AutoMapa 4.0 - czyzby juz ?

• 83 Odpowiedzi
  • 25761 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 4.0 - czyzby juz ?
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 26, 2007, 11:33:30 »
Cytat: fotomaster
Am ma naprawde bardzo dobry support i czeste aktualizacje ...

Tak to prawda, ale o ile 3 aktualizacje map rocznie pozwalały być w zeszłym roku 'numero uno'
Tak w tym roku:
- Autopilot wydał wczoraj drugą aktualizację map,
- Navigo wydało dzisiaj czwartą aktualizację,
a Automapa wciąż jeszcze nie wydała pierwszej.

To, że mapy AP i Navigo są słabsze /czytaj mają więcej błędów/ to inna inszość,
ale 3 aktualizacje rocznie, to dziś na krajowym rynku żaden argument (marketingowy) już nie jest.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:12:37 »
ale 3 aktualizacje rocznie, to dziś na krajowym rynku żaden argument (marketingowy) już nie jest.

Nawet TomTom wydał aktualizację map, mimo że wcześniej zdarzało mu się to raz w roku (w okolicach grudnia)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:18:20 »
A nie uważacie że poinniśmy jeden watek na temat AM4 prowadzic  ;)

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:25:15 »

Tak to prawda, ale o ile 3 aktualizacje map rocznie pozwalały być w zeszłym roku 'numero uno'
Tak w tym roku:
- Autopilot wydał wczoraj drugą aktualizację map,
- Navigo wydało dzisiaj czwartą aktualizację,
a Automapa wciąż jeszcze nie wydała pierwszej.

Masz 100% racji !!!
Od siebie dodam, że znam kilku użytkowników AM (sam do nich się też zaliczam), którym zupełnie nie zależy na nowym sofcie, widokach 3D i innych duperelach oferowanych przez AM4.0. Podstawą nawigacji są dokładne i zaktualizowane mapy, a tych jakoś nadal nie widać  >:(

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:26:10 »

Poprowadzimy jak już będzie o czym  :D
a te pójdą do HydeParku ... ;)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:49:40 »
ale mi jest przykro.... zostałem rozdziobany :(... widzielm TT na PPC i nadal nie widze przewgi nad nowa wersja AM. Nie bede nakrecal atmosfery bo i tak jest juz goraca ale nadal twierdze ze nawet jesli na wersje 4 trzeba bylo czekac rok to uwazam, ze warto i prosze nie odbierac mi prawa do wlasnego zdania. Wersja 3.97 czy jak jej tam tez mi odpowiadala i nie jest mi niezbedny widok 3D (chcoc przyznm ze jak sie juz go polize to do 2D trudno powrocic) - ale na mapy absolutnie nigdy nie mialem prawa do narzekan. pozdrawiam i proponuje ostudzic ta dyskusje bo juz na dworze jest wystarczajac cieplo :)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 26, 2007, 13:42:35 »
ale mi jest przykro.... zostałem rozdziobany :(...

No pech, ale info że AM "zjada na śniadanie" konkurencję musiała spowodować taką reakcję.

widzielm TT na PPC i nadal nie widze przewgi nad nowa wersja AM.

Nie wypowiem się, bo nie widziałem nowej wersji AM.
Dopisek - choć najistotniejszą przewagą TT nad AM jest tu fakt, że TTN jest, a "nowej wersji AM" nima. :"P

Pytanie też, czy nowa wersja AM będzie miała przewagę nad TT lub iGO?
Bo jeśli nie, zostaje otwarte pytanie, czy lepszy jest producent, któremu osiągnięcie tego samego (TTN 6 to zmiany kosmetyczne w stosunku do TTN 5, a TTN5 był na rynku już parę lat temu) zajmuje kilka lat (sic!), który nie jest w stanie wywiązać się z postawionych przez siebie samego terminów (np. AFAIK w zeszłym roku z "trzech rocznie" aktualizacji, dwie przypadły na ostatni kwartał roku, o przekładanych terminach premiery AM 4.0 nie wspomnę), którego support sam odradza korzystanie z niektórych opcji wbudowanych w program (trasa krótka); czy taki, który nie ma aż takich poślizgów, regularnie wypuszcza update'y, a jego soft działa bez zarzutu?

Zwróć uwagę - być może AM 4.0 nie odstaje od innych programów. Ale dojście do tego poziomu zajęło jej kilka lat więcej niż konkurencji. (a z drugiej strony, nie widzę istotnych funkcji, które AM by miała, a nie mieli ich konkurenci).
Puśćmy więc wodze fantazji, i pomyślmy jak będą szły udoskonalenia obecnych konkurentów, a jak będą szły zmiany w AM?
Jeśli tak samo jak w przypadku AM 4.0, to nawet jeśli dziś (a właściwie jutro, bo AM 4.0 nadal nie ma w sprzedaży) ona nie odstaje od konkurencji, mnie to nie przekonuje.

BTW, nie chcę krakać, ale IMO AM 4.0 będzie rynkową porażką.
Dlaczego? Dwa (ponad) lata oczekiwania na produkt rodzi wiele oczekiwań przekładających się na presję pod kątem produktu - jego funkcjonalności, niezawodności i tym podobnych. Obawiam się, że AM 4.0 po prostu tej presji nie wytrzyma. No ale to zobaczymy, kiedy wreszcie się pojawi na rynku.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 13:49:52 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 26, 2007, 14:02:03 »
Najważniejszą przewagą AM nad konkurencją jest feedback użytkowników. Poprawki są nanoszone praktycznie na bieżąco i faktycznie mapa jest praktycznie cały czas aktualna. O iGO czy TT nie da się tego powiedzieć. Kierunkowość ulic w wielu polskich miastach jest zarówno w TT jak i w iGO totalnie skopana i dla mnie to właśnie dyskwalifikuje te produkty. Można się oczywiście spierać o łatwość obsługi, intuicyjność interfejsu, atrakcyjność graficzną, ale dla mnie to wszystko są mało znaczące szczegóły. Mapa ma prowadzić do celu i to się w Polsce Automapie (nawet w wersji 3) udaje o wiele lepiej niż konkurentom. Być może za granicą tak nie będzie, ale w Polsce jeszcze długo. iGo używałem miesiąc i pozbyłem się go czym prędzej, w TT sobie obejrzałem mapy i wyznaczyłem parę tras po Krakowie i GOP. Wystarczy, dziękuję bardzo. AM nie jest idealna, ale na razie nie widzę dla niej sensownej konkurencji w Polsce.

Pozdr.

MM

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 26, 2007, 15:02:30 »
Ba, ale mapa to jest kwestia okolic, i raz jeden program ma dany rejon zrobiony lepiej, raz drugi.
Na przykład jest pewien wiadukt na ulicy Łopuszańskiej w Warszawie (nie pamiętam o który chodzi - nie używam AM), który jest skopany w AM od lat a po ostatniej aktualizacji narzekano że nadal nie został poprawiony - przy czym nie wiem jak iGO, ale TT ma go odwzorowanego poprawnie.
Dodam jeszcze, że sam wiadukt istniał zanim powstało coś takiego jak firma Aqurat i jej produkt.

Więc to nie do końca tak z tymi błędami i ich uzupełnianiem. Ja po przesiadce z AM na TT odczułem poprawę - owszem, było gorsze pokrycie (wtedy jeszcze były to mapy 18-23% pokrycia), ale były właśnie rzetelniejsze jeśli idzie o prawidłowość odwzorowania. Przynajmniej w mojej okolicy (W-wa)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 26, 2007, 15:47:37 »
Błędy na mapach były, są i pewnie zawsze będą. Dla mnie ważniejszą kwestią, jest to czy program i jego mapy zapewniają przyzwoitą nawigację i czy są rozwojowe .
I tu trzeba przyznać, że początkowe lata AM, to był rozwój przez duże "R". Każda aktualizacja coś wnosiła.
Ostatni rok to prawie całkowita stagnacja. Aktualizacje robione trochę na siłę, ciągle przekładanie premiery AM 4.0 i AM EU. To musi się przełożyć na zaufanie do marki i produktu, oraz na ilość wiernych klientów. I jest coraz gorzej. Zaproponowane warunki upgradu z AM XL do AM EU, dla mnie są zupełnie nie do przyjęcia. Cena - wysoka (pokrywająca się praktycznie z ceną mapy TT), pokrycie EU niepełne.

W tym samym czasie TTN, jeśli chodzi o sam program, to też niewiele zaproponował, ale "nadrabia" to coraz lepszymi mapami.

Wniosek. Dla mnie AM utraciła swoją atrakcyjność. I póki kolejne aktualizacje mapy Polski będą wychodzić regularnie, a cena kolejnego roku subskrypcji będzie w dalszym ciągu rozsądna (tak jak obecnie), to pewnie będę ją przedłużał. Na pierwszy nowy wyjazd "Europejski" zakupię jednak TTN. I to mimo tego, że zupełnie nie rozumiem ergonomii tego programu - ten wybór będzie w mojej ocenie bardziej przyszłościowy i bardziej opłacalny.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 26, 2007, 19:02:25 »
faktycznie mapa jest praktycznie cały czas aktualna
Do czasu kiedy, któryś z konkurenów kupi mapy od Polskiego dostawcy. Mio już to zrobił kupując mapy od Emapa Sp z o.o. w wersji 2007.01 - nie wierze żeby był to jednorazowy zakup, Emapa wypuściła właśnie mapy 2007.04 dostępne już dla użytkowników Autopilota - pewnie i dla Mio te same mapki pojawią się niebawem. Czekać tylko jak TeleAtlas zacznie współpracować z jakimś Polskim dostawcą. Nie zapominajmy o NAVTEQ (który ma najlepsze pokrycie Poslki wśród zagranicznych dostawców) DZISIAJ właśnie wypuścił mapki 2007-2 dla wszystkich producentów Samochodów, z którymi współpracuje (nawet tych starszych). Pewnie niedługo te mapy zawitają także w innych softach na komórki i pockety.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 30, 2007, 18:44:02 »
No juz mozna zamknac ten topik bo wlasnie pojawila sie AM 4  :D

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 02, 2007, 00:56:42 »
Święte słowa Jinks, właśnie ponownie skończyłem instalować wersję 3.9.7.1 z mapami 3w . Te mapy są dokładniejsze i wyznaczanie trasy pomimo, że trwa dłużej to trasy te wydają się sensowne. Także mam teraz dwie automapy w tym wersję 4.0 BETA !!!! , bo to niemożliwe żeby to była wersja komercyjna, jeżeli tak to własnie AM popełniła rynkowe sepuku.

Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #73 dnia: Maj 02, 2007, 01:36:55 »
Właśnie zassałem i ogladałem.Nawet mi sie podoba pod względem grafiki. Pare krótkich tras wyznaczyłem i ok. Ale podobno są kłopoty przy długich. Wyznaczyłem Opole-Dźwirzyno przez Kluczbork i już sie jaja zaczynały. AM 3.9 wyznaczała mi trasę przez miejscowość Grzybowo miedzy Dźwirzynem a Kołobrzegiem. A 4.0 zjechała mi gdzies na dół i objechała łukiem. Jak na taka trasę błedów nie było za wiele. Po kombinowaniu w opcjach zjechałem do dość rozsądnej wartości w kilometrach. Początkowo liczył sobie po 600 kilometrów,a w starej 3 chyba sie w 540 mieściłem. Ale jak na początek-pełnej tragedii nie ma,ale trzeba zacząć sie przyzwyczajać do kontroli trasy. Starej mogłem wierzyć w ciemno. Tu trzeba patrzeć,co algorytm znowu wykombinował. ;D
Ilość opcji powala ;D Właśnie doszedłem do wniosku,że ci co maja palmy z WM 5.0 to szczęściarze. Padnie bateria-no problem. A ja najpierw install,a potem 3 godz.grzebalnictwa w opcjach,żeby ustawić pod siebie ;D(o ile bedę pamietał,jak je ustawiłem)

Tak naprawe nie musi być tak jak piszesz... zainstaluj na karciue pamięci i nawet nie bedziesz musiał instalować... wystarczy włożyć kartę sd i wszystko się zainstaluje włącznie z wtyczką na ekranie dzisiaj... (ustawienia są w katalogu z programem).

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline damian44

• 13
  • Sprzęt: MIO 550, AM 3.9, 4.0
« Odpowiedź #74 dnia: Maj 02, 2007, 05:10:40 »
Nie żebym bronił AM, ale czy na pewno to wyznaczanie tras w nowej 4,o jest takie do bani? Stara wyznaczała mi drogę do pracy faktycznie krótką, ale przez miasto, nowa nadkłada jakieś 3km, ale tak jak zawsze chciałem: trasą poza miastem, gdzie jadę stałą prędkością, beż hamowania, a w konsekwencji szybciej, spalam mnie paliwa i oszczędzam zawieszenie samochodu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #75 dnia: Maj 02, 2007, 10:53:37 »
zainstaluj na karciue pamięci i nawet nie bedziesz musiał instalować... wystarczy włożyć kartę sd i wszystko się zainstaluje włącznie z wtyczką na ekranie dzisiaj... (ustawienia są w katalogu z programem).
Faktycznie. Pytał sie mnie,gdzie instalować-to podałem mu - jak zawsze,czyli-program w pamięci palmtopa,a mapy na karcie SD. Była tam jakaś opcja,żeby instalować na karcie SD i wtedy byłaby chodziłaby na każdym sprzęcie,tylko kartę by sie przekładało. Klikałem na tym-nie chciało jej podświetlić i zaznaczyć. Poza tym bałem sie spadku prędkości programu. W starej zawsze ostrzegali,że program lepiej instalować w pamięci,bo może całość chodzić troche wolniej.
W nowej nie ma różnicy pomiędzy instalacją na SD a Pamięcią wew. PDA.
Otóż to o czym mówisz to przywiązanie licencji do karty pamięci (każda karta DS ma wewnętrzny fabryczny numer - tak obrazowo) a nie wewnętrznego numery PDA. Zaznaczenie tej opcji pozwoli przekładać kartę SD i korzystać z AM na różnych urządzeniach ale w tym, opisywanym przypadku nie jest to potrzebne.... tam chodziło o unikanie instalacji i przechodzenia "ciernistej" drogi ustawiania wszystkiego po "twardym" resecie. Poza tym ciekawostka - miejsca ulubione można zrzucać do pliku tak aby po ponownej instalacji nie trzeba było tego wszystkiego wpisywać od nowa.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #76 dnia: Maj 10, 2007, 07:33:07 »
Bravo
Piszemy o Am a tu bez przerwy Tom Tom jest lepszy iGo jest lepsze - widać nie do końca skoro użytkownicy w/w programów i nie tylko tych próbują udowodnić wyższość świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem.  I nie szanują wypowiedzi ani poglądów innych Dla mnie AM jest póki co najlepszym produktem i nie życzę sobie wysłuchiwać jaki jestem idiota bo nie mam np iGo. Jak będę chciał to poczytam sobe forum o iGo - a ktoś to w ogóle czyta? Wystarczy porównać ilość wątków w AM i powiedzmy iGO o innych nie wspomnę. Darujcie sobie uzytkownicy tychże programów i uszanujcie to forum tu sie mówi o AM
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #77 dnia: Maj 10, 2007, 08:27:41 »
krotkie pytanie. jesli posiadam Am4Beta RC2, Automapę 3.9.7. to czy powinienem instalować AM4 final ze strony producenta ?
Czy licencja po dopisaniu V3 na końcu będzie działać? Pobrałem ze strony więc prawdopodobnie nr licencji zadziałał (chociaż kto wie, może tam żaden skrypt tego nie sprawdza tylko dodaje adres e-mail do bazy danych).
Co mi się bardziej opłaca? Zostać na wersji am3.9.3. i am4betarc2 czy przejść całkowicie na am4final ?
Czy ktoś ma pojęcie jak to potem będzie przy przedłużaniu licencji ? Pozostaną ceny jak na am3 czy jak przedłużam am4 to już muszę zapłacić o wiele więcej ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #78 dnia: Maj 10, 2007, 08:54:50 »
edmun

Możesz pociągnąć AM 4 Final, zainstalować sam program a mapy mieć z RC1.I wtedy nie musisz mieć przedłużonej licencji aby sprawdzić jak działa program w wersji finalnej.
I musisz w AM Europe usunąć plik Settings Files RC i zostawić  tylko Settings Files aby zapamiętał program Twoje  ustawienia.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 09:31:23 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #79 dnia: Maj 10, 2007, 10:31:58 »
Najpopularniejsza metoda-kupowanie AM 50-ka oryginału i upgrade-owanie go do AM 4.0 (koszt chyba niecałe 200 złotych)podczas gdy oryginalna AM 4.0 w pudełku kosztuje chyba ze 3x wiecej.

Właśnie dla tego ją kupiłem jakbym miał zapłacić 400zł to bym na pewno nie kupił. Uważam że cena jaką zapłaciłem (134zł) jest w tej chwili adekwatna do jakości programu i okres jaki będe musiał czekać aby móc go normalnie zacząć używać ta cena mi zrekompensuje.
Co do ilości wątków w Automapie to trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt że Forum iGo istnieje o wiele krócej a po drugie tam nie ma aż tyle narzekań jak tu :)
Niemniej jest to forum i nie unikniemy tego. Właśnie po to jest. Każdy wyciągnie z tego co dla niego istotne. Poza tym ja też chwaliłem iGo ale do czasu jak sie okazało że musze wymienić pocketa aby móc je używać (paranoja) albo ściągnąć pirata (takie podejście producenta hm...).
Tak więc teraz będę chwalił ;) AM bo mam i TT bo mam  ;D - to żart oczywiście.
Pozdrav
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #80 dnia: Maj 10, 2007, 18:14:10 »
może niejasno się wyraziłem.
Czy AM4 final jest o wiele lepsza od rc2 czy rc3?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #81 dnia: Maj 10, 2007, 19:55:44 »
Nie wiem czy lepsza, ale w RC3 jest mapa z kawałkiem Europy a w finalu dostajesz Polskę. A jak chcesz Europę  musisz troszkę dopłacić do AM Eu.

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
« Odpowiedź #82 dnia: Maj 10, 2007, 20:42:07 »
Nie wiem czy lepsza, ale w RC3 jest mapa z kawałkiem Europy a w finalu dostajesz Polskę. A jak chcesz Europę  musisz troszkę dopłacić do AM Eu.
TROSZKĘ ??? ??? ???
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #83 dnia: Maj 10, 2007, 23:20:42 »
Mi nie podoba się głupi sposób instalacji obszarów... zamiast wybierania krajów!!!
Napisane: Maj 10, 2007, 23:18:31
Mijaja juz 2 tygodnie gdy jest dostępna "kulawa" AM4.0 - ciekaw jestem kiedy, kiedy... kiedy  będzie poprawiona wersja oprogramowania??????????
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 23:24:49 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester