AutoMapa (4) vs iGO

• 81 Odpowiedzi
  • 22970 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« dnia: Czerwiec 23, 2006, 11:54:00 »
Początek takiej dyskusji rozpoczął się w sumie tu: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11687 , ale bardziej między wierszami. Szczególnie ciekawie zapowiada się rywalizacją iGo z przyszłą wersją AM 4, szczególnie że nie jest znana data publikacji nowej AM, a iGO już wystartował i to od razu z dość wysokiego moim zdaniem poziomu.
Ponadto ciekawy staję się aspekt aktualizacji danych w aplikacjach dystrybuowanych na takich zasadach.

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:24:23 »
rywalizacja tytana z karłem nie jest za bardzo moim zdaniem pasjonująca ;)
AM jest ze 0,5-1 roku do tyłu
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:51:24 »
Mam nadzieję że nie jest to ukryta sugestia dla AutoMapy iż powinni się "sprzedać" jakieś większej i bogatszej firmie  :wink:

AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2006, 16:26:48 »
Jesli iGO zakupiło by mapę polski tak szczegółową jak ma automapa to napewno podbiłby polski rynek. Druga sprawa to jeśli automapa zakupi wszystkie mapy jakie ma iGo i pozostanie przy cenie ok 600zł to wypleni z naszego rynku iGO. Takie jest moje zdanie

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2006, 17:55:51 »
Cena iGO niestety nie jest niska, będzie kosztować około 1100zł. Jesli Automapa będzie kosztowała powiedzmy 600-700zł to na pewno iGO furory z taką ceną i 25% pokryciem polski niestety nie zrobi :-( Prędzej destinator 6, który na jeśień wypuści aktualizacje mapy na polskę i będzie posiadac 100% pokrycie dla polski i europy zachodniej z ceną poniżej 550zł.

Pozdrawiam.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2006, 22:37:06 »
Cytat: "may"
Cytat: "radoskur"
Cena iGO niestety nie jest niska, będzie kosztować około 1100zł.

możesz kupić już za 979.

Kupiony w Czechach wyniósł mnie równo 655,- (wersja z kartą 1GB, cała Europa)!

AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2006, 23:17:59 »
Cytat: "emisiu"

możesz kupić już za 979.

:shock:

masz namiary ???

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2006, 23:58:48 »
Sorry, ale ten wątek, jak na razie to moim zdaniem porównywanie czegoś do niczego.

iGO pojawiło się i bez względu na pochodzenie programu budzi zachwyt, w dużym stopniu uzasadniony.

Ale porównywanie go do AM4, która tak naprawdę nie istnieje, o której nikt nic nie wie, to bzdura.

Bo nawet o wersji Beta, której też jestem testerem nie ma z oczywistych powodów (umowa testowa) zbyt wiele informacji. Można popatrzeć na obrazki pokazane jakiś czas temu przez Jakuba. Można coś wyczytać między wierszami. Ale nikt poza pracownikami producenta AM, a i to przypuszczam, że nie wszystkimi, nie wie jaki ma być produkt finalny, a jaki będzie to i oni nawet nie wiedzą, bo nie ma jeszcze pełnych i opracowanych wyników własnie testów Bety.

Ale oczywiście podniecać sie i entuzjazmować można, tylko czy nie szkoda na próżno??
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline piotrb

• **
  • 110
    • http://www.bitwy.pl
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2006, 10:36:03 »
iGo sprzedaje katowicki Jamicon. cena z kosmosu :(
ale sam program jest genialny. miałem możliwość używania go jak byłem na czechach :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2006, 10:46:21 »
A co w nim jest takiego genialnego, poza tym, że ładny i szybki?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2006, 11:01:53 »
Cytat: "nocny_m"

Genialne jest właśnie to ,że jest szybki intuicyjny,ładny, DOKŁADNY jeśli chodzi o europe zachodnią.Ktoś pisał że cena w czechach za całą europe to 600zł jeśli to prawda to jest BEZKONKURENCYJNY

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
I-go kontra Automapa
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2006, 11:08:22 »
Kontra Automapa< mitycznej wersji 4, to jest porównywanie mercedesa(i-Go) z trabantem(auto...) przy czym trabant kosztuje 60% mercedesa- więc trzeba obowiązkowo dopłacić!!!

Automapa 4- to jesli to jest wykupiona wylicencjonowana technologia taka sama jak w I-go- co jest moim przypuszczeniem z porównania screenów z Bety w porównaniu z tym co jest w I-go, to tylko cena będzie argumentem, no chyba, że użyją gorszych map Europy.

A teraz moje wrażenia z I-Go, którym wczoraj się bawiłem;
-chyba jeden znaczący minus- marna obsługa zoom-u
-zakładam, że pozostałe to dyskomfort związany z inną filozofią struktury produktu, bo I-Go jest inaczej zbudowany niż Automapa i TT, które znam, ale dość szybko zacząłem się do tego przyzwyczajać i odnosze wrażenie, że zbudowanie I-Go ktoś poprzedził bardzo szeroką i głęboką analizą innych produktów na rynku obecnych... Kawał dobrze wykonanej roboty na tym polu.
Automapy w wersjach 3.x.x.... to archaik w porównaniu z i-Go, które na moim Qteku 9100 działają błyskawicznie w porównaniu z Automapą 3.9... na Mioa201
Kalkulacja, rekalkulacja trasy są błyskawicze, tryb "niby" 3d- bo to jest chyba normalne 2D tylko troszke inaczej rzucone na ekran, żeby dać złudzenie działa płynnie, fajna opcja objazdu, dość dobry dobór drogi- łatwa obsługa palcem na małym wyświetlaczu 2,8'

Dla mnie nie ma złudzeń- to jest o niebo lepszy produkt.
Dodatkowo powiem z użytkowania, w Warszawie działa numeracja domów, a po Otwocku nawet małe osiedlowe uliczki mają właściwe nazwy, błąd za to i to irytująco głupi, który znalazłem dotyczy głównego/jedynego z światłami/ skrzyżowania w Grójcu...
to by było na tyle po 5 godzinach jazdy z i-Go
barek ;-)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2006, 11:47:04 »
Cytat: "nocny_m"

poczytaj, sprawdz - wtedy sie dowiesz
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2006, 12:16:28 »
a moim zdaniem, do genialności i-go jeszcze daleko, ponieważ:
- może i ładnie wygląda, ale chyba tylko w domu, podczas jezdy jest mało czytelny, nawet AM4 zrobiła się mniej czytelna
- obsługa POI - kiepska, a ostrzeganie o POI wogole nie istnieje
- dużo osób sie zachwyca, że obsługa menu jest intuicyjna, wg mnie nie jest to do końca prawda

jednym z największych plusów i-go jest to, że posiada mapy europy wschodniej
jeżeli AM4 doprowadzi swój produkt do finalnej wersji, to bedzie miał o wiele wieksze możliwość konfiguracji niż i-go i TT, choc ciekawe co pokaże TT w wersji 6, który niedługo powinien ujrzeć światło dzienne
moim cichym faworytem będzie navigon 6
----------------------------
the born to be wild

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 24, 2006, 12:23:09 »
Cytat: "piotrekbb"
Cytat: "emisiu"

możesz kupić już za 979.

:shock:

masz namiary ???

655 pewnie ze zwrotem podatku  :)) jako obcokrajowiec możesz skorzystać z takiej opcji w niektórych sklepach  ;)

Mimo wszystko w Polsce kosztuje około 1000zł i moim zdaniem jest to za drogo...

AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 24, 2006, 14:48:49 »
jesteśmy w uni to zwrotu podatku nie ma chyba,że kupisz na paszport ukrainca i on odda ci podatek

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 24, 2006, 15:15:52 »
jesteśmy w uni to zwrotu podatku nie ma chyba,że kupisz na paszport ukrainca i on odda ci podatek

Już niedługo powinna i u nas być przyzwoita cena jak iGo trafi na półki hipermarketów – tak jak jest to teraz w czechach, na Węgrzech, itd.
A że trafi... to już raczej przesadzone.

*

Offline piotrb

• **
  • 110
    • http://www.bitwy.pl
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 24, 2006, 15:17:32 »
sprawdzałem cene w Jamiconie. jak dobrze pamietam 1149 czy coś koło tego.

*

Offline cin2000

• 509
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2006, 18:25:13 »
Jak na razie iGO:AM3.9x 9:2 dla iGO. Te 2 punkty AM to ostrzeganie o POI i dokładność map Polski. iGo traci za konieczność wymieniania kart - przecież to horror. Potrafię zgubić o wiele większe rzeczy. Na pewno jednak najpierw dotknę AM4 i sam ocenię, zanim kupię iGO. (bo coś na pewno kupię) Pośpiech nie jest dobrym doradcą szczególnie przy kupowaniu programów nawigacyjnych. To już wiem...
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2006, 18:48:15 »
Cytat: "cin2000"
iGo traci za konieczność wymieniania kart - przecież to horror. Potrafię zgubić o wiele większe rzeczy.

Poczytaj dokumentację, producent zabezpiecza użytkowników przed taką ewentualnością która przecież każdemu morze się zdarzyć. Tak samo zresztą jak przed uszkodzeniem karty  ;)

*

Offline cin2000

• 509
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 25, 2006, 10:19:47 »
Jak ją zgubię na wakacjach w Hiszpanii, Chorwacji czy choćby na Mazurach? No jak? Można sobie zrobić duplikat i zostawić w schowku na mapy? To by było otwarcie drogi do piractwa. Jakoś tego nie widzę...

PS Nie mam na razie czasu na czytanie dokumentacji

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:29:06 »
emisiu,

czy posiadasz jakąś dokumentację, gdzie jest opisane jak robić kopię bezpieczeństwa oprogramowania preinstalowanego na karcie SD, tudzież odtwarzania go po zgubieniu lub zniszczeniu oryginalnej karty?

Ja przeczytałem, co było do poczytania na stronie producenta, ale nic nie znalazłem. A podzielam pogląd i obawy cin2000.

Re: I-go kontra Automapa
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 25, 2006, 22:29:43 »
Cytat: "barek74"
Kontra Automapa< mitycznej wersji 4, to jest porównywanie mercedesa(i-Go) z trabantem(auto...) przy czym trabant kosztuje 60% mercedesa- więc trzeba obowiązkowo dopłacić!!!

Automapa 4- to jesli to jest wykupiona wylicencjonowana technologia taka sama jak w I-go- co jest moim przypuszczeniem z porównania screenów z Bety w porównaniu z tym co jest w I-go, to tylko cena będzie argumentem, no chyba, że użyją gorszych map Europy.

A teraz moje wrażenia z I-Go, którym wczoraj się bawiłem;
-chyba jeden znaczący minus- marna obsługa zoom-u
-zakładam, że pozostałe to dyskomfort związany z inną filozofią struktury produktu, bo I-Go jest inaczej zbudowany niż Automapa i TT, które znam, ale dość szybko zacząłem się do tego przyzwyczajać i odnosze wrażenie, że zbudowanie I-Go ktoś poprzedził bardzo szeroką i głęboką analizą innych produktów na rynku obecnych... Kawał dobrze wykonanej roboty na tym polu.
Automapy w wersjach 3.x.x.... to archaik w porównaniu z i-Go, które na moim Qteku 9100 działają błyskawicznie w porównaniu z Automapą 3.9... na Mioa201
Kalkulacja, rekalkulacja trasy są błyskawicze, tryb "niby" 3d- bo to jest chyba normalne 2D tylko troszke inaczej rzucone na ekran, żeby dać złudzenie działa płynnie, fajna opcja objazdu, dość dobry dobór drogi- łatwa obsługa palcem na małym wyświetlaczu 2,8'

Dla mnie nie ma złudzeń- to jest o niebo lepszy produkt.
Dodatkowo powiem z użytkowania, w Warszawie działa numeracja domów, a po Otwocku nawet małe osiedlowe uliczki mają właściwe nazwy, błąd za to i to irytująco głupi, który znalazłem dotyczy głównego/jedynego z światłami/ skrzyżowania w Grójcu...
to by było na tyle po 5 godzinach jazdy z i-Go

Przychylam się do wypowiedzi poprzednika .Uważam,że i-GO jest niezłe.Co prawda faktycznie brakuje pewnych rzeczy np obsługi POI ale i tak uważam ,że jest warta uwagi.Co do zoom-u nie zauważyłem tego problemu.Bardzo ładnie oddalam i przybliżam jojstikiem.  Tylko ta cena  :terrified:
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2006, 10:43:59 »
Cytat: "Ar2ro"
emisiu,

czy posiadasz jakąś dokumentację, gdzie jest opisane jak robić kopię bezpieczeństwa oprogramowania preinstalowanego na karcie SD, tudzież odtwarzania go po zgubieniu lub zniszczeniu oryginalnej karty?

Ja przeczytałem, co było do poczytania na stronie producenta, ale nic nie znalazłem. A podzielam pogląd i obawy cin2000.

a jak wygląda sprawa jeśli zgubimy płyty instalacyjne automapy lub tomtoma? Podejżewam ,że nowych nie dadzą...

*

Offline yayco

• 870
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 26, 2006, 10:51:05 »
a jak wygląda sprawa jeśli zgubimy płyty instalacyjne automapy lub tomtoma? Podejżewam ,że nowych nie dadzą...

W przypadku płyt, zgodnie z prawem autorskim, sam możesz sporządzić kopie zapasowe.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 26, 2006, 11:26:44 »
Jak ją zgubię na wakacjach w Hiszpanii, Chorwacji czy choćby na Mazurach? No jak? Można sobie zrobić duplikat i zostawić w schowku na mapy? To by było otwarcie drogi do piractwa. Jakoś tego nie widzę...

ROOOOTFL. Ja to karty pamięci z mapami na wyjeździe trzymam w PDA,a jak zgubię PDA, to żadna licencja mi nie pomoże.
Ale ja to truskawki cukrem posypuję.

PS.
Może napisz jak człowiek, że nie lubisz iGo lub, że wolisz AM - zrozumiemy. A przynajmniej ja zrozumiem. Ale proszę - nie pisz takich bredni.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 26, 2006, 13:31:24 »
Cytat: "WaldekGo"
ROOOOTFL. Ja to karty pamięci z mapami na wyjeździe trzymam w PDA,a jak zgubię PDA, to żadna licencja mi nie pomoże.

Zgoda, ale na karcie pamięci oprócz map, masz też pewnie stado innych rzeczy. Zwróć uwagę, że przy I-Go całą kartę SD zajmuje ta aplikacja. Twoje programiki są na drugiej karcie. Jeśli więc nie założymy, że całe wakacje spędzasz w samochodzie nawigując, to chcąc zrobić coś innego ze swoim PDA musisz wyjąć kartę z I-go. A wtedy ją zgubić jest już łatwiej.
Choć mi się koncepcja z I-Go podoba. Mając dwa pockety nie mogłem do tej pory używac nawigacji na obu (chyba żebym kupił dwa programy, a to bez sensu). Teraz tylko przekładać mógłbym karty. A że oba pockety mają i SD i CF, to i z przechowywaniem nie ma problemu (mogę sobie zamówić I-Go na CF).

A tak na marginesie. Truskawki jem bez cukru  :O~

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 26, 2006, 14:26:01 »
Rozwiązanie iGo jak dla mnie jest bardzo wygodne – wsiadam do samochodu, wkładam kartę z nawigacją do pda, program samoczynnie się uruchamia, wpisuję co potrzeba i jadę.
Jak kończę trasę zamieniam karty i tyle. W etui mam kieszonki na dwie dodatkowe karty, więc noszenie i wymiana kart to dla mnie żaden problem  ;)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 26, 2006, 15:03:44 »
Cytat: "ajed"

Choć mi się koncepcja z I-Go podoba. Mając dwa pockety nie mogłem do tej pory używac nawigacji na obu (chyba żebym kupił dwa programy, a to bez sensu). Teraz tylko przekładać mógłbym karty. A że oba pockety mają i SD i CF, to i z przechowywaniem nie ma problemu (mogę sobie zamówić I-Go na CF).

Niemniej jednak koncepcja, że i-Go jest gorsze, bo można kartę zgubić powoduje u mnie opad cycków.

Cytat: "ajed"

A tak na marginesie. Truskawki jem bez cukru  :O~

Odnoszę wrażenie, że nie znasz pewnego kawału. Zajrzyj tutaj, trzeci od góry

*

Offline cin2000

• 509
AutoMapa (4) vs iGO
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 26, 2006, 17:37:12 »
Może napisz jak człowiek, że nie lubisz iGo lub, że wolisz AM - zrozumiemy. A przynajmniej ja zrozumiem. Ale proszę - nie pisz takich bredni.

Niemniej jednak koncepcja, że i-Go jest gorsze, bo można kartę zgubić powoduje u mnie opad cycków.

To powiedziałeś Ty, a to ja:
iGO:AM3.9x 9:2 dla iGO

dotknę AM4 i sam ocenię, zanim kupię iGO

Posyp se cycki cukrem i usmaż. Może Ci na wzrok pomoże.
Przestaję się dziwić, że Polacy są na jednym z ostatnich miejsc w Europie w rozumieniu tekstu. WSZYSTKO co napisałeś odczytując moje wypowiedzi jest wytworem Twojej wyobraźni. :worried: