Automapa 5 a Mio 168

• 22 Odpowiedzi
  • 4090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa 5 a Mio 168
« dnia: Kwiecień 06, 2008, 23:08:40 »
Witam wszystkich
Mam problem z instalacją automapy na mio 168/yakumo delta 300GPS. Wszystko instaluje się dobrze ale nie mogę zarejestrować mapy ponieważ wyskakuje komunikat
"Błąd przy uzyskaniu numeru identyfikacyjnego urządzenia"
Szukałem na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a może miał ktoś podobny problem na takiej konfiguracji.
Automapa 5 jako program chodzi ale z mapą z 4.5(2007.10) a licencja jest przypisana do urządzenia
Próbowałem również zarejestrować bezpośrednio z urządzenia ale po wpisaniu numeru licencji pojawia sie komunikat o rejestracji i ponownie wyskakuje że mapę należy zarejestrować
Proszę o pomoc :(

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Automapa 5 a Mio 168
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:28:19 »
Dlaczego nie chcesz nowych map? Jeżeli nie chcą rejestrować się w czytniku, to spróbuj zarejestrować po zainstalowaniu, uruchamiając instalatora po przełożeniu karty do urządzenia i zaptaszając tylko rejestrację .
Przy rejestracji map urzadzenie zawsze musi mieć połączenie z internetem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 00:32:43 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:42:17 »
Problem w tym że nie mogę zarejestrować nowych map. Próbowałem rejestrować przy pierwszym uruchomieniu bezpośrednio z urządzenia ale program próbuje i i pojawia sie komunikat o wczytaniu mapy i  o potrzebie rejestracji.
Natomiast przy rejestracji bezpośrednio z komputera stacjonarnego pojawia się komunikat o "Błąd przy uzyskaniu numeru identyfikacyjnego urządzenia"
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:47:01 »
Czy podczas instalacji na karcie masz jednocześnie podpięty i załączony PPC do PC?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:59:44 »
PPC jest podpięty do PC poprzez USB( a PC ma połączenie z internetem)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2008, 01:11:58 »
A przez IE (albo inną przeglądarkę) możesz przeglądać strony www na PPC po podpięciu do PC?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 01:14:25 wysłana przez akubit »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2008, 01:45:11 »
Być może w tym urządzeniuto eniu brakuje dll'ek niezbędnych do rekestracji. Z naszego działu download ściągnij paczkę dll'ek przeznaczonych dla Navroada i wrzuć je do katalogu Windows Mio - powinieneś wtedy bez problemu dokonać rejestracji map.
potrzebna zgoda

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2008, 01:57:36 »
Wątpię, jeśli to klon Mio168 to nie jest na CE, tylko ma zwykły WM.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2008, 07:36:08 »
Strony internetowe można przeglądać,poi z miplo tez chodzą dobrze
A system to WM2003
Instalowanie wersji automapy 4.5.3 równeż nie sprawia klopotów

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2008, 08:19:22 »
Witam wszystkich
Mam problem z instalacją automapy na mio 168/yakumo delta 300GPS. Wszystko instaluje się dobrze ale nie mogę zarejestrować mapy ponieważ wyskakuje komunikat
Szukałem na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a może miał ktoś podobny problem na takiej konfiguracji.
Automapa 5 jako program chodzi ale z mapą z 4.5(2007.10) a licencja jest przypisana do urządzenia
Próbowałem również zarejestrować bezpośrednio z urządzenia ale po wpisaniu numeru licencji pojawia sie komunikat o rejestracji i ponownie wyskakuje że mapę należy zarejestrować

Witam,
Aby zarejestrować te mapy, po skończonej instalacji i napisie "bład przy uzyskaniu numeru identyfikacji urządzenia" odpuść sobie ponowne próby rejestracji. Następnie wyłącz Mio 168, odłącz od komputera, odłączony MIO uruchom, sprawdź czy masz na pulpicie MIO  "Automapa 5" (powinno być) jeśli nie masz musisz ponownie zainstalować AM5. Następnie podłącz MIO do komputera (komputer podłączony do internetu), MIO musi być skomunikowane przez ActiveSync. Następnie uruchom na MIO automapę, otrzymasz komunikat, że masz niezarejestrowane mapy, zarejestuj wówczas mapę, wpisujesz standartowo licencja, użytkownik i masz gotową do użytku AM5.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:51:01 »
Strony internetowe można przeglądać,poi z miplo tez chodzą dobrze
A system to WM2003
Instalowanie wersji automapy 4.5.3 równeż nie sprawia klopotów

Witam
Czy podczas wpisywania kodu rejestracyjnego dodajesz v3, kolega dopiero przy wersji 5.x.x musiał dołożyć v3 do kodu bo instalacja kończyła się błędem, okazuje się, że wersja 4.x.x rejestrowała się też bez uzupełnienia kodu.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2008, 12:14:01 »
Witam miałem identyczny problem, byc może popełniłem błąd przy samej instalacji ponieważ wybrałem instalacje na PDA a kartę miałem w czytniku.
Proces instalacyjny  skończył sie i wyskakiwał komunikat "Błąd przy uzyskaniu numeru identyfikacyjnego urządzenia" powtarzałem kilka razy bez skutku. (MIO  być skomunikowane przez ActiveSync a karta była w czytniku )
Zakończyłem instalacje i przełożyłem kartę do mojego mio, pojawiła sie ikonka nowej automapy 5.0 wiec włączyłem program który sam chciał zarejestrować nowe mapy, jak zwykle trzeba było podać  dane do zarejestrowania map z z podaniem kodu produktu i dodaniem na końcu V3. nastąpiła szybka rejestracja map i nowa Auto Mapa odpaliła juz bez problemu. (oczywiście w tym czasie PDA było skomunikowane przez ActiveSync z netem)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2008, 13:38:22 »

Witam
Czy podczas wpisywania kodu rejestracyjnego dodajesz v3, kolega dopiero przy wersji 5.x.x musiał dołożyć v3 do kodu bo instalacja kończyła się błędem, okazuje się, że wersja 4.x.x rejestrowała się też bez uzupełnienia kodu.
Pzd

Przy instalacji AM5 w większości pocketów na których jest zainstalowana AM4,5 program instalacyjny nie pyta się wcale o rejestrację tylko pobiera dane licencji i użytkownika z pocketa sprawdza je  i robi pełne uaktualnienie do AM5, problem występuje m.innymi na MIO 168 ale program monituje nie o podanie licencji, czyli dopisek v3 tylko informuje, że nie może uzyskać ID pocketa, dlatego jest problem w czasie instalacji. Wyjściem jest późniejsza rejestracja map z dopiskiem v3
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 14:44:13 wysłana przez Slawek_ps »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2008, 14:24:52 »
Dziękuje wszystkim za pomoc
Udało się zarejestrować bezpośredni z urządzenia za pomocą dodania do nr licencji oznaczenia v3
Pozdrawiam

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2008, 15:50:09 »
Witam wszystkich

Witam,
Aby zarejestrować te mapy, po skończonej instalacji i napisie "bład przy uzyskaniu numeru identyfikacji urządzenia" odpuść sobie ponowne próby rejestracji. Następnie wyłącz Mio 168, odłącz od komputera, odłączony MIO uruchom, sprawdź czy masz na pulpicie MIO  "Automapa 5" (powinno być) jeśli nie masz musisz ponownie zainstalować AM5. Następnie podłącz MIO do komputera (komputer podłączony do internetu), MIO musi być skomunikowane przez ActiveSync. Następnie uruchom na MIO automapę, otrzymasz komunikat, że masz niezarejestrowane mapy, zarejestuj wówczas mapę, wpisujesz standartowo licencja, użytkownik i masz gotową do użytku AM5.

Mi też to pomogło - dziś albo jutro sprawdzę ją w terenie :)

Ale z tego, co tu czytam, to raczej "niedorobiona" jest ta wersja AM - może będą szybko update'y - nie liczone do gwarantowanej rocznej ilości update'ów wypuszczanych przez AM...

Najwyżej wrócę do AM 4.5 :)

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 11, 2008, 16:42:21 »
Widać instalator wersji 5.0.5 (553) ma problemy z rejestracją na tym modelu PocketPC (u mnie było to samo).
Ja (jak na razie) nie jestem zadowolony z 5 (poprzednie wersje były dużo lepsze). Przesuwanie mapy nie jest płynne, faktyczne położenie jest różne od tego, które pokazuje AM, kompletnie zbędne 3D, bugi w mapie (w poprzednich wersjach ich nie było) i wiele innych wad, które są opisywane w innych wątkach na tym forum. Ciekawi mnie kiedy wyjdzie patch poprawiający te niedociągnięcia.

Czy da się zrobić downgrade do poprzedniej wersji AM ???

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2008, 17:17:22 »
Widać instalator wersji 5.0.5 (553) ma problemy z rejestracją na tym modelu PocketPC (u mnie było to samo).
Ja (jak na razie) nie jestem zadowolony z 5 (poprzednie wersje były dużo lepsze). Przesuwanie mapy nie jest płynne, faktyczne położenie jest różne od tego, które pokazuje AM, kompletnie zbędne 3D, bugi w mapie (w poprzednich wersjach ich nie było) i wiele innych wad, które są opisywane w innych wątkach na tym forum. Ciekawi mnie kiedy wyjdzie patch poprawiający te niedociągnięcia.

