AutoMapa 5.2 i dokładnośc map

• 36 Odpowiedzi
  • 9951 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AutoMapa 5.2 i dokładnośc map
« dnia: Listopad 27, 2008, 00:10:41 »
Wielka prosba !
Sprawdzcie proszę czy w Pietrzykowicach (ślaskie, żywiec ) są takie ulice jak Warzywna , Mickiewicza?
Będę wdzięczny. Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 5.2 i dokładnośc map
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2008, 00:13:14 »
Są.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2008, 01:09:54 »
raczej większość ulic będzie, problem jednak nie jest taki czy są, ale czy są prawidłowo oznaczone (kierunkowość), czy ostatnio nie były modyfikowane (np dodane ronda). Bo raczej mało prawdopodobne aby któraś z map (regularnie aktualizowana) nie pokazywała ulic.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2008, 01:21:01 »
Mało wiesz, jeszcze pół roku temu w AM była tam tylko jedna główna ulica,
a w najnowszej GPMapie ulice owszem są, ale nienazwane.

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2008, 11:42:21 »
Jak zawsze mapy TomToma wygrywają, wszystkie ulice są z nazwami. I co najlepsze nie są to najnowsze mapy.

« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 11:50:37 wysłana przez dagetto »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2008, 12:14:27 »
Z Automapą jest kiepsciutko, jeśli chodzi o ulice - zwlaszcza w mniejszych miejscowosciach i wsiach. W porownaniu z mapami TeleAtlas z IGO8 to nie ma co porównywać - spotkałem wiele miejscowqości, gdzie w Automapie sa dwie ulice na krzyż i to bez nazwy, a w IGO jest pelna siatka z nazwami ulic. Np. Zwonowice ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2008, 12:26:21 »
W wersji 5.2 są ulice w Zwonowicach
Nie wiem tylko dlaczego nie wyświetlają się te nazwy na mapie
Jak użyje się opcji PROWADŹ DO to można wybrać nazwę ulicy  :O

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2008, 13:30:30 »

Wiem, ale na mapce właśnie ich nie widać :) Poza tym w Zwonowicach jest dużo więcej ulic i jest to widoczne w IGO8. Zresztą nie tylko ta miejscowość jest gorzej opisana na AM w porownaniu do IGO. Nie chce mi sie przegladac historii. IGO ma najdokladniejsze mapy Polski jakie widzialem. Automapa nie jest zła, ale do IGO jeszcze jej brakuje sporo. Nie jest to raczej wina samej Automapy, ale dostawcy map czyli obecnie NAVTEQ'a.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2008, 13:43:40 »
Jak zawsze mapy TomToma wygrywają, wszystkie ulice są z nazwami. I co najlepsze nie są to najnowsze mapy.

Nawiedzony?  :shock: Jak zawsze? I niby z kim wygrywają?
Napisałem wyraźnie, że w obecnej AM wszystkie ulice są, we wcześniejszej (5.1) też już były.
A w starszych wersjach, podobnie, podobnie jak w starszych wersjach map TT (680) była tylko główna ulica bez nazwy.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2008, 13:52:50 »

Wiem, ale na mapce właśnie ich nie widać :) Poza tym w Zwonowicach jest dużo więcej ulic i jest to widoczne w IGO8. Zresztą nie tylko ta miejscowość jest gorzej opisana na AM w porownaniu do IGO. Nie chce mi sie przegladac historii. IGO ma najdokladniejsze mapy Polski jakie widzialem. Automapa nie jest zła, ale do IGO jeszcze jej brakuje sporo. Nie jest to raczej wina samej Automapy, ale dostawcy map czyli obecnie NAVTEQ'a.

ciekawe, mam IGO 8 i wcale nie uwazam, zeby bylo lepsze. Nie bedziemy sie licytowac w jakiej miejscowosci i w ktorym programie jest lepiej. Tam gdzie ja jezdzilem, IGO nie bylo lepsze niz AM, wrecz przeciwnie. Jezeli masz dane statystyczne na temat map IGO, podaj je, chetnie porownam z AM. Byc moze warto przekonac sie do IGO

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2008, 14:16:33 »
Nie jest to raczej wina samej Automapy, ale dostawcy map czyli obecnie NAVTEQ'a.

Dostawcą mapy Polski nie jest NAVTEQ, tylko Geosystems. Poza tym mapy iGO od Emapy nie nadają się zbytnio do nawigacji w miastach ze względu na błędy, choć pokrycie na prowincji rzeczywiście mają lepsze.
Napisane: Listopad 29, 2008, 13:57:14
ciekawe, mam IGO 8 i wcale nie uwazam, zeby bylo lepsze. Nie bedziemy sie licytowac w jakiej miejscowosci i w ktorym programie jest lepiej. Tam gdzie ja jezdzilem, IGO nie bylo lepsze niz AM, wrecz przeciwnie. Jezeli masz dane statystyczne na temat map IGO, podaj je, chetnie porownam z AM. Byc moze warto przekonac sie do IGO

Dowody są tutaj.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2008, 14:19:47 »
Cytat: temp333
... IGO ma najdokladniejsze mapy Polski jakie widzialem. Automapa nie jest zła, ale do IGO jeszcze jej brakuje sporo.
Nie jest to raczej wina samej Automapy, ale dostawcy map czyli obecnie NAVTEQ'a.

AM nie używa w Polsce map Navteqa, ma własne (od Geosystems), Navteq jest dostawcą map pozostałych krajów Europy.
O których mapach dla iGO piszesz? Tych od eMapy na których nie da się jeździć czy od TA?
Spójrz sobie 2km na wschód od Zwonowic, na Rybnik-Chwałęcice,
AM ma tam pełną numerację budynków, czy 'najdokładniejsze iGO' również?

Wielokrotnie tu pisałem, że takie porównywanie map nie ma sensu, znaczy samo porównywanie
konkretnych rejonów owszem, ale już wydawanie ogólnych opinii na temat lepszości jednej mapy nad drugą,
na podstawie tak szczątkowych danych mija sie z celem.
Każdy z adwersarzy bez wiekszych kłopotów znajdzie sobie takie miejsca, w których 'jego mapa' będzie  lepsza.
Na każde Twoje miejsce gdzie wskażesz że iGO jest dokładniejsze, wskażę dwa gdzie jest odwrotnie,
Tu poszukasz i znajdziesz następne cztery ... i tak można przez całe miesiące. Nikt nikogo nie przekona.

ps.
A w Zwonowicach faktycznie jest ciekawie, te ulice które widać przy wyszukiwaniu to ulice-widma :O
nie da się ich obejrzeć na mapie, ani wybrać jako punkt trasy. Ale w poprzedniej wersji map w ogóle ich nie było,
co pozwala mieć nadzieję, że w kolejnej już będą i widoczne na mapie i dostępne w wyszukiwaniu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2008, 14:27:31 »
Marku, wszystko to prawda, ale jeśli chodzi o nawigacyjne plany miejscowości  szt 2 419 w AM i 4364 w Emapie, to jest przepaść. A tak prawdę mówiąc ważniejsze jest pełniejsze pokrycie siatką dróg i ulic, niż miliony dokładnych punktowych adresów, bo jak uczy prawo Murphy'ego jak będziesz potrzebował gdzieś dotrzeć, to na pewno ten adres będzie w puli jeszcze nie objętych numeracją, bądź w puli błędów adresów. :evil: A jak będziesz miał ulicę, to może mniej komfortowo, ale znajdziesz adres.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2008, 15:28:21 »
Ze statystykami też trzeba ostrożnie.
Między liczbami 2419 a 4364 faktycznie jest przepaść, ale już jeśli spojrzeć choćby na:
-procent populacji objętej nawigacyjnymi planami miejscowości 78% w AM i 82% w eMapie
to wcale nie jest tak źle, bo z tego zestawienia widać, że eMapa skupiła się przede wszystkim na małych
miejscowościach, a tam znacznie łatwiej 'nabić' liczby bezwzględne (wieś + 3 ulice na krzyż i już sztuka sie liczy).
Ja jednak, jeśli już muszę wybierać, to zdecydowanie wolę dokładniejsze adresy w większych miejscowościach
niż w małych.

A jak jeszcze dodać
- procent populacji objętej dokładnymi punktowymi adresami: 68% w AM i 57% w eMapie
- miasta punktowymi adresami: 631 w AM i 478w eMapie

to już wyższa dokładność eMapy jest już mocno dyskusyjna.

Poszukam jeszcze danych TA, to też pewnie będzie interesujące porównanie, o ile znajdą się jakieś liczby,
które da się porównać. Przydałyby się też dane z Navteqa, ale na takie jeszcze nigdy nie trafiłem,
a ulic z nazwami ma on chyba u nas najwięcej.

EDIT:
Z tego co znalazłem [http://www.aponia.cz/po/images/MapsCoverage_2008.07.pdf]
Wynika że TA na mapach 2008Q3 ma 53% dróg 'FullyAttributed'
co w ich nomenklaturze oznacza prawdopodobnie nie tylko nazwy ulic, ale i zweryfikowaną kategoryzację
i restrykcje, oraz prawie 47% adresów z numeracją.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 16:34:11 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2008, 15:58:15 »
ciekawe, mam IGO 8 i wcale nie uwazam, zeby bylo lepsze.

Mapy Emapy do iGo mają bardzo dobrą siatkę ulic w małych miejscowościach i wygrywają pod względem dokładności z AM. Niestety, kategoryzacja dróg, a co z tym idzie, routing jest na tych mapach skopany na maksa. Mapy od TA są lepsze pod względem kategoryzacji, za to dokładność ich nie powala na kolana, i ZTCW do iGo8 nie ma i nie będzie map od TA.
Napisane: Listopad 29, 2008, 15:53:11
Marku, wszystko to prawda, ale jeśli chodzi o nawigacyjne plany miejscowości  szt 2 419 w AM i 4364 w Emapie, to jest przepaść.

Ilość planów nawigacyjnych o niczym nie świadczy. Co z tego że Emapa ma ich tak dużo jak nie potrafi do nich wyznaczyć poprawnej trasy?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2008, 16:40:02 »
Ja wcale nie piszę o Emapie, bo tam kategoryzacja dróg leży i kwiczy - nie da się jeździć z tą mapą. Mapy od TeleAtlasu są pod tym względem znacznie bardziej dopracowanie i siatka dróg wcale nie ustępuje Emapie.

Wiem, że niby wszystko zależy od rejonu, ale mimo wszystko jakoś nie udało mi się znaleźć tego czego nie ma w IGO, a jest w Automapie 5.2. Na odwrót jakoś nie ma problemu w poszukiwaniach.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2008, 16:53:50 »
Ilość planów nawigacyjnych o niczym nie świadczy. Co z tego że Emapa ma ich tak dużo jak nie potrafi do nich wyznaczyć poprawnej trasy?

Jak to o niczym nie świadczy? Świadczy o tym, że mając AM w prawie 2000 miejscowości więcej, będę musiał poszukiwać ulic i adresów w ciemno, natomiast iGO doprowadzi mnie być może z błędami, ale na ulicę, której poszukuję. Numer domu sobie znajdę patrząc na tabliczki na domach. Ulicy niestety nie znajdę w żaden sposób oprócz pytania się tubylców, czyli naprawdę jakbym nie miał nawigacji w ogóle.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2008, 18:55:41 »
Jak to o niczym nie świadczy? Świadczy o tym, że mając AM w prawie 2000 miejscowości więcej, będę musiał poszukiwać ulic i adresów w ciemno, natomiast iGO doprowadzi mnie być może z błędami, ale na ulicę, której poszukuję. Numer domu sobie znajdę patrząc na tabliczki na domach. Ulicy niestety nie znajdę w żaden sposób oprócz pytania się tubylców, czyli naprawdę jakbym nie miał nawigacji w ogóle.
Tylko że czas dojazdu wg AM wyniesie 1h + zapytanie lokalesa 10min. A z Emapą 1,5h + 0,5h na wyciąganie traktorem z pola (bo chcesz przecież dojechać na jakiś wygwizdów, więc gruntowa pewnie się trafi :D).
Nie dzięki, to ja wolę AM. Jeździłem z Igo+Emapa. Dobre jak ktoś ma 4x4 albo coś unoszącego się nad gruntem.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2008, 19:25:07 »
Możemy sobie gadac i dyskutować co kto ma lepsze - na dzień dzisiejszy lokalni dostawcy (szczególnie geosystems oraz imagis) mają lepsze mapy Od Tele Atlasa czy Navteqa - ale podkreślę na dzień dzisiejszy.

Obydwie te firmy mają tak olbrzymi kapitał że w niedługim czasie ich mapy nie będą niczym ustępować obecnie najlepszym a jeszcze później je przewyższą. Jeżeli ktoś myśli że tak nie będzie to widać że jest zagorzałym funboy'em danego dostawcy  :mrgreen:

Moim zdaniem lata 2009/2010 będą ostatnimi latami "panowania" lokalnych dostawców. Ludzie będą szukać produktów tanich, uniwersalnych, a progamy korzystające z wielu dostawców nigdy nie będą tanie...

*

Dżeju

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 29, 2008, 19:29:45 »
... Ludzie będą szukać produktów tanich, uniwersalnych, a progamy korzystające z wielu dostawców nigdy nie będą tanie...

Nie będzie tak źle  B)  Jedni chodzą do "Biedronki", a inni do "Delikatesów" i całość jakoś funkcjonuje. Każdy znajdzie swoje miejsce.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 29, 2008, 22:19:31 »

Nawiedzony?  :shock: Jak zawsze? I niby z kim wygrywają?
Napisałem wyraźnie, że w obecnej AM wszystkie ulice są, we wcześniejszej (5.1) też już były.
A w starszych wersjach, podobnie, podobnie jak w starszych wersjach map TT (680) była tylko główna ulica bez nazwy.

Mapy TT 6.80 są dość slabe. 7.20-7.25 lub najnowsze obecnie (Teleatlas 08.2008) - 8.15 są bardzo OK.

*

Dżeju

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 29, 2008, 22:24:45 »
... 7.20-7.25 lub najnowsze obecnie (Teleatlas 08.2008) - 8.15 są bardzo OK.

Tyle, że poza najnowszymi PDA marki HTC, NIE SĄ DOSTĘPNE na inne urządzenia PDA !  Legalnie oczywiście  :evil: 

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 29, 2008, 22:37:11 »
Obydwie te firmy mają tak olbrzymi kapitał że w niedługim czasie ich mapy nie będą niczym ustępować obecnie najlepszym a jeszcze później je przewyższą. Jeżeli ktoś myśli że tak nie będzie to widać że jest zagorzałym funboy'em danego dostawcy  :mrgreen:

AM/Geosystems ostatnio strasznie zwolnila. Natomiast TA w przeciągu roku zrobil bardzo duży postęp. Na dodatek TA zaczyna wrzucać poprawki od użytkowników - mapshare tomtom'a.
Napisane: Listopad 29, 2008, 22:29:19
Z tego co znalazłem [http://www.aponia.cz/po/images/MapsCoverage_2008.07.pdf]
Wynika że TA na mapach 2008Q3 ma 53% dróg 'FullyAttributed'
co w ich nomenklaturze oznacza prawdopodobnie nie tylko nazwy ulic, ale i zweryfikowaną kategoryzację
i restrykcje, oraz prawie 47% adresów z numeracją.

Z tego co pamiętam najnowsze mapy iGO to TA 2008.07, a najnowsze mapy tomtom 8.15 to TA 2008.08
Napisane: Listopad 29, 2008, 22:30:44
... 7.20-7.25 lub najnowsze obecnie (Teleatlas 08.2008) - 8.15 są bardzo OK.

Tyle, że poza najnowszymi PDA marki HTC, NIE SĄ DOSTĘPNE na inne urządzenia PDA !  Legalnie oczywiście  :evil: 

Najnowsze mapy dzialaja na TT ver 7 i 8.
Poza tym iGO ma te same mapy...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 29, 2008, 22:41:58 »
2008.08 od 2008.07 zbytnio chyba nie będą się różnić, zawartości tych sierpniowych nie udało mo sie znależć.
Nie ulega wątpliwości, że dystans stale maleje, ale na szczęście dla Geosystems i Imagisu,
ten proces nie jest też aż tak szybki, jak się niektórym wydawało.

*

Dżeju

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 29, 2008, 22:45:13 »
... Najnowsze mapy dzialaja na TT ver 7 i 8...

To jest wątek w dziale AM (czyli oprogramowanie pod PDA), tak więc co funkcjonuje na TomTomach PNA, nie ma tu nic do rzeczy, bo nie zastosujesz tego obecnie dowolnie w PDA.
Z tym kapitałem Tele Atlasa i Navteqa, to też bym za bardzo nie przesadzał. Nie podejrzewam, aby Geosystems oraz Imagis, zniknął z rynku wyparty przez tamte dwie  :evil:

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 29, 2008, 23:14:37 »
Nie ulega wątpliwości, że dystans stale maleje, ale na szczęście dla Geosystems i Imagisu,
ten proces nie jest też aż tak szybki, jak się niektórym wydawało.

Ostatnio tak z ciekawości podlaczylem TT i AM. Kiedyś zaletą TT byla szybkość wyznaczania tras, a AM dokladność map. Obecnie programy i mapy są porównywalne. Trasy wyliczone są prawie identyczne, szybkość wyliczania jest także prawie taka sama.
AM pracowala mocno nad programem, który momentami jest nawet szybszy od TT. TT z kolei poprawil dokladność map.
Ciekawe jak to się dalej potoczy :)

Pozdrawiam,

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 30, 2008, 15:04:09 »
Żeby nie zakładać nowego tematu, pytam w tym miejscu. Po synchronizacji z MIPLO uwzględniającej odcinki zablokowane sprawdziłem trasę w pobliżu miejsca zamieszkania - w Łodzi. Otóż od Dworca Fabrycznego do Limanowskiego obecna wersja 5.20 uparcie kieruje mnie ulicami Kilińskiego i Północną do Zachodniej. Przy skręcie w Zachodnią pokazuje zablokowany odcinek i każe w niego wjechać. Inny problem, to ul. Kilińskiego jest bardzo wąska z torami tramwajowymi na środku jezdni, natomiast Zachodnia ma dwie dwupasmowe jezdnie. Prawidłowa trasa to Kilińskiego, Narutowicza i Zachodnia (obydwie trasy są identyczne pod względem długości - wybór boków prostokąta) - przeliczanie trasy jako optymalnej czy szybkiej nic nie zmienia. Kilka miesięcy temu na wersji 5.11 trasa była ustalana sensownie (podobnie jak na mapie online targeo czy dojazd. Czy coś przegapiłem w ustawieniach, żeby przy wytyczaniu trasy program uwzględniał odcinki zablokowane i rodzaj ulicy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 30, 2008, 22:17:49 »
Nie ma żadnej synchronizacji zablokowanych odcinków, choć Miplo obiecuje to już z 1,5 roku,
słowa, słowa, słowa ... albo raczej puste gadanie  :mad:

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 30, 2008, 22:58:32 »
Dzięki za info, a co z problemem złego, a raczej niekorzystnego wytyczania przytoczonej trasy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 01, 2008, 02:51:33 »
Odcinek musisz sam sobie zablokować, a jeśli chodzi o trasę, to mapa ma nakaz skrętu w prawo
z Narutowicza na Wschodnią - nie da się pojechać prosto z Narutowicza 16 do 14,
(i jeszcze zakaz skręu w lewo z Zachodniej w Zieloną) jeśli tak nie ma być, zgłoś błąd/błedy do supportu.