AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 123744 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 04, 2007, 13:37:47 »
Wychodzi na to, że mamy inne programy  ::)
W opcjach trasy - optymalna i w szybkośc i obliczania trasy - mała.
Reszta - domyślnie od instalacji

u mnie podobniez - ale bez szans, aby wyznaczylo trase tak jak u Ciebie. przetestowalem przed chwila i logiki pojac nie moge.

jaka masz wersje dokladna AM - u mnie 4.0.0 (323)?

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 04, 2007, 13:51:26 »
jaka masz wersje dokladna AM - u mnie 4.0.0 (323)?
wersja 4.0.0(323)
mapa: Polska 2007.1
CZyli to samo co u Ciebie.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 04, 2007, 13:53:31 »
A dzwonił ktoś z Was może do producenta?
Czy COKOLWIEK odpowiadają na pytania dotyczące błędnego wyznaczania tras??

Ja złapałem kilka ewidentnych bugów w wyznaczaniu trasy i zgłosiłem je jako problem (robiąc tak jak było w innym wątku - załączając pliki które tworzą się po naciśnięciu OK/Enter). Co ciekawe dostałem odpowiedź, że problem został skierowany do działu opracowania map, ciekawe...

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 04, 2007, 14:06:20 »
cala to forum to testerzy - a pracownicy AM z pewnoscia je czytaja. wiec co tu im zglaszac - wiedza, ze sa problemy i tyle. czekamy dalej :)

« Odpowiedź #94 dnia: Maj 04, 2007, 14:26:22 »
Cytat: JaKruk link=topic=66481. msg438794#msg438794 date=1178272006

Aby nie było żadnych wątpliwości  co do parametrów wyznaczana trasy podaję dokładne dane:
Mio P550 +4GB SD
trasa: krótka
ustawienia: prędkość wyliczania trasy mała (suwak maksymalnie w lewo)
start: Lublin  ul.   Zbożowa
koniec: Kraków ul.   Koletek 2

Wynik za każdym razem podobny:

302Km  ??? ( a dla trasy szybkiej około 270km)

Potwierdzam.
U siebie na FSC N560 AM4. 0 wyznaczyła trasę w identycznie głupi sposób. 
Ale tak i tak nie jest źle - mogłaby przecież wypuścić się jeszcze bardziej na zachód i poprowadzić przez Katowice :-)))))

Nasuwa mi się nowe hasło reklamowe AM: "AutoMapa - z nami zwiedzisz całą Polskę".

*

Offline Josh69

• 39
  • Sprzęt: HP IPAQ Travel Companion RX5970; TT6, AM.4
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 04, 2007, 14:54:50 »
Cytat: JaKruk link=topic=66481. msg438794#msg438794 date=1178272006

Aby nie było żadnych wątpliwości  co do parametrów wyznaczana trasy podaję dokładne dane:
Mio P550 +4GB SD
trasa: krótka
ustawienia: prędkość wyliczania trasy mała (suwak maksymalnie w lewo)
start: Lublin  ul.   Zbożowa
koniec: Kraków ul.   Koletek 2

Wynik za każdym razem podobny:

302Km  ??? ( a dla trasy szybkiej około 270km)

Potwierdzam.
U siebie na FSC N560 AM4. 0 wyznaczyła trasę w identycznie głupi sposób. 
Ale tak i tak nie jest źle - mogłaby przecież wypuścić się jeszcze bardziej na zachód i poprowadzić przez Katowice :-)))))

Nasuwa mi się nowe hasło reklamowe AM: "AutoMapa - z nami zwiedzisz całą Polskę".

A próbowaliście zobaczyć trasę po wgraniu starej, zapamietanej (z rozszerzeniem tam a nie nowym atm) trasy?
Jakie efekty?
Mnie przez wyznaczone punkty VIA prowadzi, a jakże, ale pomiędzy punktami "wariuje" i wywija esy floresy....

« Odpowiedź #96 dnia: Maj 04, 2007, 15:29:49 »
To ja mam chyba złą AutoMapę. Żadnego z opisywanych przez was błędów (Warszawa-Lublin, Lublin-Kraków i Lublin-Poznań i powrót) nie udało mi się wyznaczyć.

AMi, a sprawdź trasę - Warszawa (konkretnie Grochowska 56) - Lublin/Chełm (akurat tam wyznaczałem). No jak byk każe mi albo jechać maleństwanu typu Styrska, Naddniestrzańska do Marsa, skręcić w prawo w Marsa, pojechać prosto Ostrobramską, zawrócić gdzieś tam na wysokości Zamienieckiej, pojecha do skrzyżowania z Marsa znowu i skręcić w prawo w Płowiecką. Dalej, szczerze mówiąc, nie przeglądałem trasy, bo się zszokowałem ;-) Przy innych ustawieniach parametrów wyznaczania itp. - zmienia się tylko układ małych uliczek, np. każe mi jechać zamiast Podolską/Styrską itp. - małą Grochowską do Szembeka (Zamieniecka), tam nawrotka, potem skręt w Jubilerską (d. Geant), wyjazd na Ostrobramską, do Fieldorfa/Zamienieckiej, nawrotka i potem znowu do Płowieckiej/Marsa i skręt w Płowiecką. Jak zablokowałem skręt w Marsa, to mi wyznaczył trasę przez Trasę Łazienkowską do Wilanowa, dalej do Góry Kalwarii i tamtędy w kierunku Kołbieli i dalej już "normalnie" na Lublin...

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #97 dnia: Maj 04, 2007, 15:33:17 »
... no tak trochę błędów nawigacyjnych jest np jeżeli ktoś może to potwierdzic:
trasa z Góry Kalwarii do Białowieży 237 km w Węgrowie na dużym rondzie Hołek i grafika również każe mi zawracac po czym po rzekomym nawrocie "lekko w prawo". A to zwyczajne rondo z którego w kierunko Sokołowa Podlaskiego należy zjechac 3 wyjazdem. Takich pierduł było więcej ale ogólnie jest dobrze. My jako użytkownicy swoją ciężką pracą przetestujemy ją do krwi i następne uaktualnienia będą tylko ją polepszac i udoskonalac. Pilot faktycznie źle dobrane kolory i lupka teściowej na cyferki. Pozdrawiam

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 04, 2007, 15:44:19 »
Sebastan_T
Trasa trochę szaleje po Warszawie samej :)
Płowiecką by się dało pojechać? Nie znam dobrze stolycy :)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 04, 2007, 15:47:55 »
AMi, a sprawdź trasę - Warszawa (konkretnie Grochowska 56) - Lublin/Chełm (akurat tam wyznaczałem). No jak byk każe mi albo jechać maleństwanu typu Styrska, Naddniestrzańska do Marsa, skręcić w prawo w Marsa, pojechać prosto Ostrobramską, zawrócić gdzieś tam na wysokości Zamienieckiej, pojecha do skrzyżowania z Marsa znowu i skręcić w prawo w Płowiecką. Dalej, szczerze mówiąc, nie przeglądałem trasy, bo się zszokowałem ;-) Przy innych ustawieniach parametrów wyznaczania itp. - zmienia się tylko układ małych uliczek, np. każe mi jechać zamiast Podolską/Styrską itp. - małą Grochowską do Szembeka (Zamieniecka), tam nawrotka, potem skręt w Jubilerską (d. Geant), wyjazd na Ostrobramską, do Fieldorfa/Zamienieckiej, nawrotka i potem znowu do Płowieckiej/Marsa i skręt w Płowiecką. Jak zablokowałem skręt w Marsa, to mi wyznaczył trasę przez Trasę Łazienkowską do Wilanowa, dalej do Góry Kalwarii i tamtędy w kierunku Kołbieli i dalej już "normalnie" na Lublin...

Są jaja na skrzyżowniu Marsa i Płowickiej, już przez chwilę myślałem, że wstawili tam zakaz skrętu w lewo, ale nie.
To chyba w związku z budową astakad - to oczywiście, żart :)
Zgłoś to jak możesz, to dość istotny punkt.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 21:03:25 wysłana przez igab »

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #100 dnia: Maj 04, 2007, 20:54:01 »
Jechałem dziś z czwóreczką (trasa optymalna) i co do wyznaczania tras nie będę się wypowiadał bo nie porównywałem. Doprowadziła mnie do celu, choć raczej kilka razy pojechałbym inaczej (ale to nie znaczy krócej czy lepiej). Dziwi mnie co innego. Na ulicy jednopasmowej (np. na Wrocławskiej Leśnicy) każe trzymać się lewego pasa (tam nigdy nie było, nie ma i pewnie długo nie będzie dwóch pasów). Historia powtórzyła się jeszcze raz lub dwa  na trasie Wrocław-Polkowice w sytuacji gdy był tylllko jeden pas bo na drugi fizycznie brak miejsca. Zanika niebieska linia wyznaczająca trasę a raczej robi się fioletowa (czy tak ma być, na krótkich odcinkach jest niebieska)? Czasek komunikaty są jakby urwane no i czasem na prostej drodze pojawia się żółta strzałlka, która powinna chyba sygnalizować skręt (i wtedy właśnie komunikaty jakby się urywają). I to by było na tyllle. W poniedziałek jadę z Wrocławia do Bogatyni przez Jelonkę i zobaczę co się będzie działo.

*

Jinks

« Odpowiedź #101 dnia: Maj 04, 2007, 23:35:13 »
To ja mam chyba złą AutoMapę. Żadnego z opisywanych przez was błędów (Warszawa-Lublin, Lublin-Kraków i Lublin-Poznań i powrót) nie udało mi się wyznaczyć.
Chyba tak ;) Też mam te błędy.
Proponuję wejść w:
Menu,Ustawienia,Trasy i przy - "Szybkość wyznaczania trasy" przesunąć suwak max w lewo.
Nic to nie daje,a zmarnowałem na to kupe czasu przesuwając za każdym razem suwak o pół milimetra.
A dzwonił ktoś z Was może do producenta?
Ja nie ;D Zresztą-prawie na pewno znaja juz problem,bo czytaja to forum. Skoro reagują na sugestie,które tu padaja...
Jechałem dziś z czwóreczką (trasa optymalna) i co do wyznaczania tras nie będę się wypowiadał bo nie porównywałem. Doprowadziła mnie do celu,
Owszem,ale zauważ,że na to nikt sie bynajmniej nie skarżył. Problem nie polega na tym,że nie doprowadza do celu(bo to robi zawsze) tylko w jaki sposób to robi.
Na ulicy jednopasmowej (np. na Wrocławskiej Leśnicy) każe trzymać się lewego pasa
A to "normalne" ;D
Ja znam sytuacje gdzie każe sie trzymać lewego pasa (i faktycznie jest takowy)który skręca pod kątem 40 stopni w lewo. A powinna tam być raczej komenda nakazujaca skręt,albo komenda o trzymaniu sie pasa lewego powinna poprzedzac tę o skręcie.
Dobre ;D Na pewno je wykorzystają. I słusznie,bo czy to źle,ze dowiesz sie tylu nowych rzeczy o naszym kraju ojczystym? I zobaczysz drogi i miejsca,których nie było dane zobaczyć innym? ;D
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 23:52:39 wysłana przez Jinks »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 05, 2007, 14:59:28 »
Czy mozecie zarzucic jakies screenshoty z 4.0 ? Bardzo chetnie bym zobaczyl jak to wyglada.

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 05, 2007, 15:23:19 »
Mam to samo co Wy wszyscy. Algorytm wyznaczania tras działa w/g mnie źle (tak tak - to niestety jakiś bug w nowej wersji). Trasa najkrótsza to trasa najkrótsza pod względem odległości - niech ktoś wyznaczy sobie trasę od Miechowa do Zakopanego. Omija Kraków, co poniekąd byłoby logiczne przy trasie optymalnej (stosunek nadłożonych kilometrów do czasu przejazdu przez centrum Krakowa), podobnie jest w wielu innych przypadkach znanych mi tras... Są miejsca, gdzie na trasie długości 50 km nadrabiam przy trasie najkrótszej dodatkowe 10% (5 km)... A chyba nie o to chodzi, prawda?
Poniżej zrzuty - ustawienia w konfiguracji to: 'trasa krótka', 'szybkość obliczania trasy:' max mała, 'trasa optymalna jak:' krótka, odznaczona opcja 'pomijaj drogi o klasie (i gorsze)'
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2007, 15:26:32 wysłana przez adamzet »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 05, 2007, 16:57:28 »
Mała ciekawostka... trasę z Warszawy w okolice koła podbiegunowego w Finlandii (2800km) wyznacza ponad 2 minuty na PDA z procesorem 624Mhz a trasę z Warszawy do Lizbony 3430km liczy 3 minuty 50 sekund ...... przy 3.9.x to chyba ekran by pękł.....   :)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 05, 2007, 19:28:25 »
Wyznaczyłem. Wyszło 33,4 km.
No i?
Coś złego w tej trasie jest?

wyznaczylem ta trase w serwisie http://www.targeo.pl/ - wyszla chyba taka sama jak u Ciebie. a na moim Pockecie ani razu nie udalo mi sie takowej uzyskac. No bardzo jestem ciekawy z czego to moze wynikac...?

UPDATE: dołączam screeny:

pierwszy to trasa optymalna  ??? drugi... terenowa  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2007, 14:38:45 wysłana przez sdsi »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 05, 2007, 21:15:07 »
A jak wygladaja screenshoty z ekranow 3D ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 05, 2007, 21:15:53 »
Prośba do osób posiadających AM 4.0 Europe.
Sprawdźcie czy uda się przeliczyć trasę z Paryża Rue Amelie do Warszawy np Obrońców Tobruku czy Powstańców śląskich.... u mnie jest problem z wyznaczaniem trasy z Paryża do Warszawy... dochodzi do 5% i nic więcej....

Pozdrav

PS: Ulica Rue Amelie jest ulicą przejezdną i problem występuje z innych miejsc Paryża np Placu Opery i wielu innych miejsc....
ISTQB Certified Tester

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 05, 2007, 21:32:34 »

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 05, 2007, 21:34:39 »
gregorb, proszę bardzo. Obrazek 3D:
(bez nawigacji, nawigacja zmienia nieco widok)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2007, 21:39:52 wysłana przez AMi »

*

Jinks

« Odpowiedź #110 dnia: Maj 05, 2007, 22:12:07 »
Rzućcie mu screen-y ze skrzyżowania w trybie wyznaczania trasy(razem z wyznaczona trasą i strzałkami)
Miodzio. ;D

« Odpowiedź #111 dnia: Maj 06, 2007, 08:58:33 »
Prośba do osób posiadających AM 4.0 Europe.
Sprawdźcie czy uda się przeliczyć trasę z Paryża Rue Amelie do Warszawy np Obrońców Tobruku czy Powstańców śląskich.... u mnie jest problem z wyznaczaniem trasy z Paryża do Warszawy... dochodzi do 5% i nic więcej....

Pozdrav

PS: Ulica Rue Amelie jest ulicą przejezdną i problem występuje z innych miejsc Paryża np Placu Opery i wielu innych miejsc....

U mnie nie ma takiego problemu, wyznacza trasę w około 95 s. Długość trasy szybka = 1618 km, po wstawieniu punktu przelotowego w okolicach Hannoveru na A trasa szybka = 67 s.
Zauważyłem, że jeżeli podzielimy długą trasę na krótsze odcinki wstawiając punkty przelotowe, czas wyznaczania tras skraca się nawet o połowę ( zależy od długości trasy i ilości punktów przelotowych).

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 06, 2007, 09:31:14 »

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11438

Heh artykuł sprzed roku i miesiąca...
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 06, 2007, 09:41:21 »

wygląda tak:

----------------------------
the born to be wild

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 06, 2007, 09:47:36 »

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11438

Heh artykuł sprzed roku i miesiąca...

i jak widzisz m.in. wyglad interface'u 3D sie nie zmienil w finalnej wersji

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 06, 2007, 12:39:19 »
Ano sie nie zmienił przez rok z hakiem. Ciekawe co się przez ten rok zmieniło...
Nie mniej ładnie to wygląda, robi wrażenie i chętnie bym kupił gdyby inne rzeczy też były fajnie zrbione.
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat map Europy? Miło byłoby poczytać jakieś porównanie np z TomTomem. Czy pokrycie jest porównywalne itd itp.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 06, 2007, 12:50:26 »
przyłączam sie do pytania o mapy Europy - interesuje mnie głównie Słowacja oraz Skandynawia,

Rzućcie mu screen-y ze skrzyżowania w trybie wyznaczania trasy(razem z wyznaczona trasą i strzałkami)
Miodzio.

dwa screeny:

« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2007, 14:30:03 wysłana przez sdsi »

« Odpowiedź #117 dnia: Maj 07, 2007, 10:14:05 »
Cytat: sdsi link=topic=66481. msg439718#msg439718 date=1178386105

pierwszy to trasa optymalna  ??? drugi. . .  terenowa  :)

Sprawdziłem jeszcze raz wyznaczanie tras i z tego co zauważyłem to "Trasa terenowa" w AM4. 0 jest odpowiednikiem "Trasy krótkiej" z AM3. 9

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 07, 2007, 10:16:38 »
to czym jest trasa krotka w AM4? :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362