AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 123467 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwiec 05, 2007, 20:22:47 »
Dziś uzyskałem podobny efekt co u kolegów ???

Stało sie to w momencie gdy program źle odczytywał dane gps:
 mimo wielu satelitów i dobrego sygnału

W innej aplikacji ślad gps pokrywał się z zarysem drogi.
I co dziwne kilka dni temu w tym samym miejscu AM pokazywała prawidłowo.
Nie pomagał reset ani ponowne wyliczanie trasy-dodam, że do punktu praca.
Pomogło dopiero wyznaczenie trasy do DOMU i ponownie do PRACA.
Nasuwa mi się tylko jedno wytłumaczenie:
AM4 dba o nas czyli: NIE PRACOWAĆ TYLE BO MOŻNA SFIKSOWAĆ JAK WYZNACZANA TRASA !    :( ??? :( ???
JAK NAJSZYBCEJ KOŃCZYĆ PRACĘ I WRACAC DO DOMU :D :D :D :D :D :D :D
Koniecznie wyslij to do nich mailem.... z tym zdjęciem i plikiem trasy...

Pozdrav
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 20:24:58 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #301 dnia: Czerwiec 05, 2007, 20:53:55 »
Oczywiście wysłałem.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #302 dnia: Czerwiec 05, 2007, 20:59:29 »
Oczywiście wysłałem.
A może plik trasy podesłał byś tu na forum.
Ja i tak wybywam na tydzień,
ale pewnie inni chcieliby go zobaczyć na własnych PPC.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #303 dnia: Czerwiec 05, 2007, 21:01:06 »
plik trasyy nic nie da bo to jakis błąd wewnętrzny programu... ... chociaż jestem ciekawy jak wygląda opis manewrów....
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #304 dnia: Czerwiec 05, 2007, 21:07:35 »
plik trasyy nic nie da bo to jakis błąd wewnętrzny programu... ... chociaż jestem ciekawy jak wygląda opis manewrów....
Ciekaweee! Ale stawiam na to, że te esy-floresy to tylko na widoku trasy, a nawiguje normalnie. A może koledzy, którzy tego doświadczyli coś wiedzą na ten temat?

« Odpowiedź #305 dnia: Czerwiec 05, 2007, 23:55:25 »
Ciekaweee! Ale stawiam na to, że te esy-floresy to tylko na widoku trasy, a nawiguje normalnie. A może koledzy, którzy tego doświadczyli coś wiedzą na ten temat?

Mnie nawigowalo wg tego co na ekranie. Jak zignorowalem polecenie, wytyczylo nowa trase. Ale akurat w tym
przypadku byl tylko jeden dodatkowy punkt "od firmy". Trasa losowo-psychodeliczna, wygladajaca podobnie
do tej Piotra balbym sie jechac, bo bym zabladzil we wlasnym miescie ;-)

Leszek

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #306 dnia: Czerwiec 06, 2007, 08:32:37 »
W moim przypadku lepiej było by nie jechac wyznaczona trasą bo według AM błąd wskazań gps od drogi dochodził do 1km i to mimo dobrego sygnału i danych które w innym programie nawigacyjnym pokrywały sie z drogą. ::)
WV chyba nie dał by rady dojechać do celu po polach ze zbożem. :D
Ale wystarczyło wyznaczyć trasę do punktu Dom i błędy natychmiast znikneły.
Nawigacja przebiegała prawidłowo. ;D

« Odpowiedź #307 dnia: Czerwiec 11, 2007, 15:49:12 »
Trochę trwało to trzeźwienie, wskakuję na forum i co? Wątku właściwie nie ma, nie licząc Picassów ze zrzutów. Ledwie go znalazłem  ;). Czyżby AM 4.01 była już OK w wyznaczaniu? To może pora na wyrzucenie 3.9.7? I gratulacje dla autorów z wnoszeniem kwiatów na scenę?
Trzymajcie się cieplutko /a właściwie chłodniutko  :D/
Pzdr

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #308 dnia: Czerwiec 11, 2007, 17:47:38 »
Idealnie to jeszcze nie jest, ale popraw jest bardzo znaczna. W moim przypadku pozostało jeszcze ok 20% "kwiatków" w wyznaczaniu trasy, które nie wyglądają mi na błędy w mapach a raczej na błędy w wyznaczaniu.

Zobaczymy co będzie w 4.02, ale jestem pełen nadziei  :D

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #309 dnia: Czerwiec 18, 2007, 22:42:11 »
Po raz pierwszy AM mnie zmęczyła. Zaliczyłem kilka tras i oto jakie uzyskałem efekty:
- podczas jednej trasy trzy razy zostałem wysłany w ulicę ślepą a następnie przy trasie szybkiej w osiedlową szutrową a następnie nieprzejezdną mimo iż jadąc 100 metrów dalej można było dojechać do celu główną drogą
- podczas następnej nad morze zostałem wysłany przez Toruń i Bydgoszcz. Dla porównania wróciłem na iGo. Trasa krótsza o 1,5 godziny , ani trochę gorsza i mijająca zarówno Toruń jak i Bydgoszcz (gdzie straciłem mnóstwo czasu jadąc na AM)
- a ostatnia wyprowadziła mnie z równowagi. Znając problemy z wyznaczaniem tras sprawdziłem jak wygląda wyznaczona przez AM trasa. Ku mojemu zdziwieniu podczas jazdy trasa uległa zmianie na krótką mimo iż nigdzie nie zboczyłem z drogi. O zgrozo zostałem wysłany na 10 km odcinek który składał się z samych dziur (po prostu dramat) Droga nadawała się jedynie dla samochodów terenowych. Już podczas Beta testów widziałem takie kwiatki kiedy inaczej wyglądała trasa wyznaczona a system prowadził zupełnie inną.
Już tyle czasu korzystam z Am ale po ostatniej wpadce rezygnuję z AM do następnej aktualizacji. Mam nadzieję że poprawią wyznaczanie tras bo w obecnej sytuacji to strach z AM korzystać. Szkoda.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #310 dnia: Czerwiec 18, 2007, 23:05:43 »
Ja AM4.01 nadal traktuje tylko testowo, i dość intensywnie te testy prowadzę.

Niemniej trasy pokonuję w/g tego co wskazuje mi TT(najlepiej dobrane trasy) lub iGo(ciut gorzej niż TT, ale i tak nie źle). Przed AM4 moim zdaniem jeszcze "dłuuuuuuuuga droga".  ;)

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #311 dnia: Czerwiec 18, 2007, 23:10:58 »
Zgadzam się z Tobą całkowicie. Szkoda bo aplikacja jest fajna ale wyznaczanie tras to po prostu dramat a to przecież podstawowa funkcjonalność nawigacji. Co gorsza to nie są małe błędy ale całe gnioty. Dla kogoś kto skorzystałby z takiej aplikacji po raz pierwszy odechciałoby mu się na zawsze korzystać z nawigacji po jednej wycieczce w szuwary.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #312 dnia: Czerwiec 19, 2007, 07:45:33 »
Po raz pierwszy AM mnie zmęczyła. Zaliczyłem kilka tras i oto jakie uzyskałem efekty:
- podczas jednej trasy trzy razy zostałem wysłany w ulicę ślepą a następnie przy trasie szybkiej w osiedlową szutrową a następnie nieprzejezdną mimo iż jadąc 100 metrów dalej można było dojechać do celu główną drogą
- podczas następnej nad morze zostałem wysłany przez Toruń i Bydgoszcz. Dla porównania wróciłem na iGo. Trasa krótsza o 1,5 godziny , ani trochę gorsza i mijająca zarówno Toruń jak i Bydgoszcz (gdzie straciłem mnóstwo czasu jadąc na AM)
- a ostatnia wyprowadziła mnie z równowagi. Znając problemy z wyznaczaniem tras sprawdziłem jak wygląda wyznaczona przez AM trasa. Ku mojemu zdziwieniu podczas jazdy trasa uległa zmianie na krótką mimo iż nigdzie nie zboczyłem z drogi. O zgrozo zostałem wysłany na 10 km odcinek który składał się z samych dziur (po prostu dramat) Droga nadawała się jedynie dla samochodów terenowych. Już podczas Beta testów widziałem takie kwiatki kiedy inaczej wyglądała trasa wyznaczona a system prowadził zupełnie inną.
Już tyle czasu korzystam z Am ale po ostatniej wpadce rezygnuję z AM do następnej aktualizacji. Mam nadzieję że poprawią wyznaczanie tras bo w obecnej sytuacji to strach z AM korzystać. Szkoda.
Amnie zastanawia jedno -staram się przy tym byc obiektywny bo tu na forum już przyklejono mi łatkę zagorzałego obrońcy AM ale jako osoba urodzona pod znakiem Wagi staram się zawsze wszystko oceniać w miare mozliwości obiektywnie. Więc czy aby te kwiatki które nam podczas jazdy wychodzą to czy to czasem aby do końca wina AM? Wiem że w ostatnim czasie dużo się zmienia odnośnie dróg w Polsce. Nie dziwi mnie fakt że kogos poprowadziła AM pod prąd tylko czy ktoś wziął pod uwage to że może zmieniono kierunkowość ulić np miesiąc temu. A nie zawsze wszystko na bierząco dociera do supportu. Biorąc np wspomniany tu Ciechanów. Zapewne gdyby nie ja to nikt więcej nie wprowadziłby żadnych zmian. I nie dziwcie się jak ktoś z Was w najblizszym czasie pojedzie do Ciechanowa a AM pokieruje go przez ulicę Warszawską. Prawdopodobnie pojedziecie pod prąd bo maja zmienić kierunkowość ulic nie tylko tej choc ta jest najwazniejsza bo jest w centrum. I jak wyjdzie przed wersją 4.0.2 to poddeślę szybko zmiane ale jak po ukazaniu sie wersji 4.0.2 to przypuszczam że niejeden użytkownik bedzie miał z tym problem. Tak więc chciał nie chciał trzeba się rozglądac i patrzeć na znaki. I tak bedzie jeszcze kilka ładnych lat napewno do 2012 bedziemy psioczyć i to nieźle. Pozdrawiam
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #313 dnia: Czerwiec 19, 2007, 09:06:27 »
Dla kogoś kto skorzystałby z takiej aplikacji po raz pierwszy odechciałoby mu się na zawsze korzystać z nawigacji po jednej wycieczce w szuwary.

Ja korzystam od miesiąca z AM i jest to mój pierwszy raz z tego typu aplikacją i mój pierwszy PDA. Ja po mniej więcej 3 dniach opanowałem obsługę AM. Jestem bardzo zadowolony i nie mam żadnych problemów z AM i zawsze dojeżdżam do celu a na znaki trzeba patrzyć. Myślę, że doświadczeni użytkownicy sami coś "majstrują" przy AM i za dużo kombinują przy wyznaczaniu trasy i stąd te wszystkie kwiatki.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #314 dnia: Czerwiec 19, 2007, 09:33:27 »
mysle ze nie do konca bowiem program jest OK natomiast diabel tkwi w danych zawartych w mapach gdzie zle sa skategoryzowane drogi
jek i inne bledy jak n.p wedlug map zakaz skretu w Łódzi z ul Broniewskiego w Rzgowską w kierunku Piotrkowa Tryb.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwiec 19, 2007, 12:20:01 »
Moje ostatnie kwiatki z wczoraj to kilkukrotnie powtarzający się nakaz zjechania z głównej trasy Warszawa-Katowice w jakąś polną drogę tylko po to żeby na niej zawrócić np. po 300m i wrócić ponownie na trasę :)
Jedyny sens takiego manewru widzę w tym że AM4 chciała zadbać o moje potrzeby fizjologiczne, ale robiła to trochę za często  ;D

I to są właśnie te rzeczone kwiatki !!!

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwiec 19, 2007, 12:33:12 »
Ja rozumiem że jak zmieni się oznaczenie lub zostanie wybudowana nowa droga to nie może ona znaleźć się na mapie od razu. Błędy o których pisałem mają miejsce na odcinkach na których nic się nie zmieniało od lat. Zmiana trasy w czasie jazdy z szybkiej na krótką nie wymaga komentarza (tym bardziej że zmiana nastąpiła w trakcie i za pomocą drogi która nadaje się tylko dla samochodów terenowych). Dla jasności nie jestem żadnym przeciwnikiem AM. Brałem udział w testach (co mnie dużo czasu kosztowało) bo wierzyłem że to będzie naprawdę dobry produkt. Ale to jak się zachowuje obecna wersja to kompletny dramat. Ostatnie trasy dla porównania robię w jedną stronę na AM a w drugą na iGO. Te z iGo są za każdym razem lepsze i bez jakichkolwiek kwiatków. Po ostatnim numerze zaprzestałem korzystania z AM (strach używać). Poczekam na nową wersję - może poprawią. Przynajmniej mam taką nadzieję. Moim zdaniem do bani jest opis mapy jak również może to być problem z algorytmem. Z jednej strony trasy szybkie są wyznaczane strasznie na około aby za chwilę stosować dziwne skróty przez drogi szutrowe lub osiedlowe (co daje oszczędność 100 metrów).

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwiec 19, 2007, 13:36:06 »
Cóż, i ja dołączyłem do "szczęśliwców", którzy doświadczyli dziwnych zachowań AM4.
Dojeżdżając do końca wyznaczonej trasy (screen1)

na wysokości wiaduktu (screen2) wyznaczona uprzednio trasa w trybie nawigacji kończy mi się jakieś 500m przed celem!

Na screen3 widać,  że AM życzyłaby sobie, abym wyznaczone wcześniej i poprawnie pokazane na na Screen1, 500m skrócił sobie i "przeleciał" w trybie "paralotnia" - tylko, że takiego nie mam do wyboru  :'(

I jeszcze ten drwiący uśmieszek: "jesteś u celu :-)"

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #318 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:01:25 »
Moje ostatnie kwiatki z wczoraj to kilkukrotnie powtarzający się nakaz zjechania z głównej trasy Warszawa-Katowice w jakąś polną drogę tylko po to żeby na niej zawrócić np. po 300m i wrócić ponownie na trasę :)
Jedyny sens takiego manewru widzę w tym że AM4 chciała zadbać o moje potrzeby fizjologiczne, ale robiła to trochę za często  ;D

I to są właśnie te rzeczone kwiatki !!!
Przed chwila wyznaczyłem 3 trasy (szybka/optymalna/krótka) z Warszawy di Katowic i za każdym razem trasa biegł po głównej drodze....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #319 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:37:29 »
Przed chwila wyznaczyłem 3 trasy (szybka/optymalna/krótka) z Warszawy di Katowic i za każdym razem trasa biegł po głównej drodze....

Bo biegnie, na podglądzie jest ok - tylko spróbuj nią pojechać, a sam się przekonasz  :D

Odskoki w bok pojawiają się dopiero w trakcie jazdy, a ponieważ tę trasę pokonałem ostatnio 2 razy w ciągu kilku dni mogę Ci powiedzieć że w obu przejazdach odskoki pojawiały się częściowo w tych samych miejscach, częściowo w innych! Już się zastanawiałem czy zależy to od tego którym pasem jadę, ale nie znalazłem takiej reguły.

W czwartek i piątek jadę ponownie, więc przyjrzę sie dokładniej problemowi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #320 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:45:01 »
No to porób zrzuty.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline atn

• 34
  • Sprzęt: MIO P550 AM4.0
« Odpowiedź #321 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:01:24 »
toja:
u mnie trasa wyznaczana jest prawidłowo. Demo również prowadzi tak jak należy.

Odnoszę wrażenie, że część błędów zgłaszanych tu może nie występować u innych użytkowników. Przykład poniżej:

Trasa Płońsk -> Zbiczno (img1)

Trasa odwrócona !!! (img2)

Tak szalona trasa wyznaczana jest, jeśli punkt START znajdzie się powyżej punktu początkowego na (img3). Jeśli START będzie t.j. na img3 lub niżej (wzdłuż trazy) wyznaczanie jest prawidłowe.

(opisane tu błędy zgłoszone do AM)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2007, 15:14:42 wysłana przez atn »

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #322 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:13:06 »
Największą kaszaną jest to o czym pisze emisiu. Jak oglądasz trasę przed wyjazdem to wszystko jest ok. Podczas jazdy dzieją się nieprzewidywalne rzeczy i to jest najgorsze. Ja również maiłem jechać przez Rzeszów z Czarnej a wylądowałem w Przemyślu przez "kartoflisko". Na podglądzie było ok a podczas jazdy dramat. Jak znasz trasę to możesz zareagować ale jak nie znasz to wylądujesz w burakach jak ja.

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #323 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:18:17 »
toja:
u mnie trasa wyznaczana jest prawidłowo. Demo również prowadzi tak jak należy.

bo jak widać na pierwszym screenie u mnie trasa TEŻ jest wyznaczona prawidłowo. Tylko w czasie jazdy / nawigacji robi się to co na 2 i 3 zrzucie.

Zresztą podobną sytuację opisuje emisiu i grzegorz01.

Włączyłem demo u siebie i TEŻ jedzie jak należy; Dostaje głupawki tylko w trybie nawigacji. I to jest dopier granda, bo nawet jak przed wyjazdem w trasę w domu skorygujesz ewentualnie źle wyznaczoną trasę to nie masz ŻADNEJ pewności, że podczas jazdy AM4 poprowadzi Cię inaczej niż to zaplanowałeś  >:(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2007, 15:36:46 wysłana przez toja »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #324 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:34:09 »
No to porób zrzuty.

Heh, ja tam jadę 130-150 - to nie bardzo mam jak zrzuty robić!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #325 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:47:57 »
Zainstaluj np. MagicSS przypisz do klawisza sprzetowego (nieużywanego w AM)
i nawet 180 nie będzie groźne  ;D (zwykłe raportowanie błędów też da ten efekt)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #326 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:52:04 »
Zainstaluj np. MagicSS przypisz do klawisza sprzetowego (nieużywanego w AM)
i nawet 180 nie będzie groźne  ;D (zwykłe raportowanie błędów też da ten efekt)

No fajny soft, nie znałem go wcześniej.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #327 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:53:21 »
No to porób zrzuty.

W Polsce?????????????????????????
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #328 dnia: Czerwiec 19, 2007, 16:02:00 »
No to porób zrzuty.

To jest "S" tam wszyscy tak jadą, jak będę jechał wolniej to mi ktoś do kufra się zapakuje  ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #329 dnia: Czerwiec 19, 2007, 16:19:23 »
No to porób zrzuty.

To jest "S"  [CIACH]
Nie rozumiem...
ISTQB Certified Tester