AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 122339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #360 dnia: Czerwiec 21, 2007, 23:25:14 »
Błędy mają wszystkie programy i Automapa 4.0 ma i sam je opisywałem....

Znowu odwracasz kota ogonem Piotrze L. Wszystkie programy to mają błędy map, a AM4 jest totalnym bublem, który jak ktoś napisał wyżej wogóle nie powinien być wprowadzony do sprzedaży.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #361 dnia: Czerwiec 21, 2007, 23:29:29 »

Masz rację. Problem jest tylko taki że obecna wersja AM praktycznie nie potrafi wyznaczyć poprawnej trasy a to jest podstawowa rola takiej aplikacji. I na tym właśnie polega problem a nie na jakiś drobnych błędach które jak dobrze zauważyłeś ma każda aplikacja podobnie jak każda ma coś unikatowego nie dostępnego w innych.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #362 dnia: Czerwiec 21, 2007, 23:51:36 »

Masz rację. Problem jest tylko taki że obecna wersja AM praktycznie nie potrafi wyznaczyć poprawnej trasy a to jest podstawowa rola takiej aplikacji.
I tu powtórzę "znaj proporcje mociumpanie" od lutego jeżdzę na AM 4 i tylko na AM 4 i nawet iGO poszedł w ostawkę i pokrył go kurz....
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2007, 23:53:38 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #363 dnia: Czerwiec 22, 2007, 00:09:44 »

Masz rację. Problem jest tylko taki że obecna wersja AM praktycznie nie potrafi wyznaczyć poprawnej trasy a to jest podstawowa rola takiej aplikacji.
I tu powturzę "znaj proporcje mociumpanie" od lutego jeżdzę na AM 4 i tylko na AM 4 i nawet iGO pokrył kurz....

No i sam sobie odpowiedziałeś. Używasz tylko AM to skąd możesz mieć porównanie. A może mało jeździsz bo nie wiem jak można być zadowolonym jeśli prawie na każdej trasie zostajesz wysłany w ślepą dróżkę lub drogę przeznaczoną dla samochodów terenowych. Może masz niewielkie wymagania. Jak masz możliwość to pojedź w jakąkolwiek trasę za pomocą dwóch systemów lub w jedną na AM a w drugą na innym (celowo nie piszę na jakim :-) i wszystko zrozumiesz. Ponieważ nie masz porównania to nie wiesz o czym mówisz. Podam Ci tylko jeden przykład:
Trasa z Warszawy do Dźwirzyna na AM trwała 1,5 godziny dłużej na AM i wiodła przez centrum Torunia i Bydgoszczy. Trasa wyznaczona na innym systemie ominęła oba miasta a jakość drogi nie była ani trochę gorsza dzięki czemu byłem w domu 1,5 godziny wcześniej nie stojąc w korkach. I to jest najdelikatniejszy przykład kiedy trasa wyznaczona przez AM nie jest tylko optymalna. Muszę Ci powiedzieć że zarówno iGO jak również TT wyznaczyły opisywaną trasę podobnie abyś nie miał wątpliwości. AM4 ma skłonność do wyznaczania tras najbardziej naokoło jak tylko się da  (nadrabiając wiele kilometrów) aby za moment stosować przedziwne osiedlowe, szutrowe lub wręcz ślepe skróty dzięki którym ewentualnie można zaoszczędzić kilkaset metrów. Jeśli Ci to nie przeszkadza to nie ma sprawy. Ja po prostu nie mam czasu na wycieczki krajobrazowe. Nie mam również samochodu terenowego i dlatego nie mogę obecnie korzystać z AM. Mogę Ci podesłać jakieś ostatnie trasy. Pojedziesz sobie nimi a potem napiszesz jak fajnie dotarłeś do celu. Wtedy zobaczymy. Dla jasności to nie są jakieś wyszukane trasy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #364 dnia: Czerwiec 22, 2007, 07:07:29 »
To, że używam AM a nie iGO to właśnie wybór będący efektem porównania działania w dniu codziennym. U mnie 99% tras mam poprawnie wyznaczonych, nie ma skoków w bok przez pola... itp A skoro coś takiego masz to albo zainstalowałeś 4.0.0 a nie 4.0.1 albo źle ściągnął Ci się program albo źle zainstalowałeś go albo zapsutego masz palmtopa albo wogóle jest do kitu.
Na iGo nie mogłem wrócić z Milanówka na warszawskie Bemowo.... tzn mogłem ale wlókł mnie przez takie dziury, że podróż w niedzielę wieczorem (bez korków) zabrała mi godzinę choć jest ok 35km!
ISTQB Certified Tester

*

Offline (Jaca)

• 11
« Odpowiedź #365 dnia: Czerwiec 22, 2007, 08:49:21 »
No i mamy meritum......
Te kilkadziesiąt (kilkaset) uzytkowników narzekających na AM 4 jest w błędzie bo ...... "mają zainstalowane 4.0.0 a nie 4.0.1 albo źle ściągniety program albo źle zainstalowany albo zapsuty palmtop albo wogóle jest do kitu" ....
Hm.... nie ma to jak żyć w swoim zamkniętym wyimaginowanym świecie
Wiesz, mimochodem nasuwa się stwierdzenie że to jednak nie my jesteśmy z konkurencji tylko Ciebie duuuużo wiąże z AM skoro z uporem maniaka operujesz subiektywnymi opiniami (nie tylko na temat programu zresztą)...

Miłego dnia !

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #366 dnia: Czerwiec 22, 2007, 08:52:07 »
U mnie 99% tras mam poprawnie wyznaczonych, nie ma skoków w bok przez pola... itp

Piotrze.
Nie rzucam się tak jak oni, ale jednak coś w tym jest.
U mnie AM działa tak jak Twoja, czyli właściwie poprawnie,
ale czasem jak ją troszkę pomęczę, coś blokując i dodając kilka punktów "przez",
to dostaje totalnego szmergla.
Zaczyna wtedy upierdliwie wyznaczać debilne trasy,
które nie wracają do normy po skasowaniu wszystkich punktów pośrednich,
a co kolejne wyznaczenie to głupieje jeszcze bardziej.
Wyłączenie AM i SR PPC jest jedynym lekarstwem.
Dodatkowo zauważyłeś pewnie wątki w których inni piszą debilizmy,
że przyczyną gubienia fiksa i wyznaczania w czasie jazdy co chwilę nowej trasy
są niedokładne mapy.
Ja mam wrażenie, że przyczyną tego wszystkiego jest jakiś niedopracowany algorytm programu,
który w nawale pracy przestaje panować nad programem.
Wszystkie spływające informacje i funkcje, o realizacji których powinien pamiętać
zaczynają go przerastać. Zaczynają mu się mylić klasy dróg,
sygnał z satelity z pozycją przewidywaną, a czasem zaczyna w ogóle olewać odbiornik GPS.
Dochodzą do tego znane nam i opisywane tu błędy na mapach (ul. Górczewska itp.)
i mamy problem, który czasem nawet urośnie do :
 „WYSTĄPIŁ KONFLIKT DANYCH WEWNĘTRZNYCH”

Ja jakoś daję sobie radę z tym programem, ale wiem też co potrafi on głupiego nawywijać.
Jeśli to jego czasowe złe zachowanie przyniesie efekt zainteresowania się piratów
i wszystkich dokoła innym softem, a my zostaniemy sobie cichutko sami, to może i dobrze.

Szkoda tylko, że program ukazał się przed wakacjami, a producent i testerzy bety się nie popisali.
Myślę że na jesień będzie to już spowrotem najlepszy i najbardziej poszukiwany program do nawigacji Polsce.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #367 dnia: Czerwiec 22, 2007, 09:43:10 »
Co do Beta testerów to ja uczestniczyłem od grudnia kosztem własnego czasu  zarywając noce, życie rodzinne w piątek, świątek i niedzielę... niestety prawda jest taka, że po stronie Team-u AM nie widzieliśmy podobnego zaangażowania i wiele uwag zostało zbytych standardowym tekstem, że przekazano do stosownego działu...... a szkoda.
Ni mówię, że jest wszystko ok ale wypowiedzi w stylu, że każda trasa idzie przez pole i żadna trasa nie jest prawidłowo wyznaczona to zwykłe oszołomstwo....
ISTQB Certified Tester

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #368 dnia: Czerwiec 22, 2007, 10:19:01 »
Co do Beta testerów to ja uczestniczyłem od grudnia kosztem własnego czasu  zarywając noce, życie rodzinne w piątek, świątek i niedzielę... niestety prawda jest taka, że po stronie Team-u AM nie widzieliśmy podobnego zaangażowania i wiele uwag zostało zbytych standardowym tekstem, że przekazano do stosownego działu...... a szkoda.
Ni mówię, że jest wszystko ok ale wypowiedzi w stylu, że każda trasa idzie przez pole i żadna trasa nie jest prawidłowo wyznaczona to zwykłe oszołomstwo....

Tym razem kolego Piotrze to już się zapominasz. Nikt Ciebie nie obraża wiec bądź łaskaw się do jakiegoś poziomu kultury dostosować. Nie umiesz chyba dokładnie czytać. To nie moja wina że trasy są tak wyznaczane a nie inaczej. Przeczytaj sobie dokładnie poprzednie wątki a dopiero później się wypowiadaj. Większość to nie każda ale to chyba do Ciebie nie dociera. A że każda trasa z jaką miałem do czynienia była gorsza (napiszę dużymi literami abyś dokładnie zrozumiał):

- była mało optymalna (np. wiodła na około osiągając 35 kilometrów zamiast 15 - najbardziej na około jak się da mimo iż można dojechać do celu drogą 15 km wiodącą drogą jednokierunkową i wielopasową)
- trasa szybka prowadzi przez fatalnej jakości ulicę gruntową nadającą się tylko dla  samochodów terenowych
- na odcinku kilku kilometrów cztery razy kieruje w ulice ślepe (co kilkaset metrów)
- stosuje skróty przez wąskie często szutrowe uliczki osiedlowe oszczędzając 100 metrów mimo iż trasa szybka oraz ustawienia aplikacji wykluczają stosowanie dróg tej kategorii
- zmienia rodzaj trasy w czasie jazdy (czytaj inaczej wygląda trasa przed rozpoczęciem jazdy a inaczej w czasie) !!!

Uwaga dla Piotra. Nie znaczy to że AM4 nie potrafi wyznaczyć ŻADNEJ TRASY dobrze. Mi się nie udało na taką trafić. Nie oznacza to również że inne systemy nie popełniają błędów. Ale Ty tego nie przyjmujesz do wiadomości. W całej sprawie chodzi o skalę zjawiska i to powinieneś zrozumieć. Chyba że zastosuje się Twój sposób myślenia że wszyscy co opisują problemy występujące z wyznaczaniem tras są niekumaci i są szpiegami konkurencji. Dla Twojej wiadomości to mam najnowszą wersję i wszystko ze sprzętem jest OK. Jeszcze raz proponuję Ci porównaj sobie dowolne trasy nawet z starą wersją AM to może wreszcie zrozumiesz o czym cały czas mowa. I na koniec przestań obrażać innych bo Ciebie nikt nie obraża mimo iż nie ustosunkowałeś się merytorycznie do żadnej wypowiedzi. Nie przyjmujesz do wiadomości setek postów opisujących problemy (zobacz sobie chociaż na temat tego wątku) - no ale przepraszam to jest przecież atak szpiegów konkurencji.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #369 dnia: Czerwiec 22, 2007, 10:19:52 »
uzywam 4.0.1, wczesniej 4.0.0, generalnie AM od lat kilku.
I przyznac musze, ze wersja poprzednia AM wyznaczala lepiej trasy. Przejechalem z 4.0.1 kilkanascie tras, ktore znam doskonale i ktore zawsze pokonywalem z poprzednimi wersjami AM. Obiektywnie musze powiedziec, ze w wiekszosci z nich AM 4.0.1 cos schrzanila stosujac dziwny skrot, ktory z optymalizacja nie ma nic wspolnego, a wymaga faktycznie auta terenowego lub po prostu dluzszego czasu przejazdu.

Idac tym tokiem rozumowia, rzeklbym, ze to klapa totalna. Mam program nawigacyjny, ktory zle nawiguje....Nie mam po prostu zaufania do niego. Kazda trase sprawdzam super dokladnie, czasem dodaje punkty PRZEZ, zeby pojechac lepiej....Ale jaki to ma sens. Jezeli zdarzy sie pojechac totalnie nowa, nieznana trasa, nie wiem czy pojechalem wlasciwie, czy nie....Niby dojezdzam do celu, ale byc moze moj kolega z innym programem nawigacyjnym siedzi juz dawno przy piwku.

Wierze, ze bedzie lepiej :) Jezeli nie, poczekam na inny program z mapa rownie dobra jak ta z AM i po prostu sie przesiade...Life is brutal

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #370 dnia: Czerwiec 22, 2007, 10:20:06 »
co do betatestów to uczestniczyłem w nich od samego początku natomiast pomimo tego że jestem zagorzałym fanem AM to niestety muszę się zgodzic że to co jest w 4.01 to jest delikatnie mówiąc nie pierwszego lotu pisałem o tym już w kilku innych postach i dalej muszę to przyznac
-mapy mają sie nijak do map 3w z dawnej wersji nie wiem skad je wzieli - zle skategoryzowane drogi, pojawily sie drogi ktorych nigdy nie bylo i ich niema, zniknela ich czesc ktore byly od dawna i sa, pojawily sie gdzieniegdzie dziwne zakazy skretu ktorych nigdy nie bylo nawet w wersjach beta a musicie przyznac ze to nie wina softu tylko map natomiast jesli chodzi o soft to mysle ze czesc jego bledow wynika wlasnie z tego choc napewno czesc jest jego wina
jedyna nadzieja w tym ze tworcy programu zakasali rekawy i ciezko pracuja bo inaczej czeka ich wielkie rozczarowanie w niedlugim czasie

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #371 dnia: Czerwiec 22, 2007, 10:53:51 »
U mnie 99% tras mam poprawnie wyznaczonych, nie ma skoków w bok przez pola... itp

Piotrze.
Nie rzucam się tak jak oni, ale jednak coś w tym jest.

Pragnę zauważyć że nikt się nie rzuca a jedynie opisuje napotkane przypadki. To kolega Piotr sprowokował nic nie wnoszącą dyskusję.

To jest jeden moment w którym zgadzam się z kolegą Piotrem. Testerzy wkładali bardzo dużo pracy i czasu w beta testy (sam brałem w nich udział i zmarnowałem mnóstwo czasu - również często noce). Kolego Piotrze przyjmij do wiadomości że nie robiłem tego aby korzystać z konkurencji. Może wreszcie to zrozumiesz. Uważam że po poprawieniu algorytmu wyznaczania tras oraz kategorii dróg może to być bardzo dobry produkt i dlatego brałem udział w testach poświęcając swój prywatny czas. Może to Cię wreszcie przekona. Chyba wystarczy logicznie pomyśleć. Nie będzie wtedy potrzeby pisać bezsensownych wypowiedzi. Różnica jest jednak taka że jedni potrafią wypowiadać się bez emocji a inni nie potrafią i do tego posądzają innych o jakieś szpiegostwo. Mam kolegę który był w stanie się pokłócić z każdym twierdząc że maluch to najlepszy samochód. To coś podobnie jak kolega Piotr.

P.S. Info dla kolegi Powhatan. Niestety większość czasu podczas beta testów to walka ze stabilnością aplikacji. (na szczęście teraz jest w tym temacie OK a było tragicznie) Na Mio A701 większość wersji beta zupełnie nie działała (tzn. wieszała się lub sama automatycznie zamykała) Dopiero ostatnie wersje działały stabilnie stąd tak słabo został przetestowany algorytm wyznaczania tras podczas beta testów. Pamiętaj również o tym że testy byłe w większości robione na innych mapach a moim zdanie wiele błędów pochodzi z błędnych kategorii dróg. Stąd te dziwne skróty.
Napisane: Czerwiec 22, 2007, 10:35:33
uzywam 4.0.1, wczesniej 4.0.0, generalnie AM od lat kilku.
I przyznac musze, ze wersja poprzednia AM wyznaczala lepiej trasy. Przejechalem z 4.0.1 kilkanascie tras, ktore znam doskonale i ktore zawsze pokonywalem z poprzednimi wersjami AM. Obiektywnie musze powiedziec, ze w wiekszosci z nich AM 4.0.1 cos schrzanila stosujac dziwny skrot, ktory z optymalizacja nie ma nic wspolnego, a wymaga faktycznie auta terenowego lub po prostu dluzszego czasu przejazdu.

Idac tym tokiem rozumowia, rzeklbym, ze to klapa totalna. Mam program nawigacyjny, ktory zle nawiguje....Nie mam po prostu zaufania do niego. Kazda trase sprawdzam super dokladnie, czasem dodaje punkty PRZEZ, zeby pojechac lepiej....Ale jaki to ma sens. Jezeli zdarzy sie pojechac totalnie nowa, nieznana trasa, nie wiem czy pojechalem wlasciwie, czy nie....Niby dojezdzam do celu, ale byc moze moj kolega z innym programem nawigacyjnym siedzi juz dawno przy piwku.

Wierze, ze bedzie lepiej :) Jezeli nie, poczekam na inny program z mapa rownie dobra jak ta z AM i po prostu sie przesiade...Life is brutal

Całe sedno sprawy. Moje odczucie i doświadczenie jest dokładnie takie samo.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #372 dnia: Czerwiec 22, 2007, 11:18:31 »
Nikogo nie obrażam bo określiłem tylko taka postawę oszołomstwem a nie nazwałem kogokolwiek oszołomem a to zasadnicza różnica.
Co do tras to każdy ma swoje upodobania i trasy ,  które ja uważam za optymalne dla moich znajomych juz takimi nie są i odwrotnie. Niektórzy do Chorwacji pojechali by przez węgry a ja nigdy bie pojechałbym inaczej niż przez Austrię i Słowenię i tak to już jest.
Co do tej dyskusji to cały czas chodzi o to, że osoby, którymś coś się nie podoba  jest dyskwalifikowane w sposób zamykający jakąkolwiek rozmowę a używa się przy tym sformuowań skrajnych. J też widzę wady i w ostatnich dniach kilkadziesiąt razy dziennie przeglądam strony AM w oczekiwaniu 4.0.2.
Naprawdę nie ma już sensu kłócić się, lepiej poczekajmy na 4.0.2 bo każda wersja będzie zapewne lepsza a AM 3.x rozwijana była przez kilka lat a jak ktoś ma wątpliwości jak było na początku 3.x to niech zajrzy do wątków archiwalnych - było dokładnie identycznie.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #373 dnia: Czerwiec 22, 2007, 11:27:08 »
Co do tras to każdy ma swoje upodobania i trasy ,  które ja uważam za optymalne dla moich znajomych juz takimi nie są i odwrotnie. Niektórzy do Chorwacji pojechali by przez węgry a ja nigdy bie pojechałbym inaczej niż przez Austrię i Słowenię i tak to już jest.
Co do tej dyskusji to cały czas chodzi o to, że osoby, którymś coś się nie podoba  jest dyskwalifikowane w sposób zamykający jakąkolwiek rozmowę a używa się przy tym sformuowań skrajnych. J też widzę wady i w ostatnich dniach kilkadziesiąt razy dziennie przeglądam strony AM w oczekiwaniu 4.0.2.
Naprawdę nie ma już sensu kłócić się, lepiej poczekajmy na 4.0.2 bo każda wersja będzie zapewne lepsza a AM 3.x rozwijana była przez kilka lat a jak ktoś ma wątpliwości jak było na początku 3.x to niech zajrzy do wątków archiwalnych - było dokładnie identycznie.

Pozdrawiam

Zwróć Piotrze uwagę na fakt że pisanie własnych spostrzeżeń to nie jest oszołomstwo tylko dlatego że się z tym nie zgadzasz.
Co do upodobań to masz rację. To że system wyznacza inaczej niż np. zawszę się jeździ to nie znaczy że źle. Do dziś stosuję skróty które okazały się rewelacyjne a wyznaczyła je stara AM 3.x mimo iż wcześniej nigdy tak nie jeździłem.  Ale nie o tym rozmawialiśmy. Mówiliśmy o poważnych błędach w wyznaczaniu tras a to już zupełnie co innego. Poczekajmy na kolejną wersję. Mam nadzieję że producent się przyłoży i znowu będzie można podróżować z AM4 bez obawy gdzie się wyląduje.

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #374 dnia: Czerwiec 22, 2007, 13:12:25 »
co do kolejnej wersji to nie byłbym taki pewien godzinę temu rozmawiałem z suportem i cos mi sie zdaje ze kolejna wersja to kwestia kilku miesiecy

obym zle zrozumiał wypowiedz suportu pomimo rozmowy tel.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 13:29:00 wysłana przez plusfoto »

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #375 dnia: Czerwiec 22, 2007, 13:29:09 »
jesli taka byla wypowiedz suportu to nic sie nie zmienilo jak niektorzy z was pamietaja AM4 powstawala ponad 2lata wiec doszlifowanie tej wesji zajmnie znow duzoooo :(:(:(

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #376 dnia: Czerwiec 22, 2007, 13:42:53 »
Dol tego co mówi operator na infolinii to nie przywiązywał by wagi bo tam siedza osoby tak samo kompetentne co w BOK komórek czy na Błękitnej Linii - najczęściej to studenci czy inne przypadkowe osoby, którym na kartce napisano co mają mówić a najczęściej nie mają pojecia o produkcie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #377 dnia: Czerwiec 22, 2007, 13:56:12 »
to po co taki suport

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #378 dnia: Czerwiec 22, 2007, 14:10:17 »
to po co taki suport
Dobre pytanie...a nie dzwoniłeś na linię do Banku czy swojego operatora komórkowego...?
Jeszcze nie zdarzyło mi sie poczuć rzeczowo załatwionym a do tego to, że już prawie nie ma prawdziwych biur obsługi klienta to nawet jak ma sie problemy to nie wiadomo do kogo składac reklamacje czy odwołania.... siedzą tylko takie papugi na infolini...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #379 dnia: Czerwiec 22, 2007, 14:24:43 »
I to ma być usprawiedliwienie dla kiepskiego supportu AM? Bo w banku, bo w TPSA, bo w sieciach komórkowych...?
W Polsce nigdy nie będzie dobrze dopóki będzie się usprawiedliwiało tandeciarstwo taką logiką: "bo oni..., bo u nich tak samo..."
:(

« Odpowiedź #380 dnia: Czerwiec 22, 2007, 15:13:12 »
I to ma być usprawiedliwienie dla kiepskiego supportu AM? Bo w banku, bo w TPSA, bo w sieciach komórkowych...?
W Polsce nigdy nie będzie dobrze dopóki będzie się usprawiedliwiało tandeciarstwo taką logiką: "bo oni..., bo u nich tak samo..."
:(

1. Witam wszystkich na forum moim pierwszym postem
2. Ad. usunięcia tel. ze strony AutoMapy
Dzięki temu można wysyłać już pytania dotyczące wersji 4.0.4.0 (manual ha!) i 4.0.1.4
Czyli AM 4.0.1.339 nie jest już aktualną wersją.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 15:18:29 wysłana przez Zielak71 »

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #381 dnia: Czerwiec 22, 2007, 16:16:57 »
jest jest to sie tylko tak nazywa

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #382 dnia: Czerwiec 22, 2007, 16:50:01 »
Styl ostatnich wypowiedzi nasuwa mi podejrzenie czy osoby, które w tak radykalny sposób się wypowiadają nie sa podstawionymi przez konkurencję...
PRECZ Z REKLAMOWANIEM NA FORUM O AM INNYCH PRODUKTÓW.  SKORO SĄ TAKIE GENIALNE TO NIE POWINNY POTRZEBOWAĆ REKLAMY.  MAM DOŚĆ POSTÓW O TT I O IGO  MODERATORZY WEŚCIE SIE DO ROBOTY BO ZACZYNA MNIE WKURZAĆ TO FORUM I NA DOBRĄ SPRAWE NIE WIEM CZY CHCE BYĆ KLUBOWICZEM - PDACLUBu.
Napisane: Czerwiec 22, 2007, 16:33:58
No i mamy meritum......
Te kilkadziesiąt (kilkaset) uzytkowników narzekających na AM 4 jest w błędzie bo ...... "mają zainstalowane 4.0.0 a nie 4.0.1 albo źle ściągniety program albo źle zainstalowany albo zapsuty palmtop albo wogóle jest do kitu" ....
Wiesz, mimochodem nasuwa się stwierdzenie że to jednak nie my jesteśmy z konkurencji tylko Ciebie duuuużo wiąże z AM skoro z uporem maniaka operujesz subiektywnymi opiniami (nie tylko na temat programu zresztą)...

Miłego dnia !

Słuchaj kolego Jaca. Gdybys czytał posty to zauwazyłbyś jedna dziwna prawidłowość. Im starszy sprzęt tym AM chodzi stabilniej jak na moim MIO 168. Zdarzały się wpadki owszem ale nigdy nie kiałęm problemów z instalacją nigdy nie miałem sytuacji gdzie AM poprowadziła mnie o kilka km do celu po czym kazała zawracać by poprowadzić mnie 68io km trowa trasą dookoła. Co oczywiście nie usprawiedliwia AM że chodzi na topornych sprzętach a na nowych nie chce. A paprakom o niskim IQ odradzałbym kupowanie AM bo faktycznie mogą coś sknocić w ustawieniach a potem swięcie być przekonanym że to wina programu.  Z wielu postów wynika że ludzie nie mają podstawowej wiedzy jesli chodzi i użytkowanie PCta a biora się za kombinacje alpejskie przy palmtopach i dobrych programach za jakie uważam m.in.AM
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline (Jaca)

• 11
« Odpowiedź #383 dnia: Czerwiec 22, 2007, 17:09:06 »
Słuchaj kolego Jaca. Gdybys czytał posty to zauwazyłbyś jedna dziwna prawidłowość. Im starszy sprzęt tym AM chodzi stabilniej jak na moim MIO 168. Zdarzały się wpadki owszem ale nigdy nie kiałęm problemów z instalacją nigdy nie miałem sytuacji gdzie AM poprowadziła mnie o kilka km do celu po czym kazała zawracać by poprowadzić mnie 68io km trowa trasą dookoła. Co oczywiście nie usprawiedliwia AM że chodzi na topornych sprzętach a na nowych nie chce. A paprakom o niskim IQ odradzałbym kupowanie AM bo faktycznie mogą coś sknocić w ustawieniach a potem swięcie być przekonanym że to wina programu.  Z wielu postów wynika że ludzie nie mają podstawowej wiedzy jesli chodzi i użytkowanie PCta a biora się za kombinacje alpejskie przy palmtopach i dobrych programach za jakie uważam m.in.AM

Hmmm, ciekawa prawidłowość. Może i masz rację tylko to nie jest tłumaczenie, więcej działa na niekorzyść AM. Idąc tym tokiem rozumowania im nowszy software tym sprzęt powinien być starszy bo tak to są problemy ....

"A paprakom o niskim IQ " , nie odniosę się do tego obraźliwego sformułowania, zajmuje się duuuuużo bardziej poważnym software oraz hardware niż nawigacja satelitarna, gdyby moje kompetencje były powiedzmy sobie średnie (vide niskie IQ) i coś poważnego by sie stało prawdopodobnie usłyszał byś o tym w wieczornych wiadomościach...

Pozdrawiam  i chyba czas skończyć tę dyskusję :D

Jaca

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #384 dnia: Czerwiec 22, 2007, 17:14:42 »
Styl ostatnich wypowiedzi nasuwa mi podejrzenie czy osoby, które w tak radykalny sposób się wypowiadają nie sa podstawionymi przez konkurencję...
PRECZ Z REKLAMOWANIEM NA FORUM O AM INNYCH PRODUKTÓW.  SKORO SĄ TAKIE GENIALNE TO NIE POWINNY POTRZEBOWAĆ REKLAMY.  MAM DOŚĆ POSTÓW O TT I O IGO  MODERATORZY WEŚCIE SIE DO ROBOTY BO ZACZYNA MNIE WKURZAĆ TO FORUM I NA DOBRĄ SPRAWE NIE WIEM CZY CHCE BYĆ KLUBOWICZEM - PDACLUBu.
Napisane: Czerwiec 22, 2007, 16:33:58
No i mamy meritum......

Miłego dnia !

Po pierwsze nikt kolegi na tym forum nie trzyma. Po drugie nie ma tu żadnej dyskusji o TT czy iGO. Jeśli kolegę denerwuje pojawienie się samej nazwy innego produktu to już kolegi problem. Tak do wiadomości to dzięki obserwacjom innych produktów i wcieleniu wielu pomysłów z różnych aplikacji do AM aplikacja ma taką funkcjonalność jak ma (wiele rozwiązań to wynik obserwacji rozwiązań konkurencji - nie widzę w tym nic złego wręcz przeciwnie). W porównywaniu nie ma nic złego. Kolega powinien wstąpić na listę pochwalną AM a nie wypowiadać się na forum służącym do wymiany doświadczeń (również tych złych). AM nie istnieje w wysublimowanym świecie. To dzięki konkurencji mamy AM4 bo bez niej dalej by kolega slavauskas używał AM 3.x bo AM4 by nigdy nie powstała. Proponuję również nie obrażać osób występujących na tym forum bo wielu z nich swoją wiedzą i doświadczeniem przerastają kolegę wielokrotnie (poziomem osobistej kultury również).

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #385 dnia: Czerwiec 22, 2007, 17:25:44 »

Po pierwsze nikt kolegi na tym forum nie trzyma. Po drugie nie ma tu żadnej dyskusji o TT czy iGO. Jeśli kolegę denerwuje pojawienie się samej nazwy innego produktu to już kolegi problem. Tak do wiadomości to dzięki obserwacjom innych produktów i wcieleniu wielu pomysłów z różnych aplikacji do AM aplikacja ma taką funkcjonalność jak ma (wiele rozwiązań to wynik obserwacji rozwiązań konkurencji - nie widzę w tym nic złego wręcz przeciwnie). W porównywaniu nie ma nic złego. Kolega powinien wstąpić na listę pochwalną AM a nie wypowiadać się na forum służącym do wymiany doświadczeń (również tych złych). AM nie istnieje w wysublimowanym świecie. To dzięki konkurencji mamy AM4 bo bez niej dalej by kolega slavauskas używał AM 3.x bo AM4 by nigdy nie powstała. Proponuję również nie obrażać osób występujących na tym forum bo wielu z nich swoją wiedzą i doświadczeniem przerastają kolegę wielokrotnie (poziomem osobistej kultury również).

Widać że kolega nie czytał moich postwów ale z przekonaniem twierdzi że nie wypowiadam się merytorycznie. Ciekawe jasnowidz - jesli tak to kiepski. A co do poziomu osobistej kultury to nie wiem co ma wspólnego z tym moja wypowiedź. Uważam że była kulturalna. Tym bardziej że imiennie nikogo nie obrażałem. Ale skoro moje są niekulturalne to poczytaj waść własne.  :P
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #386 dnia: Czerwiec 22, 2007, 18:07:23 »

Widać że kolega nie czytał moich postwów ale z przekonaniem twierdzi że nie wypowiadam się merytorycznie. Ciekawe jasnowidz - jesli tak to kiepski. A co do poziomu osobistej kultury to nie wiem co ma wspólnego z tym moja wypowiedź. Uważam że była kulturalna. Tym bardziej że imiennie nikogo nie obrażałem. Ale skoro moje są niekulturalne to poczytaj waść własne.  :P

Czy oby kolega cytuje właściwy list bo w jego treści nic nie ma o merytorycznym wypowiadaniu. Szkoda kontynuować tą bezsensowną dyskusję. Nie będę się do poziomu kolegi zniżał. Co do kultury wypowiedzi to proponuję sobie dokładnie przeczytać swój własny post. Może kolega wreszcie zrozumie co pisze.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #387 dnia: Czerwiec 22, 2007, 22:04:10 »
siedzą tylko takie papugi na infolini...
I tak zresztą będzie zawsze. A dlaczego? A dlatego,że aby otrzymać wyczerpującą odpowiedź przy telefonie musiałby siedzieć co najmniej programista biorący udziałw tworzeniu programu i mający go w małym palcu. A taki siedział nie będzie,bo w tym czasie wraz z innymi biedzi sie nad tym co zrobić,żeby polepszyć ten program. Wiec zapewne dają kogoś-kto im chwilowo nie jest do niczego potrzebny,ale też i pojęcie ma słabe. I pewnie nawet prywatnie tego programu nie używa. ;D
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #388 dnia: Czerwiec 22, 2007, 22:14:54 »
siedzą tylko takie papugi na infolini...
I pewnie nawet prywatnie tego programu nie używa. ;D

zapewne nie jeden koder od AM tez programu nie uzywa prywatnie albo nawet nie maja samochodu, praca jak kazda, przylazisz i robisz co do ciebie nalezy, kodzisz, konczysz prace, do domu, piwko zona/dziewczyna, sex itd. i walic jakis system AM poza praca ;), dla mnie ta firma to jakies widmo niby jest ale w ogole ktos wiedzial ich budynek, ich miejsce pracy itd.?  Moze to wynajeta jakas kanciapa 2x2 , kilka komputerow dla koderow, laska do ksiegowosci i ot cala firma AutoMapa. :) w pewnym sensie to malo istotne gdzie siedza ,wazne zeby robili dobry produkt ale niestety im to sie nie udaje.
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #389 dnia: Czerwiec 22, 2007, 22:23:21 »
Gdybym był Automapą , wydał bym program i kilkudziesięciostronicową instrukcją a większość dzwoniących to osoby, które nie zadały sobie trudu przeczytania instrukcji po polsku lub nie potrafiły przeczytać jej ze zrozumieniem, które kopiują np program na kartę i krzyczą, że program nie instaluje się z z karty zamiast z komputera - zobaczcie ile jest wpisów typu, jak to czy tamto ustawić a przecież wszystko jest w instrukcji a nawet wystarczy usiąść przy kawie i przejrzeć "Ustawienia" - wystarczy 30 minut.
Gdybym był Automapą to zastanawiał bym się czy warto utrzymywać support bo byłby to tylko koszt...
Co tu gadać, wielu najpierw łapie za pióro  (tzn klawiaturę) i najpierw piszą pytania na forum zamiast po prostu przeczytać instrukcję bądź przejrzeć te kilka zakładek w ustawieniach.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 22:26:19 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester