AutoMapa 6.0.0 już do pobrania

• 225 Odpowiedzi
  • 76344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AutoMapa 6.0.0 już do pobrania
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:00:21 »
Jedno pytanie - po wylaczeniu AM w czasie jazdy i ponownym wlaczeniu, zamiast kontynuowac nawigacje, pyta czy wyznaczyc trase. Czy to jest normalne ? I jaki to ma sens ? Przeciez w sytuacji gdy staje na postoj, do sklepu, stacji benzynowej i wylaczam urzadzenie, w przypadku kontynuacji jazdy program powinien po prostu dzialac dalej, a nie zadawac dziwne pytania.

U mnie nie pyta.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:12:09 »
Jedno pytanie - po wylaczeniu AM w czasie jazdy i ponownym wlaczeniu, zamiast kontynuowac nawigacje, pyta czy wyznaczyc trase. Czy to jest normalne ? I jaki to ma sens ? Przeciez w sytuacji gdy staje na postoj, do sklepu, stacji benzynowej i wylaczam urzadzenie, w przypadku kontynuacji jazdy program powinien po prostu dzialac dalej, a nie zadawac dziwne pytania.

U mnie nie pyta.

Kolego Jami, AM chyba nie pyta czy wyznaczyć trasę , tylko czy przeliczyć ponownie trasę ? Jeżeli jest tak jak podejrzewam, to jest to związane z AMtraffic. Program po prostu chce cię prowadzić wg aktualnych danych traffic, a nie tych sprzed minuty, kiedy to wyłączyłeś program  :grin:

A u kolegi Akubit, to AM nie pyta, bo kiedyś zapewne gdy program chciał wykonać rekalkulację trasy , to kolega może niechcący zaznaczył, aby taki komunikat nie wyskakiwał już w przyszłości. Ja to u siebie zaznaczyłem celowo, bo nawet gdy AMtraffic miałem i mam wyłączony to takie pytanie o ponowne przeliczenie trasy mi wyskakiwało. Zgłaszałem to do supportu, ale czy naprawili to nie wiem, bo już tego nie sprawdzę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 20:16:34 wysłana przez Treker »

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:53:47 »
Jasne,że tak.A żeby było ciekawiej nie mam na liście nawet tych co są standardowo w AM.Zupełnie nic tak jakby ktoś wyjadł literki.
U mnie po instalacji na starą AM6beta3 wszystko w porządku, są POI zarówno wbudowane jak i własne  :) Instalacja przebiegła szybko i bez żadnych problemów  :ok:

U mnie też w porządku po takiej instalacji, ale POI pozostały zdublowane. RC1 instalowałem na czystą kartą i czyste urządzenie. Synchronizacja spowodowała duble w wyświetlaniu, teraz nic sie nie zmieniło.

Jak to usunąć?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:57:41 »
Zmienić w ustawieniach na www.miplo.pl - przejść na synchronizację przyrostową.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 09, 2009, 21:18:11 »
... albo wyłączyć wyświetlanie wszystkich POI wbudowanych.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 09, 2009, 21:36:44 »
... albo wyłączyć wyświetlanie wszystkich POI wbudowanych.

to chyba nie pomoże, ponieważ zdublowane są raczej POI z miplo a nie wbudowane..?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 09, 2009, 21:44:45 »
A skąd wiesz, skoro to te same POI (skopiowane z Miplo do AM)?

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 09, 2009, 21:59:48 »
Czy ktos próbował instalacji na urządzeniu z WM 6.5? U mnie zatrzymuje się przy próbie uruchomienia na " trwa ładowanie programu".

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:06:03 »
wszystko poszło pięknie na WM 6.5

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:47:49 »
Czy ktos próbował instalacji na urządzeniu z WM 6.5? U mnie zatrzymuje się przy próbie uruchomienia na " trwa ładowanie programu".

Topaz z WM6.5 -  instalacja bez problemu. Działanie również.
Chociaż po raz pierwszy, (i na razie jedyny) i to wersja finalna AM6, w trakcie nawigacji wywaliła mi błąd komunikacji, poczym wyłączyła się. Ponownie uruchomiona działała prawidłowo.
Potwierdzam też błyskawiczne łapanie fixa.

pozdrawiam
Mario

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:49:46 »
od wersji 5.5.2 chodziło wszystko ładnie  na WM6.5 ,teraz także Beta,RC i 6.0.0  bez zastrzeżeń na ustawieniach z przed kilku miesięcy i na niezmienianym (ale uaktualnianym przecież) pliku z miplo bez niespodzianek.Na Beta2  kilka razy AM wypadała z ekranu ale po kliknięciu w ikonkę wracała do życia.Mam nadzieję ,że to wina AM v.Beta a nie systemu i 6 mnie tak nie zaskoczy.

*

Offline TheTrooper76

• *
  • 59
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:57:09 »
Narazie zauważyłem brak paska postępu przy synchronizacji POI z Miplo. Ekran startowy i pasek na 0%. Synchronizacja POI przy włączonej Automapie nie daje żadnych oznak w postaci paska. w jednym i drugim przypadku wygląda na zwieche programu a nie na synchronizacje POI  :evil:

Co do WM 6.5 i AM u mnie na HTC HD działa bez problemu na Win 6.5 i w porównaniu WM do 6.1 działa zdecydowanie szybciej.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 22:58:45 wysłana przez TheTrooper76 »
ROM: Energy ROM 23569 Sense2.5 GTX
AM 6.5.0 Beta 2

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #72 dnia: Grudzień 09, 2009, 23:45:53 »
Instalowałem POI na kartę w czytniku komputera.Jest pasek postępu i nie ma żadnych problemów :ok:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #73 dnia: Grudzień 10, 2009, 00:04:07 »
przynajmniej AM6 final nie prowadzi juz pod wiaduktami, tak, jak AM6 beta2 i RC1

Jak nie prowadzi, jak prowadzi?  :P
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #74 dnia: Grudzień 10, 2009, 08:26:25 »

U mnie nie pyta.

U mnie to samo - za każdym razem po uśpieniu rekalkuluje trasę, zaczyna prowadzić, ... a po chwili włącza ekran i pyta o trasę. Bez sensu.
Ps. Traffic on-line włączony przez BT.

*

Offline kopernuikus

• 35
  • Sprzęt: MIO p550m WM5.0
« Odpowiedź #75 dnia: Grudzień 10, 2009, 08:29:36 »
ja stawiam ze wydanie 6.0 final nastapilo dlatego ze ida swieta... ostatni tydzien przed swietami juz prawie... musieli to zrobic w celach promocji... dlatego nie usuneli wszystkich bledow... bo poprostu nie zdarzyli :P pewnie jak by nie swieta to by wyszla jeszcze RC2 i RC3 :p ... z tego wzgledu stawiam, ze pewnie po nowym roku wyjdzie 6.0.1 :) to raczej nie uniknione :) pozdro
Napisane: Grudzień 10, 2009, 08:27:09
ps zglaszajcie masowo bledy, oni je notuja, sprawdzaja :) i z czasem pewnie wyjdzie jakis prawie ideal.. bo napewno teraz skupia sie nie na unowoczesnianiu a udoskonalaniu... bo przeciez nie dziala to ok... a nie chca stracic klientow...

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #76 dnia: Grudzień 10, 2009, 08:30:06 »
ja stawiam ze wydanie 6.0 final nastapilo dlatego ze ida swieta... ostatni tydzien przed swietami juz prawie... musieli to zrobic w celach promocji... dlatego nie usuneli wszystkich bledow... bo poprostu nie zdarzyli :P pewnie jak by nie swieta to by wyszla jeszcze RC2 i RC3 :p ... z tego wzgledu stawiam, ze pewnie po nowym roku wyjdzie 6.0.1 :) to raczej nie uniknione :) pozdro

To jest jasne. Teraz beta 3 - RC2 - jest po prostu wersją komercyjną :) Nadal jest jednak sporo problemów z routingiem....

