Sorki - mozna powiedziec, ze dwa-trzy lata temu AM nie miala konkurencji (poza garminowska GPMapa - tak to sie chyba nazywa/lo). TT5 mial 17% pokrycia Polski - ok Wroclaw byl, ale juz Lodz czy Gorzow - porazka. Obecnie sytuacja jest jednak "troche" inna. TT6 ma 34% pokrycia - malo? Moze malo, ale jest door-to-door w miejscowosciach 4-5 tys mieszk.
Trochę przesadzasz. Po pierwsze nowe mapy Tom Toma to nie 34% a 47% (dotyczy to ilości dróg z pełną adresacją), lecz (niestety) po drugie - to nie oznacza nawigacji door-door w miejscowościach 4-5 tys mieszkańców. Ale AM nie jest tu wcale w lepszej sytuacji, bo potrafi nie mieć nawigacji door-door w miejscowościach o wielkości 50 tys. mieszkańców. Różnica jest natomiast w podejściu - TeleAtlas robi mapy dając siatkę dróg krajowych i uzupełniając ją siatką dróg miejsko-lokalnych "z góry do dołu" (od największych do najmniejszych miejscowości) z numeracją domów. Geosystems daje w miarę pełną siatkę dróg wszędzie, a numeracje domów uzupełnia dość różnie - czasem naprawde duże miasta jej nie mają, a mają mniejsze miejscowości.
Która strategia lepsza? Zależy dla kogo....
do czego zmierzam - AMEuropa - nie dosc ze nie ma o niej zadnych informacji - bardzo jestem ciekaw, w ajki sposob panowie z AM ustawili cene AM4Europa. Ja wszystko rozumiem, ale 2 razy wiecej niz TT6? ??!!?? Tym bardziej ze korzysta z tych samych map (?), wiec - o ile trasa bedzie wyznaczana poprawnie (a mozna miec watpliwosci, czytajac o Polsce, gdzie - bylo-nie-bylo - AM ma kilkuletnie doswiadczenie) - CO TAKIEGO JEST MI W STANIE ZAOFEROWAC AM, CZEGO NIE OFERUJE MI TT6, co by uzasadnialo dwukrotnie wyzsza cene?
Znowu przesadzasz. AM Europa ma całą Europę, a TT Region - tylko cztery kraje +
główne drogi Europy (no i troszkę wschodu, głównie główne drogi plus niektóre większe miasta). Natomiast jeśli chciałbyś kupić pełną mapę Europy to musiałbyś zapłacić 110 Euro (wersja pt. update do już kupionego programu), czyli c.a. 450 PLN. Nadal jest to mniej niż AM, ale nie tak dużo. Zwłaszcza że wersja "box" Tom Toma z mapami całej Europy również kosztuje więcej, a update map z kompletem WE + CE jest dostępny tylko dla serii GO.
Nie jest więc tak różowo, choć również uważam cenę AM Europe za zbyt wygórowaną.
Update - właśnie się doczytałem, że cena AM EUR to 800 PLN (wcześniej była mowa o 600-coś?) - sorry, ale za taką cenę to ja im życzę szczęścia w szukaniu jeleni.