensowne działanie POI. Ludzie spróbujcie trochę poczytać i potestować, zamiast pisać bez sensu.
Skąd u Was taki opór na przyjęcie czegoś nowego? Choćby było 100x lepsze niż dotychczas! Beznadzieja  :mad:
Napisane: Grudzień 12, 2009, 00:21:13
To ja się pytam jaka data jest tą graniczną? Bo ja mam zdublowane punkty w których nikt nie grzebał od stycznia tego roku:
http://www.miplo.pl/point.php?p=xnaQXs7P

Nic nie jest zdublowane. Jest tylko wbudowany (oczywiście przy synchronizacji przyrostowej).

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #156 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:27:15 »
Jaki bajzel? Wreszcie jest porządek i sensowne działanie POI. Ludzie spróbujcie trochę poczytać i potestować, zamiast pisać bez sensu.
Skąd u Was taki opór na przyjęcie czegoś nowego? Choćby było 100x lepsze niż dotychczas! Beznadzieja  :mad:

Ale jaki porządek? Konkrety! Bo jest nadal tak jak było: Jakieś wbudowane POI, które można aktualizować
lub też nie, ale tylko za pomocą Miplosync, bo AM sama nie potrafi. A samo Miplo dupluje tą funkcjonalność,
można zatem subskrybować te same kategorie co są w AM, albo można ich nie subskrybować, ale wrzucić
'synchronizuj punkty pochodzące z Automapy'. Ludziom robią się duble, a nawet jak się nie robią, to wszystko
jest na nich zwalane. Powiedz mi jaki program jest tak zrobiony, że w ogóle coś takiego jest możliwe jak
duble, dwie różne koncepcje POI :(
--
twinsen

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #157 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:53:14 »
Ale jaki porządek? Konkrety! Bo jest nadal tak jak było: Jakieś wbudowane POI, które można aktualizować
lub też nie,

Czy to źle, że jest mozliwość wyboru dla ludzi bez zielonego pojęcia, którzy nic nie musza robić, a mają w miarę aktualne wszystkie 400000 POI? A ci co coś wiedzą mogą mieć najświeższe, sprzed 5 minut?
Porządek jest, bo wszystkie kategorie są zhierarchizowane według całkiem sensownych reguł i każda kategoria jest dla mnie dostępna, choćbym potrzebował jej użyć tylko raz w życiu. Znalezienie jakiegokolwiek POI nie zabiera mi więcej niż 15-30 sekund. Mnie nic więcej nie potrzeba, żaden program nie oferuje takiego komfortu korzystania z POI.

ale tylko za pomocą Miplosync, bo AM sama nie potrafi. A samo Miplo dupluje tą funkcjonalność,
można zatem subskrybować te same kategorie co są w AM, albo można ich nie subskrybować,

Niektórzy, którzy chcą korzystać z możliwości edycji punktów POI na bieżąco podczas jazdy, mogą dzięki temu wprowadzać poprawki z poziomu nawigacji. Może jest jeszcze 1000 powodów, dla których warto z tej opcji korzystać. Ja ich nie widzę, dlatego korzystam z synchronizacji przyrostowej i POI wbudowanych. I Tobie też radzę, bo widzę, że nie wiesz o co chodzi.

ale wrzucić
'synchronizuj punkty pochodzące z Automapy'.

Bzdury piszesz, nie ma już takiego wyboru.

Ludziom robią się duble, a nawet jak się nie robią, to wszystko
jest na nich zwalane.

Już kiedyś dawałem na forum pomysł, żeby niektóre zaawansowane funkcje programu były udostępniane userom za pomocą hasła, po zdaniu egzaminu z użytkowania programu. To był żart, ale widzę, że warto powrócić do tej koncepcji  :]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 01:01:17 wysłana przez akubit »

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 12, 2009, 09:31:05 »
dlatego korzystam z synchronizacji przyrostowej i POI wbudowanych. I Tobie też radzę, bo widzę, że nie wiesz o co chodzi.

I masz duble człowieku... Widać sam nie wiesz o co chodzi ludziom, którzy próbują wbić do Twojej głowy nieomal od połowy tego tematu, że obecny system jest o kant czterech liter potłuc... Tak samo zresztą jak wszystkie poprzednie od samego początku, jak tylko program ujrzał światło dzienne. Jedyne co zostało teraz wprowadzone, to szerszy wybór między dostępnymi wadami o_0

Odpal sobie jakieś kadzidełka, otwórz post nocnegoMarka (odpowiedź 131, te 5 kombinacji) i czytaj jak mantrę aż zrozumiesz.

Jeśli powinni wprowadzić egzaminy, to na internet - dla takich (bardzo delikatnie rzecz ujmując) uparciuchów.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 12, 2009, 09:42:07 »
Jeśli powinni wprowadzić egzaminy, to na internet - dla takich (bardzo delikatnie rzecz ujmując) uparciuchów.

No to otworzyłeś kolego puszkę pandory  :E :E :E Zaraz dostaniemy wykład naszego guru, jak tylko sie obudzi po nocnym czuwaniu na forum w obronie idealnego softu.  :E :D :D

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 12, 2009, 09:53:39 »
Miałem się nie odzywać, zwłaszcza, że kol akubit wszystko wie za nas najlepiej (trochę  mi to przypomina na szczęście już odległe czasy gdy była tylko jedna słuszna organizacja, ale nic to, przeżyję).

Mimo to, dla wyjaśnienia
- nie chcę mieć 400000 wbudowanych punktów POI
- chcę móc korzystać z tych POI z których ja chcę korzystać (jakieś 10-15% z 400000 więc nie boję się o zamulanie czy uniemożliwianie), a nie z tych które mi ktoś na siłę wsadza i jeszcze każe się cieszyć
- nie chcę mieć dublowanych punktów
- chcę mieć punkty aktualne a nie sprzed iluś tam miesięcy
- chcę mieć program maksymalnie prosty w obsłudze

A jeśli to jest zbyt trudne do pojęcia (nie mylić z przyjęciem, bo w przeciwieństwie do akubita ja nikogo do niczego nie będę zmuszał) to może przed zabraniem głosu należy przejść kurs czytania ze zrozumieniem??!!??

I trochę więcej empatii tolerancji i paru innych cech, których można by na forum oczekiwać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 09:59:28 wysłana przez MaDuch »
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:04:25 »
- chcę móc korzystać z tych POI z których ja chcę korzystać (jakieś 10-15% z 400000 więc nie boję się o zamulanie czy uniemożliwianie), a nie z tych które mi ktoś na siłę wsadza i jeszcze każe się cieszyć

Sama esencja, popieram całkowicie.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:23:40 »
Miałem się nie odzywać, zwłaszcza, że kol akubit wszystko wie za nas najlepiej (trochę  mi to przypomina na szczęście już odległe czasy gdy była tylko jedna słuszna organizacja, ale nic to, przeżyję).

Mimo to, dla wyjaśnienia

A jeśli to jest zbyt trudne do pojęcia (nie mylić z przyjęciem, bo w przeciwieństwie do akubita ja nikogo do niczego nie będę zmuszał) to może przed zabraniem głosu należy przejść kurs czytania ze zrozumieniem??!!??

I trochę więcej empatii tolerancji i paru innych cech, których można by na forum oczekiwać.

A ja np ter POI, które nie wymagaja szczególnej aktualności (np Radary) wyłączyłem z synchronizacji a włączyłem wbudowane. Teraz jako POI użytkownika używam tylko radary a cała reszta, bankomaty, restauracje..etc używam wbudowanych i mi sie to podobba bo tak duża ilośc POI wbudowanych wcale nie przymula AM -są one nieco inaczej realizowane niż te w plikach użytkownika...
Nie podoba mi sie, że nioe mogę wybrać jednej ikonki dla wszystkich stacji benzynowych a musze wybierać osobne dla każdej sieci... niektóre znaczki trzeciorzędnych sieci nic mi nie mówią i wymagają uwago podczas jazdy...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:28:58 »
...
Wyłącz wbudowane i korzystaj tylko z synchronizowanych z Miplo
j.w
j.w
j.w.
To akurat wybór POI przy instalacji komplikuje program [kolejna opcja do wyboru może być dla kogoś niezrozumiała]
O ile się nie mylę to wszystkie programy nawigacyjne mają zaszyty komplet POI w instalce - więc coś w tym musi być.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:35:47 »
No to otworzyłeś kolego puszkę pandory  :E :E :E Zaraz dostaniemy wykład naszego guru, jak tylko sie obudzi po nocnym czuwaniu na forum w obronie idealnego softu.  :E :D :D

Treker, nie trolluj.
Jeśli masz ochotę, to dyskutuj. Ale merytorycznie, nie wyłącznie argumentami ad personam.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:43:11 »
Wg mnie, może się mylę, wtedy poprawcie, Forum powinno służyć wymianie opinii, prezentacji poglądów, służeniu radą gdy ktoś jej oczekuje.

Ja w takich właśnie kategoriach prezentuję to co uważam za słuszne, lub przynajmniej chciane przez mnie.

Każdy ma prawo się z moim zdaniem zgadzać, nie zgadzać, prezentować swoje zdanie, próbować mnie przekonywać, że powinno być tak a nie inaczej.

Jak widać po postach innych nie ja jeden uważam, że inaczej powinno wyglądać wykorzystanie przez AM/Miplo pracy społecznej użytkowników AM przy tworzeniu bazy POI.

Nie mam zamiar się na AM/Miplo obrażać, nie będę się oflagowywać ani deklarować, że już nigdy itp itd. Wręcz przeciwnie za parę dni przedłużę kolejną prywatną licencję AM.

Chcę po prostu, żeby AM z dodatkami czyli POI była produktem jak najlepszym, jak najprostszym i najbardziej przyjaznym jak się da.

A z różnych rad i pomysłów jak na razie żaden z prezentowanych nie likwiduje wszystkich wad systemu POI.

*

• 6498
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:51:44 »
Wg mnie, może się mylę, wtedy poprawcie, Forum powinno służyć wymianie opinii, prezentacji poglądów, służeniu radą gdy ktoś jej oczekuje.

Marku, Ty możesz "robić za wzór" dyskutanta. Bo nawet jeśli rzucisz wycieczkę osobistą, to jako drobny fragment dłuższego, merytorycznego wpisu.
Ale tekst w stylu: "No, to teraz przyjdzie X i zrobi siarę", jako samotne, pojedyncze zdanie we wpisie ma wartość żadną. Samo w sobie jest właśnie robieniem siary.

Nie bronię nikogo, ani żadnego produktu. Nie chce tylko, aby generowano niepotrzebne, jątrzące wpisy.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 12, 2009, 10:54:51 »
No to otworzyłeś kolego puszkę pandory  :E :E :E Zaraz dostaniemy wykład naszego guru, jak tylko sie obudzi po nocnym czuwaniu na forum w obronie idealnego softu.  :E :D :D
Treker, nie trolluj.
Jeśli masz ochotę, to dyskutuj. Ale merytorycznie, nie wyłącznie argumentami ad personam.

Kolego trzeba czasami ucierać nosa kolesiom, co mają klapki na oczach i są zamknięci na argumenty. To forum jest ciekawe, ale wkurza mnie tak naprawdę ze jest to forum trzech tenorów, a reszta ma tylko słuchać . Nie jestem jedynym forumowiczem, który to zauważa, więc chyba jest coś na rzeczy.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 12, 2009, 11:01:11 »
I masz duble człowieku...

Ustaw sobie tak, żebyś dubli nie miał. Ja nie mam, oprócz tych, które były edytowane, czyli maksimum 1% ogółu.

Widać sam nie wiesz o co chodzi ludziom, którzy próbują wbić do Twojej głowy nieomal od połowy tego tematu, że obecny system jest o kant czterech liter potłuc...

Niestety, w przeciwieństwie do Twoich epitetów, ja podałem w postach powyżej konkretne rozwiazania, żeby wszystko funkcjonowało perfekcyjnie.

Napisane: Grudzień 12, 2009, 10:57:13
Kolego trzeba czasami ucierać nosa kolesiom, co mają klapki na oczach i są zamknięci na argumenty.

Słucham w takim razie tych argumentów, bo jak na razie nie padły. Tylko epitety. Oraz argumenty typu nie, bo nie.

To forum jest ciekawe, ale wkurza mnie tak naprawdę ze jest to forum trzech tenorów, a reszta ma tylko słuchać . Nie jestem jedynym forumowiczem, który to zauważa, więc chyba jest coś na rzeczy.

To napisz wyraźnie, że masz problem z własnym ego i to jest główny powód Twojego włączania się w dyskusję.

*

• 6498
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 12, 2009, 11:02:11 »
Kolego trzeba czasami ucierać nosa

Argumentami, a nie wpisem takim, jak Twój poprzedni.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 12, 2009, 11:07:47 »

Kolego trzeba czasami ucierać nosa kolesiom, co mają klapki na oczach i są zamknięci na argumenty. To forum jest ciekawe, ale wkurza mnie tak naprawdę ze jest to forum trzech tenorów, a reszta ma tylko słuchać . Nie jestem jedynym forumowiczem, który to zauważa, więc chyba jest coś na rzeczy.

Jak dla mnie to może być nawet dwóch tenorów to jest też zalążek demokracji ;) zwłaszcza, gdy są to / będą to ludzie o otwartych umysłach, dysponujący niekwestionowaną wiedzą i doświadczeniem i w dodatku chętni do pomocy i wytłumaczenia sytuacji/problemu.

Nie ukrywam, że ja jestem głównie użytkownikiem, a nie modyfikatorem zwłaszcza AM. Dlatego też jak można to korzystam z pomocy forumowiczów, ale mogę i chcę mieć własne zdanie na "coś" zwłaszcza gdy prezentowane argumenty, rozwiązania nie spełniają moich oczekiwać, które nie są jakieś kompletnie od czapy.

Ale już dość na ten (POI) temat. Przynajmniej z mojej strony w tym miejscu.

A najlepiej byś chyba zrobił Adamie jakbyś ten cały subtopic wydzielił w inne miejsce, bo z tematem wątku to on już nic nie ma wspólnego .

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 12, 2009, 11:48:05 »
Ustaw sobie tak, żebyś dubli nie miał. Ja nie mam, oprócz tych, które były edytowane, czyli maksimum 1% ogółu.

"Ja nie mam, oprócz tych które mam" - o_0

Ani ja nie przekonam Ciebie, ani Ty mnie. Ciężko też spotkać się "w pół drogi", jak ktoś nawet nie chce drgnąć z miejsca ;) (nie mówię tu tylko o jednej ze stron).
Jedyne o co się czepiam to fakt świadomego wprowadzania innych userów w błąd poprzez upieranie się przy "perfekcyjnym funkcjonowaniu", które na dzień dzisiejszy niestety nie istnieje...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 11:51:14 wysłana przez LuzZz »

*

Offline malypb

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung i780, Mio 550, NavRoad 430BT, Nokia 330, Nokia 500
« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 12, 2009, 11:54:29 »
Szybki sposob na POI wbudowane: skasowac / zmienic nazwe plik poi.a
Wbudowane znikaja.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 12, 2009, 12:06:58 »
"Ja nie mam, oprócz tych które mam" - o_0

A mógłbyś mi wytłumaczyć, w czym przeszkadza Ci pojawienie się jednego na 100 podwojonego punktu POI? Nie ostrzega Cię wtedy? Czy tylko chodzi o to, żeby postawić na swoim i udowodnić, że "obecny system jest o kant czterech liter potłuc... ".
Napisane: Grudzień 12, 2009, 12:03:54
Wbudowane znikaja.

Dokładnie tak. Tylko niech ktoś mi uświadomi sens takiego działania  :mysli:

*

• 6498
« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 12, 2009, 12:09:48 »
Pytanie dodatkowe: czy jest pewność, że wszystkie POIs wbudowane zawierają się w zbiorze Miplo?
Dla użytkującego AM na PC ilość punktów in total w obu zbiorach nie ma większego znaczenia. Ja mam te 400.000 i jakoś mi to nie przeszkadza. Duble też mnie tak bardzo nie dotykają (przyzwyczaiłem się).
Na PDA mam za to nie więcej niż 30k. Ze powodów oczywistych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 12, 2009, 12:22:20 »
Chyba nikt nie sprawdzał, czy wszystkie są  :E  Myślę, że jak robili synchronizację, to nic nie przeoczyli... Niemniej jednak teraz nie ma przeszkód, żeby uruchomić sobie synchronizację przyrostową na bodaj wszystkich kategoriach, a i tak liczba POI użytkownika pewnie nie zapcha systemu.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #176 dnia: Grudzień 12, 2009, 12:24:41 »
dlatego korzystam z synchronizacji przyrostowej i POI wbudowanych. I Tobie też radzę, bo widzę, że nie wiesz o co chodzi.

I masz duble człowieku...

Ja korzystam z synchronizacji przyrostowej POI i dubli u mnie nie widać.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #177 dnia: Grudzień 12, 2009, 12:32:23 »
A mógłbyś mi wytłumaczyć, w czym przeszkadza Ci pojawienie się jednego na 100 podwojonego punktu POI? Nie ostrzega Cię wtedy? Czy tylko chodzi o to, żeby postawić na swoim i udowodnić, że "obecny system jest o kant czterech liter potłuc... ".

Proszę bardzo, po raz kolejny, bo widzę, że czytanie ze zrozumieniem zawodzi:

Jedyne o co się czepiam to fakt świadomego wprowadzania innych userów w błąd poprzez upieranie się przy "perfekcyjnym funkcjonowaniu", które na dzień dzisiejszy niestety nie istnieje...

Na życzenie mogę zwiększyć czcionkę, wyboldować wszystko i dorzucić kolorki...
Wyświetlanie podwojonego punktu POI jest bugiem, nie rozgłaszanym wszem i wobec "perfekcyjnym użytkowaniem".

Niemniej jednak teraz nie ma przeszkód, żeby uruchomić sobie synchronizację przyrostową na bodaj wszystkich kategoriach
Kolejne, świadome wprowadzanie w błąd innych userów.

Ja korzystam z synchronizacji przyrostowej POI i dubli u mnie nie widać.
Wystarczy poczekać, aż ktoś edytuje (przesunie, zmieni opis typu adres, telefon) punkty w Twojej okolicy.

//Edit: Tym postem kończę swoją aktywność w dyskusji na ten temat - jak ktoś nie chce być rzetelny to przecież go do tego nie przymuszę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 12:55:26 wysłana przez LuzZz »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 12, 2009, 13:03:31 »
Wbudowane znikaja.

Hehe, dobre  :ok:
To rozwiązanie tylko dla masochistów. Zapomniałeś wspomnieć o skutkach ubocznych,
razem z POI znika numeracja wszystkich budynków, bo adresy punktowe są zapisane w tym samym pliku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #179 dnia: Grudzień 12, 2009, 13:08:43 »
Koledzy, którym udało się zsynchronizować bez dubli, naprowadźcie mnie co robię źle, że u mnie jest 99% dubli.

Robię to tak:

1. W serwisie miplo.pl zaznaczam dwie kategorie do subskrypcji, fotoradar stacjonarny i apteki. (oczywiście w opcjach synchronizacja przyrostowa)

2. W programie miplosynch na PDA tworzę plik miplo.ampdata i wykonuję synchronizację, w wyniku czego pobiera mi się 10142 punktów.

3. Uruchamiam AM i wczytuję plik miplo.ampdata.

4. W ustawieniach wyświetlania zaznaczam wbudowane i użytkownika dla powyższych kategorii.

No i kicha, gdzie robie błąd?