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Navroad NR470
« Odpowiedź #77 dnia: Grudzień 10, 2009, 09:05:30 »
i z czasem pewnie wyjdzie jakis prawie ideal..

Nigdy nie wyjdzie ideał - a wiecie dlaczego?
Dlatego, że Zespół AM nie ma RACZEJ Wizji i Misji  - a to powinna mieć RACZEJ każda korporacja;)

Ja wiem, to slogan, ale popatrzcie na kierunek zmian w AM - dodają nowe wodotryski (znaczek prędkości na przykład, fajny, też go mam - ale po co, czy on mi coś WNOSI?), a jak przyjdzie wyznaczyć trasę z Lublina do Gdańska, to po zbliżeniu na szczegóły przerażenie bierze. A oni na to - że to znany błąd.

AM nie potrafi ustawić sobie priorytetów - czy chcą być NAJŁADNIEJSZYM czy NAJSKUTECZNIEJSZYM produktem do nawigacji. Czy chcą mieć najładniejszy interfejs, czy najlepszy algorytm i bezbłędną metodologię wyznaczania tras.

Czy chcą mieć własną (tajemniczą) koncepcję rozwoju produktu, czy wsłuchać się w głos ludu. Kurde - nawet Microsoft się wsłuchał, wyrzucił Vistę i zrobił Seven.

Oni nam znaczek prędkości - a my im w Beta Testach o błędach routingu. Oni nam Traffic, a my ich prosimy o asystenta pasa ruchu.
I tak sobie o gruszce i pietruszce, a mapy od wielu już edycji uwzględniają co najwyżej 1/10 pewnie naszych uwag. Czy oni tam muszą wszędzie pojechać i zobaczyć, żeby uwierzyć?

Ale i tak lubię AM. I jej nie wyrzucę, bo się, cholera, czuję częścią tego systemu i się zidentyfikowałem z produktem...
 :D

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #78 dnia: Grudzień 10, 2009, 09:27:51 »
W sumie nie wiem czemu u niektorych dziala cos nie tak....ale to Wasz problem, jak zwykle zreszta (ja nigdy takich problemow nie mialem, bez wzgledu na urzadzenie)

Kolego nie pisz w ten sposób, bo kiedyś faktycznie możesz mieć problem i nie zdziw się, jak zobaczysz odpowiedź na swoje zapytanie w podobnym tonie  :evil:

chodzilo o to, ze jedni maja problemy, inni nie. Forum jest od tego, zeby sobie pomagac, potrzebne sa zarowno narzekania, jak i pochlebne opinie. Nic zlego nie mialem na mysli  :ok:

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #79 dnia: Grudzień 10, 2009, 11:33:19 »
Witam.

Pytanie za 10 p. :) - czy Wasze pliki traffic'owe (w katalogu AutoMapa EU\Data files\Traffic, plik 000001.tfd) rosną w czasie?

Wcześniej, przed betą 6.0 plik rósł, ale po połączeniu z centralą był kasowany.

Teraz np. ma 121KB i ciągle rośnie.

Bodajże beta 1 6.0 zgłaszała mi, przy dłuższej trasie (ponad 45 minut jazdy), że nie odbiera ode mnie prawidłowo plików traffic:

"Błąd (6) pobierania danych z AM'Traffic - brak pomiarów  od użytkownika"

mimo posiadania w pełni legalnej wersji Automapy. Zgłosiłem to do supportu.

Teraz mam załadowaną pełną wersję  6.0, tyle, że na razie jeżdżę na krótkie dystanse (do pół godziny w jedną stronę), i nie mam jak sprawdzić, czy wysyłanie przeze mnie plików traffic podczas jazdy (mam możliwość pracy on-line) działa prawidłowo.

Najbliższy wyjazd mam dopiero na święta, jadę daleko, i nie chcę zmarnować cennych danych. ;)

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 10, 2009, 16:15:30 »
Dzisiaj jazda po Warszawie z AutoMapą 6.0 z włączonym full trafficiem była gorsza niż ... :/
Ładnie dojechałem z Sosnowca do Wa-wy, wyskoczyłem na 8 na Targówek i sobie lecę. Za mostem gen. Grota Roweckiego wywaliło mi AM tuż przed manewrem. Akurat znam tereny, wiedziałem jak dojechać, na czerwonym włączyłem ją z powrotem.
To taki początek tego co mnie czekało później...

Z Targówka na Stary Mokotów, teren mi też nawet znany, ale AM spisała się wyśmienicie - nie zaliczyłem żadnych korków, dojechałem płynnie i szybko.
Starty Mokotów na Ochotę - tu bez większego zastanowienia, trzy manewry i byłem u celu - AM także nie sprawiała trudności.

Chwila przerwy i jazda na PKiN... znów wywaliło AM, trochę mnie już to zirytowało.
Po godzinie z PKiN do Galerii Mokotów. Wywaliło raz, włączyłem, wyznaczyła ponownie trasę i dojechałem.

O 11 wychodzę z Galerii, wsiadam, włączam PDA i AM, wyznaczam trasę Prowadź do -> Dom.
Chwila przeliczenia - komunikat w stylu: Cel nie został osiągnięty pomimo przeanalizowania wszystkich możliwości. Fu....
Oczywiście nie było problemem wyskoczyć na Siódemkę i potem na Ósemkę, tuż obok Galerii, ale od czego mam AutoMapę :)
Skasowałem trasę, raz jeszcze Prowadź do -> Dom. I to samo!
Soft Reset - odpalam AM, Prowadź do -> Dom. To samo!
Niecenzuralne słowa w tym momencie padły!

Ruszam i jadę po swojemu. AM walczy, co chwile liczy, wywala komunikat. Klikam OK, liczy, wywala komunikat. I tak w kółko. Skasowałem trasę,
daję jakiś bliższy punkt docelowy - Raszyn. To samo!
Wyjechałem z Wa-wy, lecę na 8, droga prosta do Sosnowca jak drut - Prowadź do -> Dom = to samo!

AM 5.5.3 nigdy ale to nigdy nie robiła mi takich numerów!
AM 6.0 Beta 1 także nie, jeździłem z nią trochę, także po Wa-wie.
AM 6.0 Beta 2 pojeździłem jedynie po woj. Śląskim, ale także bez zarzutów.
AM 6.0 Beta 3 RC1 - tutaj zaczęły się problemy z wywalaniem z programu.
Zgłosiłem (jeszcze przed wersją finalną) do działu beta. Jak na razie bez odpowiedzi.

Jak dla mnie wersja finalna ma trzy zalety: "nowe" mapy, lepsza organizacja POI, w miarę dobrze działający traffic online.
A reszta wady: bardziej ociężale działająca, zawieszająca się, problemy z wyznaczaniem trasy, niestabilny sygnał GPS...

No cóż, popiszę trochę do supportu. Panowie, tak nie może być. Płacimy, testujemy, supportujemy, a final z takimi bug'ami!?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 10, 2009, 17:20:43 »

AM 5.5.3 nigdy ale to nigdy nie robiła mi takich numerów!
AM 6.0 Beta 1 także nie, jeździłem z nią trochę, także po Wa-wie.
AM 6.0 Beta 2 pojeździłem jedynie po woj. Śląskim, ale także bez zarzutów.
AM 6.0 Beta 3 RC1 - tutaj zaczęły się problemy z wywalaniem z programu.

Dokładnie tak samo wychodzi z moich doświadczeń z AM  :E

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 10, 2009, 17:54:05 »

Nigdy nie wyjdzie ideał - a wiecie dlaczego?
Dlatego, że Zespół AM nie ma RACZEJ Wizji i Misji  - a to powinna mieć RACZEJ każda korporacja;)

Ja wiem, to slogan, ale popatrzcie na kierunek zmian w AM - dodają nowe wodotryski (znaczek prędkości na przykład, fajny, też go mam - ale po co, czy on mi coś WNOSI?), a jak przyjdzie wyznaczyć trasę z Lublina do Gdańska, to po zbliżeniu na szczegóły przerażenie bierze. A oni na to - że to znany błąd.

AM nie potrafi ustawić sobie priorytetów - czy chcą być NAJŁADNIEJSZYM czy NAJSKUTECZNIEJSZYM produktem do nawigacji. Czy chcą mieć najładniejszy interfejs, czy najlepszy algorytm i bezbłędną metodologię wyznaczania tras.

Czy chcą mieć własną (tajemniczą) koncepcję rozwoju produktu, czy wsłuchać się w głos ludu. Kurde - nawet Microsoft się wsłuchał, wyrzucił Vistę i zrobił Seven.

Oni nam znaczek prędkości - a my im w Beta Testach o błędach routingu. Oni nam Traffic, a my ich prosimy o asystenta pasa ruchu.
I tak sobie o gruszce i pietruszce, a mapy od wielu już edycji uwzględniają co najwyżej 1/10 pewnie naszych uwag. Czy oni tam muszą wszędzie pojechać i zobaczyć, żeby uwierzyć?

Ale i tak lubię AM. I jej nie wyrzucę, bo się, cholera, czuję częścią tego systemu i się zidentyfikowałem z produktem...
 :D

Twoje ostatnie zdanie świadczy o klasycznym rozdwojeniu jaźni; najpierw jojczysz a później się cieszysz że możesz jojczyć :E

BTW; Używałem AM od ponad 3-ch lat bo konkurencja miała słabe mapy. Miała...
Jeżeli AM teraz nie poprawi jakości to ja osobiście nie zamierzam "identyfikować się z produktem" bo to jest biznes - płacę / wymagam

*

Offline zuku

• *
  • 82
  • Sprzęt: HD2, Desire
« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 10, 2009, 18:01:55 »
pomocy automapa 6.0 nie działa mi jak mam poniżej 10% baterii coś kliknełem aby zapamietał żeby wyłączał program na słabej baterii i nie wiem jak to teraz zmienić???
HTC Desire
NeoPhyTe Mod Sense-Froyo

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 10, 2009, 18:03:31 »

I dalej ma. A nawet coraz gorsze. Poczytaj na podforum TT. Emapa - jeszcze dużo wody upłynie. Imagis - mapy niezłe, ale na resztę trzeba jeszcze poczekać.
Napisane: Grudzień 10, 2009, 18:02:40

pomocy automapa 6.0 nie działa mi jak mam poniżej 10% baterii coś kliknełem aby zapamietał żeby wyłączał program na słabej baterii i nie wiem jak to teraz zmienić???

Naładuj baterię  :E

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #85 dnia: Grudzień 10, 2009, 18:08:46 »
...Jeżeli AM teraz nie poprawi jakości to ja osobiście nie zamierzam "identyfikować się z produktem" bo to jest biznes - płacę / wymagam

Kolego tylko problem w tym, że poza AM nic na Polskę nie ma dobrego i koledzy z AM doskonale o tym wiedzą i dlatego nie maja ciśnienia na rozwój programu zgodnie z oczekiwaniami ludu. To się monopol nazywa.  Zobaczysz, jak tylko pojawi się godny konkurent dla naszego "ołtarzyka" to zaraz zaczna się prace nad asystentem pasa ruchu, nad drogowskazami itd. A teraz spokojnie mogą nas olewać i i tak będziemy na tym jeździć, ale może niekoniecznie płacić.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #86 dnia: Grudzień 10, 2009, 18:36:07 »
To konkurencja teraz ma dobre? To zdradź producenta...
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #87 dnia: Grudzień 10, 2009, 20:07:56 »
To konkurencja teraz ma dobre? To zdradź producenta...

Imagis

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #88 dnia: Grudzień 10, 2009, 20:51:10 »
Wyłączyłem dziś traffica i odżyłem.. znów omijam korki :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #89 dnia: Grudzień 10, 2009, 21:03:45 »
.......

Naładuj baterię  :E

Albo edytuj wpis  w   ..../am.settings
BatteryCritticalLow=16
  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)