Oj, Sławek!
Jeśli chodzi o PU/POI (a pewnie i o inne sprawy też) to jesteś typowym przykładem przekombinowania/utrudniania sobie życia/naleciałości z wersji 3.
Dlaczego? IMHO właśnie POI/PU wreszcie dobrze zrobione. Dobra gospodarka pamięcią przydzielaną na punkty (w odróżnieniu od koszmarnej w wersji 3.x) i intuicyjne szukanie - edycja. To co piszesz:
Aby dostać się do POI użytkownika należy wejść w Menu, Ustawienia i dopiero tu są dostepne punkty użytkownikato jest menu ustawień punktów - możesz tam wyedytować, skasować, zapisać, wczytać itp. To samo dotyczy się punktów ulubionych, aczkolwiek mają one inne zastosowanie - praca, dom, tymczasowe miejsca pozostawienia pojazdu (oj, jak ułatwia odnalezienie na wielgaśnym parkingu hipermarketu!).
W innym miejscu ustawień masz możliwość dostosowania ostrzegania i (w innym - ale tak ma być!) wyświetlania POI - osobno wbudowanych a osobno użytkownika (na jedym ekranie, ale to jest też dobrze zrobione!).
Twoja sugestia:
"uważam że POI zarówno programowe, ulubione jak i użytkownika powinny znajdować się w jednej "podstronie"" jest spełniona, więcej wyszukiwanie
wszystkich punktów poi i użytkonika i wbudowanych, a nie tylko tych, które mają być wyświetlane (te są w opcjach jak opisałem powyżej), znajduje się właśnie w menu oznaczonym strzałeczką. I jest to naprawdę dobre rozwiązanie. Zauważ, że jestem w mieście np. Poznaniu, chcę odnaleźć sklep Auchan (jest jakaś promocja i chcę koniecznie coś kupić

- sklep nie jest wyświetlany na mapie, bo i poco ma być? ). Wciskam strzałkę (prowadź...) -> POI -> wpisuję Au(program autouzupełnia i wpisuje Auchan). Potwierdzam i w wyniku tego mam listę dwóch sklepów np. Poznań - Komorniki w odl. 8.6 km i Swadzim w odl. 11 km. Chcę mieć więcej? Wciskam Widok i wybieram zamiast "Najbliższe" to np. "47 km". Pozostaję jednak przy najbliższych, bo nie chcę jechać ileś tam km po kilo cukru

. Wskazję najbliższy -> "Prowadź do." i już. Naprawdę wreszcie dobrze zrobione.
Oczywiście można wyszukać najpierw miasto, a później czynności jak wyżej - program domyślnie przyjmuje, że chcemy wyszukać punkt wg aktualnej pozycji GPS (ewentualnie pozycji na mapie, którą mamy wyświetloną).
Podobnie jest z wyborem trybów 2D/3D: Ustawienia -> Interfejs -> Automatyczny tryb 3D, po wyłączeniu tego masz już na stałe ustawiony tryb 2D, do którego przywykłeś w wersji 3.x i dlatego wydaje Tobie się czytelniejszy (choć przyznam, że często też korzystam tylko z trybu 2D).
Jak widzisz, Twoje rozgoryczenie w tym przypadku wynika nie z niedopracowania obsługi POI a z Twoich przyzwyczajeń do starej wersji - gdybyś zechciał przeczytać nową instrukcję obsługi, ewentualnie zapytać się innych użytkowników jak to się teraz robi, to co innego. A Ty od razu stwierdzasz, że skopali, że do kitu, bo Ty oczywiście jesteś nieomylny.
Inna sprawa, że ze zdumieniem czytam o "kwiatkach" nawigacyjnych. Albo ja jestem szczęściarzem, albo... Po prostu nie mam więcej problemów z AM v.4 niż miałem z v.3. A nawet chyba mniej, bo po zaznaczeniu opcji "pomijaj drogi gruntowe utwardzone i niżej" (czy jakoś tak) wreszcie nie mam problemów z prowadzeniem mnie po manowcach.