Asystent pasa ruchu-ankieta

• 114 Odpowiedzi
  • 35983 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
Odp: Asystent pasa ruchu-ankieta
« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 13, 2009, 19:33:54 »
(...)Na razie nie podał mi nikt takiej klasy niedoróbki w AM (mówimy o rocznym opóźnieniu) więc pozwolisz, że gołosłownych argumentów nie będę uznawał.
Twój argument jest do zbicia w prosty sposób. Drogi tej klasy jaką opisujesz są z reguły dość dobrze oznakowane, wystarczy patrzeć na znaki, a nie wierzyć takiej czy innej navi (BTW zachowanie zalecane).
Problem pojawia się niestety na drogach pomniejszych co do których z oznakowaniem jest lekko na bakier. Jak na razie w tych częściach kraju, gdzie bywałem z AM okazywało się, że TT miał to bardziej poukładane. Przykro mi.
Aczkolwiek TT wyprowadził mnie w pole na Białorusi, ale tam to w zasadzie każde navi (no może prócz Garmina) szwankuje :)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 13, 2009, 20:05:01 »
Czyli uważasz, że ustawiając trasę przebiegającą przez jakieś miasta należy na czas przejazdu przez te miasta wyłączać nawigację i kierować się znakami? :ohreally:
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 13, 2009, 20:12:55 »
Twój argument jest do zbicia w prosty sposób. Drogi tej klasy jaką opisujesz są z reguły dość dobrze oznakowane, wystarczy patrzeć na znaki, a nie wierzyć takiej czy innej navi (BTW zachowanie zalecane).
...
Chcesz powiedzieć, że:
- jadąc przez duże miasta, gdzie jest duże ryzyko korków,
- wydawszy wcześniej kupę kasy na nawigację mającą jakiś tam system ich omijania (np. IQ Routes)
olewasz wskazania programu i jedziesz w ciemno wg. drogowskazów?  :O
Proszę Cię...
Nie dorabiajmy ideologii...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 13, 2009, 20:55:12 »
Czyli uważasz, że ustawiając trasę przebiegającą przez jakieś miasta należy na czas przejazdu przez te miasta wyłączać nawigację i kierować się znakami? :ohreally:
Nie, proponuje konfrontować 'rzeczywistość navi' z rzeczywistością, że by się nie okazało, że trasa omijająca korek przechodzi przez osiedle, gdzie w połowie drogi są słupki, co by sobie nie robić skrótów :D (To tez kwiatek z AM - Kraków, okolice Kurdwanowa). Niestety dostępne na rynku oprogramowanie ma albo sp* mapy, albo dane sprzed wieków, albo jedno i drugie. Z resztą miałem niezły ubaw czytając wątki AM beta-N.
Proponuje zakończyć ten off topic. Tak czy inaczej asystent jest bardziej potrzebny niż to co amatorsko napisana AM próbuje lansować.

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 13, 2009, 23:40:00 »
Tak czy inaczej asystent jest bardziej potrzebny niż to co amatorsko napisana AM próbuje lansować.
asystent pasa na autostradach to bajka! np w niemczech tam gdzie ja musialem sledzic drogowskazy mimo wlaczonej AM, kumpel na iGo jechal "w ciemno"...
jednak dwa tygodnie temu probujac dojechac do jeziora sniardwy przez pola i las ja mialem wszystkie, nawet pozarastane drogi, a iGo i TomTom tylko pole. bez AM w zyciu bysmy nie dojechali. wujkowi do dzisiaj AM nie dodala glownych drog osiedlowych. wszystkie inne nawigacje je maja...

wniosek jeden - najlepiej miec AM, TT, igo i garmina ;)
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 13, 2009, 23:57:52 »

Mam je wszystkie. Dodatkowo jeszcze MM i Miro. Używam AM  :ok:

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 14, 2009, 00:06:34 »

Mam je wszystkie. Dodatkowo jeszcze MM i Miro. Używam AM  :ok:

wniosek drugi - "przyzwyczajenie to druga natura"

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 14, 2009, 00:24:48 »
Nie, to świadomy wybór  :proud:

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 14, 2009, 01:39:20 »
Tak czy inaczej asystent jest bardziej potrzebny niż to co amatorsko napisana AM próbuje lansować.
asystent pasa na autostradach to bajka! np w niemczech tam gdzie ja musialem sledzic drogowskazy mimo wlaczonej AM, kumpel na iGo jechal "w ciemno"...
jednak dwa tygodnie temu probujac dojechac do jeziora sniardwy przez pola i las ja mialem wszystkie, nawet pozarastane drogi, a iGo i TomTom tylko pole. bez AM w zyciu bysmy nie dojechali. wujkowi do dzisiaj AM nie dodala glownych drog osiedlowych. wszystkie inne nawigacje je maja...

Nie zapomnij ze to o czym mowisz to mapy, a anie programy... Zobacz tez ze do iGO istnieja rozne mapy od Teleatlasa, Navteq lokalnych dostawcow...

Oczywiscie nie ma sie co spierac ze AM ma bezapelacyjnie najlepsze mapy PL no i ze asystent jak juz to mowilem to jest to na co czekam :) no i na to nieszczesne TMC (he he ale o tym marudze)...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 14, 2009, 01:53:48 »
Nie zapomnij ze to o czym mowisz to mapy, a anie programy... Zobacz tez ze do iGO istnieja rozne mapy od Teleatlasa, Navteq lokalnych dostawcow...
tak do konca nie da sie tego oddzielic. w AM czego bym nie zrobil to nie uzupelnie tych bialych plam wiec w tym kontekscie moge mowic ogolnie o programie. tym bardziej ze porownywanie samych aplikacji to kpina - AM jest lata swietlne za iGo i TT... a jesli do iGo moge wybierac mapy to chyba zaleta a nie wada i iGo porownuje z wybrana na dany moment najlepsza mapa...

poza brakiem asystenta ruchu najwiekszym brakiem AM jest dlugie wyznaczanie trasy po zabladzeniu. czesto musze sie zatrzymac zanim wyznaczy nowa trase bo przejechalbym np kolejny zjazd i tak w kolko. moze procek w HD 500MHz to nie potwor ale jakos iGo na nim radzi sobie swietnie...

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 14, 2009, 02:28:53 »
No jesli chodzi o AM to nie jest najszczesliwiej napisana jesli chodzi o wydajnosc i tutaj tez potwierdze ze iGO jest o wiele lepsze - w sumie brakuje mu tylko dobrej mapy PL oraz mozliwosci rozsadnych uaktualnien, nie wspominajac o dostepnosci w PL :)

Natomiast co do bialych plan to AM wybrala danego dostawce i nic sie nie zmieni :) to nie wina AM tylko dostawca takie mapy dostarcza, natomiast w iGO owszem sa dostepne mapy roznych dostawcow niestety nie jest to tania zabawa aby sobie zakupic jakis komplet ladnie sie uzupelniajacy :)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 14, 2009, 13:31:49 »
No jesli chodzi o AM to nie jest najszczesliwiej napisana jesli chodzi o wydajnosc

Już miesiąc temu o tym pisałem. Zamiast dodawać nowe "bajery" do AM programiści powinni się zająć w pierwszej kolejności optymalizacją tego, co jest do tej pory napisane. Bo program staje się coraz bardziej mułowaty. Dzisiaj znowu AM się obraziła i po trzeciej rekalkulacji trasy w ciągu minuty powiedziała "pier..., nie jadę" (copyright by Cezary Pazura  :P ) i się zawiesiła, a dokładniej strasznie zwolniła swoją pracę.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 14, 2009, 15:26:20 »
w AM czego bym nie zrobil to nie uzupelnie tych bialych plam wiec w tym kontekscie moge mowic ogolnie o programie. tym bardziej ze porownywanie samych aplikacji to kpina - AM jest lata swietlne za iGo i TT... a jesli do iGo moge wybierac mapy to chyba zaleta a nie wada i iGo porownuje z wybrana na dany moment najlepsza mapa...

I która to niby mapa pod iGO jest dobra? Jedynie Teleatlas nadaje się jako tako do użytku -- tylko co z tego jak w zasadzie nie jest aktualizowany (bo jest update'y to raczej żarty).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:05:51 »
Natomiast co do bialych plan to AM wybrala danego dostawce i nic sie nie zmieni :) to nie wina AM tylko dostawca takie mapy dostarcza...

Kolego przeczytaj dwa razy co napisałeś to sam się ubawisz  :ok: Jak nie jest wina AM, właśnie ich wina, bo to oni decydowali z kim chcą współpracować. Prawdopodobnie poszli po kosztach, bo Polacy i tak to zakupią  :P

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 15, 2009, 21:21:34 »

Ehhh... może w wersji 9.0? :D
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 15, 2009, 21:25:33 »
A teraz zredukuj rozdzielczość swojej wizji do QVGA i naciesz się tym widokiem :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 16, 2009, 00:24:40 »
Mam Touch HD :) Spokojnie obsłuży :)
A co do QVGA - jakoś w Navigonie podobnie to wygląda i dali radę :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 00:28:02 wysłana przez proot »
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 16, 2009, 09:34:50 »
A teraz zredukuj rozdzielczość swojej wizji do QVGA i naciesz się tym widokiem :ok:

Zanim AM to wprowadzi ekran 15" będzie już standardem!  :E

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:47:55 »

Kolego NM uważam, że nie powinieneś w taki drwiący sposób pisać , ponieważ może to zostać źle odczytane jako "przyzwolenie" dla AM, że drogowskazy, czy asystent są zbędne.  Zwłaszcza ty powinieneś uważać na swoje wypowiedzi w tej delikatnej kwestii, ponieważ podejrzewam, że AM czyta to forum i Twoje wypowiedzi traktują poważnie,  a dlaczego to nie będę pisał, żebyś nie popadł w samouwielbienie  :D . Z wyników ankiety wynika, że tych rozwiązań oczekujemy jak ryba wody i AM powinna się na tym mocno skupić. "Konkurencja" to ma i działa, chociażby na moim ekranie 2,8 cala. Kwestia tylko chęci i słuchania woli ludu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 16, 2009, 15:03:33 »
... ponieważ podejrzewam, że AM czyta to forum i Twoje wypowiedzi traktują poważnie ...

Jaki avatar takie poważanie  :P
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 16, 2009, 20:03:32 »
Jaki avatar takie poważanie  :P
U Trekera avatar jest czytelny i jednoznaczny.
Natomiast u Ciebie na panelu to Navigon ?  :wink:

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 16, 2009, 21:18:46 »
Jako ze zaglosowalem w ankiecie to chcialbym dorzucic trzy slowa.

Moim zdaniem ankieta a w zasadzie pytanie jest troche bez sensu. Musialem odpowiedziec ze jestem przeciw choc nie jest to do konca prawda. Uwazam ze autorzy programu w pierwszej kolejnosci powinien skoncentrowac sie na podstawowych swoich zadaniach. Mapy to jedno a sposob ich pokazywania i nawigacji po nich to drugie - to jak wszyscy wiemy kuleje. Zawsze w takich momentach pisze ze wszystko inne to jest mydlenie oczu nam uzytkownikom. Tak pisalem jak dodawali budynki 3d, czy wprowadzali europe, a nawet slupki pikietazowe, to wszystko oczywiscie jest dobre tylko powiedzcie na co mi telewizor kolorowy, na co mi piekny 47' calowy plaski nowoczesny full hd, skoro mam antene bez wzmacniacza odbierajaca dwa kanaly z czego jeden z odbiciem a drugi sniezy. Oczywiscie moge sobie wlaczyc lub wylaczyc 100Hz, mam tez tuner cyfrowy DVB-T ale nikt nie nadaje na koniec moge sobie wlaczyc piekna ramke ambilight tylko ze chyba zapomnialem po co kupilem ten telewizor :)

Ja naprawde jestem za takimi bajerami ale nie teraz kiedy podstawy kuleja.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 16, 2009, 21:45:34 »

AutoMapa® prowadzi jak na sznurku - od drzwi do drzwi

Sponsorem reklamy: emerytowany pilot BŁĘKITNEGO 24

P.S.
Wątek o reklamie w AM już zamknięty - tu może "przeleci" :wink:

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 17, 2009, 07:15:26 »
(...) Ja naprawde jestem za takimi bajerami ale nie teraz kiedy podstawy kuleja.
Ano kuleją. Kiedyś z kolegą przyglądnęliśmy się plikom POI od wersji, bodajże 3.x. To nie ma prawa wydajnie działać. Z resztą obecna 6. ma problemy z wczytywaniem swoich najstarszych formatów :). Algorytmy routingu, które maksymalizują liczbę manewrów (takie zachowanie obserwuje do v 5.x, bo jak czytam jak działa 6, to wole poczekać do nieparzystej aktualizacji).
Z resztą możecie psioczyć na AM ile chcecie ale wątpię, żeby coś tym zrobili, bo znając specyfikę tworzenia software'u w firmach, to taki syf będzie trwał wieki.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2009, 07:19:56 wysłana przez voyager »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 17, 2009, 07:26:16 »
(...) Ja naprawde jestem za takimi bajerami ale nie teraz kiedy podstawy kuleja.
(...) obecna 6. ma problemy z wczytywaniem swoich najstarszych formatów :). (...)
Tu dorzucę swoje 3 grosze do reklamy  :proud:
Już dawno zauważyłem, że dobre i poważne programy potrafią odczytać swoje najstarsze wersje plików,
jeśli jest inaczej, traktuję je wcześniej lub trochę później Delete'm (tak dla higieny)...