AM4 - flagowy produkt?? luźne przemyślenia użytkownika...

• 35 Odpowiedzi
  • 7525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
Zastanawia mnie pewien fakt...
Czemu na oficjalnej stronie AM ani słówka o `dziecku`?? Jedynie informacje o Hołku, 3 aktualizacji w 2006 roku... itd... jednym słowem to co od miesięcy??
Jakoś reklam też nie widzę??...
Takie to dziwne, jak dla mnie, bo ten produkt, zapowiadany o ile pamiętam kilka ładnych miesięcy miał być flagowym, super osiągnięciem i nie ukrywam, że poza szczegółami bardzo dobrze mi się korzysta z nowej AM4 i podoba mi się ona także. Nie mam zastrzeżeń do produktu, ale odnoszę wrażenie jakby albo a) został wydany tak szybko, że cała oprawa się nie liczy... b) jakby zespół nieco się wstydził tego `dzidziusia`, a chyba nie ma powodów...
Na stronie, gdzie można dokonać przedłużenia licencji czy rozszerzenia o EU zauważyłem, że spadła cena subskrypcji AM XL... - chyba chodzi o AM4, bo przecież nie będą wkładać sił i pieniędzy na rozbudowę 3.9.xx??
Ten fakt także pominięto jakkolwiek choćby na stronie, nie mówiąc o prasie, radiu tv...
Reklamy AM (np w PC format) były, gdy jeszcze produktu nie było... a teraz??
Jak dla mnie obniżka ceny subskrypcji AM na kolejny rok, to istotna sprawa ale zupełnym przypadkiem się o tym dowiedziałem...
I jeszcze pytanie... Jeżeli AM4 jest faktycznie super, to czemu nadal dostępne są aktualizacje AM3.9...??
Powtarzam - nie czepiam się, zastrzeżeń do programu nie mam, przynajmniej nie tutaj... jednak w mojej opinii TAKIE WYDARZENIE jakim było wyjście programu AM4 powinna towarzyszyć oprawa... Gdyby nie Wy i forum, dowiedziałbym się o tym kilka dni później, otrzymując podziękowania za testy...
Skąd moje smęty?? Otóż dziś w pracy mój kolega (człowiek często korzystający z netu, światły i obeznany w wirtualnym świecie), zrobił wielkie oczy, gdy przypadkiem poinformowałem go o nowej AM4! Zakupił kilka miesięcy temu PDA wraz z AM XL, korzysta często z programu, w testach nowości nie uczestniczył ale nic nie wiedział, nawet zaglądał na stronkę, ale do głowy mu nie przyszło, że należy wejść w do pobrania i szukać wersji4...... jednym słowem obaj stwierdziliśmy, że zbyt słaba promocja produktu... DLACZEGO??
ps. Gdzieś wyczytałem na tym forum, że zbliża się już pierwsza aktualizacja - poprawka AM4...

*

Offline kwieto

• 2785
Odp: AM4 - flagowy produkt?? luźne przemyślenia użytkownika...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2007, 06:34:39 »
Skąd moje smęty?? Otóż dziś w pracy mój kolega (człowiek często korzystający z netu, światły i obeznany w wirtualnym świecie), zrobił wielkie oczy, gdy przypadkiem poinformowałem go o nowej AM4! Zakupił kilka miesięcy temu PDA wraz z AM XL, korzysta często z programu, w testach nowości nie uczestniczył ale nic nie wiedział, nawet zaglądał na stronkę, ale do głowy mu nie przyszło, że należy wejść w do pobrania i szukać wersji4...... jednym słowem obaj stwierdziliśmy, że zbyt słaba promocja produktu... DLACZEGO??

A dlaczego wydanie tej "nowości" było spóźnione o 2 lata w stosunku do pierwszych deklaracji?
Przypuszczam, że przez 2 lata to można taki program napisać całkowicie od zera, i jeszcze wystarczy trochę czasu na inne zajęcia...
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2007, 08:09:13 »
baritone - reklamy beda. spokojnie. mysle ze panowie od am4 nie chca tak hop-siup. czekaja na odpowiedni moment. stawiam glowe ze w chwili obecnej chlopaki ciezko pracuja nad kampania reklamowa. IMHO kampania bedzie na tyle rozbudowana (prasa, byc moze tv, flashowe reklamy w necie na pewno) ze bedziemy o am4 widziec wszedzie. na razie panowie nie chca reklamowac bo nie maja gotowej strategii marketingowej.
baritone - czy Ty jesli bys nad czyms pracowal 2 lata i wydal to tez od razu denne reklamy dal? czy wolal usiasc tydzien-4 tygodnie nad kampania i zrobic taka reklame ze produkt rozejdzie sie jak cieple buleczki ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2007, 08:40:13 »
Czemu na oficjalnej stronie AM ani słówka o `dziecku`?? Jedynie informacje o Hołku, 3 aktualizacji w 2006 roku... itd... jednym słowem to co od miesięcy??
Jakoś reklam też nie widzę??...

Do AM4 brakuje jeszcze instrukcji obsługi, więc może dlatego jeszcze oficjalnie jej nie reklamują.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2007, 08:51:43 »
No i podobno jest jeszcze niedorobiona (złe algorytmy wyznaczania tras) więc może dla tego nie reklamują. Bo starzy użytkownicy (czyt zwolennicy) jakoś się dowiedzieli i sobie zaktualizowali. Nawet jeśli mapa jest jeszcze kiepska to i tak jej używają i się podniecają (bez urazy), ale nowi mogliby się zrazić do takiego programu. Ktoś wydał na swoją pierwszą nawigację kupe kasy a tu z Łodzi do Wa-wy prowadzi go przez Gdańsk.
Też myślę (a w zasadzie mam nadzieję bo kupiłem wczoraj ;) ) że w tej chwili ciężko pracują nad poprawkami i jak wszystko ładnie poprawią to będzie pompa. Widać ktoś podjął decyzję o przedwczesnym udostępnieniu  nowej wersji być może aby nie stracić starych klientów.
Pozdrav
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 10, 2007, 09:34:13 »
Cytat: baritone
Czemu na oficjalnej stronie AM ani słówka o `dziecku`??

Wcale się nie dziwię i sądzę, że się nie pojawi dopóki nie uporają się z poprawieniem kalkulacji tras.
Garstka niecierpliwych została przypadkiem testerami wersji RC3 która miała być już wersją final.
Dopóki szwankuje najbardziej podstawowa funkcja - wyznacanie tras nie mogą tego oficjalnie reklamować,
byłaby to największa głupota z ich strony.
Wersji pudełkowej też chyba jeszcze nie ma (jeszcze nikt nie meldował, że już widział)
a ja wcale nie będę zdziwiony, jeśli się okaże, że już wytłoczone płyty poszły na przemiał ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 10, 2007, 12:27:51 »
baritone - czy Ty jesli bys nad czyms pracowal 2 lata i wydal to tez od razu denne reklamy dal? czy wolal usiasc tydzien-4 tygodnie nad kampania i zrobic taka reklame ze produkt rozejdzie sie jak cieple buleczki ?

Heh, to dział marketingu przez 2 lata siedział z założonymi rękami i NIC nie robił w kierunku promocji nowego produktu?
No sorry, ale o takich rzeczach to się myśli miesiące przed przemierą!
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 10, 2007, 12:36:51 »
Garstka niecierpliwych została przypadkiem testerami wersji RC3 która miała być już wersją final.
To byłby chyba najlepszy pomysł z ich strony. ;D
Od początku mieli tak zrobić. A to,że pół Polski by to sciągnęło? Przecież bety rzadko działaja prawidłowo,więc i tak pożytku z takiej mapy piraci by nie mieli(chyba,że sami poprawiliby cały program-co widać po AM nie jest sprawa prostą,wiec osobiście uważam,że nie daliby rady-to nie to,co wstawić cracka)

Generalnie staram sie nie zabierac glosu w sprawie AutoShita ale nie wytrzymalem. Rozumiem Twoja wiernosc w stosunku do tego softu ( bez znaczenia tutaj jak widze jest jego jakosc) ale przesadzasz. Nawet ewidentne wpady producenta interpretujesz jako doskonale posuniecia  :o , milosc podobno jest slepa ale az tak  ???
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 10, 2007, 13:40:23 »
No proszę, nie myślałem, ze wywołam aż taką dyskusję...

Niestety niektóre Wasze argumenty mnie nie przekonują... Bo gdybym pracował Edmun 2 lata nad `czymś` to poczekałbym jeszcze 4-6 tygodni by dać finałowi tej pracy odpowiednią oprawę...
No bo tak z innej beczki, ja analogię zauważam... Przypuśćmy, że pracujemy w teatrze :) Naszym zadaniem jest przygotować premierę super spektaklu, którym było głośno już dawno i wiele osób na niego czeka... Jakby to było, gdyby na dzień premiery spektakl się odbył, a wiedzieli o nim wyłącznie nieliczni? Na widowni zaledwie najbliżsi, rodziny i wąskie grono znajomych?? I nie wiem czy dobrym tłumaczniem byłaby teza, że póki nie zostaną poprawione błędy o spektaklu w mieście i kraju cisza... To chyba w każdej dziedzinie życia powinno być tak, że wystawia się produkt, spektakl, cokolwiek wtedy, gdy ma się przynajmniej minimum pewności, że wszystko gra, a jak sami piszecie nawet z wytaczaniem tras w AM bywa różnie... Brak instrukcji - to jak brak programu do w/w spektaklu... A chyba nie każdy widz, jest takim melomanem, że zna utwór od uwertury do ostatniego finału...
Jednym słowem czytając Wasze posty i mając na uwadze swoje przemyślenia, mam nieodparte wrażenie, że ciut ciut pośpieszono się, ciekawe czemu? Owszem, czekaliśmy długo, może zbyt długo... ale pośpiech wcale nic dobrego nie załatwił... W mojej skromnej opinii nawet jeśli z wydaniem AM4 poczekanoby jeszcze 4 góra 8 tygodni, dopracowano szczegóły tak aby nikt z nas nie mógł się w najmniejszym stopniu doczepić byłoby jeszcze efektowniej, lepiej, super!
Chyba fakt, że niektórym (mnie także) AM4 posłużyła już na wyprawie w długi majowy weekend nie jest aż tak silny jak to, gdyby na początku maja puszczono w obieg informację, że od 1 lipca dostępna już najnowsza... bla bla... Zbiegłoby to się z wakacjami, medialnie okres akurat najbardziej trafiony itd... itp...

A to wszystko dlatego, że nieco żal mi, iż coś na co tak bardzo czekałem, testowałem, czy nawet jak ktoś napisał na forum narażałem życie :) podczas testów i jazdy, oczywiście dobrowolnie!! niz  tego ni z owego wyszło na świat, jednak nie do końca pozbawione wad... Nie znam się co prawda nad cyklem pracy w takich przypadkach i procedór informatycznych, jednak może właśnie tych 4, 5, może 6 tygodni zabrakło??... Ale miejmy nadzieję, że to zostanie naprawione w pierwszej aktualizacji, czyli poprawce, czego Wam i sobie życzę!

Aaaaa i podziękowania dla włodarzy AM za obniżenie cen subskrypcji, bo choć nadal są niezbyt niskie, to jednak zdecydowanie bardziej `do ugryzienia` a do tego mojego wątku nikt się nie odniósł, więc pozwalam sobie ów fakt raz jeszcze zaznaczyć i opiewać :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2007, 15:31:08 »
Poczytajcie sobie koledzy posty z przed: miesiąca, dwóch, czy choćby z przed majowego weckendu .Napięcie rosło jak u Hickoka ,złość i rozczarowanie długim czekaniem aż wylewało się z ekranu. myślę że to co nam udostępniono do pobrania tak naprawdę miało być wersją RC3 a wypuszczono ją po to aby nas trochę udobruchać (przy okazji poszerzono liczbę betatesterów) a prawdziwa premiera z reklamami, instrukcją itd. będzie za czas jakiś
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2007, 16:32:59 »
Jinks: Twoje wypowiedzi JAK ZWYKLE są bardzo wnoszące do forum.... chłopie przestań lać już wode.. i pisz juz tylko cos konkretnego

*

Jinks

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2007, 16:36:50 »
Okej. Masz to u mnie. Obiecuje od tej chwili pisac już TYLKO na temat,albo wcale.

*

Offline Meach

• *
  • 66
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2007, 17:10:46 »
A może to jest tak?:
Dział marketingu,
Dział opracowania algorytmu,
działopracowania map
itd,itp
A tu nikt niewie że to tak jest nie dopracowana nie zareklamowane itp itd:
Bo Juzek siedzi w piwnicy spocony poprawianiem usterek i świata nie widzi bo śmieci mu przysypały okna i drzwi także już nawet nie słychać jak konkurencja puka.

*

Offline Stacja1

• 29
  • Sprzęt: Asus A636N
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2007, 17:47:32 »
Używam Automapy 4. 0 odkąd można ją było  ściągnąć z internetu.  Nie używam już innych typu 3. 9 , czy Tom toma .
I wychodzę z założenia że nie można promować produktu który zawiesza się raz dziennie ( Automapa doprowadziła na miejsce , nie wyłączam jej tylko minimalizuje i jak włączam za 2 godziny to wzis , ewentualnie jakieś nieczytelne krzaczki na ekranie, czego nie było w starszych wersjach.  Poza tym jestem bardzo zadowolony z tego produktu i jakoś nawet nie wylicza mi źle tras ( a może wylicza tylko  ja i tak jadę dobrze:)) Wydaje mi się że jeden patch załatwi sprawę błędów i firma z czystym sumieniem będzie mogła rozpocząć zasłużoną promocję i reklamę swojego produktu.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 10, 2007, 18:09:04 »
Niektórzy chyba mają wrażenie że każda firma ma "działy" i że w firmie pracuje 200 osób z czego programiści to 150 osób, 20 to marketing, 10 do obsługi klienta, 10 sprzątaczek i jeszcze ochrona.

Halo?! Żyjemy w trochę innym świecie.
"Heh, to dział marketingu przez 2 lata siedział z założonymi rękami i NIC nie robił w kierunku promocji nowego produktu?"

tak, bo ten dział nie istnieje. są to Ci sami ludzie od programowania, obsługi klienta czy obsługi strony internetowej.
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 10, 2007, 18:15:51 »
Zapomniałeś o księgowej, sprzątaczkach i ochronie  ;D

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 10, 2007, 19:09:32 »
"Heh, to dział marketingu przez 2 lata siedział z założonymi rękami i NIC nie robił w kierunku promocji nowego produktu?"

tak, bo ten dział nie istnieje. są to Ci sami ludzie od programowania, obsługi klienta czy obsługi strony internetowej.

Chyba jednak przesadziłeś. Firma tej wielkości (i o takich przychodach) jak producent AM na bank ma osoby od marketingu i od obsługi klienta.

Już to widzę. Informatyk pisze program, a tu telefon. Trzeba odebrać i udzielic porady klientowi. Odkłada słuchawkę, pisze slogan reklamowy i wraca do algorytmów. A Wy się dziwicie, że AM z Łodzi do Warszawy prowadzi przez Gdańsk. Trzeba było nie dzwonić do supportu jak pisali algorytmy trasy, to by się chłopaki skupili na pracy twórczej.  ;D

A już poważnie. Bez profesjonalnego marketingu najlepszy produkt będzie miał problemy ze zdobyciem rynku. Nie da się tego zrobić z do skoku.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 10, 2007, 19:18:51 »
Pracuje w firmie ktora ma o 10 krotnie wieksze przychody w ciagu dnia niz AM na miesiac i w biurze pracuja tylko dwie osoby.
Ja i kolega.
Szkoda tylko ze zarobki nie takie duze.

Wracajac do tematu. Nie sadze aby programista za kazdym razem odbieral telefon, ale nie zdziwilbym sie, jesli by sie okazalo ze czasami wzywali ich jako pomoc techniczna. Dzial marketingu na pewno nie istnial. Wystarczy spojrzec na poprzednie lata dzialalnosci i chocby dla przykladu rozsylanie maili po uzytkownikach (nie wiedzialem ze wyslanie 1 miliona maili (jesli tyle jest uzytkownikow) jest trudniejsze niz wyslanie 500 000 tysiecy na raz). Jesli dzial marketingu naprawde bylby taki owocny, to kazdy dostawal by maila w ciagu jednego dnia, a nie rozciaglosc na czasami nawet 2 tygodnie. Dlaczego? Bo jest za malo osob do wklepywania adresow do "Ukryta kopia do" (i nie mowie tutaj o outlooku tylko o korespondencji seryjnej). IMHO nad marketingiem pracuje najwyzej 2-3 osoby.
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 10, 2007, 19:27:52 »
edmun wyobraź sobie że to może nie 'dział koerspondencji' jest wąskim gardłem, a wydajność serwerów,
dzięki rozciągniętemu mailingowi rozkładają obciążenie na 2 tygodnie a nie ma 2 godziny,
a Ty nie psioczysz, że transfer się rwie i nic się nie da ściągnąć :)

*

Offline YOZ

• 48
  • Sprzęt: SPV M3000, i780, E71, E72, Motorola Razr, Xperia V
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 10, 2007, 20:03:13 »
moim zdaniem to porażka błędy w AM 4.0 w oznaczeniu ulic i w przypadku kilku mostów powielają się w następnych wersjach. Zabrali się za poprawę funkcjonalności działania a błędy w mapach dalej są. Szkoda pieniędzy

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 10, 2007, 21:18:02 »

Chyba rzeczywiście - żyjecie w innym świecie.

I do tego jest ich dwóch, z czego jeden dochodzący - co sprawiło że rozwój AM 4.0 tyle trwał :"P
Nie żartuj.
Pomijam już to, że robiąc nowy produkt najpierw myśli się CO i dlaczego chcemy zrobić i sprzedać (i stąd bierze się oś kampanii marketingowej), a nie działa tak jak Ty proponujesz - "tworzymy przez dwa lata nowy produkt, a potem będziemy przez miesiąc myśleć czy to się w ogóle nadaje do sprzedania i jeśli tak, to jak to wypromować".
Jeśli Aqurat nie ma czegoś takiego jak "dział marketingu", tudzież nie potrafią korzystać z czegoś takiego jak wykwalifikowane agencje, to ich problem.
Dla mnie AM 4.0 jest podręcznikowym wręcz przykładem "jak nie wprowadzać produktu na rynek". Jeśli jest tak jak mówisz - czyli firma która było nie było ma pozycję rynkowego lidera w naszym kraju, nie potrafi zorganizować sobie promocji i pracy bo "ci sami ludzie są od programowania, obsługi klienta czy tworzenia strony internetowej" to ja dziękuję, ale omijam takie firmy szerokim łukiem. Bo takie firmy rzeczywiście, jak słusznie zauważyłeś - "żyją w innym świecie" - tyle że to nie jest ten świat w którym ja żyję i nadal chciałbym żyć.

P.S.
Takie coś jak to co zasugerowałeś może "przejść" w przypadku manufaktur, coś w stylu tej Polskiej firmy co sprzedaje na Allegro uchwyty rowerowe robione na bazie przerobionych pudełek na żywność.
Ale od Aqurat, producenta programu który jeszcze niedawno był "pane i władcą" rynku nawigacji w Polsce, spodziewam sie więcej. Dużo więcej.

Napisane: Maj 10, 2007, 21:07:34
Pracuje w firmie ktora ma o 10 krotnie wieksze przychody w ciagu dnia niz AM na miesiac i w biurze pracuja tylko dwie osoby.
Ja i kolega.
Szkoda tylko ze zarobki nie takie duze.

Heh, jeśli jest was tylko dwóch, to może sobie te zarobki sami podnieście? Bo rozumiem że jesteście właścicielami tej firmy?
Napisane: Maj 10, 2007, 21:09:32
Dlaczego? Bo jest za malo osob do wklepywania adresow do "Ukryta kopia do"

Na Boga, korespondencji seryjnej nie wklepuje się przecież za każdym razem ręcznie!
Od tego jest odpowiednie oprogramowanie, by korespondencję wysłać do wszystkich za jednym kliknięciem!!

IMHO nad marketingiem pracuje najwyzej 2-3 osoby.

To dużo. Ja pracuję w firmie która zatrudnia kilkaset osób (a jeśli policzę fabryki - stanowiące osobną spółkę - to kilka tysięcy) i nasz dział marketingu to w chwili obecnej 6 osób.
2-3 osoby od marketingu w Aqurat miały akurat 2 lata by wypromować produkt. Przecież wiedzą co robi konkurencja, mieli przecież jakieś założenia projektu który tworzyli (czyli funkcji które będą w AM 4.0), więc...

*

Dżeju

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 10, 2007, 21:59:07 »
Z całym szacuneczkiem Kolego Kwieto, ale pomimo wszystko jak widać na forum, AM ma wielu zwolenników i nie zmienią tego faktu niepochlebne opinie na temat AM, przez "maniaków" madziarskiego iGO lub tulipanowego TomToma  ;D

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 10, 2007, 22:05:15 »
Z całym szacuneczkiem Kolego Kwieto, ale pomimo wszystko jak widać na forum, AM ma wielu zwolenników i nie zmienią tego faktu niepochlebne opinie na temat AM, przez "maniaków" madziarskiego iGO lub tulipanowego TomToma  ;D

Ależ niech sobie ma, jeśli ktoś chce jej używać, to daj mu Boże zdrowie.
Natomiast dla mnie osobiście sposób wprowadzania na rynek AM 4.0 (całokształt) jest powodem aby tego produktu nie tykać - tu natomiast podpiąłem się pod - jak widać podobne - wątpliwości autora wątku.

*

Dżeju

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 10, 2007, 22:11:46 »
Z Tobą się fajnie dyskutuje - powaga. Co do marketingu AM masz 10000 % racji, zresztą pisałem też o tym, w którymś wątku, że marketing AM to jedna wielka żenada i nadal to podtrzymuję  ;D   Ale niestety lub stety jestem "maniakiem" AM i tak już chyba pozostanie, gdyż TomTom, którego mam i iGo, które miałem, nie przekonały mnie do siebie  ;D

pozdrowionka

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 10, 2007, 22:19:51 »
Powtórzę, co juz kilka razy mówiłem - rynek programów nawigacyjnych nie jest nieskończony i grają na  nim raczej fachowcy. AM do takich nie należy, zatem nawet versja 7, o ile nie bedzie miala bajerów z kosmosu, przeleci jak efemeryda...

PS. wersja 4 to jedna wielka żenada...a ja wciaz mam taki sentyment do tego softu...
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 22:21:38 wysłana przez lechupe »

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 11, 2007, 00:13:20 »
Jeśli Aqurat nie ma czegoś takiego jak "dział marketingu", tudzież nie potrafią korzystać z czegoś takiego jak wykwalifikowane agencje, to ich problem.
Dla mnie AM 4.0 jest podręcznikowym wręcz przykładem "jak nie wprowadzać produktu na rynek". Jeśli jest tak jak mówisz - czyli firma która było nie było ma pozycję rynkowego lidera w naszym kraju, nie potrafi zorganizować sobie promocji i pracy bo "ci sami ludzie są od programowania, obsługi klienta czy tworzenia strony internetowej" to ja dziękuję, ale omijam takie firmy szerokim łukiem. 
ja myślę, że tutaj jest pies pogrzebany - Aqurat akurat ma dobrą kampanię reklamową i to za darmo (prawie) - poczta pantoflowa. przecież wszyscy, którzy się interesują, czy używają nawigacji - coś gdzieś wreszcie usłyszą i dowiedzą się o 4.0 - programie na temat którego powstały już legendy - i wtedy z ciekawości zapuszczą przeglądarkę lub inny wyszukiwacz, lub też konkretnie zapytają.
Uważam też , że wypuszczenie cichcem AM 4.0 na rynek jest niczym innym jak podtrzymaniem już nadwerężonej relacji ze stałymi użytkownikami, aby mimo wszystko dać im "kiełbasę programową". Za chwilę "...przed wakacjami..." pojawi się dopracowana wersja 4.0 po wielu uwagach do supportu i wtedy ruszy aktualizacja strony Aqurata
Napisane: Maj 11, 2007, 00:08:15
Powtórzę, co juz kilka razy mówiłem - rynek programów nawigacyjnych nie jest nieskończony i grają na  nim raczej fachowcy. AM do takich nie należy, zatem nawet versja 7, o ile nie bedzie miala bajerów z kosmosu, przeleci jak efemeryda...
tylko dlaczego wokół na asfalcie jeżdżą użytkownicy efemeryd i przelatują - głównie do celu

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 11, 2007, 08:02:40 »
tylko dlaczego wokół na asfalcie jeżdżą użytkownicy efemeryd i przelatują - głównie do celu

Bo z pozycji rynkowego lidera spada się długo, a i AM 4.0 jest przyzwoitym produktem (poza funkcją wyznaczania tras, hehe).
Sęk w tym, że o ile AM 2 lub 3 była de facto niemal jedynym rozwiązaniem jeśli idzie o nawigację w Polsce które oferowało routing, przyzwoite mapy i tak dalej - o tyle w przypadku AM 4.0 konkurencja jest już zupełnie inna. Pojawiło się kilka innych programów, pozostali konkurenci zrobili duży postęp w sprawie map (w niektórych przypadkach ich mapy już przebijają mapy AM), przy czym oferują o wiele wyższą jakość. Jakość tę rozumiem zarówno przez stabilność działania, bezawaryjność, obsługę - ale też przez coś takiego jak "zaufanie do mapy" - czyli np. przekonanie, że po wyznaczeniu trasy "krótkiej" nie muszę sprawdzać z atlasem, czy jest ona w ogóle przejezdna. I np. w moim przypadku (jak u innych - nie wiem) program którego obecnie używam daje mi znacznie wyższe poczucie "zaufania do jakości map" niż AM z czasów kiedy jej używałem - a problem wyznaczania tras w AM 4.0 tylko potwierdza, że ich mapom/algorytmom nie można ufać i trzeba je sprawdzać samemu.
Za rok konkurencja będzie jeszcze ostrzejsza, bo znowu poprawi się pokrycie siatki drogowej oferowane przez innych konkurentów, przy - miejmy nadzieję - zachowaniu dotychczasowej jakości tych map.
W tej sytuacji, jeśli AM ma być konkurencyjnym produktem, Aqurat musi sporo zmienić - zarówno w organizacji firmy (czas pracy nad nową wersją), jak i w promocji produktu. AM 4.0 pewnie jeszcze się sprzeda "pocztą pantoflową" (choć już teraz jest na forum bardzo wiele głosów - IMO więcej niż z okresu oczekiwania na AM4.0 - o migracji do innych producentów), ale AM 5.0 już będzie bardzo ciężko sprzedać w ten sposób. I tak dalej. Nie mówiąc już o tym, że następne wcielenie AM musi oferować coś nowego, bo AM 4.0 to - nie czarujmy się - głównie próba "dogonienia peletonu" jaki tworzą inni producenci.

Ja naprawdę dobrze życzę Automapie, niech będzie na rynku konkurencja, i tak dalej. Tyle że z takim podejściem do klientów oraz wizji (a bardziej jej braku) własnego rozwoju, IMO długo nie pociągnie. Tak samo jak Mapopolis, które niegdyś było jednym z bardziej znanych programów do nawigacji, a potem "przysiadło na laurach" i w zeszłym roku zakończyło swoją działalność.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2007, 08:05:48 wysłana przez kwieto »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 11, 2007, 09:57:12 »
A ja sobie myślę że, jeśli nie nastąpią na polskim rynku jakieś fuzje producentów programów nawigacyjnych, producentów map, etc. (np. Cartal i Aqurat) - to czarno widzę dalszą przyszłość produktów typu AM4. Albo wykupią/wchłoną polskich producentów duzi z zagranicy, albo pozostawią ich na powolną acz nieuchronną agonię.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 11, 2007, 11:09:27 »

Chyba jednak przesadziłeś. Firma tej wielkości (i o takich przychodach) jak producent AM na bank ma osoby od marketingu i od obsługi klienta.

Już to widzę. Informatyk pisze program, a tu telefon. Trzeba odebrać i udzielic porady klientowi. Odkłada słuchawkę, pisze slogan reklamowy i wraca do algorytmów. A Wy się dziwicie, że AM z Łodzi do Warszawy prowadzi przez Gdańsk. Trzeba było nie dzwonić do supportu jak pisali algorytmy trasy, to by się chłopaki skupili na pracy twórczej.  ;D

Pachnie amatorką nie sądzicie?

Nie było mnie na forum od kilku miesięcy, a pamiętam jeszcze sprzed roku jakie były podniety i oczekiwania względem AM4, który to produkt miał wejść na rynek "lada moment".

Gdyby zagraniczni producenci działali w takim tempie, to nie byłoby TomToma6 tylko może wersja 2.0.16.9.4.1.2a  ;)

Nie dziwi mnie że producent nie bardzo ma się czym chwalić, przynajmniej narazie. IMO do wakacji ruszą z szerszą promocją, bo dopiero wtedy klienci szturmują sklepy z błyskiem w oku i rozwianym włosem.

A ja sobie myślę że, jeśli nie nastąpią na polskim rynku jakieś fuzje producentów programów nawigacyjnych, producentów map, etc. (np. Cartal i Aqurat) - to czarno widzę dalszą przyszłość produktów typu AM4. Albo wykupią/wchłoną polskich producentów duzi z zagranicy, albo pozostawią ich na powolną acz nieuchronną agonię.

Zgadzam się. Nie sadzę żeby producent AM mógł podołać zadaniu dostarczenia rewelacyjnego programu samodzielnie. Obawiam się tylko, że zagraniczne firmy nie będą zainteresowane wykupieniem którejś z naszych firm i ich map, bo prędzej zrobią swoje   ;D W sumie co za różnica kto nam sprzeda dobre mapy i program nawigacyjny? Nawet nie szkoda mi programistów z AM, jak są dobrzy (a są) to znajda pracę gdzie indziej.

*

Offline LeonX

• 11
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 11, 2007, 11:13:08 »
No to moze ja swoje trzy grosze dorzuce:

Strona www - ktos powinien za to poleciec - i naprawde nie zartujcie, ze w AM pracuje tylko dwoch programistow i oni robia wszystko - lacznie ze strona www i marketingiem.
O AM4 ni ma ZADNEJ informacji.  Zadnych zrzutow, ulotki, dema itp.  NIC.  Niestety nie przekonuje mnie twierdzenie, ze przez dwa lata pracowali nad AM4, a teraz kolejne tygodnie poswieca na przygotowanie kampani reklamowej.  O wprowadzanym na rynek produkcie informuje sie PRZED jego wprowadzeniem, a nie po.

Sorki - mozna powiedziec, ze dwa-trzy lata temu AM nie miala konkurencji (poza garminowska GPMapa - tak to sie chyba nazywa/lo).  TT5 mial 17% pokrycia Polski - ok Wroclaw byl, ale juz Lodz czy Gorzow - porazka.  Obecnie sytuacja jest jednak "troche" inna.  TT6 ma 34% pokrycia - malo? Moze malo, ale jest door-to-door w miejscowosciach 4-5 tys mieszk.  A we wsi ktora ma kilkaset mieszkancow to door-to-door nie potrzebuje (choc pewnie sa tacy ktorym sie przyda).  roznica TT5 vs TT6 jesli chodzi o Polske jest kolosalna.
do czego zmierzam - AMEuropa - nie dosc ze nie ma o niej zadnych informacji - bardzo jestem ciekaw, w ajki sposob panowie z AM ustawili cene AM4Europa.  Ja wszystko rozumiem, ale 2 razy wiecej niz TT6? ??!!?? Tym bardziej ze korzysta z tych samych map (?), wiec - o ile trasa bedzie wyznaczana poprawnie (a mozna miec watpliwosci, czytajac o Polsce, gdzie - bylo-nie-bylo - AM ma kilkuletnie doswiadczenie) - CO TAKIEGO JEST MI W STANIE ZAOFEROWAC AM, CZEGO NIE OFERUJE MI TT6, co by uzasadnialo dwukrotnie wyzsza cene?