AM totalny bubel

• 177 Odpowiedzi
  • 54930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Odp: AM totalny bubel
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 09, 2009, 19:36:35 »
Jak nie kijem go to pałą - wygląda na to że złotego środka narazie brak. Jak w jednym miejscu adres punktowy się sprawdza to w drugim niekoniecznie. Zobaczymy jak z tym problemem poradzą sobie programiści. Aczkolwiek jak napisał pegaziątko obiecali. Wypada tylko trzymać ich za słowo.

« Odpowiedź #121 dnia: Marzec 09, 2009, 20:35:58 »
Sądze, że dobrym pomysłem było by, żeby Automapa informowała, że punkt docelowy nie będzie leżał na ulicy którą się wpisało. Chyba nie było by to trudne do wprowadzenia, a użytkownik nie byłby zaskakiwany końcem trasy na innej ulicy niż szukał.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #122 dnia: Marzec 09, 2009, 20:56:43 »
Tu muszę przyznać, że Imagis sobie poradził z tym problemem.
ten krótki odcinek przy którym stoja budynki 120 -124 też nosi nazwę Staroopatowska.

Ale z jednym tylko numerem: 120.

« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 10, 2009, 09:41:26 »
Tu muszę przyznać, że Imagis sobie poradził z tym problemem.
ten krótki odcinek przy którym stoja budynki 120 -124 też nosi nazwę Staroopatowska.

Ale z jednym tylko numerem: 120.

W NE są mapy Imagisu i jest też na tej ulicy numer 122, na tym krótkim odcinku

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #124 dnia: Marzec 10, 2009, 10:27:44 »
Tak, jest 122, jest też 70, 256, 2008, 3575357  i każdy inny.
NaviExpert zawsze znajduje każdy numer, to czy on istnieje czy nie, nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #125 dnia: Marzec 10, 2009, 10:40:02 »
NaviExpert zawsze znajduje każdy numer, to czy on istnieje czy nie, nie ma absolutnie żadnego znaczenia
nioe no rewela  :E

« Odpowiedź #126 dnia: Marzec 10, 2009, 10:45:30 »
Tak, jest 122, jest też 70, 256, 2008, 3575357  i każdy inny.
NaviExpert zawsze znajduje każdy numer, to czy on istnieje czy nie, nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

To fakt rzeczywiście znajduję 2008 numer :) na tej ulicy, dobre

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #127 dnia: Marzec 10, 2009, 10:58:43 »
Znajdziesz go na każdej jednej ulicy która ma numerację.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #128 dnia: Marzec 16, 2009, 09:58:36 »
Słynny "pit-stop" na autostradzie (znany z tego wątku) w wersji beta 5.5.0 nadal obowiązuje...

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #129 dnia: Marzec 16, 2009, 20:37:54 »
Błąd zauważony 4-go marca, zgłoszony jeszcze później. Nie licz na to że tak szybko to będzie poprawione.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #130 dnia: Marzec 17, 2009, 08:32:23 »
wczoraj wieczorem jechalem z dzieckiem do Legionowa na Krolowej Jadwigi 8. AM bez problemu adres znalazla, wyznaczyla trase. Niezle zdziwilem sie jak na miejscu okazalo sie, ze stoi blok z numerem 10, a nie 8 i dodatkowo 10 dotyczy zupelnie innej ulicy......Niezle wkurzylem sie latajac z marudzacym dzieckiem po ulicy i nie majac pojecia gdzie moze byc numer 8. Okazalo sie, ze numer 8 owszem istnieje, ale jest kawalek dalej, nie jest to zupelnie to co pokazuje AM, a na mapie AM dom ten nie ma zadnego numeru.

O kant tylka taka nawigacja, jak mialem potrzebe i nie wiedzialem gdzie jechac, AM dala dupy. Obawiam sie, ze w takim legionowie znalazlbym wiecej podobnych kwiatkow  :mad:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 17, 2009, 08:43:44 »
Obawiam sie, ze w takim legionowie znalazlbym wiecej podobnych kwiatkow  :mad:

Jestem pewien, że wiele. I to nie tylko w Legionowie  :evil: I nie tylko w AM, tym bardziej, że inne nawigacje mają bardzo często adresy zakresowe i wtedy nawet, gdy błędu jako takiego nie ma, to i tak budynku nie znajdziesz.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 17, 2009, 09:15:54 »
Obawiam sie, ze w takim legionowie znalazlbym wiecej podobnych kwiatkow  :mad:

Jestem pewien, że wiele. I to nie tylko w Legionowie  :evil: I nie tylko w AM, tym bardziej, że inne nawigacje mają bardzo często adresy zakresowe i wtedy nawet, gdy błędu jako takiego nie ma, to i tak budynku nie znajdziesz.

co innego jak adresu nie ma, sam musze znalezc wlasciwy dom, co innego jednak, jezeli nawigacja wprowadza w blad. Nie dosc, ze podany w AM numer jest niewlasciwy, to jeszcze dotyczy zupelnie innej ulicy. Stad moje wkurzenie. Gdybym numeru 8 w AM nie znalazl, spokojnie przejechalbym cala ulice i byc moze zlokalizowal potrzebny adres.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #133 dnia: Kwiecień 06, 2009, 19:59:03 »
Do tego typu babola już się przyzwyczaiłem - poprostu z tego budynku jest bliżej do autoatrady niż do zafiksownej  ulicy.
(...)
Wygląda na to że jak już ktoś zauważył coś za coś - albo punktowy adres albo przybliżony :ok:

Ok. Tylko dlaczego AM się cofa w rozwoju? Prosty przykład, pierwszy obrazek to zrzut z wersji 5.3, drugi z 5.5. Oba jako koniec trasy mają ustawiony ten sam adres: Warszawa, ul. Kopińska 2/4. W pierwszym przypadku jest jak najbardziej OK - program podprowadza pod adres Kopińska 2/4. W wersji 5.5 prowadzi na róg ul. Grójeckiej i Kopińskiej, dodatkowo proponując karkołomny objazd przez Plac Narutowicza. Dodatkowo widać, że przy tych samych ustawieniach w wersji 5.3 trasa miała niecałe 10 kilometrów, w wersji 5.5 zrobiło się tych kilometrów 11.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 20:02:13 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #134 dnia: Kwiecień 06, 2009, 20:01:48 »
Do tego typu babola już się przyzwyczaiłem - poprostu z tego budynku jest bliżej do autoatrady niż do zafiksownej  ulicy.
(...)
Wygląda na to że jak już ktoś zauważył coś za coś - albo punktowy adres albo przybliżony :ok:

Ok. Tylko dlaczego AM się cofa w rozwoju? Prosty przykład, pierwszy obrazek to zrzut z wersji 5.3, drugi z 5.5. Oba jako koniec trasy mają ustawiony ten sam adres: Warszawa, ul. Kopińska 2/4.

Ustaw początek i koniec trasy dokładnie w tym samym miejscu a potem sprawdź.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #135 dnia: Kwiecień 06, 2009, 20:06:24 »

A niby co zrobiłem?

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #136 dnia: Kwiecień 06, 2009, 20:28:50 »

A niby co zrobiłem?

raz startujesz z Grojeckiej, raz z Wawelskiej ?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #137 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:13:29 »

Start jest z ul. Surowieckiego.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #138 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:16:35 »
Ty

Start jest z ul. Surowieckiego.
Typy trasy takie same? Ustawienia AM identyczne?
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #139 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:41:45 »
Ewidentnie błąd polega na tym, że AM chce zakończyć trasę po lewej stronie ul. Grójeckiej. Coś w ogóle jest przekombinowane z tym kończeniem trasy, może wynika to z wprowadzonego algorytmu kończenia trasy niekoniecznie na ulicy najbliżej adresu punktowego (casus kończenia na autostradzie w niedawno popularnym wątku). Też zauważyłem już kilkakrotnie, że koniec następuje 50 metrów przed celem  :mysli:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #140 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:43:04 »
Typy trasy takie same? Ustawienia AM identyczne?

Tak.
Zresztą nie ma to znaczenia. W AM 5.3 Kopińska 2/4 to punkt położony na ul. Kopińskiej. W AM 5.5 Kopińska 2/4 to punkt położony na ulicy Grójeckiej.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #141 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:41:11 »
Panowie, przeważnie dyskutujecie o Warszawie, ja mam problem w Bielsku-Białej (43-300). Nie potrafię fachowo zgłosić błędu do AM, więc może ktoś tu się zainteresuje.
Ul. Sienkiewicza dochodzi do ul. Słowackiego i w prawo jest drogą główną. Słowackiego w lewo jest podporządkowana, ale nigdy tam nie było zakazu skrętu w lewo. Właśnie w lewo na tej podporządkowanej części są numery od 15. w dół. I chociaż mam cel podróży 20 m. od skrzyżowania, to AM prowadzi mnie uparcie w prawo na rondo, na rondzie kieruje na ul. Grunwaldzką, potem na Listopadową i Modrzewskiego. Nie wiem czy ja mam jakieś blokady wprowadzone, sprawdzam, ale nie znajduję. Wprowadzałam jako Finisz różne numery i stale to samo. Będę wdzięczna, jeśli ktoś to sprawdzi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #142 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:30:36 »
Nie ma tam restrykcji, bez problemu skręca w lewo, np. z Sienkiewicza 5 na Słowackiego 5

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #143 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:55:22 »
Dziękuję Marku. Nie wiem dlaczego wczoraj było inaczej, szału dostawałam, bo właśnie pod piątkę chciałam, ale próbowałam różne numery począwszy od 15. na Słowackiego i było jednakowo z tym kretyńskim objazdem. Dziś jest dobrze, przepraszam za kłopot.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 03, 2009, 09:14:43 »
Trochę się wczoraj podłamałem AM. Wracałem z Jeleniej Góry do Świnoujścia i mimo iż wcześniej poświęciłem trochę czasu na "przygotowanie" trasy tak aby jechać krajową 3 (niestety AM notorycznie chce prowadzić bocznymi drogami) i wszystko było Ok do czasu aż dojechałem do ronda przed Gorzowem, tutaj AM zamiast na obwodnice kierowała mnie do centrum (tego wcześniej nie sprawdziłem bo nie przyszło mi do głowy).
Generalnie AM  raczej można wykorzystywać hobbistycznie, w każdym razie jak potrzebuję gdzieś szybko dojechać - prowadź do - to włączam Navigo,  AM się do tego nie nadaje, szkoda bo wiązałem duże nadzieje z tym oprogramowaniem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #145 dnia: Maj 03, 2009, 10:42:45 »
wszystko było Ok do czasu aż dojechałem do ronda przed Gorzowem, tutaj AM zamiast na obwodnice kierowała mnie do centrum (tego wcześniej nie sprawdziłem bo nie przyszło mi do głowy).

A wystarczyło włączyć trasę szybką  :]

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 03, 2009, 10:48:12 »
A wystarczyło włączyć trasę szybką  :]

Nie zawsze pomaga  :P
Zauważyłem też, że AM przy tych samych ustawieniach potrafi wyznaczyć różne trasy przy tych samych punktach startowych i końcowych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #147 dnia: Maj 03, 2009, 10:58:52 »
Nie zawsze pomaga  :P

Ale zwykle tak!  :P

Zauważyłem też, że AM przy tych samych ustawieniach potrafi wyznaczyć różne trasy przy tych samych punktach startowych i końcowych.

Nigdy nie wyznaczasz trasy z dokładnie tej samej lokalizacji, chyba, że podajesz współrzędne punktu startowego. Wystarczy kilka metrów różnicy i już algorytm działa inaczej.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 03, 2009, 12:03:12 »
Jeżeli kilka metrów powoduje że algorytm inaczej wyznacza to to jest kiepski algorytm.

Jeżeli algorytm trasy optymalnej wyznacza ją przez centrum Gorzowa to to jest kiepski algorytm, poza tym jak jest trasa szybka to znowu na początku kieruje mnie do centrum Jeleniej Góry, a optymalna już nie .

Do bani z takim algorytmem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #149 dnia: Maj 03, 2009, 12:53:59 »
Jeżeli kilka metrów powoduje że algorytm inaczej wyznacza to to jest kiepski algorytm.

To nieprawda. Zawsze są jakieś graniczne wartości parametrów, przy których następuje zmiana wyznaczonej trasy. Obliczanie trasy to matematyka, a tak w matematyce jest.

Jeżeli algorytm trasy optymalnej wyznacza ją przez centrum Gorzowa to to jest kiepski algorytm, poza tym jak jest trasa szybka to znowu na początku kieruje mnie do centrum Jeleniej Góry, a optymalna już nie .

Do bani z takim algorytmem.

Jeżeli najpierw chcesz korzystać z algorytmu trasy optymalnej, a później szybkiej, to po prostu w trasie zrób rekalkulację na szybką.
Ja, gdy jadę w długą trasę, zawsze korzystam z trasy szybkiej, bo zaoszczędzenie nawet 10km na 500km trasie nie ma sensu.
Nie przytaczaj tu też ponownie argumentów, że jadąc przez Jelenią Górę są korki i przejazd jest dłuższy, bo AM, podobnie jak prawie wszystkie obecne nawigacje, nie ma jeszcze zaimplementowanego trafficu i nie wyznaczy trasy inaczej, niż wynika to z zależności odległości i maksymalnych szybkości przypisanych do danej drogi i rodzaju trasy.
W nowej wersji już powinno to być, chociaż myślę, że początki łatwe nie będą - z tego co słychać w TT IQ Routes również cuda się zdarzają.