Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138474 Wyświetleń

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #300 dnia: Lipiec 10, 2011, 20:36:10 »
Kupujcie TT, kupujcie. Jak w środku dużego miasta w UK będziecie musieli skręcić na podwójnym rondzie a w najnowszej mapie na TT będzie to prosta droga bez żadnych rond to ciekawe jakie wtedy będą bluzgi leciały.

Pozdrówka

« Odpowiedź #301 dnia: Lipiec 14, 2011, 12:38:22 »
Został uruchomiony traffic na mapach Gogle dla Polski.

http://www.telix.pl/artykul/mapy-google--korki-w-polsce-3,42154.html

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #302 dnia: Lipiec 14, 2011, 13:14:53 »

I bardzo dobrze, coś się wreszcie dzieje i jak widać nie jesteśmy już takim "trzecim światem" w tej materii.

Tu widać jak to wygląda: http://google-latlong.blogspot.com/2011/07/live-traffic-information-for-13.html

choć jak widzę nowych płatnych dróg jeszcze nie nanieśli.

Nokia w nowej Nokia Maps też coś testuje co sobie czasami można zobaczyć w wersji beta 3.08.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 13:41:53 wysłana przez emisiu »

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #303 dnia: Lipiec 14, 2011, 16:59:01 »
Mozna bezposrednio zobaczyc na mapach google - trzeba wlaczyc warstwe "korki" - na obecna chwile slabo to wyglada.

http://mapy.google.pl/

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #304 dnia: Lipiec 14, 2011, 21:45:27 »
Jest też (z warstwami ruch/korki) na małych guglmapsach (Android i iOS, pewnie WM też).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #305 dnia: Lipiec 14, 2011, 21:48:32 »
Tak, WM też i Symbian też.

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #306 dnia: Lipiec 14, 2011, 21:56:28 »
W Googlach nieaktualny plan miasta Białegostoku. Duże braki wybudowanych nowych ulic.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline raval77

• *
  • 65
  • Nie mamy pańskiego płaszcza...
  • Sprzęt: było sporo została Lumia 620
« Odpowiedź #307 dnia: Lipiec 14, 2011, 22:23:38 »

Mam przykre doświadczenia z googlem - ostatnio mnie "przeciągnął" po kilku poligonach - fakt były tam drogi, ale niekoniecznie publiczne. Więc może zanim zajmą się danymi o ruchu niech zejdą na ziemię i poprawią mapy...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #308 dnia: Lipiec 14, 2011, 22:28:25 »
Bo Google w ogóle mają bardzo kiepskie mapy. W moim mieście rodzinnym jest za to ze 30 nigdy nieistniejących ulic. Oczywiście nie ma też wielu nowych ulic. Widać że posługiwali się planem miasta sprzed wielu lat (lat 70-tych) na którym jakiś durny urzędnik wprowadził ulice zaplanowane do budowy przed drugą wojną światową a które nigdy nie powstały.  Jego błąd ciągnął się później jak przysłowiowy smród po gaciach. Kilka lat temu zostało to definitywnie wyprostowane i zarówno papierowe plany jak i rodzime nawigację nie mają już tych ulic. Ale w Googlach jest nadal jak za dawnych czasów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #309 dnia: Lipiec 14, 2011, 23:43:22 »
Cytat: emisiu
Kilka lat temu zostało to definitywnie wyprostowane i zarówno papierowe plany jak i rodzime nawigację nie mają już tych ulic...
Przecież Google ma jak najbardziej rodzimą mapę PL - z PPWiK. :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #310 dnia: Lipiec 14, 2011, 23:47:10 »

Tylko ciekaw jestem kto im punkty POI naniósł, bo są często od czapki położone.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline raval77

• *
  • 65
  • Nie mamy pańskiego płaszcza...
  • Sprzęt: było sporo została Lumia 620
« Odpowiedź #311 dnia: Lipiec 14, 2011, 23:56:31 »
Kilka lat temu zostało to definitywnie wyprostowane i zarówno papierowe plany jak i rodzime nawigację nie mają już tych ulic...

Nigdy nie uwierzę, że polne drogi ktorymi jeździłem na rowerze są w googlach od PPWiK - raczej przy okazji wypatrzyli je z kosmosu, poszukując śladów antycznych cywilizacji...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #312 dnia: Lipiec 15, 2011, 09:04:28 »

Pozostaje pytanie z którego roku i co z nią jeszcze później robili.

Bo rzeczywiście, PPWiK to Navigo, a Navigo jest tu: http://www.navigo.pl/map
i wyświetla te same bzdury. Wniosek więc że PPWiK nie zaktualizowało swoich map i nadal publikuje archaiczne dane.

Jedn z przykładów:

- w Zumi.pl  wygląda to tak: http://www.zumi.pl/,,,19.4317748,51.84208,1,3,namapie.html?userMapPointText=Nieistniejce+ulice&userMapPointX=19.4318&userMapPointY=51.843344

- w PPWiK pod adresem: http://www.navigo.pl/map trzeba wpisać w Znajdź np. "Zgierz, Grabowa"

i zobaczymy ulice których nigdy nie było i nigdy nie będzie.

Przejrzałem jeszcze kilka innych znanych mi dobrze miejsc w Polsce i dosłownie jestem załamany. Układy ulic z lat 50-tych, 60-tych, 70-80-tych - tylko nazwy aktualne lub brak nazw ulic. Mapa PPWiK to najgorsza mapa jaką widziałem, nadaje się na śmietnik a nie na nawigację. I że też Google właśnie tą mapę kupiło do swoich celów - musiała być baaaardzo tania, albo jeszcze PPWiK dopłaciło za publikowanie ich nazwy w stopce Google Maps.  :E
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 09:41:46 wysłana przez emisiu »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #313 dnia: Lipiec 15, 2011, 12:28:00 »
Grabowa akurat w AM też istnieje, ale krótka (150m) i nawet ma 4 adresy.
Ale Błotna, Dębowa i Sucha są już tylko na mapie PPWK (bez "i" jak mi się wcześniej napisało)
i ... w Terycie. Tu więc powstają pytania: skąd wiesz, że nigdy ich nie będzie
i kto wie lepiej, Ty czy Teryt? :mrgreen:

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #314 dnia: Lipiec 15, 2011, 14:16:50 »
Jedn z przykładów:

- w Zumi.pl  wygląda to tak: http://www.zumi.pl/,,,19.4317748,51.84208,1,3,namapie.html?userMapPointText=Nieistniejce+ulice&userMapPointX=19.4318&userMapPointY=51.843344

- w PPWiK pod adresem: http://www.navigo.pl/map trzeba wpisać w Znajdź np. "Zgierz, Grabowa"

Zapewne dzielnie ktoś wprowadził do mapy nazwy alejek w ogródkach działkowych. Już to kiedyś widziałem (ale co prawda chyba na mapach Navteqa).

Połączone: Lipiec 15, 2011, 14:17:50
Grabowa akurat w AM też istnieje, ale krótka (150m) i nawet ma 4 adresy.
Wbrew pozorom budynki na działkach też potrafią mieć swoje adresy :).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #315 dnia: Lipiec 15, 2011, 14:23:17 »
W rzeczywistości jest tam tylko jedna ulica (droga dojazdowa) do jedynego budynku zlokalizowanego w 51.841015,19.436141 (widać go ładnie w google maps). Reszta to las (głownie na bagnach) będący strefą ochronną i administrowany przez Lasy Państwowe. Obowiązuje tam całkowity zakaz budowy, oczyszcza się w nim tylko przesieki i pas pod trakcją wysokiego napięcia.

Ale to przykład jeden z dziesiątek jakie mógłbym przytoczyć. Chodzi o to jakimi mapami dysponuje Google i jaki jest późniejszy skutek wyznaczania tras w nawigacji bazującej na takich mapach.

Aha, nigdy nie było tam działek - tylko przedwojenne plany jak ten tern zagospodarować których nigdy nie zrealizowano bo II W.Ś. pokrzyżowała definitywnie te zamiary.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 14:26:00 wysłana przez emisiu »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #316 dnia: Lipiec 19, 2011, 13:05:29 »
A zatem Mapamap...

http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20690:polska-nawigacja-na-androida&catid=51:programy&Itemid=93

i to w mojej ocenie będzie realna alternatywa, w szczególności sprzętowa... Jak długo można używać WM czy WCE tylko z tego względu, że nie ma AM na Andka...

Mam nadzieję, że w końcu się obudzą Ci z Łuckiej :wink:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #317 dnia: Lipiec 19, 2011, 21:18:11 »
Kupujcie TT, kupujcie. Jak w środku dużego miasta w UK będziecie musieli skręcić na podwójnym rondzie a w najnowszej mapie na TT będzie to prosta droga bez żadnych rond to ciekawe jakie wtedy będą bluzgi leciały.

Mam podobne doświadczenia z Navigonem (na iPhonie) we Francji (Bretania). Jeżdziłem przez 10 dni wypoczynkowo mając jednocześnie najnowszą AM na HTC/WM i wielu miejscach, gdzie widać było nowe "konstrukcje" drogowe AM miała lepsze mapy niż Navigon, np. właśnie niedawno powstałe ronda.

Wracając z tej Bretanii do Paryża zrobiłem minitest Trafficu Navigona i byłem zadowolony. Niestety test nie udał się w całości, piszę o tym OT, pro memoria, bo może komuś się przyda ta wiedza.

Otóż kupiłem w moim Plusie pakiet Data Roaming na tę okoliczność. Ruszyliśmy rano, ładnie nas poprowadził wokół zatłoczonego w środku Rennes ale potem wyskoczył mi jakiś SMS i Traffic najwyraźniej przestał działać. Na autostradzie trudno było czytać ale w końcu na postoju przeczytałem zupełnie absurdalną informację rodem z humoru zeszytów: "Zużyto 40% przyjętego limitera DATA w roamingu". I żeby wysłać SMS "odblokuj" na jakiś tam numer, za 53gr. W tym momencie z mojego pakietu 5MB miałem zużyte 700 kB więc ta informacja była kompletnie bez sensu. Zanim ostatecznie zdecydowałem wysłać ten odblokowujący SMS, wpadłem już w niezłe korki pod Paryżem (do bramek płacenia za autostradę) i potem w środku. Ale korki pokazywał b. sprawnie, nawet takie utworzone za zepsutym na pasie ruchu samochodem. Tyle że już nie było jak tego ominąć :(
Z tego co wyguglowałem wynika chyba, że ten "limiter" to wymysł UE, dla dobra klientów zaskakiwanych potem horrendalnymi rachunkami za internet w roamingu. Ale dlaczego to mi zablokowało świadomie wykupiony i ledwo napoczęty pakiet roamingowy, to już tylko Plus (i może przewodniczący Buzek) wie :(

Edit: pochwaliłem aktualność map AM we Francji ale jest i łyżka dziegciu: wyznaczanie ETA tam to jakaś hiper-porażka, często niemożliwa do wytłumaczenia nawet ewentualną złą kategoryzacją dróg. Patrz
http://pdaclub.pl/forum/automapa/nieprawidlowe-obliczanie-eta/msg1507838/#msg1507838
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2011, 22:10:47 wysłana przez msz1959 »

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #318 dnia: Lipiec 20, 2011, 14:38:05 »
Od dzisiaj na Androidzie nawiguje google:
http://googlepolska.blogspot.com/2011/07/pojedz-na-wakacje-z-nawigacja-w-mapach.html

Z tego co zdążyłem zauważyć to nawet pokazuje natężenie ruchu na mapie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 14:41:54 wysłana przez mkursor »

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #319 dnia: Lipiec 20, 2011, 23:06:14 »
Otóż kupiłem w moim Plusie pakiet Data Roaming na tę okoliczność. Ruszyliśmy rano, ładnie nas poprowadził wokół zatłoczonego w środku Rennes ale potem wyskoczył mi jakiś SMS i Traffic najwyraźniej przestał działać. Na autostradzie trudno było czytać ale w końcu na postoju przeczytałem zupełnie absurdalną informację rodem z humoru zeszytów: "Zużyto 40% przyjętego limitera DATA w roamingu". I żeby wysłać SMS "odblokuj" na jakiś tam numer, za 53gr. W tym momencie z mojego pakietu 5MB miałem zużyte 700 kB więc ta informacja była kompletnie bez sensu.

Skąd wiesz, że miałeś zużyte 700 kB? Jeśli z rejestru połączeń w telefonie to niestety może to być informacja mocno zaniżona. Jeśli urządzenie zamyka sesję po pobraniu kilku kB danych to i tak będziesz miał zaliczone 100 kB (dane rozliczane są w paczkach po 50 kB, osobno wysłane i odebrane). Dlatego w telefonie widzisz że pobrałeś 700 kB a z pakietu ubywa znacznie więcej.
Nie, nie z rejestru tylko z odpowiedzi na SMS o treści P wysłany na 2580 - w roamingu jeszcze 53gr musiałem za to zapłacić :) To jest "firmowy" sposób na sprawdzenie stanu pakietów.

« Odpowiedź #320 dnia: Lipiec 21, 2011, 09:13:04 »
Dzisiaj jadąc do pracy (23 km przez miasto, częste celowe zmiany wyznaczonej trasy) sprawdziłem Google Navigation. Działa szybko, bardzo szybko wyznacza nową trasę po zmianie. Wskaźnik nie zawsze pokrywa się z trasą (20-30 m obok). Pobrał 1.3 MB danych. Grafika uboga, ale da się wytrzymać można używać, ale konieczny jest pakiet internetowy, bo pobór danych jest duży.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #321 dnia: Lipiec 21, 2011, 11:14:48 »
Dzisiaj jadąc do pracy (23 km przez miasto... Pobrał 1.3 MB danych.
No to nieźle - pewnie z danymi o ruchu drogowym.

ale konieczny jest pakiet internetowy
I to niezły pakiecik. Podejrzewam, ze w standardowych 100MB za 5 zyla na miesiąc bym się nie wyrobił.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #322 dnia: Lipiec 21, 2011, 12:00:14 »
Dzisiaj jadąc do pracy (23 km przez miasto, częste celowe zmiany wyznaczonej trasy) sprawdziłem Google Navigation. Działa szybko, bardzo szybko wyznacza nową trasę po zmianie. Wskaźnik nie zawsze pokrywa się z trasą (20-30 m obok). Pobrał 1.3 MB danych. Grafika uboga, ale da się wytrzymać można używać, ale konieczny jest pakiet internetowy, bo pobór danych jest duży.

Też sobie zrobiłem wczoraj takie porównanie nawigacji Googla z Nokia Maps. W Googlu jest fajne to że szuka się czegokolwiek po bazie danych i szukanie jest na takiej zasadzie jak w przeglądarce Googla. Nie istnieje problem POI bo tam wszystko jest. Ale juz za miastem to przez to pobieranie danych robi się chwilami nieciekawie - miałem momenty że jechałem bez mapy jak byłe w strefie ciszy sygnały gsm.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #323 dnia: Lipiec 21, 2011, 12:49:33 »
Poza miastem GPS jest dostępny tylko w technologii gprs lub edge. A to mała prędkość. Przy wczytywaniu całej mapy plus naniesienia ilość danych jest już znaczna i dlatego tak to wygląda.

Poza miastem mapa powinna być w urządzeniu a tylko utrudnienia, POI brane z netu.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #324 dnia: Lipiec 21, 2011, 14:18:58 »
Dla mnie w ogóle pomysł na nawigację w trybie online jest chory. Po co? Nie widzę kompletnie żadnej zalety jazdy z mapami pobieranymi z sieci, zwłaszcza w czasach gdy 8GB karta kosztuje 50zł. Ściągnąć, zainstalować, używać, a z sieci pobierać tylko ewentualnie dane typu traffic, POI itd.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #325 dnia: Lipiec 21, 2011, 14:26:51 »
Dla mnie w ogóle pomysł na nawigację w trybie online jest chory. Po co? Nie widzę kompletnie żadnej zalety jazdy z mapami pobieranymi z sieci, zwłaszcza w czasach gdy 8GB karta kosztuje 50zł. Ściągnąć, zainstalować, używać, a z sieci pobierać tylko ewentualnie dane typu traffic, POI itd.

A ja widzę jedną i to ogromną zaletę takiego rozwiązania. Natychmiastowa dostępność i to dla wszystkich nowych map lub jakichś ich małych poprawek. Chyba nie da się zaprzeczyć, że to jest ogromna zaleta.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #326 dnia: Lipiec 21, 2011, 14:34:21 »
Owszem jest to zaleta, ale moim zdaniem minimalna i niknie przy wadach. Poza tym nie oszukujmy się, nie mieszkamy w Dubaju i nie otwiera się u nas co drugi dzień nowej drogi/ ulicy. Taka aktualizacja jak robi AM jest moim zdaniem w zupełności wystarczająca.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #327 dnia: Lipiec 21, 2011, 23:17:22 »
Widzę jeszcze dwie zalety:
1. Informacja zwrotna Live Traffic (rzeczywiste prędkości) jest z definicji dostępna operatorowi od wszystkich użytkowników a nie tylko od tych, którzy, jak w AM, tej funkcji używają. W nawigacjach, gdzie Traffic jest extra płatny, jest jeszcze "gorzej", bo można używać nie wysyłając swoich danych.
2. Prostota i oszczędność instalacji. Owszem, posiadanie mapy offline bywa przydatne, ale praktyka np. AM wskazuje, że każda instalacja/upgrade powinna być na sformatowaną kartę. Ja mam na karcie kilkanaście GB różnych aplikacji i ich danych i każdorazowy backup tego i odtworzenie to jest kilka godzin. A jak się polenię i nadpisuję to niestety AM zaczyna działać woooolno. Gdybym miał telefon z gniazdem SD na zewnątrz, to bym sobie sprawił oddzielną kartę tylko do AM ale niestety mój trzeba otworzyć, by wymienić kartę, więc ta opcja jest mało wygodna

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #328 dnia: Lipiec 22, 2011, 01:25:15 »
A ja widzę jedną i to ogromną zaletę takiego rozwiązania. Natychmiastowa dostępność i to dla wszystkich nowych map lub jakichś ich małych poprawek. Chyba nie da się zaprzeczyć, że to jest ogromna zaleta.
To byłaby zaleta, gdyby takie mapy były, w praktyce jest to zaleta czysto teoretyczna :)
Mapy online są online tylko na niby, one są tak stare jak stare są mapy na serwerze. Onlineowość sprowadza się do tego, że wszyscy użytkownicy jednocześnie uzyskują dostęp do najnowszej dostępnej wersji mapy.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #329 dnia: Lipiec 22, 2011, 08:16:14 »
To byłaby zaleta, gdyby takie mapy były, w praktyce jest to zaleta czysto teoretyczna :)
Mapy online są online tylko na niby, one są tak stare jak stare są mapy na serwerze. Onlineowość sprowadza się do tego, że wszyscy użytkownicy jednocześnie uzyskują dostęp do najnowszej dostępnej wersji mapy.

Zdaję sobie sprawę, że może nie wygląda to tak różowo jak brzmi, ale nie ma co ukrywać, że w takim rozwiązaniu tkwi ogromy potencjał. Musi się tylko znaleźć ktoś kto będzie chciał go w pełni wykorzystać.
Sam korzystam tylko z AM a nie z żadnej onlinowej nawigacji, bo osobiście na chwilę obecną wolę rozwiązania ze wszystkich ma moim urządzeniu, bo nie lubię być zależny od sieci, wystarczy brak zasięgu i leżymy.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10