AM jako nić Ariadny

• 7 Odpowiedzi
  • 1629 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
  • Sprzęt: A696, AM 6, iGO8
AM jako nić Ariadny
« dnia: Grudzień 13, 2008, 21:38:31 »
Koledzy, czy AM wyposażona jest w funkcję, którą z braku lepszego pomysłu nazwę "nić Ariadny" - to znaczy jadę z A do B i chciałbym wrócić z B do A dokładnie tą samą trasą pilotowany przez Hołka?
Jest to w pewnym sensie mutacja poszukiwanej przez kilka osób funkcji wyznaczania trasy "po śladzie", co, jak napisał tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71064.msg463944 NocnyMarek, nie jest automatycznie możliwe.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM jako nić Ariadny
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2008, 21:54:49 »
Dokładnie tą samą zwykle nie masz szans wrócić, choćby z powodu ulic 1-kierunkowych.
Poza tym niewiele się nie zmieniło od czasu AM4.0, możesz skorzystać z funkcji 'Odwróć' (trasę)
i albo sie uda i trasa będzie taka sama, albo nie i będziesz musiał dodać punkty pośrednie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2008, 22:04:09 »
Szkoda. Pewnie nie tylko mnie zdarza się odwieźć do domu kogoś, kto swoje okolice zna na tyle dobrze, by zaproponować skróty, których Hołek unika. A gdy wracam sam, potrzebowałbym jego pomocy, szczególnie po zmroku.
Odkąd jeżdżę z navi, moja orientacja w terenie z kategorii "średnia" przeszła do "słaba z minusem"  :proud:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2008, 22:14:14 »
Można zapisać ślad ,wyświetlić go ,wyznaczyć trasę powrotną i wzrokowo skontrolować czy pokrywa się z wyświetlonym śladem  B)  Trochę to "naokoło" ale z braku laku...
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2008, 22:26:44 »
Oui, postaram się skorzystać z tej podpowiedzi. Dzięki.

*

Offline mattoid

• *
  • 59
  • Sprzęt: Asus A696 + WM5 + SDHC 4GB
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:29:31 »
Odkąd jeżdżę z navi, moja orientacja w terenie z kategorii "średnia" przeszła do "słaba z minusem"  :proud:

Niestety zauważam to również u siebie:)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2008, 23:42:21 »
Gdy kupiłem sobie pierwszego gps'a i zacząłem wgryzać się w temat 'nawiacyjnosatelitarny" 7 lat temu czytałem artykuł o tym jak to japońscy kierowcy są jak dzieci we mgle gdy popsuje się "nawigacja" w samochodzie .Bardzo Mnie to wtedy rozbawiło i zdziwiło - Taraz jakoś przestałem się dziwić  :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2008, 17:38:09 »
Szkoda. Pewnie nie tylko mnie zdarza się odwieźć do domu kogoś, kto swoje okolice zna na tyle dobrze, by zaproponować skróty, których Hołek unika. A gdy wracam sam, potrzebowałbym jego pomocy, szczególnie po zmroku.

Wiem o co Ci chodzi, ale nie jestem przekonany, by taka funkcja w realu się sprawdziła. Bardzo często (szczególnie w miastach) to, że "trick" działa fajnie w jedną stronę, bynajmniej nie oznacza, że sprawdzi się on w drodze powrotnej, o ile w ogóle będzie wykonalny. Eksperymentowanie w obcym miejscu i po ciemku z "trickami" może być dużo gorsze od tego co Ci pani Jadzia zaproponuje.
Poza tym mam taki sam objaw jak Ty i inni "obciążeni" GPS, więc ślepo słucham Jadzi, licząc że zaprowadzi mnie do cywilizacji omijając świeżo utworzone zbiorniki wodne :grin: