AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 121935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #450 dnia: Lipiec 01, 2007, 10:50:48 »
Jakaś Leśna w Dąbrowie Górniczej jest. Dobra?

[nie znam tego miasta]

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 WM 6.0 PL
« Odpowiedź #451 dnia: Lipiec 01, 2007, 15:07:39 »
nie chodzi o znalezienie jej na mapie tylko o wyznaczenie trasy np...... z okrzei na ulice leśna 1 .prosze u sprawdzenie usiebie
tzn start okrzei a koniec  leśna 1 ,tam gdzie sie zaczyna dworska powinna zaczynac sie lesna sprawdze jesczze namapie papierowej ale jest dozy blad

« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 15:15:29 wysłana przez kamil_sc »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #452 dnia: Lipiec 01, 2007, 16:45:13 »
A jest w ogóle Leśna 1 w Dąbrowie?
Fakt, błąd jest, bo czy taki nr jest, czy też go w Dąbrowie nie ma,
to AM nie powina prowadzić pod taki sam adres w innym mieście.
Zgłoś do supportu to poprawią. Jeśli nie zgłosisz nie poprawią napewno,
bo błąd nie jest poważny i jest prawie nie do wykrycia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #453 dnia: Lipiec 01, 2007, 18:13:31 »
nie chodzi o znalezienie jej na mapie tylko o wyznaczenie trasy np...... z okrzei na ulice leśna 1 .prosze u sprawdzenie usiebie
tzn start okrzei a koniec Leśna 1, tam gdzie sie zaczyna dworska powinna zaczynac sie lesna sprawdze jesczze namapie papierowej ale jest dozy blad

Leśną 1 AM lokalizuje w Będzinie (tuż obok, ale to faktycznie inna miejscowość) na ulicy Siemońskiej pomiędzy numerami 21 a 35 (po drugiej stronie ulicy). Pozostałe numery na ul. Leśnej są poprawnie umieszczone. Zgłoś do działu aktualizacji map, pewno powinni poprawić przy następnej aktualizacji.
A tak na marginesie jeszcze raz powtórzę: może to przyzwyczajenie z czasów, gdy numeracji na AM nie było (albo była szczątkowa), przed wyznaczeniem trasy robię przegląd ulicy a następnie świadomie wskazuję punkt, który mnie interesuje. Dlaczego? Ano dlatego, że czasami domy stoją w połowie odległości pomiędzy jakimiś ulicami i AM stwierdzi (pomimo poprawnego adresowania!), że budynek mój budynek E.Plater jest bliżej wewnętrznej uliczki osiedlowej a nie głównej ulicy i wyznaczy trasę do okoła zamiast bezpośrednio do E.Plater. Wychodzę z założenia, że takie "przesunięcia" są dość częstym przypadkiem, i jeśli chodzi o punkt docelowy, to traktuję podpowiedzi AM jako swego rodzaju wskazówkę, a nie wyrocznię. I dobrze na tym wychodzę ;).

A przy automatycznym wyznaczaniu tras to i tak stosuję trasę "szybką" - ani krótka, ani optymalna mnie nie zadowala. Optymalna potrafi odwalić numer proponując trasę dłuższą od szybkiej i krótkiej...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 19:30:22 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
« Odpowiedź #454 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:36:04 »
nie umiem robic screna na pda ale postaram sie wytlumaczyc . ogolnie ul dworskiej przy pilsudskiego nie powinno byc ! tam sa 2 wjazdy a mozna wjechac tylko jednym  >:(kliknijcie na numer budynku np na dworskiej to pisze ze to jest lesna 3 !! i tak powinno byc wiec niewiem z kad ta dworska  ??? obok lesna 3 powinna byc 1 troche wczesniej , oraz ulica dluga wydaje mi sie nieprawdziwa powinna sie zaczynac od 11 listopada a nie od pilsudskiego.Jutro potwierdze moje przekonania i wysle e-mail do AM.Prosze o wasze uwagi

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #455 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:41:27 »
nie umiem robic screna...
Zainstaluj sobie magicSS i przypisz mu jakiś klawisz sprzętowy. Maleńki, darmowy i przydatny.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
« Odpowiedź #456 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:57:07 »
Mniejwiecej tak powinno byc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14a04d8298c08b04.html
z kad w AM ulica dworska ?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #457 dnia: Lipiec 01, 2007, 23:25:53 »
Mniejwiecej tak powinno byc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14a04d8298c08b04.html
z kad w AM ulica dworska ?

SKĄD (a nie z kąd) i MNIEJ WIĘCEJ (a nie mniejwięcej) -  jest taka opcja "Sprawdź ortografię", radzę używać...
Ano DWORSKIEJ NA MAPIE NIE MA. To znaczy - jest NAPIS DWORSKA (i taka jest wyszukiwana...), ale po dotknięciu jej rysikiem  uzyskasz opis, że jest to Leśna (wraz z numeracją). Jakiś babol przy produkcji mapy... Ewidentnie powinna być Leśna, bo myli i wyszukiwarkę i szukającego ;).

Ps. Za dawnych czasów, gdy był aktywny kolega Cat^, tworzył (na ogół on...) wątek: błędy mapy 3.x.x i tam wpisywaliśmy zauważone błędy i nieścisłości. Wpisywanie tego typu niedoróbek do wątku "AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka..." niepotrzebnie tylko wydłuża wątek i jest trochę nie na temat.
A zresztą - większość tego tematu dotyczyła błędów wersji 4.0 - może czas już zamknąć ten wątek i utworzyć nowy?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 23:51:46 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #458 dnia: Lipiec 02, 2007, 09:22:12 »
Masz na myśli mowy o wyznaczaniu tras, czy nowy o błędach mapy, czy nowy o błędach aplikacji?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #459 dnia: Lipiec 02, 2007, 09:25:53 »
zresztą - większość tego tematu dotyczyła błędów wersji 4.0 - może czas już zamknąć ten wątek i utworzyć nowy?
Dokładnie.... ten wątek powstał ze względu na 4.0.0 i większość została poprawiona w 4.0.1 więc w dniu ukazania się 4.0.2 wątek ten powieniem przejsć do historii zwłaszcza, że obszerność jego i wielość wątków powoduje, że już chyba nikomu nie chce się go czytać.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #460 dnia: Lipiec 02, 2007, 10:10:10 »
Masz na myśli mowy o wyznaczaniu tras, czy nowy o błędach mapy, czy nowy o błędach aplikacji?

Ewentualnie i taki i taki - choć ten pierwszy już utworzyłem, może z uporem maniaka nie będą tu wpisywać wszystkiego co popadnie...

*

Offline grew

• 43
  • Pracuję aby żyć, czy żyję aby pracować ?
  • Sprzęt: Asus  MyPal 696 + AutoMapa; Garmin Nuvi 660 +Citi Navigator Europe 2008 + GPMapa
« Odpowiedź #461 dnia: Lipiec 15, 2007, 12:25:53 »
Czy w AM 4.01 PL  działa opcja "omijaj płatne autostrady" ? Wczoraj wracając z Krakowa do Łodzi wyznaczając trasę zaznaczyłem w odpowiedzi na pytanie AM opcję "omijaj płatne autostrady"  - i tak mnie AM wykierowała na żałosną trasę przez wysokopłatną, żałosną pseudoautostradą Kraków - Katowice.  >:(  Raczej wrócę do wersji 3.9.7 - jest bardziej przewidywalna.  :-\

Edit: ustawiona opcja "trasa szybka"
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 12:28:43 wysłana przez grew »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #462 dnia: Lipiec 15, 2007, 20:51:25 »
Przed chwilą sprawdzałem wyznaczając trase Wawrszawa- Świnoujście  i opcja omijania płatnych dróg działa prawidłowo.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 21:01:39 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline grew

• 43
  • Pracuję aby żyć, czy żyję aby pracować ?
  • Sprzęt: Asus  MyPal 696 + AutoMapa; Garmin Nuvi 660 +Citi Navigator Europe 2008 + GPMapa
« Odpowiedź #463 dnia: Lipiec 15, 2007, 22:13:32 »
Przed chwilą sprawdzałem wyznaczając trase Wawrszawa- Świnoujście  i opcja omijania płatnych dróg działa prawidłowo.

:-[ Mój błąd obsługi AM 4. Po zaznaczeniu opcji "omijaj płatne autostrady" użyłem funkcji "zatwierdź trasę", a należy zaznaczyć  "wyznacz trasę ponownie" - wtedy prawidłowo wyznacza trasę z ominięcie autostrady o prowadzi przez Olkusz drogą 94. Przynajmniej tak  wyświetla w demo trasy.  ::)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #464 dnia: Lipiec 17, 2007, 11:51:45 »
  :-[ Mój błąd obsługi AM 4. Po zaznaczeniu opcji "omijaj płatne autostrady" użyłem funkcji "zatwierdź trasę", a należy zaznaczyć  "wyznacz trasę ponownie" -

Dokładnie tą samą metodą trafiłem na prom. ::), a miało go nie być.
Teraz też już wiem co sie pociska aby było OK ;D

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #465 dnia: Lipiec 17, 2007, 14:55:16 »
Może prom był bezpłatny i dlatego na niego trafiłeś, przecież nie wszystkie są płatne.  ;D

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #466 dnia: Lipiec 20, 2007, 19:43:46 »
Miałem okazje ostatnio okazję przejechjać na AM 4.0.1 ponad 1300km w  Polsce. Bytła to trasa Warszawa-Świnoujście-Warszawa. Wybrałem trasę szybką więc skierowała mnie w warszawie ulicą połczyńską w kierunku Strykawa, tam na A2 do końca jej przebiegu (252km) a następnie w okolicach Nowego Tomyśla w kierunku Gorzowa Wielkopolskiego potem szczecim i dalej na północ do Świnouścia...
Na całej trasie tylko raz AM 4.0.1 chciała mnie wpóścić w "maliny": ok 4 km prze końcem A2(jadąc do świnujścia) chciała mnie na A2 skierować w las.... Gdy wracałem ustawiłem unikanie dróg gruntowych i było ok. ... więc albo był błąd na tamtym pasie (kierunek zachód) albo pomogłow ustawienie omijania dróg gruntowych...
A tak poza tym to 1300km nienagannej nawigacji!
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #467 dnia: Lipiec 20, 2007, 21:05:38 »
Muszę i ja pochwalić AM. Rzeszów- Kołobrzeg- Rzeszów, tylko w drodze powrotnej na wylocie z Łodzi w kierunku Piotrkowa, trasa wyznaczona prosto, natomiast strzałka i komenda głosowa żeby skręcić w prawo.
Ale myli się ten, kto jest tak dobrze. Wyznaczając trasę AM pokazała trasę przelotową (dla samolotów  ;) ) dla miasta Rzeszów, doprowadzając do mnie do drogi wylotowej ok. 15 km poza miastem.
Nie mogę załaczyć zrzutu (katalog załączników jest pełny  ??? )

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #468 dnia: Lipiec 23, 2007, 09:56:48 »
Przez 3 tygodnie zjezdzilem kawalek Polski z AM 4.0.1. Glownie rejon nadmorski. Wiekszosc tras nowych, nie znanych mi wczesniej. I jestem naprawde rozczarowany...
- Optymalizacja tras polegajaca na skracaniu odcinkow o kilkaset metrow drogami, ktore sa w zasadzie nieprzejezdne
- kierowanie w drogi z zakazem ruchu, raz nawet w chodnik dla pieszych
- nakazy zjechania z drog asfaltowych w zwirowe przez las (w programie oczywiscie wylaczone takie wyznaczanie tras)

To w zasadzie wystarcza, zeby byc mocno sfrustrowanym. Choc AM generalnie bronilem, teraz dojrzalem do tego, aby z wielka ciekawoscia rozpoczac testy innych programow nawigacyjnych. Bo jadac trasami znanymi sam potrafie weryfikowac drogi, ale jezdzac po nowych rejonach oczekuje wlasciwego prowadzenia przez produkt, za ktory zaplacilem i place nadal...

« Odpowiedź #469 dnia: Lipiec 23, 2007, 11:00:09 »
Zgadzam się, że niedoróbek jest sporo, nawet powiedziałbym że bardzo dużo.
W łykend jechałem z Warszawy na Mazury w okolice Ostródy.
Po zaplanowaniu trasy przejrzałem całość i okazało się, że AM każe zjechać z głównej 7-mki na Gdańsk tylko po to aby po kilkunastu kilometrach jazdy po wiejskich drogach na nią powrócić (kuriozum !!).
Następnie przed samą Ostródą również chciała (AM) wpuścić mnie w kanał wiejskich dróżek mimo, że za chwilę był skręt na Olsztyn, czyli główna droga. Wszystko to było oczywiście przy nastawach szybkich i optymalnych.
Dalsze wrażenia miałem już podczas jazdy np. w pewnym momencie AM uparcie kazała skręcać na Działdowo (czego w planie oczywiście nie było) a potem przez kilka kilometrów Hołek kazał mi zawracać co sprawiło, że byłem coraz bardziej wk...ny. Wygląda na to, że góra urodziła mysz. Ewidentnie zespół AM wypuścił niedoróbę na rynek aby ściągnąć kasę, chyba że chłopaki mają poczucie humoru i fundują nam rozrywkę z cyklu poznaj swój kraj.
I tak jadąc np z Warszawy do Krakowa można będzie zwiedzić Białystok lub Poznań lub w wersji hardcorowej nawet Gdańsk.  :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #470 dnia: Lipiec 23, 2007, 11:28:48 »
Zgadzam się, że niedoróbek jest sporo, nawet powiedziałbym że bardzo dużo.
W łykend jechałem z Warszawy na Mazury w okolice Ostródy.....
Przed chwilą sprawdzałem trasę z Warszawy do Ostródy - 204km i nie ma żadnych zjazdów z trasy....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #471 dnia: Lipiec 23, 2007, 12:46:37 »
Też nie widzę żadnych zjazdów - ani do Moskwy ani do Berlina (jak hardcore, to hardcore...). Zamiast rzucać swoim rozgoryczeniem, powinieneś podać konkretny przykład dokąd ta trasa prowadziła... Inaczej nie znajdziemy błędu...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2007, 12:50:13 wysłana przez prozor »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #472 dnia: Lipiec 23, 2007, 13:55:00 »
Przed chwilą sprawdzałem trasę z Warszawy do Ostródy - 204km i nie ma żadnych zjazdów z trasy....

Jak Ci wyznaczyło trasę przez Działdowo czy Nidzicę ?
Problem jest jeszcze w tym, że przynajmniej mnie wyznacza w 99 % prawidłowo, głupieje dopiero podczas jazdy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #473 dnia: Lipiec 23, 2007, 14:00:13 »

Jak Ci wyznaczyło trasę przez Działdowo czy Nidzicę ?
Problem jest jeszcze w tym, że przynajmniej mnie wyznacza w 99 % prawidłowo, głupieje dopiero podczas jazdy.

Działdowo (optymalna)
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #474 dnia: Lipiec 23, 2007, 14:10:34 »
U mnie i optymalna i szybka przez Działdowo (z 7 zjazd w 544).

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #475 dnia: Lipiec 23, 2007, 16:23:27 »

Podejrzewam, iż przyczyna jest dość trywialna i łatwa do zaradzenia. Podczas jazdy zdarza się, że syetm myśli, iż jesteś w innym miejscu niż naprawdę się znajdujesz. Przyczyny mogą być różne: błędne odwzorowanie mapy, problem z przyciąganiem czy słąby lub zakłócony sygnał GPS ew. charakterystyczne kręcenie się mapy podczas postoju na światłach czy w korku. Wtedy od domniemanej pozycji stara sie wyznaczyć nową traśę i podaje nagle jakieś idiotyczne polecenia typu skręć, zawróć itp. W większości przypadków takiego manewru wykonać się nie da (no bo fizycznie nie ma gdzie skręcić) i po chwili wszystko wraca do normy. Może się jednak zdarzyć, iż akurat da się skręcić i jeśli sie to faktycznie zrobi to zaczynają sie prawdziwe jajątka. Metoda jest prosta: mieć na uwadze następny manewr jaki miał być wykonany i trzymać się trasy ignorując nagłę wyskoki - jak było że masz 10 km jechać prosto to jedź i nie słuchaj jakichś za 50 m skręć w lewo.

Dla pocieszenia dodam, iż nie jest to domena tylko i wyłącznie AM. TT po wyjeździe z tuneli notorycznie starał się mnie nakłonić do jakichś dziwnych wygibasów. Dobiero gdy złapał znowu pożądny sygnał to zaczynał na nowo gadać z sensem.

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #476 dnia: Lipiec 23, 2007, 18:33:50 »
Witam,
Informacja dla powracajacych znad morza trasą E75. Błąd w wyznaczaniu trasy przy zjeździe z obwodnicy w Toruniu, AM 4.01 proponuje wykonanie manewru zawracania na " wąskiej drodze" dzieje się to niezależnie czy wybieram trasę szybką czy optymalną, moja trasa: Sarbinowo n/morzem, przez Świecie do Łodzi. ponizej zrzut ekranu.

A tak powinna wyglądać trasa wyznaczona prawidłowo.

Napisane: Lipiec 23, 2007, 18:22:59
Nie wiem dlaczego obrazki są w tak małym rozmiarze mimo że, zostały zapisane 240x320.
Ponizej adresy:
http://img407.imageshack.us/my.php?image=obwtorun1hy1.jpg
http://img407.imageshack.us/my.php?image=obwtorunde5.jpg

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #477 dnia: Lipiec 23, 2007, 19:16:25 »
Witam,
Informacja dla powracajacych znad morza trasą E75....
Ta... tylko, że to zależy dokąd się wraca.... dla mnie jazda znad morza np świnoujście do Warszawy wiedzie właśnie przez Toruń.... choćiaż ostatnio jechałem przez Śtryków-A2-Poznań(A2) a potem Gorzów-Szczecin- Świnoujście
ISTQB Certified Tester

*

Offline afaj

• 36
  • Sprzęt: GoClever 5056BT
« Odpowiedź #478 dnia: Lipiec 24, 2007, 10:48:39 »
Nawiązując do trasy nad morze ...
Fragment trasy Warszawa - wybrzeże, dokładnie Warszawa - Sierpc. Nie wiem dlaczego usilnie AutoMapa chce ominąć Płońsk :)

Problem rozwiązany !
Powód był dość banalny - zablokowany odcinek drogi w Załuskach.
Po usunięciu blokazdy trasa wyznaczana jest już prawidłowo.
W błąd niestety wprowadza brak zaznaczonej blokady.

Dodatkowym bonusem wycieczki nad morze, były niestety, jazdy "obok trasy" :(

Podróż za kilka dni identyczną trasą  z AM 3.9 i problemu nie było najmniejszego ...

Pozdrawiam
afaj
[MIO169 + AM 3.9 + AM 4.0]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 12:03:23 wysłana przez afaj »
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)
AKIRA 4301-A3 + AM (było)
GoClever 5056BT (aktualnie)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #479 dnia: Lipiec 24, 2007, 11:38:34 »
Kilkanaście razy w roku przemierzam trasę Warszawa-Bydgoszcz i ani 3.9.x ani beta 4.0 ani obecna 4.0.1 nie kieruje mnie tak jak jest na twoim zdjęciu. Dla sprawdzenia ustawiłem dalszą trasę tzn. Warszawa-Bydgoszcz-Świnoujście i nigdy nie miałem tak jak na tym zdjęciu... za każdym razem trasa biegnie po głównej drodze - trochę przed Płońskiem jest ślimak i skręt w lewo i dalej po głównej drodze....
Podaj dokładne punkty Twojej trasy.... albo wyślij mi plik trasy mailem albo daj do niego link.....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 11:44:54 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester