AutoMapa 6.0.0 już do pobrania

• 225 Odpowiedzi
  • 76449 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Odp: AutoMapa 6.0.0 już do pobrania
« Odpowiedź #120 dnia: Grudzień 11, 2009, 10:45:04 »
Mam chyba "propozycję"  :wink: systemową na rozwiązanie problemu punktów POI i jednocześnie ilości użytkowników Miplo.

AM po prostu powinna odpuścić sobie wbudowywanie jakichkolwiek punktów POI w swoje mapy.

Przecież rejestracja w Miplo jest bezpłatna, korzystanie też więc niby po co de facto dublować działania zwłaszcza, że pomimo powiązań jakoś widzę brak komunikacji pomiędzy zespołem AM i zespołem Miplo co, niestety, przekłada się na dyskomfort użytkowników.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #121 dnia: Grudzień 11, 2009, 10:47:20 »
"Zapisano parametry synchronizacji. Najbliższa synchronizacja zostanie wykonana w trybie pełnym."
Więc ... WTF ??!!?? Nic z tego nie rozumiem  :S :O :mrgreen:

Pewnie znaczy to, że z Twojego pliku będą musiały zostać skasowane wszystkie POI które już są w AM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tadzik99

• 36
  • Sprzęt: NavRoad VIVO S (poprzednio NR 430BT, VIVO Plus)
« Odpowiedź #122 dnia: Grudzień 11, 2009, 10:50:06 »
Zresztą, zdaje się, że gdy wybierzesz na Miplo synchronizację przyrostową, to odpowiednie kategorie wbudowane same się zaznaczają do pokazywania. Wystarczy tego nie zmieniać   B)
Jak Ci sie zdaje, to lepiej nie pisz tego i poinformuj nas o tym, jak sprawdzisz i będziesz pewien.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #123 dnia: Grudzień 11, 2009, 10:53:41 »
A może łaskawie ruszysz swoje 2 dziewiątki i sam sprawdzisz zamiast głupio dogadywać?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #124 dnia: Grudzień 11, 2009, 11:03:41 »
AM po prostu powinna odpuścić sobie wbudowywanie jakichkolwiek punktów POI w swoje mapy.

Chyba żartujesz  :O Wreszcie wszystkie punkty POI są dostepne dla każdego posiadacza AM, bez potrzeby posiadania jakiejś dodatkowej wiedzy tajemnej, bez spowalniania działania AM.
Napisane: Grudzień 11, 2009, 11:02:14
No nie do końca, tak ściśle to nie wszystkie,
tylko znajdujące się w promieniu X km od aktualnej pozycji GPS albo wskazanej lokalizacji.
Poza tym to zależy od tego jakie opcje sobie zaznaczysz/wyłączysz 'pod lornetką'
tam można wybrać wyszukiwanie w POI wbudowanych, użytkownika oraz promień wyszukiwania.

Fakt, zapomniałem, że można założyć filtry na tym etapie  :oops:

*

Offline tadzik99

• 36
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 11, 2009, 11:15:38 »
A może łaskawie ruszysz swoje 2 dziewiątki i sam sprawdzisz zamiast głupio dogadywać?
Szanowny "nocnyMarku"
Miałem Cię za bardziej opanowanego.
Przecież "zdaje się" nic merytorycznie nie wnosi, a powoduje tylko zamęt.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 11, 2009, 11:24:25 »
W tym przypadku wnosi, naprowadza czytającego na właściwy trop, jednocześnie zapewne jest
zastrzeżeniem piszącego, że pisze z pamięci i specjalnie teraz tego nie sprawdzał,
zostawia więc upewnienie się w tej kwestii czytającemu.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 11, 2009, 11:24:46 »

Chyba żartujesz  :O Wreszcie wszystkie punkty POI są dostepne dla każdego posiadacza AM, bez potrzeby posiadania jakiejś dodatkowej wiedzy tajemnej, bez spowalniania działania AM.

Nie, nie żartuję :) po prostu nie rozumiem takiego działania. Ani to efektywne, ani rozsądne. Zwłaszcza w sytuacji, gdzie jedna firma (Miplo) jest zależna od drugiej (AM).

Moim zdaniem, ale ponieważ to zaczyna być duuużyyyy off topic to nie będę go później kontynuował, należy na coś się zdecydować, i albo platforma Miplo powinna istnieć ale jako zespół AM odpowiedzialny za POI i wtedy w ramach programu powinny być wybierane POI które nas interesują, przynajmniej nie byłoby dubli i tego całego zamieszania, albo właśnie AM powinna się skupić na  mapach, routingu, programie a odpuścić POI którymi zajmie się Miplo.

A tak to jest galimatias i zamieszanie i w efekcie z 5 stron wątku o "AM 6.0 już do pobrania" połowa jest o POI i zresztą jest tak w większości wątków o AM. A to świadczy o tym, że "coś" jest na rzeczy nie tak jak trzeba.

Ufff. Spuściłem parę i nie bedę tu do tego wracał, zwłaszcza, że nie tylko ja, nie mam na to żadnego wpływu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 11:26:21 wysłana przez MaDuch »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:53:04 »
Moim zdaniem, ale ponieważ to zaczyna być duuużyyyy off topic to nie będę go później kontynuował, należy na coś się zdecydować, i albo platforma Miplo powinna istnieć ale jako zespół AM odpowiedzialny za POI i wtedy w ramach programu powinny być wybierane POI które nas interesują, przynajmniej nie byłoby dubli i tego całego zamieszania, albo właśnie AM powinna się skupić na  mapach, routingu, programie a odpuścić POI którymi zajmie się Miplo.

Ale przecież tak jest. Działanie AM sprowadza się tylko do importu i wbudowania punktów z Miplo, oraz przygotowania środowiska do ich wyświetlania i wyszukiwania. Całym procesem zbierania punktów zajmuje się Miplo. Żadnych dubli nie ma (no chyba, że jakieś pojedyncze lub modyfikowane punkty), ustaw sobie porządnie program, albo przynajmniej nie grzeb w nim. A jeżeli grzebiesz, to nie marudź, że jest źle, bo to tylko Ty nie umiesz właściwie ustawić (i wszyscy inni, którzy zamiast czytać i rozumieć wolą wylewać żale na forum).

Szanowny "nocnyMarku"
Miałem Cię za bardziej opanowanego.
Przecież "zdaje się" nic merytorycznie nie wnosi, a powoduje tylko zamęt.

Nawet nie chce mi się tego komentować. Jedynie napiszę, że ja sobię z problemami poradzę, a Ty możesz się rady nie doczekać  :P

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:04:12 »
Koledzy a teraz pytanie z innej beczki. Jak to jest lub odczego zalezy ze: W wersji 5.5.3 AM prowadzila prawidlowo pod adres Siedlce ul. Południowa 1A. Prawidlowo tzn od ulicy Targowej pod sam budynek. Dodam ze osobiscie wysylałem slad kawalka ulicy ktora odchodzi od Targowej. Od czego to sie ma ze teraz AM prowadzi pod ten adres ulicą Południową (ktorą nie powinna). A dlaczego to juz widac na mapie. Ps. Info o tym wyslalem do suportu juz jakis czas temu i jak widac wcale nie zamierzają tego poprawic - a jest to ewidentny blad.

*

Offline tadzik99

• 36
« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:09:27 »
Myślałem, że próbując wsadzić kij w mrowisko, odezwie się KTOŚ, kto uporządkował zarządzanie/wyświetlanie/ostrzeganie i import z miplo i przedstawi swoje osiągnięcia w postaci tabelki: ustawiłeś tak, to działa tak.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:20:55 »
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem ostatnich kilka-kilkanaście postów. Wszystko zostało w nich napisane. Jak przeczytasz i zrozumiesz, to wtedy stwórz tabelkę i będziesz chodził w glorii. Nawet sam co - nieco bedziesz mógł wtedy sprawdzić i dopisać dla potomnych.

*

Offline tadzik99

• 36
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:25:32 »
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem ostatnich kilka-kilkanaście postów. Wszystko zostało w nich napisane. Jak przeczytasz i zrozumiesz, to wtedy stwórz tabelkę i będziesz chodził w glorii. Nawet sam co - nieco bedziesz mógł wtedy sprawdzić i dopisać dla potomnych.
Dziękuję łaskawco.
Gdybym wiedział, nie pytałbym.
A Ty jak wszystko wiesz, to zachowaj to dla siebie.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:28:05 »

A nie sądzisz, że taką "tabelkę" powinien zapewnić producent oprogramowania lub serwis miplo ? Dlaczego ma to robić ktoś z użytkowników, przecież i za AM i za miplo (pośrednio) się płaci do cholery   :]

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:29:08 »

Ale przecież tak jest. Działanie AM sprowadza się tylko do importu i wbudowania punktów z Miplo, oraz przygotowania środowiska do ich wyświetlania i wyszukiwania. Całym procesem zbierania punktów zajmuje się Miplo. Żadnych dubli nie ma (no chyba, że jakieś pojedyncze lub modyfikowane punkty), ustaw sobie porządnie program, albo przynajmniej nie grzeb w nim. A jeżeli grzebiesz, to nie marudź, że jest źle, bo to tylko Ty nie umiesz właściwie ustawić (i wszyscy inni, którzy zamiast czytać i rozumieć wolą wylewać żale na forum).

Po pierwsze primo - właśnie nie grzebię (i pewnie na tym mój problem polega). Nie grzebie w AM, nie grzebie w POI nie grzebię w ROMach tweakach i innych dziwnych nazwach w których grzebie mnóstwo forumowiczów.

I nie chcę grzebać!!!! I stąd moje wkurzenie.

Po drugie primo - twoja odpowiedź niestety nic nie wnosi bo sam potwierdzasz istnienie bzdurnego dualizmu danych.

Więc powtórzę jeszcze raz - rozwiązanie jest proste - niech Miplo zbiera punkty, opracowuje, ale ich nie udostępnia bo zrobi to za nich AM lub niech AM przestanie udostępniać i wbudowywać punkty bo robi to za nią Miplo!!!

Więc mniej osądów, zwłaszcza pośpiesznych, szanowny kolego akubit :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 11, 2009, 13:48:07 »

Po pierwsze primo - właśnie nie grzebię (i pewnie na tym mój problem polega). Nie grzebie w AM, nie grzebie w POI nie grzebię w ROMach tweakach i innych dziwnych nazwach w których grzebie mnóstwo forumowiczów.

I nie chcę grzebać!!!! I stąd moje wkurzenie.

To skasuj plik POI i przestań korzystać z Miplo. Będziesz miał dostępne wszystkie POI, oprócz tych najnowszych.

Po drugie primo - twoja odpowiedź niestety nic nie wnosi bo sam potwierdzasz istnienie bzdurnego dualizmu danych.

Więc powtórzę jeszcze raz - rozwiązanie jest proste - niech Miplo zbiera punkty, opracowuje, ale ich nie udostępnia bo zrobi to za nich AM lub niech AM przestanie udostępniać i wbudowywać punkty bo robi to za nią Miplo!!!

Ale ja takiego rozwiązania nie chcę, i podejrzewam, ze nie tylko ja. Chcę mieć dostępne wszystkie punkty, łącznie z tymi naniesionymi wczoraj i ponieważ nie mam problemu z ich używaniem, proszę nie uszczęśliwiaj mnie swoimi pomysłami.
Napisane: Grudzień 11, 2009, 13:43:30
A nie sądzisz, że taką "tabelkę" powinien zapewnić producent oprogramowania lub serwis miplo ? Dlaczego ma to robić ktoś z użytkowników, przecież i za AM i za miplo (pośrednio) się płaci do cholery   :]

Nie, nie sądzę. Po to jest to forum, żeby dla chcących zgłębić tajniki maksymalnie efektywnego korzystania z AM, umożliwić im zapoznanie się z różnymi kruczkami. Dla ludzi, którzy nie chcą się w to bawić, stworzono możliwość efektywnego skorzystania z POI wbudowanych.
I tak naprawdę to ta możliwość jest jak do tej pory największą zaletą nowej AM6.

*

Offline tadzik99

• 36
« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 11, 2009, 14:13:53 »
Trochę namieszałem.
A problem wg mnie lezy w tym, że podręcznik/instrukcja do AM jest opóźniony, a ten który jest, pisał programista, a nie użytkownik.

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:03:46 »
A czemu AM nie zrobi opcji wgrania wbudowanych POI podczas instalacji ??
Byloby latwiej i kazdy wybralby co chce miec u siebei zainstalowane.
Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:10:32 »
A co to zmieni? I dlaczego nie mieć wszystkich punktów dostępnych?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:16:42 »
Koledzy a teraz pytanie z innej beczki. Jak to jest lub odczego zalezy ze: W wersji 5.5.3 AM prowadzila prawidlowo pod adres Siedlce ul. Południowa 1A. Prawidlowo tzn od ulicy Targowej pod sam budynek. Dodam ze osobiscie wysylałem slad kawalka ulicy ktora odchodzi od Targowej. Od czego to sie ma ze teraz AM prowadzi pod ten adres ulicą Południową (ktorą nie powinna). A dlaczego to juz widac na mapie. Ps. Info o tym wyslalem do suportu juz jakis czas temu i jak widac wcale nie zamierzają tego poprawic - a jest to ewidentny blad.

AM poprowadzi pod sam budynek jeśli wskażesz punkt końcowy na mapie,
jeśli wybierzesz go z adresów, to stara się podprowadzić jak najbliżej,
ale tak by koniec trasy wypadł na ulicy o nazwie zgodnej z adresem.
AM5.5.3 (sprawdziłem) prowadzi tak samo.

Owszem wcześniejsze wersje prowadziły jak najbliżej bez wzgledu na nazwę ulicy,
ale swego czasu wybuchła burza o to, że AM wylicza trasę z końcem na autostradzie
I dlatego algorytm został zmieniony, a jego skutkiem ubocznym jest to, że wprzypadkach takich jak Twój
gdy końcowy punkt trasy zostanie wybrany przez wyszukiwarkę adresów, jeśli do punktu adresowego jest blisko
z ulicy o wybranej nazwie, to trasa skończy sie na tej ulicy.
OIDP jeśli ta odległość wyjdzie większa, to pojawi się komunikat z zapytaniem czy akceptujesz koniec trasy na innej ulicy.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:24:46 »

Juz teraz wszystko rozumiem nocnyMarku. Szkoda ze w takich przykladach jak ten, AM prowadzi w taki sposob. Bo pod ten adres np nie dostane sie w normalny sposob z ulicy Południowej. We wczesniejszych wersjach bylo to bardziej przyjazniej zrobione dla uzytkownika bo prowadzilo bezposrednio do celu a teraz jest jak widac zupelnie inaczej. Ale juz rozumiem z czego to wynika. Ps. Dziekuje za wytlumaczenie problemu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 17:59:56 wysłana przez kwojtow »

*

Offline Nickname

• 333
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:56:12 »
Witam,

Mam pytanie odnośnie znaku ograniczenia prędkości. Mianowicie, dlaczego jest on czarno-biały? Z tego co widzę na screenach powinien być kolorowy, tak jak realny znak.
Drugie pytanie dotyczy trafficu. Co oznacza ta zielona dioda? Ściąganie danych czy co? Jeśli ustawiłem by dane ściągał tylko przy synchronizacji z PC, to kiedy będzie to robić? Przez AS?

Dziękuję za pomoc.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:59:49 »
...Mam pytanie odnośnie znaku ograniczenia prędkości. Mianowicie, dlaczego jest on czarno-biały?
Szaro-biały jest gdy Twoja prędkoścć jest mniejsza od bezpiecznej.Gdy ją przekroczysz będzie miał czerwona obwódkę.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 11, 2009, 16:01:49 »
Dzięki.

Czekam jeszcze na odpowiedź na drugie pytanie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 11, 2009, 16:10:57 »
Zielona dioda to zbieranie danych traffic. Przesyłanie to dioda żółta.

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 11, 2009, 16:12:30 »
A czy jest możliwość by włączyć WiFi, odpalić AM i zsynchronizować dane?
Ile danych AM ciągnie przez 1h?

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 11, 2009, 18:56:44 »
Zastanawia mnie jedna rzecz - czy traffic uruchamia się od razu po odpaleniu AM.
A dokładnie chodzi mi o to, czy w momencie kiedy jadę z włączoną AM bez wyznaczonej trasy traffic wysyła i dobiera dane, bo jeśli tak to uważam że jest to bez sensu.
Często jest tak że znamy trasę, a AM służy nam jako antyradar i w tym momencie dane nie powinny być wysyłane, tylko wtedy kiedy mamy wyznaczoną trasę
Według mnie powinna być możliwość do wyboru na zasadzie odhaczenia w menu w którym momencie działa traffic
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:38:36 »
... i w tym momencie dane nie powinny być wysyłane ...

Niby dlaczego nie powinne być wysyłane ??
Przecież to tak samo cenne informacje jak byś jechał z wyznaczoną trasą.

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:00:23 »
A co to zmieni? I dlaczego nie mieć wszystkich punktów dostępnych?

Dlatego, ze wole sobie sciagnac POI z MIPLO i nie miec wbudowanych ??
Dlaczego mam nie miec wyboru ??
Z tego co czytalem, to edycja punktu (wbudowanego) w MIPLO powoduje jego powielenie przy synchronizacji przyrostowej.
Dzieki pokazywaniu tylko punktow z MIPLO duble nie pokazywalyby sie na mapie.

Po co mam zainstalowane punkty wbudowane, skoro z nich nie korzystam, mam wszystkie ukryte.

Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:14:08 »
Po co mam zainstalowane punkty wbudowane, skoro z nich nie korzystam, mam wszystkie ukryte.

No to korzystaj, bo one i tak są. Natomiast te ściągnięte zajmują pamięć i spowalniają pracę AM (a przy dużej ilości wręcz blokują!).