asystent pasa ruchu

• 60 Odpowiedzi
  • 16878 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asystent pasa ruchu
« dnia: Listopad 09, 2008, 22:04:50 »
Witam testowalem AutoMape i brakuje mi  asystenta pasa ruchu , takiego jak jest w igo 8 , moze by tak mniej wodotryskow a wiecej zeczy praktycznych .To taka  oja uwaga na marginesie .
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 17:07:44 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: asystent pasu ruchu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2008, 22:43:09 »
Popieram obiema ręcamy. Czas się za to zabrać. Na razie żaden program w Polsce praktycznie tego nie ma. Jeżdżę z przyczepą i dla mnie jest to priorytet. Jeśli ktoś próbował karawaningu, wie o czym mówię.
Zmień tylko tytuł wątku, bo to pasu aż boli  :|

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2008, 00:41:41 »
Co prawda nawigacji nie używam, ale nazwa brzmi intrygująco - cóż to ten asystent?
Google znajduje tylko specyfikacje urządzeń/softu które to obsługuje a nie pisze na czym polega ;D
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2008, 00:54:43 »
Na ekranie nawigacji, na drogach wielopasmowych pokazują Ci się rzeczywiste pasy ruchu, z oznaczeniem, jakie nalezy zająć w celu wykonania manewru.

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2008, 00:58:56 »
Aaa, no to na pewno jest bardziej przydatne niż te ich budynki 3D, a tym asystentem też przecież można się pochwalić na screenach :D

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2008, 01:12:59 »
Aaa, no to na pewno jest bardziej przydatne niż te ich budynki 3D, h :D
Zgadzam się w 100%
ISTQB Certified Tester

*

Offline bombercoil

• 44
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S - AM 6.16; Samsung SIII
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2008, 17:18:42 »
... o tak bardzo by się przydał.
Szczególnie na śląsku

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2008, 19:52:50 »
Popieram obiema ręcamy. Czas się za to zabrać. Na razie żaden program w Polsce praktycznie tego nie ma. Jeżdżę z przyczepą i dla mnie jest to priorytet. Jeśli ktoś próbował karawaningu, wie o czym mówię.
Zmień tylko tytuł wątku, bo to pasu aż boli  :|
Ma i iGO8 z mapami TA i Navigon7 i parę jeszcze nawigacji tez pewnie ma. Na rozjazdach autostrad, dróg szybkiego ruchu i międzynarodowych wyglada to nawet atrakcyjnie, chociaż w navigonie tablice informacyjne trochę za długo sa wyświetlane.
Najnowszy TT7 ma z kolei wyświetlane tablice z większymi miejscowościami i miastami, do których prowadzi droga, w którą akurat zjeżdżamy - też fajne i praktyczne.
Widać więc, że AutoMapa ma możliwości do rozwoju. Parę aktualizacji jeszcze tym opędzą :-).
Zresztą co ja o tym piszę.............dobrze o tym wiecie  :P.

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2008, 21:41:19 »
A co to jest w takim razie to wypowiadane przez jadzke "Trzymaj sie lewej strony, Trzymaj sie prawej strony" i ladne ikonki ktorych pasow sie trzymac ???
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2008, 21:46:57 »
A co to jest w takim razie to wypowiadane przez jadzke "Trzymaj sie lewej strony, Trzymaj sie prawej strony" i ladne ikonki ktorych pasow sie trzymac ???

To jest namiastka tego, co oferuje konkurencja - ale idzie to w dobrym kierunku.  :smile:

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 10, 2008, 23:01:37 »
Chwila, Chwila ! Powoli. Może by tak na początek wstawić Drugi Manewr. Asystent Pasa Ruchu w Polsce przy tych remontach to raczej przez najbliższe kilka lat nie najlepszy pomysł. Może by tak pomyśleć o skórkach  żeby można było wgrać kilka i programowo je zmieniać (wg własnych potrzeb i gustów) gdyż grafika w wykonaniu AM jest fatalna. Używam AM od wersji 3.9 i w tym temacie nic się nie zmienia. Minimalna rozdzielczość na dzień dzisiejszy to 240x320, przy tej rozdzielczości umieszczenie oprócz mapy wiele parametrów przy zachowaniu czytelności (w ostrym słońcu, w nocy) wymaga dobrze dopracowanej grafiki.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 11, 2008, 00:28:45 »
Asystent pasa ruchu prędzej czy później powinien zagościć w AM, podejrzewam, że będzie to tak jak z budynkami 3D - najpierw w największych miastach: Warszawa, Kraków, Poznań, GOP ...... itd.

Faktycznie problemem może być zaczernienie ekranu navi, aczkolwiek przemyślane ikonki przedstawiające najbliższy manewr, albo naniesienie małych strzałeczek na drogę (tylko tych, które dotyczą naszego manewru i pozycji) mogłoby być nawet proste i efektowne.

Mój mały screenik (trochę na szybko zrobiony) przedstawia takie moje skromne wyobrażenie asystenta pasa ruchu :D

Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2008, 02:07:21 »
Tylko odległość wrzucić w miejsce prędkości ( po co to komu - chyba w aucie jest licznik?) i nawet 8 pasmowe autostrady z usa sie zmieszczą :D

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 11, 2008, 12:24:48 »
Na ekranie nawigacji, na drogach wielopasmowych pokazują Ci się rzeczywiste pasy ruchu, z oznaczeniem, jakie nalezy zająć w celu wykonania manewru.

W TT dziala to bardzo fajnie.
A wygląda to tak:
http://www.tomtom.com/whytomtom/topic.php?topic=6&subject=5
Jest też druga fajna rzecz:
http://www.tomtom.com/whytomtom/topic.php?topic=5&subject=3

Mam oba programy. AM EU + TT 8.0 (w urządzeniu TT GO)
AM od wersji 4.5 się mocno poprawila, ale mam wrażenie że dodają za dużo bajerów, a za malo przydatnych rzeczy. TT nadal jest szybszy, ma lepszy interface, TMC, mniej gada i .... nawet moja żona potrafi go obslugiwać ;-))

Reasumując, IMHO obecnie liczy się więcej sama aplikacja niż mapy. Doskonale pokrycie map w AM to IMHO to mit. TT wypuścil ostatnio mapy 8.15, a od wersji 7.20 ja już nie widzę różnic z AM.

Pozdrawiam,

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2008, 17:05:45 »

Powodzenia przy rozjazdach na 7 pasów i zgadnij które to "prawego pasa" a które "prosto" :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2008, 00:58:07 »

Powodzenia przy rozjazdach na 7 pasów i zgadnij które to "prawego pasa" a które "prosto" :)
No nie gadaj że się nie da  :P 
jak jest rozjazd na "n" pasów to jest tak że przykładowo po dwa skrajne są wyjazdowe prawo/lewo i są one oddzielone linią przerywaną grubą i to co mówi Marzenka zwana Jadzią oznacza : trzymaj się prawego pasa--> jedź po jednym z dwóch pasów po prawej stronie przerywanej grubej .
Trzeba tylko pamiętać że Jadzia mówi "pas" w innym znaczeniu niż kodeks ruchu drogowego i jest  :ok: Ja przynajmniej nigdy nie mam z tym kłopotu . Co nie znaczy że nie może być lepiej  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2008, 10:34:31 »
Chwila, Chwila ! Powoli. Może by tak na początek wstawić Drugi Manewr. Asystent Pasa Ruchu w Polsce przy tych remontach to raczej przez najbliższe kilka lat nie najlepszy pomysł.

Pamietaj, ze AM jest dostepna dla calej Europy... i moze sie to przydac w wielu krajach gdzie rozjazdy sa sporo wieksze od tych w kraju.

*

Offline Bankier

• 763
Odp: asystent pasa ruchu - Advanced Lane Guidance
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2008, 17:14:26 »
Chwila, Chwila ! Powoli. Może by tak na początek wstawić Drugi Manewr. Asystent Pasa Ruchu w Polsce przy tych remontach to raczej przez najbliższe kilka lat nie najlepszy pomysł.

Pamietaj, ze AM jest dostepna dla calej Europy... i moze sie to przydac w wielu krajach gdzie rozjazdy sa sporo wieksze od tych w kraju.

Asystent pasa ruchu jest w kilku programach. Dziala to oczywiście wszędzie oprócz Polski. Przykladowo w Czechach też dziala (choć nie wszędzie). W TT do map 8.10 nie bylo tego w Polsce. Ale ostatnio TT zapowiedzial, ze IQ routes będzie dzialal w Polsce. Możliwe, że ALG (Advanced Lane Guidance) będzie też w Polsce w nowych mapach. Dziś zainstalowalem nowe mapy 8.15, to sprawdzę.

* BTW IQ routes dziala z dokladnością do 5 min !!! Fajne.

**Technologia IQ Routes jest już dostępna dla całej serii TomTom GO w Europie Wschodniej
TomTom, największy światowy dostawca przenośnych rozwiązań nawigacyjnych, ogłosił dzisiaj dostępność technologii IQ Routes™ i Advanced Lane Guidance po raz pierwszy w Polsce, Czechach i na Węgrzech.
http://www.tomtom.com/news/category.php?ID=4&NID=601&Lid=9&TT=7a1281af%3Ababa37bd%3A00000000%3A00000000%3A00000000%3A00000000%3Atr3el2gkfesljlqmumh0r

*** TT wprowadzil też fotoradary na Polskę !!! Dotychczas byla tylko Europa Zachodnia...
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 18:03:04 wysłana przez Bankier »

*

Offline anndi

• *
  • 97
Odp: asystent pasa ruchu
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2008, 20:32:02 »
Niedawno troszkę popylałem między innymi po Austrii i Niemczech. Miałem AM 5.1.1 i pożyczone iGO8, i TT6. Przy tak perfekcyjnie oznakowanych drogach i skrzyżowaniach asystent pasa ruchu nie jest potrzebny (widnieje na wielkich bilbordach).  Jeżdżąc na  AM w ogóle nie odczuwałem dyskomfortu. Jedynym problemem było zbyt duże przybliżenie przy dojeździe do manewru przy rozdziałce 240x320 mm. Po niewielkim oddaleniu w menu widziałem już pierwszy i następny manewr i było o.k. Przy naszym bałaganie kiedy to nawet nowo wybudowane skrzyżowania są wielokrotnie poddawane modyfikacjom i zmianom organizacji ruchu w krótkim czasie, nie widzę sensu wprowadzania na siłę tej opcji.  Podejrzewam, że w miarę stabilny układ drogowy w Polsce uzyskamy najwcześniej za kilka lat. Jeszcze niedawno wydawało się, że układ 3D będzie taką prawdziwą rewolucją, a okazuje się że bardziej przeszkadza niż pomaga.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2008, 21:02:51 »
Całkowicie nie zgodzę się z tym, że przy dobrze oznakowanych drogach asystent pasa nie jest potrzebny. Owszem, gdy jedziesz do konkretnego miasta i wiesz czego szukać na drogowskazach, wystarczy patrzeć na nie. Ale gdy jedziesz tysiące kilometrów, to nie masz pojęcia przez jakie miasta masz jechać. Ja przynajmniej nie analizuję trasy przed jazdą, tylko włączam AM i zdaję się na nią całkowicie. Dlatego uważam, że asystent pasa ruchu to obecnie priorytet dla AM.

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2008, 21:58:35 »
My jesteśmy przyzwyczajeni do Naszych Polskich warunków,  gdzie znak nakazu na danym pasie jest malowany przed samym skrzyżowaniem a organizacja pasa ruchu to albo brak, albo malutka też przed samym skrzyżowaniem. W  korkach jedziemy wówczas na wyczucie. W Austrii i w Niemczech przy samym wjeździe na pas informowani jesteśmy o jego priorytecie. Wystarczy rzucić  okiem na wyznaczoną trasę, odrobina wyobraźni i jest o.k. Pamiętajcie, że programy mają błędy i podstawą są znaki drogowe. Jeżeli ten obowiązek zrzucimy na program to daleko nie zajedziemy.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2008, 22:59:16 »
Nie musisz mi tłumaczyć organizacji ruchu w Europie Zachodniej, bo właśnie o tym pisałem (tysiące kilometrów po polskich autostradach to na razie byłby żart  :grin:). W Polsce to mniej - więcej wiem przez jakie miasta jadę. Mi potrzeba asystenta pasa przede wszystkim tam, gdy jadę z przyczepą i nie mam możliwości wykonywać gwałtownych manewrów. Poza tym asystent pasa ruchu, to nie tylko autostrady, kto pojeździł np po włoskich miastach, wie o czym piszę.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2008, 23:58:35 »
Nie musisz mi tłumaczyć organizacji ruchu w Europie Zachodniej, bo właśnie o tym pisałem (tysiące kilometrów po polskich autostradach to na razie byłby żart  :grin:). W Polsce to mniej - więcej wiem przez jakie miasta jadę. Mi potrzeba asystenta pasa przede wszystkim tam, gdy jadę z przyczepą i nie mam możliwości wykonywać gwałtownych manewrów. Poza tym asystent pasa ruchu, to nie tylko autostrady, kto pojeździł np po włoskich miastach, wie o czym piszę.

Ja bylem sceptycznie nastawiony do tego nowego wynalazku w tomtom'ie (ALG), lecz będąc za granicą gdzie byla niezla plątanina pasów na autostradzie przy zjeździe, to docenilem ALG. Widać dokladnie gdzie trzeba jechać i nie trzeba się wpatrywać w navi. Wymaga przyzwyczajenia, ale później jest duże ulatwienie.

BTW nowa wersja TT ma też HOV Lanes:
http://en.wikipedia.org/wiki/High-occupancy_vehicle_lane

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 13, 2008, 01:27:23 »
Cytat: Bankier
BTW nowa wersja TT ma też HOV Lanes
Myśle że to możemy sobie na razie w AM podarować   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 13, 2008, 14:57:24 »
No nie gadaj że się nie da  :P 
jak jest rozjazd na "n" pasów to jest tak że przykładowo po dwa skrajne są wyjazdowe prawo/lewo i są one oddzielone linią przerywaną grubą i to co mówi Marzenka zwana Jadzią oznacza : trzymaj się prawego pasa--> jedź po jednym z dwóch pasów po prawej stronie przerywanej grubej .[/quote]
Jasne...

A jak dwa jadą prosto jedną drogą, drugie dwa prosto inną drogą a prawy skręca? Mamy kilka bardziej skomplikowanych skrzyżowań...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 13, 2008, 17:35:06 »

Jasne...

A jak dwa jadą prosto jedną drogą, drugie dwa prosto inną drogą a prawy skręca? Mamy kilka bardziej skomplikowanych skrzyżowań...
Jak dwa jadą prosto jedną drogą, drugie dwa prosto inną drogą to są rozdzielone przerywaną grubą i masz komunikat  "trzymaj się lewego/prawego pasa" (gdy jedziesz prosto) a jak w tym miejscu masz jeszcze pas do skrętu w prawo i tam masz jechać to masz komunikat  "trzymaj się prawego pasa potem w prawo" i wtedy wiadomo że trzeba przejechać na prawą stronę przerywanej grubej i tu na skrajny prawy bo przepisy nakazują skręcać w prawo ze skrajnego prawego pasa ruchu  :P a jak ten pas jest pasem wyjazdowym tzn. też oddzielony przerywaną grubą to jest komunikat " trzymaj się prawego pasa potem  trzymaj prawego pasa".  Wszystko jest logiczne i wystarczy "załapać " ideę żeby nie było problemu ze zrozumieniem  B)
  Oczywiście nie twierdzę  że nie da się znaleźć pojedynczych przypadków gdzie będzie jakiś błąd i nie zadziała to tak jak trzeba ale ja się na taki nie natknąłem. 

ps. Poza tym jeszcze raz podkreślę że na pewno da się to zrobić lepiej bardziej intuicyjnie (bardziej dla blondynek  :E )
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 17:52:30 wysłana przez RUKAT »

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 13, 2008, 18:24:20 »
Cytat: Bankier
BTW nowa wersja TT ma też HOV Lanes
Myśle że to możemy sobie na razie w AM podarować   B)

Hehe :)
Dziś sprawdzilem: Tomtom 8.3 na mapach 8.15 obsluguje pasy ruchu także w Polsce. Nie wiem, czy wszędzie, ale to nie jest chyba wielka filozofia dodać parę zjazdów na tych nielicznych autostradach :)

A tak zupelnie na serio: Tomtom jeśli chodzi o Polskę, to w przeciągu okolo roku zrobil baardzo duży postęp. Mapy są juz naprawdę dobre. Ostatnie mapy 8.15 to chyba Telealtas 2008.7. Jest IQroutes, pasy ruchu, a teraz także fotoradary na Polskę.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 14, 2008, 13:37:34 »
"trzymaj się lewego/prawego pasa" (gdy jedziesz prosto)
Nie uważasz, że to paranoja? Mam trzymać się prawego pasa, jak jadę prosto, ergo trzymać się środkowego pasa?

Czyli mam pamiętać, że w pewnych przypadkch Automapa mówi "trzymaj się prawego pasa" w sensie "trzymaj się prawego pasa", czasami w sensie "trzymaj się innego pasa niż lewego, bo ten skręca", a czasami "trzymaj się środka drogi, bo się rozwidla"?

Nie w tę stronę powinniśmy iść.

A skrzyżowania nie będą coraz prostsze.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 14, 2008, 14:25:15 »
Dziś sprawdzilem: Tomtom 8.3 na mapach 8.15 obsluguje pasy ruchu także w Polsce. Nie wiem, czy wszędzie, ale to nie jest chyba wielka filozofia dodać parę zjazdów na tych nielicznych autostradach :)

Dlaczego tylko autostradach. To ma obsługiwać wszystkie skrzyżowania wielopasmowe, szczególnie w dużych miastach. Nawet te jednojezdniowe, jeżeli jest więcej pasów - ale to już może trochę poczekać.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 14, 2008, 15:54:59 »
"trzymaj się lewego/prawego pasa" (gdy jedziesz prosto)
Nie uważasz, że to paranoja? Mam trzymać się prawego pasa, jak jadę prosto, ergo trzymać się środkowego pasa?

Czyli mam pamiętać, że w pewnych przypadkch Automapa mówi "trzymaj się prawego pasa" w sensie "trzymaj się prawego pasa", czasami w sensie "trzymaj się innego pasa niż lewego, bo ten skręca", a czasami "trzymaj się środka drogi, bo się rozwidla"?

Nie w tę stronę powinniśmy iść.

A skrzyżowania nie będą coraz prostsze.
Albo zupełnie nie Qmasz bazy (może jesteś blondynem  :E  ) albo się ze mnie nabijasz :evil:
Sam podałeś taki przykład to myślałem że  rozumiesz o czym ja piszę . Sytuacja jest taka : rozwidlenie drogi szybkiego ruchu , dwa pasy idą w lewo a dwa w prawo ,rozdzielone są przerywaną grubą i nie jest obojętne po której stronie tej przerywanej grubej jedziesz bo pojedziesz w rożnych kierunkach mimo że  będziesz jechał prosto (prawie , bo droga szybkiego ruchu i łuki ma delikatne) To gdzie tu paranoja w komunikacie :trzymaj się lewego pasa ? A zaraz masz pas wyjazdowy i znowu komunikat "trzymaj się lewego pasa" żebyś na ten pas zjechał  to co tu nie rozumiesz?