AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 121937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #420 dnia: Czerwiec 26, 2007, 13:18:14 »
Witam
Zawsze chwaliłem AM, nadal uważam, że ma najlepsze pokrycie Polski, ale funkcjonalność skończyła się na wersji 3.9.7. To, co obecnie wyprawia AM 4.0.1 przekracza wszelkie granice /chociaż jest już lepsza od 4.0/ ludzkiej cierpliwości. Nie będę opisywał numerów, które mi wycięła AM 4, bo i miejsca mogłoby braknąć. Już nawet nie zgłaszam do supportu, bo przyszło zobojętnienie - jak w przypadku każdej fuszerki. Definitywnie wracam do 3.9.7, która - choć mniej efektowna - jest o dwa nieba lepsza jako program użytkowy. Absolutnie zgadzam się z opinią, że kolejna wersja AM jest wersją testową, a wszystcy klienci - to testerzy. Tylko, że pewnie myśleli przed zakupem, że kupują PRODUKT a nie test. Dokąd ten wątek nie "zniknie" z forum, dotąd nie warto wracać do AM 4.
A dobrowolnym testerom życzę dużo samozaparcia w użytkowaniu AM 4.
Pzdr

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #421 dnia: Czerwiec 26, 2007, 13:33:24 »
Być może część błędów jest zależna od sprzętu i wersji softu.
Może by warto pokusić się o stworzenie nowego wątku o działaniu AM na sprzęcie jego danych technicznych oraz błędach AM na tym sprzęcie. Bo wg mnie to co napisałeś to właśnie ten szczegół. A może jakaś sonda. Tylko trudno byłoby tu o obiektywizm użytkowników i w ogóle biorąc pod uwagę mnogość sprzętu...
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #422 dnia: Czerwiec 26, 2007, 19:32:08 »
Oto moje doświadczenia z podróżowaniem z AM4. Używałem do tej pory tylko i wyłacznie produktu f-my Aquart do wersji AM 3.9.7.1 i nie miałem większych problemów, po zainstalowaniu wersji 4.01 i wczytaniu zapisanych wcześniej tras z wer. 3.9.7.1 stwierdzam że, AM4 przekroczyła granicę mojej wytrzymałości,na trasie Łódź-Sczecin na prostych odcinkach drogi znajdując się na właściwej drodze słyszę komunikat "zawróć ostro ... " ponieważ znam drogę nie wykonuję tego polecenia, po chwili słyszę następny komunikat "40km prosto" takie "kwiatki" powtarzają się prawie na każdej trasie. Staram się jeździć zgodnie z przepisami i mam włączone ostrzeganie o "czrnych punktach" komunikaty o tych miejscach są poucinane( plik dżwiękowy: Marzena). Uważam że widok mapy 2D jest bardziej czytelny niz 3D, niestety 2D automatycznie przełącza się na widok 3D ( mam FS Loox 520). Następny problem to niekonsekwencja programistów odnośnie POI. Aby dostać się do POI użytkownika należy wejść w Menu, Ustawienia i dopiero tu są dostepne punkty użytkownika, natomiast POI programu są dostępne w innej "podstronie" a mianowicie trzeba nacisnąć ikonkę "strzałka w górę " na dolnej belce obok "Menu" i tutaj dostępne są POI programu oraz Punkty ulubione które notabene które też są punktami uzytkownika a brak jest Punktów uzytkownika, efekt jest taki że, chcąc wyznaczyć trasę przy pomocy POI trzeba poruszać się po dwóch różnych "podstronach" uważam że POI zarówno programowe, ulubione jak i użytkownika powinny znajdować się w jednej "podstronie"  a nie na różnych ponieważ utrudnia to wyznaczanie trasy. Aby nie być posadzonym o wrogość w stosunku do Automapy informuję że, posiadam zainstalowaną tylko AM nie używałem do tej pory innego oprogramowania do nawigacji a wypowiedź dedykuję wszystkim aby nie ufali temu oprogramowaniu ponieważ mogą stracić dużo czasu i nerwów. Dodam tylko że producent AM 4.01 mając informację o tak wielu problemach nie powiadamiając swoich klientów o tych problemach na swojej stronie naraża ich na niepotrzebne koszty i niebezpieczeństwo ponieważ osoby nie znające trasy widząc ją poprawnie wyznaczoną na ekranie a w czasie jazdy słyszac komunikaty niezgodne z tym co się dzieje w rzeczywistości na drodze muszą podjąć decyzję która może mieć różne skutki. Wiem że, aby używać oprogramowania do nawigacji muszę akceptować warunki producenta ( brak jakiejkolwiek odpowiedzialności producenta oprogramowania na drodze )   ale normalne "poczucie odpowiedzialności i przyzwoitości" nakazuje umieszczenie informacji o znanych problemach na stronie producenta, tak postępują wszystkie f-my które szanują klienta i dbają aby był z nim jak najdłużej, tak postąpił INTEL ( wymienił ileś tysięcy procesorów Pentium  które miały problem z dzieleniem i przeprosił wszystkich klientów) tak postępują producenci samochodów, notebooków i wielu innych produktów a na stronie AM przez długi czas nawet nie było opisu jak się posługiwać wersją 4.0. Jest mi bardzo przykro z tego powodu ponieważ byłem dumny z  AM czytając na różnych forach że program który jest rodem z Polski ma szanse "pobić inne produkty" do nawigacji. Na tym kończę ten długi opis moich problemów, żali i życzę użytkownikom AM oraz producentowi aby traktował swoich wiernych klientów poważnie tak jak jest to w całym cywilizowanym świecie. 

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #423 dnia: Czerwiec 26, 2007, 20:35:44 »
Zachowania producenta są niestety rodem z czasów w których nie maił on realnej konkurencji, mam nadzieję że i to się wkrótce zmieni.  ;)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #424 dnia: Czerwiec 26, 2007, 21:27:30 »
Oj, Sławek!
Jeśli chodzi o PU/POI (a pewnie i o inne sprawy też) to jesteś typowym przykładem przekombinowania/utrudniania sobie życia/naleciałości z wersji 3.
Dlaczego? IMHO właśnie POI/PU wreszcie dobrze zrobione. Dobra gospodarka pamięcią przydzielaną na punkty (w odróżnieniu od koszmarnej w wersji 3.x) i intuicyjne szukanie - edycja. To co piszesz:
Aby dostać się do POI użytkownika należy wejść w Menu, Ustawienia i dopiero tu są dostepne punkty użytkownika
to jest menu ustawień punktów - możesz tam wyedytować, skasować, zapisać, wczytać itp. To samo dotyczy się punktów ulubionych, aczkolwiek mają one inne zastosowanie - praca, dom, tymczasowe miejsca pozostawienia pojazdu (oj, jak ułatwia odnalezienie na wielgaśnym parkingu hipermarketu!).
W innym miejscu ustawień masz możliwość dostosowania ostrzegania i (w innym - ale tak ma być!) wyświetlania POI - osobno wbudowanych a osobno użytkownika (na jedym ekranie, ale to jest też dobrze zrobione!).

Twoja sugestia: "uważam że POI zarówno programowe, ulubione jak i użytkownika powinny znajdować się w jednej "podstronie"" jest spełniona, więcej wyszukiwanie wszystkich punktów poi i użytkonika i wbudowanych, a nie tylko tych, które mają być wyświetlane (te są w opcjach jak opisałem powyżej), znajduje się właśnie w menu oznaczonym strzałeczką. I jest to naprawdę dobre rozwiązanie. Zauważ, że jestem w mieście np. Poznaniu, chcę odnaleźć sklep Auchan (jest jakaś promocja i chcę koniecznie coś kupić ;) - sklep nie jest wyświetlany na mapie, bo i poco ma być? ). Wciskam strzałkę (prowadź...) -> POI -> wpisuję Au(program autouzupełnia i wpisuje Auchan). Potwierdzam i w wyniku tego mam listę dwóch sklepów np. Poznań - Komorniki w odl. 8.6 km i Swadzim w odl. 11 km. Chcę mieć więcej? Wciskam Widok i wybieram zamiast "Najbliższe" to np. "47 km". Pozostaję jednak przy najbliższych, bo nie chcę jechać ileś tam km po kilo cukru ;). Wskazję najbliższy -> "Prowadź do." i już. Naprawdę wreszcie dobrze zrobione.
Oczywiście można wyszukać najpierw miasto, a później czynności jak wyżej - program domyślnie przyjmuje, że chcemy wyszukać punkt wg aktualnej pozycji GPS (ewentualnie pozycji na mapie, którą mamy wyświetloną).

Podobnie jest z wyborem trybów 2D/3D: Ustawienia -> Interfejs -> Automatyczny tryb 3D, po wyłączeniu tego masz już na stałe ustawiony tryb 2D, do którego przywykłeś w wersji 3.x i dlatego wydaje Tobie się czytelniejszy (choć przyznam, że często też korzystam tylko z trybu 2D).

Jak widzisz, Twoje rozgoryczenie w tym przypadku wynika nie z niedopracowania obsługi POI a z Twoich przyzwyczajeń do starej wersji - gdybyś zechciał przeczytać nową instrukcję obsługi, ewentualnie zapytać się innych użytkowników jak to się teraz robi, to co innego. A Ty od razu stwierdzasz, że skopali, że do kitu, bo Ty oczywiście jesteś nieomylny.

Inna sprawa, że ze zdumieniem czytam o "kwiatkach" nawigacyjnych. Albo ja jestem szczęściarzem, albo... Po prostu nie mam więcej problemów z AM v.4 niż miałem z v.3. A nawet chyba mniej, bo po zaznaczeniu opcji "pomijaj drogi gruntowe utwardzone i niżej" (czy jakoś tak) wreszcie nie mam problemów z prowadzeniem mnie po manowcach.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 21:41:42 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #425 dnia: Czerwiec 26, 2007, 21:36:19 »
Witam
Zawsze chwaliłem AM, nadal uważam, że ma najlepsze pokrycie Polski, ale funkcjonalność skończyła się na wersji 3.9.7. To, co obecnie wyprawia AM 4.0.1 przekracza wszelkie granice /chociaż jest już lepsza od 4.0/ ludzkiej cierpliwości. Nie będę opisywał numerów, które mi wycięła AM 4, bo i miejsca mogłoby braknąć. Już nawet nie zgłaszam do supportu, bo przyszło zobojętnienie - jak w przypadku każdej fuszerki. Definitywnie wracam do 3.9.7, która - choć mniej efektowna - jest o dwa nieba lepsza jako program użytkowy. Absolutnie zgadzam się z opinią, że kolejna wersja AM jest wersją testową, a wszystcy klienci - to testerzy. Tylko, że pewnie myśleli przed zakupem, że kupują PRODUKT a nie test. Dokąd ten wątek nie "zniknie" z forum, dotąd nie warto wracać do AM 4.
A dobrowolnym testerom życzę dużo samozaparcia w użytkowaniu AM 4.
Pzdr
Mam dokładnie te same odczucia. Odinstalowałem już 4.01 i wróciłem do 3.9.7 i jestem połowicznie happy. Połowicznie bo wiem że 3.9.7 nie jest już rozwijana - a zwłaszcza nie ma już aktualizacji map (algorytm był OK). Jak dla mnie wypuszczenie 4.01 i zatrzymanie rozwoju 3.9.7 to autentycznie krok w tył i bardzo dziwię się polityce firmy że dopuściła do takiej sytuacji. Przecież można było wypuścić wersję 4.01 jako wersję "beta adwance" a póki co trzymać się produktu sprawdzonego

« Odpowiedź #426 dnia: Czerwiec 26, 2007, 21:54:29 »
Przecież można było wypuścić wersję 4.01 jako wersję "beta adwance" a póki co trzymać się produktu sprawdzonego

Tylko że marketing zmusił ich do wydania wersji finalnej - wiadomo, że przed wakacjami są największe zakupy

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #427 dnia: Czerwiec 26, 2007, 22:01:29 »
Oj, Sławek!
Jeśli chodzi o PU/POI (a pewnie i o inne sprawy też) to jesteś typowym przykładem przekombinowania/utrudniania sobie życia/naleciałości z wersji 3.
Dlaczego? IMHO właśnie POI/PU wreszcie dobrze zrobione. Dobra gospodarka pamięcią przydzielaną na punkty (w odróżnieniu od koszmarnej w wersji 3.x) i intuicyjne szukanie - edycja. To co piszesz:
Aby dostać się do POI użytkownika należy wejść w Menu, Ustawienia i dopiero tu są dostepne punkty użytkownika
to jest menu ustawień punktów - możesz tam wyedytować, skasować, zapisać, wczytać itp. To samo dotyczy się punktów ulubionych, aczkolwiek mają one inne zastosowanie - praca, dom, tymczasowe miejsca pozostawienia pojazdu (oj, jak ułatwia odnalezienie na wielgaśnym parkingu hipermarketu!).
W innym miejscu ustawień masz możliwość dostosowania ostrzegania i (w innym - ale tak ma być!) wyświetlania POI - osobno wbudowanych a osobno użytkownika (na jedym ekranie, ale to jest też dobrze zrobione!).

Nie jestem nieomylny, wprost przeciwnie ale będac np. w Poznaniu nie chcę jechać do Auchan lub innego POI tylko  wciskam ikonę " strzałka w górę" czyli prowadź do i ukazuje mi się podstrona gdzie są POI, Punkty ulubione, Kontakty, Praca, nawet Punkt GPS a nie ma Punktów użytkownika które sam utworzyłem czy uwazasz to za nielogiczne? , proszę Prozor opisz postępowanie w wyznaczeniu takiej trasy z miejsca w którym się aktualnie znajduję do jednego z moich punktów które sam utworzyłem, które moim zdaniem powinny być dostępne z poziomu "prowadź do" jeśli uważasz to za przekombinowanie to ja chyba jestem debilem.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #428 dnia: Czerwiec 26, 2007, 22:35:23 »
Nie jestem nieomylny, wprost przeciwnie ale będac np. w Poznaniu nie chcę jechać do Auchan lub innego POI tylko  wciskam ikonę " strzałka w górę" czyli prowadź do i ukazuje mi się podstrona gdzie są POI, Punkty ulubione, Kontakty, Praca, nawet Punkt GPS a nie ma Punktów użytkownika które sam utworzyłem czy uwazasz to za nielogiczne? , proszę Prozor opisz postępowanie w wyznaczeniu takiej trasy z miejsca w którym się aktualnie znajduję do jednego z moich punktów które sam utworzyłem, które moim zdaniem powinny być dostępne z poziomu "prowadź do" jeśli uważasz to za przekombinowanie to ja chyba jestem debilem.

Debilem? Z pewnością nie jesteś, potrzebujesz widać tylko pomocnej dłoni. Służę uprzejmie :)
Właśnie zrobiłem test: utworzyłem POI, dodałem sobie punkt znajomego gospodarstwa agroturystycznego poprzez zaznaczenie na mapie, wybór z menu podręcznego "Dodaj do POI...", wybór kategorii (Agroturystyka), program daje opis adresowy, który zmieniam pod moje potrzeby, dodaję nr telefonu itp. Zatwierdzam.

Szukanie.
Na mapie wciskam "Prowadź do" (Strzałka w górę) -> POI -> Kategoria Agroturystyka -> Pokazuje mi najbliższe punkty w tym mój utworzony dopiero co punkt.

Twoim błędem jest przyzwyczajenie do starego układu z v3.x Automapy, gdzie punkty były rozbite na "wbudowane" i "użytkownika" - teraz przy wyszukiwaniu są one połączone, wszystkie punkty, które dodałeś lub dodasz odnajdziesz właśnie tam!

Teraz dodatkowo masz jeszcze kategorię "Punkty ulubione" w kórych możesz umieszczać sobie te "tylko swoje" punkty, zamiast wrzucać je do wspólnego, przepastnego worka. Jaką to ma zaletę? Ano taką, że POI synchronizuję, a właściwie importuję z punktów pobranych z mobilne.net Natomiast swoje osobiste punkty trzymam w kategorii "ulubione", tam też wrzucam tymczasowe miejsca pozostawienia auta np. na dużym parkingu pod hipermarketem - po odnalezieniu samochodu, punkt kasuję.

Acha - jak wspominałem, mam sporą bazę POI, głównie z mobilne.net - naprawdę sprawuje się to doskonale. Ten Auchan pochodzi właśnie z tego serwisu. Poprostu poćwicz, a sam przyznasz rację. Jakby co, to służę pomocą.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 22:58:01 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #429 dnia: Czerwiec 27, 2007, 07:28:48 »

Właśnie zrobiłem test: utworzyłem POI, dodałem sobie punkt znajomego gospodarstwa agroturystycznego poprzez zaznaczenie na mapie, wybór z menu podręcznego "Dodaj do POI...", wybór kategorii (Agroturystyka), program daje opis adresowy, który zmieniam pod moje potrzeby, dodaję nr telefonu itp. Zatwierdzam.

Szukanie.
Na mapie wciskam "Prowadź do" (Strzałka w górę) -> POI -> Kategoria Agroturystyka -> Pokazuje mi najbliższe punkty w tym mój utworzony dopiero co punkt.

Twoim błędem jest przyzwyczajenie do starego układu z v3.x Automapy, gdzie punkty były rozbite na "wbudowane" i "użytkownika" - teraz przy wyszukiwaniu są one połączone, wszystkie punkty, które dodałeś lub dodasz odnajdziesz właśnie tam!

Dziekuję za podpowiedź, tylko w takiej sytuacji muszę pamiętać, do jakiej kategorii przypisałem swój punkt a czasami jest to dosyć trudne ponieważ zdarza mi się jechać na drugi koniec Polski i tam śpię (mieszkam w centrum Polski), przykład: Planuję Łódź-Gosp. Agro-turyst.(N50,49,27,13 E16,25,51,01) swoją drogą to wspaniałe gospodarstwo, w AM3.9 miałem to przypisane do kategorii Hotel, ale czasami zdarza się ze śpię u znajomych i w takim układzie po całym dniu pracy chcąc dostać się do znajomego miejsca noclegu muszę pamiętać do jakiej kategorii przypisałem swój nocleg. Masz rację co do mojego przyzwyczajenia do AM 3.9 tam swoim punktom POI nadawałem priorytet i pokazywały się one wszystkie po kolei w zaleznosci od nadanego priorytetu i mój wybór był prostszy ponieważ miałem wybór bezpośrednio ze swoich punktów czy korzystniejsze było zatrzymanie się u znajomych, hotelu czy gospodarstwie Agro-turyst.  Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia i ocenę pozostawiam forumowiczom.
Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #430 dnia: Czerwiec 27, 2007, 08:25:08 »
Sławku, dlatego też autorzy AM pomyśleli o kategorii "Ulubione". Ewentualnie zawsze możesz umieścić w opisie coś, dzięki czemu będziesz na pierwszy rzut oka wiedział, że to jest Twój punkt :).

Przyznam, że z radością przyjąłbym wyszukiwarkę nie wymagającą określenia kategorii POI - wystarczyłoby podać miasto/aktualny punkt GPS i program mógłby pokazać wszystkie dostępne w okolicy punkty poi posortowane wg uznania: odległość/alfabetycznie/kategorycznie. Mam nadzieję, że ta modyfikacja zostanie wprowadzona prędzej, czy później. Oczywiście wyszukiwanie z uwzględnieniem kategorii jest również niezbędne!

Prawdę mówiąc, to co dla Ciebie (i wierz mi, z tego co zaobserwowałem, nie tylko dla Ciebie :)) było źródłem zmartwień i stresów, dla mnie było czymś, na co czekałem od dłuższego czasu. Gdyby tylko wreszcie nowa wersja serwisu mobilne.net została uruchomiona, to miałbym jeszcze większe powody do zadowolenia. Póki co, z wygodnej synchronizacji niewiele wychodzi. POI trzeba do nowej wersji importować, co utrudnia gospodarowanie własnymi punktami i trzeba uważać, żeby ich nie tracić.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 10:05:15 wysłana przez prozor »

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #431 dnia: Czerwiec 27, 2007, 08:33:33 »
Witam,

Użytkownik Am od ponad 2 i pół roku były doły i szczyty różnymi wersjami.

Ale co do 4.0.1 to wbrew innych użytkowników kci godne forumowicze to po 4.0 AKURAT pożądnie poprawił te wersję.

Dla czego taki pozytywny post.

Dziś rano musiałem pojechać od Tomaszowa Maz. do Ursynowa no to na moim myłem zaskoczeniu kierował mnie przez bardzo fajny skrót którego nie znałem. Winik jak w gebie strzelił prawie 25 min osczędzania. A propos 3.9.7 nigdy tego skrótu nie pokazał ???

Reasumując Am 4.0.1 nie jest taki zły z nieczerpliwością oczekuję 4.0.2 bez błędów mam nadzieje.

Pozdrawiam   
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #432 dnia: Czerwiec 27, 2007, 09:49:53 »

Ale co do 4.0.1 to wbrew innych użytkowników kci godne forumowicze to po 4.0 AKURAT pożądnie poprawił te wersję.

......Winik ..... gebie .... osczędzania...... nieczerpliwością .....

A mógłbyś to po polsku napisać?

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #433 dnia: Czerwiec 27, 2007, 11:10:42 »
Witam,

Przepraszam iż cudzoziemiec próbuję po polsku pisać, owszem blędy robi ale porozumieć można tak.

Wybaczcie za błędy.

Pozdrawiam
HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #434 dnia: Czerwiec 27, 2007, 11:27:10 »

......Winik ..... gebie .... osczędzania...... nieczerpliwością .....

A mógłbyś to po polsku napisać?
Ups chyba gafę strzeliłeś  ;D
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #435 dnia: Czerwiec 27, 2007, 11:40:56 »
Dodam tylko że producent AM 4.01 mając informację o tak wielu problemach nie powiadamiając swoich klientów o tych problemach na swojej stronie naraża ich na niepotrzebne koszty i niebezpieczeństwo ponieważ osoby nie znające trasy widząc ją poprawnie wyznaczoną na ekranie a w czasie jazdy słyszac komunikaty niezgodne z tym co się dzieje w rzeczywistości na drodze muszą podjąć decyzję która może mieć różne skutki.

Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o PDA i używanie go do nawigacji. W tej chwili używam AM 4 i jestem bardzo zadowolony.
Odnoszę wrażenie, że użytkownicy, którzy już długo używają nawigacji zapomnieli, że istnieją znaki drogowe i  kierunkowskazy.
Przecież dojazd do większego miasta w tej chwili nie stanowi żadnego problemu (nawet za granicę) bo drogi są coraz lepiej oznakowane.
Ja jak wyznaczę sobie trasę na AM 4 to jak wybiorę inną możliwość jazdy np wg kierunkowskazu drogowego lub się pomylę to przecież AM wyznacza nową trasę i nie ma problemu. Najważniejsze to przejechać przez miasto nie znane lub mało znane bez większych przygód choćby dalej nawet o 5km.
Za chwilę będziecie wymagać żeby za Was program kierował autem.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #436 dnia: Czerwiec 27, 2007, 11:44:41 »

Jakoś odniosłem to samo wrażenie ;)

« Odpowiedź #437 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:11:47 »
Tomaszkap - czym różni się ten post od zamieszczonego w temacie "chyba koniec dyskusji?"? Oprócz zastosowanego pogrubienia i interpunkcji? Wklej może jeszcze do kilku tematów - nabijesz więcej postów. No i polejesz więcej wazeliny dla twórców AM 4.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #438 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:24:49 »
Tomaszkap - czym różni się ten post od zamieszczonego w temacie "chyba koniec dyskusji?"? Oprócz zastosowanego pogrubienia i interpunkcji? Wklej może jeszcze do kilku tematów - nabijesz więcej postów. No i polejesz więcej wazeliny dla twórców AM 4.

To są dwa podobne (momentami identyczne) tematy. Jaka wazelina? Nie mam żadnego w tym interesu.
Chodzi mi tylko o to żeby zachować zdrowy rozsądek. Z niektórych postów wynika, że za pomocą AM nigdzie nie można dojechać. Oczywiście, że to nie jest program idealny (żaden nie jest). Sam na początku nie wiedziałem jak się nim posługiwać bo instrukcja była tylko do wersji 3.9x.
Drażni mnie w AM np. że nie mogę naraz w menu zmienić dwóch opcji bo po zaznaczeniu jednej np. autopilot automatycznie wychodzę z menu.
Myślę, że krytyka ale konstruktywna jest jak najbardziej potrzebna bo dzięki temu program się rozwija i jest lepszy. 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #439 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:31:38 »
Ups chyba gafę strzeliłeś  ;D

No fakt, przepraszam Cię 'plnf', choć jak sie postarasz to i potrafisz: http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=profile;u=8892;sa=showPosts  ;D

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #440 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:39:01 »
Hejka,

Różnie bywa staram się i staram się bezbłędnie pisać ale od czasu do czasu mi to nie wychodzi ale dzięki waszym postom to czwiczę polczyznę  ;D

Nie ma sprawy, ale chyba to nie jest na temacie  ;D " TEMATU "  ;D

Pozdrawiam

« Odpowiedź #441 dnia: Czerwiec 28, 2007, 01:50:16 »
Tomaszkap, widzę, że nie bardzo rozumiesz, o co mi chodzi. To łopatologicznie:
Nie bardzo chciałbym w każdym temacie /bo możesz jeszcze w kilku i nie tylko w tym dziale, ale także w TT, Destinator, Mapamap itd wkleić ten sam post/ czytać to samo. Żeby nie być gołosłownym, poniżej post zamieszczony w temacie "chyba koniec dyskusji" - cytuję:

Witam
Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o PDA i używanie go do nawigacji. W tej chwili używam AM 4 i jestem bardzo zadowolony.
Odnoszę wrażenie, że użytkownicy, którzy już długo używają nawigacji zapomnieli, że istnieją znaki drogowe i  kierunkowskazy.
Przecież dojazd do większego miasta w tej chwili nie stanowi żadnego problemu (nawet za granicę) bo drogi są coraz lepiej oznakowane.
Ja jak wyznaczę sobie trasę na AM 4 to jak wybiorę inną możliwość jazdy np wg kierunkowskazu drogowego lub się pomylę to przecież AM wyznacza nową trasę i nie ma problemu. Najważniejsze to przejechać przez miasto nie znane lub mało znane bez większych przygód choćby dalej nawet o 5km.

Konia z rzędem temu, kto znajdzie różnice z postem o pięć oczek wyżej. Nie wydaje mi się, żeby takie multiplikowanie postów miało czemuś służyć. Ale to tylko IMHO.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #442 dnia: Czerwiec 28, 2007, 06:20:46 »
electrician

Posty to ty sobie chyba nabijasz bo w każdym temacie pojawiają sie od Ciebie posty nic nie wnoszące do tematu. Zamykam dyskusję OT z Tobą

Jeśli chodzi o AM to bardzo irytujące jest automatyczne włączanie gps. Jak raz wyłączam go na początku uruchomienia to aby ponownie go włączyć powinno się to zrobić samemu albo powinna AM zapytać czy chcę GPS.

Niestety ale dzisiaj po raz pierwszy od 1,5 miesiąca używania AM wypuściła mnie w "maliny". Trasa nie zgadzała się z Demo albo nie zauważyłem jak przeliczyła mi się na nowo ( brak komunikatu o zmianie trasy) i była lekko mówiąc "naokoło". Do celu miałem 100 m. ale byłem na końcu drogi więc chyba miałem tam dotrzeć na nogach przez park? I niestety tak musiałem zrobić taszcząc bagaże  >:( ale w sumie dojechałem ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 08:17:59 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #443 dnia: Czerwiec 28, 2007, 09:50:40 »
Jeśli chodzi o AM to bardzo irytujące jest automatyczne włączanie gps.

Widać jest jednak zbyt mało irytujące, skoro nie zmobilizowało Cię do przeczytania instrukcji,
albo choć zaglądnięcia do ustawień GPS, żeby sprawdzić, czy tej opcji przypadkiem nie da się wyłączyć ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #444 dnia: Czerwiec 28, 2007, 10:02:48 »
No dobra, reasumując: ten wątek powstał gdy wypusczona została wersja 4.0.0 i AM rzeczywicie źle wyznaczała trasy. Wkrótce po tym dostawca oprogramowania udostepnił wersję poprawioną 4.0.1, w której 99% błędów w  wyznaczaniu tras została wyeliminowana - dlatego ciągnięcie dalej tego wątku pozbawione jest sensu.
Próba wmówienia czytającym, że AM 4.0.1 źle wyznacza trasy i podobnie jak w pierszej 4.0.0 nic się nie zmieniło jest nadużyciem a do tego zacietrzewienie z jakim niektórzy udowadniają, że AM jest "bublem" budzi moje daleko idące watpliwości.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #445 dnia: Czerwiec 28, 2007, 10:23:02 »
Widać jest jednak zbyt mało irytujące, skoro nie zmobilizowało Cię do przeczytania instrukcji,
albo choć zaglądnięcia do ustawień GPS, żeby sprawdzić, czy tej opcji przypadkiem nie da się wyłączyć ...

Dzięki, rzeczywiście jest  :o  Dopiero się uczę. Już po kłopocie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #446 dnia: Czerwiec 28, 2007, 11:29:18 »
.....Wkrótce po tym dostawca oprogramowania udostepnił wersję poprawioną 4.0.1, w której 99% błędów w  wyznaczaniu tras została wyeliminowana - dlatego ciągnięcie dalej tego wątku pozbawione jest sensu......

Moim zdaniem to przesadziłeś z tymi 99%, ja oceniam poprawę w wyznaczaniu tras na 60-70%. Z 4.0.1 przejechałem już prawie 4tyś. km. Niezapominań że na wyznaczeniu trasy problem sie nie kończy bo "kwiatki" uwidaczniają się także już podczas normalnej jazdy i przy rekalkulacjach.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #447 dnia: Czerwiec 28, 2007, 12:05:13 »
Nie jest az tak zle z AM jak piszesz. Natomiast faktycznie 4ka posiada swoje slynne juz grzechy glowne, czyli np POI-radary. Ostrzega o nieistniejacych punktach lub nie posiada istniejacych. I nie sadze aby sie to zmienilo jesli nie bedzie ciaglej aktualizacji POI. AM jako chyba jedyny wydawca posiada swoj narodowy fanclub i z punktu widzenia psychologii handlu jest to chyba jedyny przypadek pozytywnych uczuc klienta do betonu. Tam nie ma menagera. Jesli sie go dorobia, to z pewnoscia sa skazani na sukces, nie tylko w skali PL.
Oj, Sławek!

Twoja sugestia: "uważam że POI zarówno programowe, ulubione jak i użytkownika powinny znajdować się w jednej "podstronie"" jest spełniona, więcej wyszukiwanie wszystkich punktów poi i użytkonika i wbudowanych, a nie tylko tych, które mają być wyświetlane (te są w opcjach jak opisałem powyżej), znajduje się właśnie w menu oznaczonym strzałeczką. I jest to naprawdę dobre rozwiązanie. Zauważ, że jestem w mieście np. Poznaniu, chcę odnaleźć sklep Auchan (jest jakaś promocja i chcę koniecznie coś kupić ;) - sklep nie jest wyświetlany na mapie, bo i poco ma być? ). Wciskam strzałkę (prowadź...) -> POI -> wpisuję Au(program autouzupełnia i wpisuje Auchan). Potwierdzam i w wyniku tego mam listę dwóch sklepów np. Poznań - Komorniki w odl. 8.6 km i Swadzim w odl. 11 km. Chcę mieć więcej? Wciskam Widok i wybieram zamiast "Najbliższe" to np. "47 km". Pozostaję jednak przy najbliższych, bo nie chcę jechać ileś tam km po kilo cukru ;). Wskazję najbliższy -> "Prowadź do." i już. Naprawdę wreszcie dobrze zrobione.
Oczywiście można wyszukać najpierw miasto, a później czynności jak wyżej - program domyślnie przyjmuje, że chcemy wyszukać punkt wg aktualnej pozycji GPS (ewentualnie pozycji na mapie, którą mamy wyświetloną).

Podobnie jest z wyborem trybów 2D/3D: Ustawienia -> Interfejs -> Automatyczny tryb 3D, po wyłączeniu tego masz już na stałe ustawiony tryb 2D, do którego przywykłeś w wersji 3.x i dlatego wydaje Tobie się czytelniejszy (choć przyznam, że często też korzystam tylko z trybu 2D).

Jak widzisz, Twoje rozgoryczenie w tym przypadku wynika nie z niedopracowania obsługi POI a z Twoich przyzwyczajeń do starej wersji - gdybyś zechciał przeczytać nową instrukcję obsługi, ewentualnie zapytać się innych użytkowników jak to się teraz robi, to co innego. A Ty od razu stwierdzasz, że skopali, że do kitu, bo Ty oczywiście jesteś nieomylny.

Inna sprawa, że ze zdumieniem czytam o "kwiatkach" nawigacyjnych. Albo ja jestem szczęściarzem, albo... Po prostu nie mam więcej problemów z AM v.4 niż miałem z v.3. A nawet chyba mniej, bo po zaznaczeniu opcji "pomijaj drogi gruntowe utwardzone i niżej" (czy jakoś tak) wreszcie nie mam problemów z prowadzeniem mnie po manowcach.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #448 dnia: Czerwiec 28, 2007, 12:06:22 »
.....Wkrótce po tym dostawca oprogramowania udostepnił wersję poprawioną 4.0.1, w której 99% błędów w  wyznaczaniu tras została wyeliminowana - dlatego ciągnięcie dalej tego wątku pozbawione jest sensu......

Moim zdaniem to przesadziłeś z tymi 99%, ja oceniam poprawę w wyznaczaniu tras na 60-70%. Z 4.0.1 przejechałem już prawie 4tyś. km. Niezapominań że na wyznaczeniu trasy problem sie nie kończy bo "kwiatki" uwidaczniają się także już podczas normalnej jazdy i przy rekalkulacjach.
No dobra nie kłóćmy się o liczby.... mówiąc 99% chodziło mi o większość  :)
Dziasiaj dostałem maila z AM, że dzieki zgłoszeniu i opisowi problemu z nawigacja po rekalkulacji udało się im odnaleźć przyczynę błędu - a to wskazuje, że pracują nad tematem i usuwaja problemy i być może nie długo będzie dostępna wersja poprawiona.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 WM 6.0 PL
« Odpowiedź #449 dnia: Lipiec 01, 2007, 09:58:08 »
Moze ktos sprawdzic czy dziala wam wyznaczenie w Dabrowie Gorniczej ulicy Leśna ?? bo mi wyznacza calkiem inna