AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 121791 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline afaj

• 36
  • Sprzęt: GoClever 5056BT
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #480 dnia: Lipiec 24, 2007, 12:01:21 »
Kilkanaście razy w roku przemierzam trasę Warszawa-Bydgoszcz i ani 3.9.x ani beta 4.0 ani obecna 4.0.1 nie kieruje mnie tak jak jest na twoim zdjęciu.

Zwracam honor AM  ! ! !

Po tym poście zacząłem dochodzić co może być nie tak z moją AM.
Powód był dość banalny - zablokowany odcinek drogi w Załuskach.
Po usunięciu blokazdy trasa wyznaczana jest już prawidłowo.

W błąd niestety wprowadza brak zaznaczonej blokady.

Dziękuję za naprowadzenie.

Pozdrawiam
afaj
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 12:04:25 wysłana przez afaj »
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)
AKIRA 4301-A3 + AM (było)
GoClever 5056BT (aktualnie)

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #481 dnia: Lipiec 24, 2007, 12:34:54 »
Dodatkowym bonusem wycieczki nad morze, były niestety, jazdy "obok trasy"
To fakt,też to x - razy przerabiałem,podobno to wina komunikacji palmtopa z odbiornikiem GPS. Bo na pewno nie map-sprawdziłem.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #482 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:52:39 »
Dodatkowym bonusem wycieczki nad morze, były niestety, jazdy "obok trasy"
To fakt,też to x - razy przerabiałem,podobno to wina komunikacji palmtopa z odbiornikiem GPS. Bo na pewno nie map-sprawdziłem.

To dziwne, bo mi "jedzie" obok drogi, tylko wtedy, gdy mapa jest niedokładna (np. nowy odcinek drogi, kilkanaście metrów obok starego).

A tak podsumowując - może dajcie sobie spokój z wpisami w ten wątek? Do błędów mapy i programu dla 4.01 powstały osobne wątki, a Wy z uporem maniaka wpisujecie się w tą "fuszerkę".
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 19:13:07 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #483 dnia: Lipiec 24, 2007, 15:48:17 »
Najgorzej jak nie wiadomo czy to błąd mapy czy programu   :banan:

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #484 dnia: Lipiec 24, 2007, 19:12:14 »
Najgorzej jak nie wiadomo czy to błąd mapy czy programu   :banan:

Albo błąd ludzki :neutral: jak sporej ilości przypadków...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #485 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:21:56 »
Chciałem dorzuci swoje trzy grosze w temacie 4, nie wiem czy w dobrym wątku bo jest ich mnogość - więc to chyba bez znaczenia.

Dawno temu, przy wersji 3.x.x (ipaq 5550 + fortuna clip on) pojawił mi się śmieszny problem - AM nagle zaczynała mnie prowadzić jakies 200 metrów na lewo od mojej aktualnej pozycji. Nie pomagało resetowanie odbiornika, wyłączanie AM - pomógł tylko soft reset (!) PDA. Skontaktowałem się z supportem, podesłałem logi z GPS, istotnie pojawiały się tam jakieś błędy (nie znam protokołu, uwierzyłem na słowo) - widać wina odbiornika. Też uwierzyłem, bo odbiornik dużo przeszedł i komunikuje sie via bluetooth, co prosi się o kłopoty.
W wersji czwartej na tym samym zestawie to samo - od czasu do czasu AM leci gdzieś na bok albo nagle stwierdza że wyjeżdzam z bocznej drogi, oraz inne podobne, wymieniane tutaj przez kolegów kwiatki. Okej, czytałem że to może się pda przegrzewa, albo odbiornik. Dobra, przyjąłem że mam do kitu zestaw (oczywiście to, że D6 i TT nie mają takich problemów jest żadnym argumentem, wszakże to marne i głupie programy są).

ALE

Kupiłem Nokię 330 z AM4. I co? I TO SAMO. Owszem, podoba mi się pomysł AM w PNA, da się to (PRAWIE) obsługiwać palcem, interfejs okej, mapy dokładne, nie mam nic do zarzucenia generalnie.
Ale dalej jest to samo! Nagle w mieście obcym albo na autobanie AM stwierdza, że jestem gdzieś w krzakach.

I żadne krzyki, żadne płacze nie przekonają mnie, że to wina urządzenia. W dwóch różnych zestawach dokłanie ten sam bug, przy czym w drugim przypadku to AM sobie wybrała w jakim urządzeniu siedzi i z jakim GPS gada więc nie ma gadania, że mam zły zestaw.

Chciałem więc niniejszym wyrazić ubolewanie, że drugi raz dałem się naciągnąć na AM.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #486 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:25:44 »
Ja w ostatnim miesiącu przejechałem ok 1500km i ten problem występował u mnie na odcinku może 200-300m....
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #487 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:42:52 »
Ja w ostatnim miesiącu przejechałem ok 1500km i ten problem występował u mnie na odcinku może 200-300m....
Piotrze, pewnie jeździsz głównymi drogami, Wiesz ja z prowincji to takie przesunięcia w stosunku do drogi mam na co dzień. Uparcie twierdzę, że to nie jest wina sprzętu a cały czas map. Drogi są źle naniesione, przesunięte, źle sklasyfikowane. Mam nadzieję, że w następnych wersjach będzie lepiej.
Dla pocieszenia GPMapa też robi takie błędy, tylko w innych miejscach.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #488 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:58:26 »
Piotrze, pewnie jeździsz głównymi drogami, Wiesz ja z prowincji to takie przesunięcia w stosunku do drogi mam na co dzień. Uparcie twierdzę, że to nie jest wina sprzętu a cały czas map. Drogi są źle naniesione, przesunięte, źle sklasyfikowane. Mam nadzieję, że w następnych wersjach będzie lepiej.
Dla pocieszenia GPMapa też robi takie błędy, tylko w innych miejscach.
Mam też iGO a tam widać że wszędzie ale wierz mi, że wszędzie i to nawet na Warszawskiej trasie Toruńskiej czy wisłostradzie kropka wiedzie kikanaście metrów od drogi (w iGO oprócz strzałki przyciągniętej do drogi widać kropkę, która pokazuje rzeczywiste położenie).
Może w 4.0.1 za małe jest działanie przyciągania do siatki dróg....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #489 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:02:18 »
Może w 4.0.1 za małe jest działanie przyciągania do siatki dróg....?

Być może, ale dalej to nie wina sprzętu i przy tym się upieram.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #490 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:09:53 »
Ja niemal zawsze łapię fixa na stojąco a jak moge to staram się fobić poza autem tak aby dach nie przysłaniał widoku z niektórych satelit. ... ba czasem nawet mimo że odbiornik GPS miga czekam chwilkę tak aby widział przynajmniej 8 satelit. Gdy ruszałem gdy fix nie był jeszcze złapany to zdarzało mi się że pokazywało np, że jestem w Garwolinie choć byłem na warszawskim Służewcu ... i to na 3.9.x i iGO....
Może w 4.0.2 wzmocnią działanie przyciągania do drogi by było to mniej wrażliwe...
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #491 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:20:59 »

Bartek - święta racja. Ostatnio z uporem maniaka robię ślady GPS i tam gdzie zbytnio odbiegają od tego co na mapie zgłaszam do supportu. U mnie są to głównie nowe lub poprawione odcinki dróg. Siatka na mapie została stara, ale jeśli nikt nie zgłasza, to skąd dział opracowania map ma o tym wiedzieć, że w Boleminie dali sobie spokój z naprawą starej drogi, zostawili ją dla tubylców a kilkanaście(dziesiąt) metrów dalej poprowadzili pół kilometra nowej jezdni.
Wniosek - słać im ślady z wojaży, niech porównują i dopasowują do faktycznego  stanu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #492 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:32:19 »

Bartek - święta racja. Ostatnio z uporem maniaka robię ślady GPS i tam gdzie zbytnio odbiegają od tego co na mapie zgłaszam do supportu. U mnie są to głównie nowe lub poprawione odcinki dróg. Siatka na mapie została stara, ale jeśli nikt nie zgłasza, to skąd dział opracowania map ma o tym wiedzieć, że w Boleminie dali sobie spokój z naprawą starej drogi, zostawili ją dla tubylców a kilkanaście(dziesiąt) metrów dalej poprowadzili pół kilometra nowej jezdni.
Wniosek - słać im ślady z wojaży, niech porównują i dopasowują do faktycznego  stanu.
To nie ma sensu... przecież mapy są te same co w 3.9.x.... żadne mapy,żadnego systemunie są idealnie dokładne.. jak powiedziałem w iGO ślad zawsze idzie obok drogi... moim zdaniem muszą wzmocnic działanie mechanizmu przyciągającego do drogi i to wszystko...
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #493 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:40:49 »
To nie ma sensu... przecież mapy są te same co w 3.9.x.... żadne mapy,żadnego systemunie są idealnie dokładne.. jak powiedziałem w iGO ślad zawsze idzie obok drogi... moim zdaniem muszą wzmocnic działanie mechanizmu przyciągającego do drogi i to wszystko...
Piotrze, widzę, że Cię nie przekonam. Jednak nie do końca masz rację.
Mapy się zmieniały i fazie testów (nie powiem, która Beta) były dokładniejsze. Oczywiście, można pomagać supportowi w prostowaniu tego, ale za co innego mi płacą i nie zawsze jest czas żeby zapisać ślad. Właściciele AM muszą mi to wybaczyć.
Interes jest interesem.

:sleepy: Idę spać, dobrej nocy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 23:44:34 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #494 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:45:54 »
Piotrze, widzę, że Cię nie przekonam. Jednak nie do końca masz rację.
Mapy się zmieniały i fazie testów (nie powiem, która Beta) były dokładniejsze. Oczywiście, można pomagać supportowi w prostowaniu tego, ale za co innego mi płacą i nie zawsze jest czas żeby zapisać ślad. Właściciele AM muszą mi to wybaczyć.
Interes jest interesem.
Ojej, Barktu.. nie o to chodzi wcale nie chcę się o to kłócić... ale uwerz mi, że jakbys spojrzał gdzie jest punkt GPS a gdzie strzałka przyciągnieta do drogi w iGO to złapałbys się za głowę... a mimo to strzałka idzie po drodze i moim zdaniem tu jest problem.
Nie sądzę by mapy cyfrowe używane w nawigacjach cywilnych były dokładniejsze niż dziesięć-kilkanaście metrów.....

Pozdrav
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 23:53:10 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #495 dnia: Lipiec 25, 2007, 08:38:48 »
Ojej, Piotr  :].
Prawda jak zwykle leży po środku. Przeglądając ślady gps myślałem, że niedokładności będą znacznie większe (np. ślad na ogół poza trasą). W AM faktycznie kursor "wyskakuje" poza trasę w przypadku znacznej rozbieżności pomiędzy mapą a stanem faktycznym. Z mojego punktu widzenia (porównując teren po którym się poruszam) w AM v.3 było podobnie, jeśli nie identycznie.
Jednakże Twój wniosek, aby AM dociągała kursor do drogi w nieco większym promieniu niż obecnie wydaje się ze wszech miar słuszny - zważywszy na aktualną dokładność przebiegów dróg na mapie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #496 dnia: Lipiec 25, 2007, 08:45:20 »
..... Kupiłem Nokię 330 z AM4. I co? I TO SAMO .....

Chyba nie potrzebnie zmieniałeś sprzęt, raczej jeśli już to samochód  :) - może być tak, że łapiesz więcej sygnału odbitego niż bezpośredniego z satelity, a z tym Automapa radzi sobie gorzej niż TT czy iGo. Masz może metalizowaną szybę? Albo spróbuj zmienić lokalizacje uchwytu PDA/PNA. Zauważyłem kiedyś że najmniejsze odchylenie od trasy (pokazuje to iGo) jest w naszym firmowym dostawczaku jak PDA leży prawie na podłodze przy dźwigi biegów (w Partnerze jest takie miejsce przy gniazdkach 12V - kto zna ten samochód ten wie o czym piszę).

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #497 dnia: Lipiec 25, 2007, 08:45:58 »
A co zrobić, jeżeli dwie drogi są obok siebie w odległości 20-30 metrów? Nieraz miałem tak, że AM nie potrafiła się zdecydować, którą drogą jadę. Jeżeli mechanizm przyciągania zostanie "wzmocniony", to problem też się "wzmocni"  :wink: Oczywiście można dać priorytet drodze, którą prowadzi wyznaczona trasa, ale ja na przykład często jeżdżę bez wyznaczonej trasy, używając AM jako dokładnego prędkościomierza, narzędzia do ostrzegania i szybkiej orientacji w terenie.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #498 dnia: Lipiec 25, 2007, 08:51:38 »
To tak jak ja  :ohreally:.
Dlatego ważniejszym jest poprawa map a użytkownik powinien zadbać o dobry sygnał z anteny - może to pomoże?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #499 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:00:29 »
Nie sądzę by mapy cyfrowe używane w nawigacjach cywilnych były dokładniejsze niż dziesięć-kilkanaście metrów.....
Pozdrav

Zależy które, te od TA i Nq mają na pewno większą dokładność niż te od AM (Polska) z uwagi na fakt w jaki sposób się je sporządza.

P.S.
W ostatnią sobotę będąc na mazurach wyprzedzałem dwa vany nafaszerowane antenkami i kamerami, które jechały sobie dostojnie jeden za drugim w odległości ok. 50m. Na ich karoserii dostrzegałem charakterystyczne logo z napisem "Nawtwq Map Network".  :smile:
Napisane: Lipiec 25, 2007, 08:55:47
Prawda jak zwykle leży po środku. Przeglądając ślady gps myślałem, że niedokładności będą znacznie większe (np. ślad na ogół poza trasą). W AM faktycznie kursor "wyskakuje" poza trasę w przypadku znacznej rozbieżności pomiędzy mapą a stanem faktycznym. Z mojego punktu widzenia (porównując teren po którym się poruszam) w AM v.3 było podobnie, jeśli nie identycznie.

A na mazurach rzadko kiedy w ogóle pokrywa się z drogą - zupełnie nie rozumiem czemu w AM4 jako demo są właśnie  mazury. Wybrali region z najmniejszą dokładnością ich map.  :(

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #500 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:02:48 »
A co zrobić, jeżeli dwie drogi są obok siebie w odległości 20-30 metrów?
Fakt, może to być problemem- miałem tak w iGO w ta zimę, gdy jechałem do kolegi do Milanówka. Nie pamiętam czy było to już w samym Milanówku czy tuz przed nim (ale wracając juz do Warszawy)- było rondo z którego zjechałem a o tym, że iGO pokazuje nie ta samą drogę na której jestem okazało się gdy okazało się, że ulica kikadziesiąt metrów od zjazdu z ronda jest ślepa  :-|
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #501 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:08:03 »
A ja Wam proponuję zakupić/wypożyczyć zewnętrzną antenkę gps. Nie sądziłem wcześniej że może być aż taka różnica, ale proponuję niech każdy sam spróbuje jeśli może.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #502 dnia: Lipiec 25, 2007, 11:10:56 »
A ja Wam proponuję zakupić/wypożyczyć zewnętrzną antenkę gps. Nie sądziłem wcześniej że może być aż taka różnica, ale proponuję niech każdy sam spróbuje jeśli może.

Między innymi to właśnie miałem na myśli  :wink:

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #503 dnia: Lipiec 25, 2007, 11:24:02 »

Między innymi to właśnie miałem na myśli  :wink:
Kurde ja taką miałem, dodawali do zestawu gratis. Nigdy jej nie używałem, może czas na to.
Tylko gdzie ja ją wsadziłem?  :(

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #504 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:05:10 »

Chyba nie potrzebnie zmieniałeś sprzęt, raczej jeśli już to samochód  :)

Samochód też zmieniłem. Używanie dwóch różnych samochodów nie ma żadnego znaczenia. Szyb metalizowanych nie mam. Uchwyt do PNA jest fabryczny, czyli urządzenie wisi na przedniej szybie, poprzedni zestaw nie miał żadnego uchwytu - fortuna leżała sobie po prostu na desce pod szybą.

Poza tym powtarzam jeszcze raz, dlaczego to się nie zdarza w D6 i TT, oraz w TT Go? Owszem, mogę używać anteny zewnętrznej, ale, do ciężkiego licha, dlaczego tylko do automapy???

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #505 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:07:40 »
Witam
Ja chętnie bym kupił bo ostatnio jak byłem w Zakopanem to miałem bardzo słaby sygnał i nie mogłem złapać fixa.
Zastanawiam się tylko jak to wygląda w praktyce? Cały czas okno uchylone i jeszcze ten kabel na desce  :( ? A ja mam klimę i nie otwieram okna.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 12:09:20 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #506 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:37:03 »
[Zastanawiam się tylko jak to wygląda w praktyce? Cały czas okno uchylone i jeszcze ten kabel na desce  :( ? A ja mam klimę i nie otwieram okna.

A wiertarkę masz ?  :D
Napisane: Lipiec 25, 2007, 12:35:28
Poza tym powtarzam jeszcze raz, dlaczego to się nie zdarza w D6 i TT, oraz w TT Go? Owszem, mogę używać anteny zewnętrznej, ale, do ciężkiego licha, dlaczego tylko do automapy???

Już pisałem, tamte programy znacznie lepiej sobie radzą z obróbką danych przychodzących z odbiornika gps.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #507 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:42:47 »
A ja wbrew niektórym właśnie przed chwilą wykupiłem subskrypcję na kolejny rok na AM 4 Europe  :ok:
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #508 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:46:58 »
A ja wbrew niektórym właśnie przed chwilą wykupiłem subskrypcję na kolejny rok na AM 4 Europe  :ok:

To Ty odważny chłopak jesteś ...  :mrgreen:

*

Dżeju

« Odpowiedź #509 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:50:36 »
Już pisałem, tamte programy znacznie lepiej sobie radzą z obróbką danych przychodzących z odbiornika gps.

Używam AM 4 na kilku sprzętach, zarówno z wbudowanym GPS, jak i na zewnętrznym - i jak mi zechcesz wmówić, że Holenderski badziew działa lepiej na HP6515 niż AM, to ....  :banan: