Automapa 4 praktycznie w Europie

• 40 Odpowiedzi
  • 7827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
Automapa 4 praktycznie w Europie
« dnia: Lipiec 30, 2007, 08:04:20 »
Za dwa dni jadę w Europę z AM4. Zobaczę jak sobie poradzi w praktyce. Kraje to Słowacja, Węgry, Włochy, Austria, Niemcy. Niestety w AM4 nie ma Słowenii i Chorwacji. Jak wrócę to napiszę co i jak.
Jeżeli ktoś ma podobne doświadczenie to zapraszam do dyskusji.
Potrzebna zgoda.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Odp: Automapa 4 praktycznie w Europie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2007, 08:44:52 »
AM w Europie funkcjonuje lepiej niz w PL. Kategoryzacja dróg prawdopodobnie jest lepsza. Wyznaczanie tras bardzo dobre, nawet w peryferyjnych austriackich osiedlach/wioskach. Trasa ustawiona na optymalną.
W ostatni weekend jezdzilem po Trojmiescie i AM kierowala mnie na takie bezdroza, ze polamalbym zawieszenie i w starze.  Nawigacja docelowa do danego bloku na osiedlu tez imo gorsza niz w wersji 3.9

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2007, 09:30:30 »
Za dwa dni jadę w Europę z AM4. Zobaczę jak sobie poradzi w praktyce. Kraje to Słowacja, Węgry, Włochy, Austria, Niemcy. Niestety w AM4 nie ma Słowenii i Chorwacji. Jak wrócę to napiszę co i jak.
A kurna miała być cała europa na wakacje..... pewnie pojawi się w październiku....
ISTQB Certified Tester

*

Offline mobil

• *
  • 80
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2007, 10:11:57 »
A kurna miała być cała europa na wakacje..... pewnie pojawi się w październiku....

No miała a ja dałem oszukać firmie. I na chorwację i słowenię jadę na mapach papierowych.
Potrzebna zgoda.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2007, 10:36:14 »

No miała a ja dałem oszukać firmie. I na chorwację i słowenię jadę na mapach papierowych.
Dokładnie miesiąc temu wysłałem pytanie do supportu czy mogę liczyć na to, że 5.07 pojadę już po aktualizacji bo urlop tuz tuż a ciągle chodzą słuchy, że 4.0.2 też i odpowiedzieli mi, że trudno powiedzieć bo zależy to od wielu czynników.
Jak wiedzieli, że są "w lesie" to mogli nie dawać nadziei ... a ja głupi nawet w dniu wyjazdu rano gdy rodzina była spakowama a przede mną prawie 700km jazdy sprawdzałem czy jest aktualizacja....:-(
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2007, 16:57:06 »
Ciekawostka maleńka taka....
Kolega mój mieszkający na stałe w Londynie kupił Automapę na EU. Ponieważ nie lubi pływać, drogę do Londynu wyznaczyliśmy wykluczając promy. I cóż się stało??? Ano, program powiedział, że nie da się tam dojechać dla żądanej kategorii dróg! Bo jak wiemy od czasów nieodżałowanego Barei jest Lądek, jest Lądek Zdrój, ale Londyn? Nie ma takiego miasta! Automapa NIE WIE O ISTNIENIU TUNELU pod kanałem La Manche lub jak wolą Anglicy Kanałem Angielskim. Wiem, że GPS tam nie zadziała, ale żeby taka plama?
Pzdr

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2007, 17:17:55 »
Czyżbyś odkrył tunel drogowy pod kanałem La Manche/Angielskim?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:00:50 »
A to trzeba odkrywać? W/g mojej wiedzy otwarto go w 1994 r, czyli już 13 lat temu. Z tym GPS to joke oczywiście, ale samochodem tym tunelem da sie przejechać - na platformie wagonowej co prawda, ale to chyba nie prom??? I TomTom jakoś sobie z tym poradził...
Pzdr
PS. Ale żeby nie być posądzony o brak obiektywizmu wobec AM dodam, że w opcji trasy "Szybka" wyznacza jednak trase tunelem, tylko dlaczego upiera się, że to prom?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 18:19:39 wysłana przez electrician »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:10:35 »
Przejechać to się nie da. Przewieść samochód i owszem - da się  :wink:.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:15:43 »
wyznacza jednak trase tunelem, tylko dlaczego upiera się, że to prom?

Ponieważ samochód jest transportowany, a nie przejeżdża samodzielnie. Dlatego Am uznaje, że to "prom"

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:21:22 »
Ot, jak mawiał pan Onufry, mądrego to i posłuchać miło :D

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:31:24 »
A to trzeba odkrywać? W/g mojej wiedzy otwarto go w 1994 r, czyli już 13 lat temu. Z tym GPS to joke oczywiście, ale samochodem tym tunelem da sie przejechać - na platformie wagonowej co prawda, ale to chyba nie prom??? I TomTom jakoś sobie z tym poradził...

To jest tunel kolejowy a nie drogowy. I samochodem go nie przejedziesz. Samochód może być przewieziony jedynie. Tak samo jak może być przewieziony po dowolnych innych torach.

Wcale mnie nie dziwi, że w AM nie ma odrębnej kategorii dla jednego tunelu w Europie i jest on traktowany na równi z promem.

*

Offline mobil

• *
  • 80
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:41:08 »
Dzwoniłem do suportu dzisiaj. Mapy chorwacji i sloweni będą .............. za kilka tygodni.  FAK :)
Potrzebna zgoda.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:47:51 »
Dzwoniłem do suportu dzisiaj. Mapy chorwacji i sloweni będą .............. za kilka tygodni.  FAK :)
Qurwa....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 18:50:56 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Kanciaty

• 44
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:50:55 »

... Przed wakacjami  :grin:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 30, 2007, 19:04:18 »
ostatnio zakupiłem subnskrypcje na kolejne 12 niesięcy ale szczerze mówiąc żałuję... i nie chodzi o to, że trzeba było wybraż iGO czy TomTom ale trzeba było ściągnąc co się da z emule bo to gnojki nie sa warte szacunku... kilka miesięcy zycia poświęciłem testom AM4 a gnoje nawet nie raczyli powiedzieć, że to kwestia miesięcy... a ja idiota w dniu wyjazdu  na urlop sprawdzałem czy jest coś nowego... czuję się olany i, że ze mnie zakpili...
ISTQB Certified Tester

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 30, 2007, 19:39:42 »
Piotrze a tak broniles AM, zreszta w jednej z naszych dyskusji watpilem ze sie pojawia mapki Chrowacji co bylo oczywiste, duzo mowia nic nie robia tylko kase za licencje biora a zwyklych uzytkownikow maja po prostu gleboko w d....

*

Offline mobil

• *
  • 80
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 30, 2007, 19:43:27 »
w suporcie na zarzuty ze nie informuja klienta o zawartości mapy powiedzieli że moge ją zwrócić do sprzedawcy. Co tez po urlopie uczynię.
Potrzebna zgoda.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 30, 2007, 20:29:42 »
Za kilka tygodni... powiadasz.... Póki co w TV idą reklamy Nokii 330 z AM dla "całej Europy"....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 20:34:25 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 30, 2007, 21:36:51 »
Za kilka tygodni... powiadasz.... Póki co w TV idą reklamy Nokii 330 z AM dla "całej Europy"....

A bo to zależy jak Europę rozumieć ;) - jeśli geograficznie to i owszem, masz rację, ale jeśli chodzi o terytorium Unii Europejskiej, to Chorwacja póki co się nie łapie  :P. Za to Słowenia i owszem :).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 30, 2007, 21:44:39 »
A bo to zależy jak Europę rozumieć ;) - jeśli geograficznie to i owszem, masz rację, ale jeśli chodzi o terytorium Unii Europejskiej, to Chorwacja póki co się nie łapie  :P. Za to Słowenia i owszem :).
Europę to chyba tylko można geograficznie pojmować, Unia to Unia - jeszcze niedawno nawet nas w niej nie było... Chociaż z "całą Europą" to chyba wszyscy dostawcy programów GPS mają problem.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 30, 2007, 22:14:54 »
Ja humory AM mam gdzieś !. Do Cro jedżę z AM, D-6 i TT

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 30, 2007, 23:20:42 »
A tu o to chodzi, żeby dotrzeć tam z jednym tylko programem...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 30, 2007, 23:58:12 »

No to jeszcze może być to: http://www.navroad.pl/navroadmap.php (dotrzesz aż do 41 krajów)  :smile:

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 31, 2007, 00:05:12 »
Wiesz, na MioMap mam dostęp do 47 planów krajów na całym świecie. I co z tego? Aczkolwiek fajnie jest wiedzieć jak dojechać z lotniska w Adelajdzie (Australia) do domu mojej siorki :).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 31, 2007, 07:12:51 »

gdyby rozumieć Europę geograficznie to przypominam, że kończy się ona na Uralu a jeśli rozumieć ją jako Unię Europejską to zaznaczam, że jest w niej Słowenia, Bułgaria, Rumunia i kraje bałtyckie....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2007, 10:49:32 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 31, 2007, 10:49:09 »

No to iGo. Choc w polnocnej CRO zalecam relanium albo oddechy relaksacyjne...

*

Offline mobil

• *
  • 80
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 31, 2007, 10:56:16 »
W tym wszystkim zapomnieliście o nawigacji : papierowa mapa + żona. :)
Potrzebna zgoda.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 31, 2007, 11:00:12 »
To jest wersja Lite.

Wersja Full: papierowa mapa + żona + teściowa.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :E :D :grin:

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 31, 2007, 11:06:42 »
W Niemczech po autostradach okej, w Austrii po mniejszych drogach okej, po Szwajcarii okej (nawet są parkingi w POI w St. Moritz), w Budapeszcie jak najbardziej okej.

Tragedia jest w Polsce, w Europie wydaje się, że jest to całkiem porządny program (aczkolwiek oczywiście zdarza się jechanie nie po drodze tylko po rzece wzdłuż drogi :). Wychodzi więc na to, że AM po Polsce by była też w porządku, jakby kupiła od jakiegos zagranicznego producenta mapy Polski :)