AM 6 - ostrzeganie o prędkościach

• 78 Odpowiedzi
  • 24984 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: AM 6 - ostrzeganie o prędkościach
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 05, 2010, 00:03:23 »
msz1959 i tak i nie :) ale to by mialo sens jak by ktos non stop te znaki uaktualnial :), a na to nie ma co liczyc. Jak przeoczysz znak to jaka masz szanse ze navi pokaze ci prawidlowa predkosc ?

Niestety smutna prawda jest to co juz wczesniej powiedzialem ze znaki ograniczen pojawiaja sie z dnia na dzien. Zamiast latac dziury postawia znak i juz czaja sie tam niebiescy...

W sumie patrzac sobie na to co pokazuje iGO8 z mapami TA widze na ile jest to bez sensu, w znacznej czesci wypadkow pokazuje bzdury nie majace nic wspolnego z aktualnym stanem oznaczenia.

Osobiscie nie przeszkadzala by mi taka funkcja tylko co z tego jak bedzie ona "na pokaz" bo nikt z Geosystemu nie bedzie kontrolowal czy sie zmienilo oznaczenie w calej PL...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 05, 2010, 09:40:24 »
Osobiscie nie przeszkadzala by mi taka funkcja

Mi nie przeszkadza :D. Tym bardziej, że jeden klik i można to wyłączyć. Jednak moje wypowiedzi sprowadzają się do tego, że gdy ludzie zaczną patrzeć na te ograniczenia bo jeden raz przeoczy znak, potem drugi i tak już poleci. W efekcie całkiem przestaną patrzeć na znaki ograniczenia.

Co do znaków, to również zgadzam się z tym, że w PL oznakowanie dróg jest chyba najgorsze przynajmniej w europie. Niejednokrotnie obszar zabudowany to 2 kilometrowy odcinek drogi z jednym budynkiem oddalonym on drogi jakieś 200m., lub 100m odcinek drogi. Jednak ja muszę być pewny tego z jaką prędkością jadę w danym miejscu, a nie pocić się kiedy to zauważę misiaków, czy aby na pewno było odwołanie.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 05, 2010, 09:50:55 »
Osobiscie nie przeszkadzala by mi taka funkcja

Mi nie przeszkadza :D. Tym bardziej, że jeden klik i można to wyłączyć. Jednak moje wypowiedzi sprowadzają się do tego, że gdy ludzie zaczną patrzeć na te ograniczenia bo jeden raz przeoczy znak, potem drugi i tak już poleci. W efekcie całkiem przestaną patrzeć na znaki ograniczenia.

To jest druga strona medualu :) czytajac nieraz doniesienia ze ktos wjechal do rzeki, utknol w lesie... Lub niektore wypowiedzi na niektorych boardach robi sie to straszne. Oby do tego nie doszlo ale tez  nie chce przeczytac ze ktos kogos zabil na drodze bo Navi kazala mu jechac 90km/h  :-|

Tutaj faktycznie nalezy brac pod uwage pewne aspekty ogolu uzytkownikow, fakt ze niektorzy powinni miec zakaz uzywania takiego urzadzenia bo myla je chyba z "Auto Pilotem". Co najsmieszniejsze moze nie od navi ale kilka lat temu chyba ktos dostal Nagrode Darwina (lub podobna tego nie jestem pewien), wlaczyl w kamperze tempomat (myslac ze to autopilot) i wyszedl za kierownicy do tylu zrobic sobie kawe  :E efekt koncowy raczej do przewidzenia  :E

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 05, 2010, 10:14:44 »
tempomat (myslac ze to autopilot) i wyszedl za kierownicy do tylu zrobic sobie kawe

To może mój tempomat jest autopilotem lub przynajmniej może kawę robi  :O~

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 05, 2010, 10:16:30 »
Tak sobie czytam ten wątek i nasuwa mi się smutny wniosek.
AutoMapa już teraz jest maksymalnie przekombinowana, miliony suwaczków, opcji i przycisków w ustawieniach. Coraz bardziej mam wrażenie, że aplikacja wymknęła się spod kontroli twórców i żyje własnym życiem, a tu dochodzą jeszcze kolejne pomysły jak bardziej skomplikować ten program.
Po co? Żeby było o czym pisać i narzekać jak będzie źle działało, bo na 100% będzie źle działać w naszym kraju gdzie znaki ograniczeń wyrastają szybciej niż grzyby po deszczu.

pozdrawiam
Mario

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 05, 2010, 10:28:14 »
msz1959 i tak i nie :) ale to by mialo sens jak by ktos non stop te znaki uaktualnial :), a na to nie ma co liczyc. Jak przeoczysz znak to jaka masz szanse ze navi pokaze ci prawidlowa predkosc ?

Myślę, że szansa jest spora - przejechałem się z AM 6.0 na Mazury i z powrotem i w sumie zauważyłem 5-6 błędów, większość zresztą "przesadnie ograniczających", więc z punktu bezpieczeństwa (na drodze oraz w portfelu :) ) niegroźnych. No a na tych 600 km wszystkich ograniczeń, łącznie z obszarami zabudowanymi było pewnie ze sto albo więcej. Zakładam, że skoro wprowadzono tę funkcję to będą dane aktualizować - tu zresztą wielka rola użytkowników, którzy oprócz narzekania powinni wysyłać raporty do AM. Ja kilka tych zauważonych błędów pamiętam, czekam na AM 6.1 EU żeby sprawdzić, czy wciąż tam są.

Opinie, że ktoś zacznie patrzeć tylko na znaki w AM są moim zdaniem grubo przesadzone. Równie dobrze można by twierdzić, że ktoś w ogóle będzie prowadził samochód patrząc tylko na ekran nawigatora - w końcu zakręty tam zaznaczono. Nie dajmy się zwariować.

I nie piszcie proszę, że zwalniacie żeby się nie pocić na widok misiaczków - niech Wam raczej ciarki po grzbiecie chodzą jak widzicie małe dzieci bawiące się przy drodze.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 05, 2010, 10:28:34 »
Ja uważam, że twórcy powinni wziąć się za główną i najważniejszą opcję owego programu. Mianowicie algorytm wyznaczania tras. Bo to co teraz robi AM to sorry ale raczej nie o to chodzi. Chciałbym prosto dojeżdżać do celu a nie wykręcać jakieś koła nadkładając nie wiadomo ile drogi tak jak to jest pokazane ....TU....:. Spróbujcie sobie wyznaczyć tą trasę. Chciałbym wyznaczyć trasę i jechać a nie kontrolować czy aby z Bydgoszczy do Gdańska nie pojadę przez Poznań. Więc olać te wszystkie inne opcje i bajery, a wziąć się za sedno sprawy panowie z supportu.

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 05, 2010, 10:55:58 »
Myślę, że szansa jest spora - przejechałem się z AM 6.0 na Mazury i z powrotem i w sumie zauważyłem 5-6 błędów, większość zresztą "przesadnie ograniczających", więc z punktu bezpieczeństwa (na drodze oraz w portfelu :) ) niegroźnych.

Czy ja wiem. W Zegrzu, dwupasmówka, dwujezdniówka oddzielona barierką. AM pokazuje tam 100km/h, a Miśki strzelają z laserowej suszarki bo uznają, że to obszar zabudowany (znak obszaru pojawia się po jakiś 300 metrach takiej drogi, a w AM znak się zmienia w połowie tego obszaru) i kasują klientów. Z autopsji, z ostatniej soboty :)

pozdrawiam
Mario

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:11:22 »
Ja uważam, że twórcy powinni wziąć się za główną i najważniejszą opcję owego programu. Mianowicie algorytm wyznaczania tras. Bo to co teraz robi AM to sorry ale raczej nie o to chodzi. Chciałbym prosto dojeżdżać do celu a nie wykręcać jakieś koła nadkładając nie wiadomo ile drogi tak jak to jest pokazane ....TU....:. Spróbujcie sobie wyznaczyć tą trasę. Chciałbym wyznaczyć trasę i jechać a nie kontrolować czy aby z Bydgoszczy do Gdańska nie pojadę przez Poznań. Więc olać te wszystkie inne opcje i bajery, a wziąć się za sedno sprawy panowie z supportu.

Generalnie powinni dopracowac to co teraz jest zanim dodadza kolejne bajery... u mnie iGO 8 z wlaczonymi wszystkimi bajerami (pokazywanie ograniczen, zakazow skretu, ostrzeganie przed znakami, uksztaltowanie terenu, asysten pasa, TMC,  cienie, budynki, strzalki i strzaleczki oraz inne duperele ) dziala owiele plynniej niz AM bez tych bajerow do tego w porownaniu do AM 6.X.X stabilnie....

A odnosnie tego ze niektorzy ludzie patrza na nawigacje i ufaja jej bezgranicznie, a nie na droge to nie jest przesada. To sa niestety smutne fakty...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 11:34:22 wysłana przez tplewa »

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:28:55 »
A odnosnie tego ze niektorzy ludzie patrza na nawigacje i ufaja jej bezgranicznie, a nie na droge to nie jest przesada. To sa niestety smutne fakty...

Ja bym jeszcze poprosił support o dodanie komunikatu "Zwolnij, zakręt" wraz dwoma migającymi na czerwono światełkami w przypadku zakrętów. Kąt zakrętów oraz prędkość z jaką będę wjeżdzał  w te zakręty też chciałbym móc ustawić w zależności od kategorii drogi. Kilka dodatkowych opcji - "Mam ESP", "Mam ESP, ale wyłączone", "Nie mam ESP", "Chcę się zabić" też się przyda... Co komu to przeszkadza? Przecież zawsze można wyłączyć.

pozdrawiam
Mario

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:40:28 »
Ja bym jeszcze poprosił support o dodanie komunikatu "Zwolnij, zakręt" wraz dwoma migającymi na czerwono światełkami w przypadku zakrętów. Kąt zakrętów oraz prędkość z jaką będę wjeżdzał  w te zakręty też chciałbym móc ustawić w zależności od kategorii drogi. Kilka dodatkowych opcji - "Mam ESP", "Mam ESP, ale wyłączone", "Nie mam ESP", "Chcę się zabić" też się przyda... Co komu to przeszkadza? Przecież zawsze można wyłączyć.

Jeśli całość postu jest sarkastyczna, to nie warto czytać dalej. Jeśli jednak początek jest na poważnie, to przypominam, że AM od dawna ma już wbudowane ostrzeganie o niebezpiecznych zakrętach.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:48:40 »
Nie ostrzeganie, tylko informowanie i nie o niebezpiecznych zakrętach, tylko o zakrętach :)
Chyba, że chodziło Ci nie o zakręty a miejsca, to owszem, ma możliwość włączenia ostrzegania
o tych miejscach które są niebezpieczne zdaniem GDDKiA.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Laszko

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC T7373
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:07:36 »
Dołożyłbym jeszcze ficzer, który pokaże podsumowanie  ile razy przekroczyłeś dopuszczalną prędkość na danym odcinku.

Trasa Poznań - Warszawa 320 km

250 km prędkość dopuszczalna przekroczona
70 km  jazda z prędkością dozwoloną

Przewidywana wysokość mandatu 25 x 300 PLN, 13 x 500 PLN
Ilość punktów karnych: 25 x 6, 13 x8
Prawdopodbieństwo kolizji: 67%
Prawdopodobieństwo utraty życia kierowcy: 44%
Prawdopodobieństwo utraty życia pasażerów: 56%
Prawdopodobieństwo potrącenia pieszych: 33%

Rzeczywisty czas przejazdu 4h 20min
Czas przejazdu zgodny z przepisami: 4h 45 min

Czas czy życie - wybór należy do Ciebie...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 17:10:22 wysłana przez Laszko »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:10:46 »
Jak te sumy podzielić przez liczbę kilometrów to się okaże że taniej by było pojechać taksówką  :E :ok:

Nawet taką co ma 20pln/km   B)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 17:12:41 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:13:15 »
Ja tam proponukje podliczenie spalania ze wzgledu na mala plynnosc jazdy itd. to lepiej trafia do kierowcow w PL  :E
...aaa i na koniec cale podsumowanie wyslane do wlasciwej komendy policji  :E

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:17:42 »
...aaa i na koniec cale podsumowanie wyslane do wlasciwej komendy policji  :E
Po co zawracać gitarę i robić robotę  panom z :MO:, Od razu powinien wydrukować się stosowny blankiet przelewu w/w kwoty na rzecz właściwego urzędu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:19:20 »
Dołożyłbym jeszcze ficzer ...

To nie zda egzaminu, ci 'oszczędni' zaraz policzą:
(przewidywana wysokość mandatu 25 x 300 PLN, 13 x 500 PLN) - (rzeczywista wysokość mandatu 1x200 zł)
= zaoszczędzone 13 800 zł
i beda dbali by jak najwięcej 'zaoszczędzić'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:11:12 »
Dziwne.
Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na jeden szczegół w rozliczeniu Laszko.
Że różnica pomiędzy rozumem, a bezmózgowiem, to tylko 25 minut.
Ale w tym przypadku wyboru dokonał nasz Stwórca. Jednych obdarzył, innych nie.
 :wink:

*

Offline Laszko

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC T7373
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 07, 2010, 11:16:22 »
to tylko 25 minut.

Chciałem w wyliczeniu oddać rzeczywistość - na tej trasie połowa to autostrada i dlatego taki wynik.

W przypadku zwykłej drogi oszczędności czasowe wynoszą około 3-4 minuty na 100 km

czyli dla powyższego przykładu ok. 10-12 minut