Czy da się zrobić downgrade do poprzedniej wersji AM ???

Witam,
Oczywiście mozesz wrócić do poprzedniej wersji ale myślę, że robisz błąd mapy z AM5 mają dużo nowych obwodnic itp. co do szybkości działania to masz coś chba nie tak ponieważ ja instalowałem AM5 na 6 szt. MIO 168 i nie miałem tego problemu, być może masz aktywnych bardzo dużo POI.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:02:25 »
Witam,
Oczywiście mozesz wrócić do poprzedniej wersji ale myślę, że robisz błąd mapy z AM5 mają dużo nowych obwodnic itp. co do szybkości działania to masz coś chba nie tak ponieważ ja instalowałem AM5 na 6 szt. MIO 168 i nie miałem tego problemu, być może masz aktywnych bardzo dużo POI.

Ze względu na niezadowalającą pracę AM5 do wersji 4.5.3 wczytałem nowe mapy 0803 dzięki temu mam sprawdzoną AM i nowe mapy.
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline k_wilk

• 10
  • Sprzęt: Navia 431; NavRoad Vivo+;Galaxy SIII
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 12, 2008, 21:24:50 »
Witam.
Mam wprawdzie FS 410 ale podobny problem z rejestracją, wykorzystam rady tu zamieszczone przy kolejnym podejściu do instalacji i rejestracji wersji 5.05. bo z konieczności wróciłem do 4.5.03 bo z nią nie mam zadnych problemów, chociaż nie wiem czy nie wstrzymać sie do wydania nowszej wersji po usunieciu przez zespół AutoMapy błędów które zawiera najnowsza wersja. A tak nawiasem mówiąc czy Fujitsu Siemens 410 to na wersję 5.05 nie jest już sprzętem przestarzałym i z za słabym prockiem?
K.W.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 15:17:38 wysłana przez k_wilk »
AM 3,4,5,6? + aAM

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2008, 08:37:27 »
hmm, daro.s a ile przydzielasz pamięci na mapy i punky POI ? Zmieniasz te ustawienia fabryczne? To samo dotyczy tej kompensacji GPS (jakie wartości ustawić i jak to u siebie dopasować? W sumie nie bardzo wiem do czego to jest, bo we wcześniejszych wersjach AM nie było tego parametru.

*

Offline babi

• 13
  • Sprzęt: MIO-168+SD2GB, Cruser Alfa B50
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 01, 2008, 20:52:35 »
Dokladnie mam ten sam problem. Probowalem wiele razy. Rozwiazalem instalujac AM 4.5.3 i Update AM 5.0.7. Pisalem do AM - odp: "Komunikat ten oznacza, ze wystapily problemy z polaczeniem ActiveSync pomiedzy PocketPC i PC. Moze byc to spowodowane np. skokiem zasilania, brakiem poprawnego kontaktu na zlaczu, zbyt niskim poziomem
naladowania baterii itp.
Proponuje wykonac soft-reset PocketPC oraz restart Windows na PC i dopiero wtedy wykonac probe instalacji. Jesli problem sie powtorzy prosze wyjac PocketPC i wykonac soft-reset,
poczekac az PocketPC ponownie wystartuje i dopiero wowczas wlozyc go w podstawke. Po umieszczeniu w podstawce synchronizujacej prosze odczekac az zakonczy sie calkowicie proces synchronizacji / rozpoznawania PocketPC przez program ActiveSync i dopiero wtedy uruchomic instalacje AutoMapy.
Jesli problem nadal nie ustapi podejrzana jest wowczas albo karta SD (moze byc uszkodzona - ponowne formatowanie powinno pomoc) albo uszkodzona jest instalacja ActiveSync na Panskim PC. Najskuteczniej bedzie wowczas wykonac instalacje z innego komputera PC.

Z pozdrowieniami / Mit freundlichen Gruessen  / Salutations / Regards
AutoMapa (pr)

Robilem wszystko i NIC. Teraz sprobuje z v3

*

Offline babi

• 13
  • Sprzęt: MIO-168+SD2GB, Cruser Alfa B50
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 01, 2008, 22:00:49 »
Instalacja AM 5.o.7_PL na MIO-168 zakonczona powodzeniem. Rejestracja z PPC z dodanym v3 - sukces!  :ok: DZIĘKI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 02, 2008, 00:06:22 »
Bardzo pouczający wątek :D
Znów okazało się, że zwykle najskuteczniejsze jest najprostsze rozwiązanie.  :ok: