Jeżeli kilka metrów powoduje że algorytm inaczej wyznacza to to jest kiepski algorytm.
To nieprawda. Zawsze są jakieś graniczne wartości parametrów, przy których następuje zmiana wyznaczonej trasy. Obliczanie trasy to matematyka, a tak w matematyce jest.
Jeżeli algorytm trasy optymalnej wyznacza ją przez centrum Gorzowa to to jest kiepski algorytm, poza tym jak jest trasa szybka to znowu na początku kieruje mnie do centrum Jeleniej Góry, a optymalna już nie .
Do bani z takim algorytmem.
Jeżeli najpierw chcesz korzystać z algorytmu trasy optymalnej, a później szybkiej, to po prostu w trasie zrób rekalkulację na szybką.
Ja, gdy jadę w długą trasę, zawsze korzystam z trasy szybkiej, bo zaoszczędzenie nawet 10km na 500km trasie nie ma sensu.
Nie przytaczaj tu też ponownie argumentów, że jadąc przez Jelenią Górę są korki i przejazd jest dłuższy, bo AM, podobnie jak prawie wszystkie obecne nawigacje, nie ma jeszcze zaimplementowanego trafficu i nie wyznaczy trasy inaczej, niż wynika to z zależności odległości i maksymalnych szybkości przypisanych do danej drogi i rodzaju trasy.
W nowej wersji już powinno to być, chociaż myślę, że początki łatwe nie będą - z tego co słychać w TT IQ Routes również cuda się zdarzają.