Od poniedziałku maraton z AM 5 i FS-N560 i:
- Podane wskazania w nowej grafice w końcu czytelne ale samo rozmieszczenie i zagospodarowanie przestrzeni na pilocie, wymaga delikatnie mówiąc dopracowania. Uważam, że spory procent powierzchni pilota jest nie wykorzystany lub zajęty przez całe wyrazy opisowe zamiast symboli. Czyli pilot wg mnie może być mniejszy bez szkody na wielkość trzcionki lub można wygospodarować miejsce na dodatkowe wskazania.
- Brakuje mi bardzo stałego znaczka wł/wył dźwięk.
- Oczywiście jak wszyscy, nie zostawiam suchej nitki na bocznym wskaźniku postępu.
- Chciałbym mieć wpływ jak w poprzednich wersjach, co ma być pokazywane w pilocie, a co nie. I nie chce mieć górnego paska z informacją o nr dróg, nazwą ulic itp. Wolę mieć większą mapę
- To samo u dołu ekranu. Po co to wszystko zajmuje tyle miejsca?. Wystarczy pasek (na życzenie) z nazwą ulicy, nr dogi lub -co jest bardzo ważne !- nr słupka. A propos nr słupka milowego, to jestem przekonany, że wprowadzenie tego przez AM spowoduje znaczny wzrost sprzedaży. Ci co dużo jeżdżą wiedzą o czym mowa.
- Trzeba pomyśleć nad innym sposobem przełączania na skalę regulacji siły głosu.
- Podświetlanie na czerwono przekroczenia szybkości jest w tym wykonaniu bez sensu. Ma to sens dopiero jeśli będą wczytane wszelkie ograniczenia prędkości w konkretnym miejscu, co w jeździe zwłaszcza za granicą może uratować kupę kasy. Naprawdę nie wiem po to to komu.
- No i te słynne żółte strzałki, a właściwie strzały, rozlane na zakręcie. Ukłony dla grafika. Poczytaj kolego może coś o proporcjach i percepcji wzrokowej.
- Uważam za genialny pomysł z przeźroczystymi klawiszami i możliwością szybkiego przełączania w tryby 2D, 3D i domki i przeskakiwanie w trzech wielkościach. To jest naprawdę przydatne w boju. Gratulacje dla pomysłodawcy.
Moje sugestie :
Przy normalnej pracy- przy włączonym GPS, na ekranie powinien być jedynie pilot (po zmianach) i mapa i to wszystko. Po stuknięciu ekranu, powinny sie pokazać przeźroczyste duże (najważniejsze 4 - 6 sztuk) klawisze do szybkich ustawień skali, siły głosu, 2D, 3D i oczywiście jeden z tych klawiszy umożliwiałby przejście głębiej w dowolne ustawienia. Powinna też powrócić możliwość uzyskania pełnego ekranu.
Sądzę, że powyższe sugestie nie powodują wykonania większej ilości przekliknięć, a mamy w zamian większa powierzchnię mapy, większa czytelność i w sytuacjach ostrych zakrętów, czy połykaniu serpentyn droga nie jest przesłaniana przez elementy grafiki, które w tym momencie są nieprzydatne.
Kolorystyka map może być lepsza. Szarości, biel nie są czytelne. AM chyba jeszcze nie trafiła na grafika, który by kumał czaczę i potrafiłby wypośrodkować estetykę z czytelnością.
Sama nawigacja przez te kilka dni i ok 2 tys km przebiega bez większych problemów. Odczuwam jednak dziwne zachowanie (gorsze) w sytuacji pomylenia trasy. Hołek chętnie proponuje zwracanie, choć ustawiłem aby tego nie robił. Mam też nadzieję, że w przyszłości AM bardziej dopracuje poruszanie się po odcinkach wielopasmowych i ślimakach. Sama informacja "trzymaj się lewego lub prawego pasa" nie wystarcza. Chciałbym zobaczyć te pasy ze wskazaniem właściwego. Dla przykładu, dziś pogubiłem sie na nowych zjazdach i serpentynach w Katowicach.
Informacje głosowe powinny być podawane z rożnym wyprzedzeniem na autostradach i drogach szybkiego ruchu gdzie szybkość jest większa, niż na "normalnych" drogach. Myślę, że trudne to by nie było. Można to uzależnić od aktualnej prędkości. Głośność komunikatów zresztą też. Mam tu na myśli płynną regulację.
Dziś pojawił sie problem wyłączania się samowolnego urządzenia po godzinie pracy. wcześniej nie było takich sensacji. Jeszcze nie wiem, co jest tego powodem.
Mam wrażenie, że szybciej teraz łapie fiksa w każdych warunkach niż w poprzednich wersjach.
Co sadzicie o moich sugestiach i spostrzeżeniach panowie szlachta?
Pozdrawiam