AM4 - flagowy produkt?? luźne przemyślenia użytkownika...

• 35 Odpowiedzi
  • 7501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: AM4 - flagowy produkt?? luźne przemyślenia użytkownika...
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 11, 2007, 11:22:01 »
A więc:  AM4 = początek końca ?

*

Offline LeonX

• 11
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 11, 2007, 11:30:35 »
Coz - ja patrze na to z troche innego punktu widzenia, bo aktualnie nie mieszkam w Polsce i te 34% z TT6 mi wystarcza calkowicie, jak przyjezdzam na wakacje.

Ale odwracajac sposob patrzenia - jesli bym mieszkal w Polsce i zastanawial sie nad mapa Europy - no sorki - jesli moge miec TT6 (ktory - co by nie mowic jest rozwiazaniem sprawdzonym) za pol ceny AM4 (ktora dopiero wchodzi na rynek) - czy powinienem pisac cos wiecej?

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 11, 2007, 11:32:50 »
Niestety nie przekonuje mnie twierdzenie, ze przez dwa lata pracowali nad AM4, a teraz kolejne tygodnie poswieca na przygotowanie kampani reklamowej.  O wprowadzanym na rynek produkcie informuje sie PRZED jego wprowadzeniem, a nie po.

Zgoda, tylko mała uwaga co do 2 lat pracy. Jeśli firma sprzedaje wersję 3.x.x.x.x.x.x to logiczne jest że kiedyś dojdzie do wersji 4.0 nie?
Jeśli założenia programistyczne wersji 3.x.x.x. nie pozwalały na pewne rozwiązania, to wszystkie uwagi klientów były odpkładane do nowej koncepcji projektu, czyli kolejnej wersji. Znów 4.0. Od ponad roku mówiło się o wersji 4.0, że będzie obsługiwać ekran w poziomie, że będzie obsługiwać VGA, że będzie widok 3D, itd. Wiele tych udogodnień wprowadzono w wersji 3.x.x.x.x , ale całościowo i zbiorczo dopiero wersja 4.0 miała być TĄ jedyną, wyczekaną i wymarzoną. Nasze oczekiwania rosły, a oni tam pracowali ... tak naprawdę robiąc 100 innych spraw, w tym update'y i poprawki do wersji starszych.

AMEuropa - nie dosc ze nie ma o niej zadnych informacji - bardzo jestem ciekaw, w ajki sposob panowie z AM ustawili cene AM4Europa. 

Z tego co wczoraj pokazali mi w sklepie ponad 800 zł.

*

Offline LeonX

• 11
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 11, 2007, 11:46:39 »
OK, tylko - no sorry - zrzuty z ekranu i info o mozliwosciach nowej wersji mozna zrobic na potrzeby www w ciagu jednego dnia - nikt mnie nie przekona, ze wszyscy byli tak zapracowani nad nowa wersja i poprawkami starej, ze nie mieli czasu zmienic strony www - dzizz - przeciez nie chodzi o zaprojektowanie jej od nowa, tylko o dorzucenie strony z cechami nowego produktu + pare screenow.

Cene AMEuropa znam - 800 czy nawet ponad.  Chodzi mi o to - dlaczego tak drogo? I tym razem moge to smialo napisac, bo produktow na Europe jest cala masa.  Czy nowa AM4E jest az tak dobra ze moze sobie pozwolic na bycie drozsza od TT, Navigona, Destinatora i innych? Nie do konca chce mi sie w to wierzyc (bo na razie moge tylko wierzyc lub nie, jesli nie chce w ciemno wywalac ponad 800zl. . . )

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 11, 2007, 11:51:05 »
Sorki - mozna powiedziec, ze dwa-trzy lata temu AM nie miala konkurencji (poza garminowska GPMapa - tak to sie chyba nazywa/lo).  TT5 mial 17% pokrycia Polski - ok Wroclaw byl, ale juz Lodz czy Gorzow - porazka.  Obecnie sytuacja jest jednak "troche" inna.  TT6 ma 34% pokrycia - malo? Moze malo, ale jest door-to-door w miejscowosciach 4-5 tys mieszk.

Trochę przesadzasz. Po pierwsze nowe mapy Tom Toma to nie 34% a 47% (dotyczy to ilości dróg z pełną adresacją), lecz (niestety) po drugie - to nie oznacza nawigacji door-door w miejscowościach 4-5 tys mieszkańców. Ale AM nie jest tu wcale w lepszej sytuacji, bo potrafi nie mieć nawigacji door-door w miejscowościach o wielkości 50 tys. mieszkańców. Różnica jest natomiast w podejściu - TeleAtlas robi mapy dając siatkę dróg krajowych i uzupełniając ją siatką dróg miejsko-lokalnych "z góry do dołu" (od największych do najmniejszych miejscowości) z numeracją domów. Geosystems daje w miarę pełną siatkę dróg wszędzie, a numeracje domów uzupełnia dość różnie - czasem naprawde duże miasta jej nie mają, a mają mniejsze miejscowości.
Która strategia lepsza? Zależy dla kogo....

do czego zmierzam - AMEuropa - nie dosc ze nie ma o niej zadnych informacji - bardzo jestem ciekaw, w ajki sposob panowie z AM ustawili cene AM4Europa.  Ja wszystko rozumiem, ale 2 razy wiecej niz TT6? ??!!?? Tym bardziej ze korzysta z tych samych map (?), wiec - o ile trasa bedzie wyznaczana poprawnie (a mozna miec watpliwosci, czytajac o Polsce, gdzie - bylo-nie-bylo - AM ma kilkuletnie doswiadczenie) - CO TAKIEGO JEST MI W STANIE ZAOFEROWAC AM, CZEGO NIE OFERUJE MI TT6, co by uzasadnialo dwukrotnie wyzsza cene?

Znowu przesadzasz. AM Europa ma całą Europę, a TT Region - tylko cztery kraje + główne drogi Europy (no i troszkę wschodu, głównie główne drogi plus niektóre większe miasta). Natomiast jeśli chciałbyś kupić pełną mapę Europy to musiałbyś zapłacić 110 Euro (wersja pt. update do już kupionego programu), czyli c.a. 450 PLN. Nadal jest to mniej niż AM, ale nie tak dużo. Zwłaszcza że wersja "box" Tom Toma z mapami całej Europy również kosztuje więcej, a update map z kompletem WE + CE jest dostępny tylko dla serii GO.

Nie jest więc tak różowo, choć również uważam cenę AM Europe za zbyt wygórowaną.

Update - właśnie się doczytałem, że cena AM EUR to 800 PLN (wcześniej była mowa o 600-coś?) - sorry, ale za taką cenę to ja im życzę szczęścia w szukaniu jeleni.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2007, 12:03:44 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline LeonX

• 11
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 11, 2007, 12:03:14 »
No dobra - przesadzilem, ale sprawdzalem nowa mape TT na Polske - ma numeracje ulic w miastach 5 tys mieszkancow - nie wiem - moze nie wszystkich, w kazdym razie kilku, ktore mi przyszly do glowy, w tym moim rodzinnym, wiec. . .

A cena - zgadza sie - TT 450zl za cala Europe vs 800 czy wiecej - jak by nie bylo to niemal dwukrotnie wiecej.  A co wiecej mi zaoferuje AM4E w porownaniu Do TT6WE?