Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #270 dnia: Lipiec 05, 2011, 17:14:15 »
Ale obecnie o wiele łatwiej i szybciej inwentaryzuje się nową drogę. Bo wiadomo co, gdzie i kiedy, bo dostępne są oficjalnie stosowne mapy i inne materiały pomocne w inwentaryzacji, wreszcie bo technika poszła znacznie do przodu.
Co z tego, że są narzędzia, skoro trzeba czekać czasem kilka miesięcy, by na mapie znalazł się nowy odcinek albo węzeł drogi ekspresowej lub autostrady. Jak wygląda smutna rzeczywistość wszyscy wiemy, bo mamy to na co dzień. Sam opisałem dwa posty wcześniej.

Wystarczy popatrzeć co się działo w ostaniach latach np. w Hiszpanii gdzie budowano 8 razy więcej autostrad i drug szybkiego ruch niż w Polsce a wszyscy czołowi producenci map aktualizowali je praktycznie na bieżąco.
Nigdzie w Europie nie budowano tyle autostrad i ekspresówek, ile w Polsce planuje się oddać w ciągu najbliższego półtora roku.
W Hiszpanii w latach 2003-2008 zbudowano 3.143 km. Co daje jakieś 500 km rocznie (przyrost był corocznie bardzo równomierny). Obu klas dróg (autopistas i autovias). A potem przyszedł kryzys. Co prawda premier Zapatero miał pomysł, by ponownie ożywić koniunkturę przez budowę dróg, ale z tego co wiem, słabo mu idzie.
Dla poszukujących weryfikacji tych danych:
http://www.dgt.es/was6/portal/contenidos/es/seguridad_vial/estadistica/publicaciones/princip_cifras_siniestral/cifras_siniestralidadl008.pdf
str. 13

Naprawdę proponował bym nie lekceważyć kwestii skali rozbudowy dróg w Polsce i odzwierciedlenia ich w mapach nawigacyjnych. Tym bardziej, że kraj nasz dotychczas był i nadal jest lekceważony przez czołowych dostawców map. Miejmy nadzieję, że Euro 2012 ich obudzi, z korzyścią dla nas.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 17:49:10 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #271 dnia: Lipiec 05, 2011, 17:52:15 »
Od dziś TT 1.8 dostępny w ApoStorze. Nowe mapy oraz Traffic HD  :P

*

Dżeju

« Odpowiedź #272 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:03:01 »
Dokładnie  :ok: I jakoś można to zrobić w odróżnieniu od AM na iPhone. Plus dla TT.

*

• 6498
« Odpowiedź #273 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:04:48 »
Od dziś TT 1.8 dostępny w ApoStorze. Nowe mapy oraz Traffic HD  :P
A na rozpisce HD Traffic coverage Polska nadal w Trzecim Świecie :P

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #274 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:10:39 »
a nowe mapy sa pewnie tak samo stare jak rok temu :) (te w Polsce)
traffic w polsce działa na razie w Navigonie tak jakby nie działał a bardziej są to komunikaty
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

• 6498
« Odpowiedź #275 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:19:41 »
No, no - w TT PL 1.8 jest już i mój fragment S-7 Pasłęk-Elbląg.  :ok:

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #276 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:43:06 »
Oni tak aktualizują te informacje jak tą mapę na stronie TT co pokazuje Traffic... :-|
W urządzeniu najnowsza, na stronie stara...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 18:45:45 wysłana przez Waszko »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #277 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:43:35 »
faktycznie dodali 4 ronada w rumi  :ok: po 2latach
i skarzysko kamienna w stronę suchedniów jest expresowa , automapa nawet jej nie ma, pokazuje ul kielecką jako s7/e77 a teraz to ta nowa expresowa i polecialem ostatnio dzieki automapie w nieznane
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

• 6498
« Odpowiedź #278 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:43:56 »
Za szybko pochwaliłem. Mojego adresu w podwarszawskich Laskach nadal nie ma. Chyba jako jedyny używany przeze mnie nawigacyjny soft.
Miałem wstawiony jako adres domowy najbliższe skrzyżowanie, bo dotąd podpowiadał mi najbliższy adres na mojej ulicy, który... nie istnieje.
Miałem nadzieję, że zmieni się to po update, ale  :-|

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #279 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:46:12 »
Moi- aapisz czy nowa mapa jest dokładniejsza od 8.70 w urządzeniach? Czy to ta sama?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #280 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:46:47 »
No, no - w TT PL 1.8 jest już i mój fragment S-7 Pasłęk-Elbląg.  :ok:

A takim byleś pesymistą kilka postów wcześniej.  :wink:

*

• 6498
« Odpowiedź #281 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:47:33 »
automapa nawet jej nie ma, pokazuje ul kielecką jako s7/e77 a teraz to ta nowa expresowa i polecialem ostatnio dzieki automapie w nieznane
Od AM 6.1.8 (nawet bez "d") cały ten odcinek już jest.

Połączone: Lipiec 05, 2011, 18:48:44
Moi- aapisz czy nowa mapa jest dokładniejsza od 8.70 w urządzeniach? Czy to ta sama?
A jak mam to zweryfikować nie mając urządzenia?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #282 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:59:23 »
no to jak oni aktualizują mapy IAM na iphonie że nie ma ?

*

• 6498
« Odpowiedź #283 dnia: Lipiec 05, 2011, 19:02:14 »
no to jak oni aktualizują mapy IAM na iphonie że nie ma ?
Kiepsko aktualizują.
W iAM jest mapa 1102, a dla WM/PC 1106. Dwie aktualizacje do tyłu.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #284 dnia: Lipiec 05, 2011, 19:15:21 »
no to powstała alternatywa dla automapy na ios z bezpłatnymi aktualizacjami i rozsądnym prowadzeniem (navigon pomimo że ma tą drogę przewiózł mnie po gruntowych znowu i idzie w odstawkę tak jak poszło ovi maps i ndrive)
do pieszej nawigacji po warszawie uzywałem sygic aura świetnie się sprawdził chodź daleko nie zaszedłem :)

*

• 6498
« Odpowiedź #285 dnia: Lipiec 05, 2011, 19:58:44 »
Jeśli coś Ci to powie, to mapa w TT PL 1.8 jest w wersji 870.3414

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #286 dnia: Lipiec 05, 2011, 20:14:25 »
Jeśli coś Ci to powie, to mapa w TT PL 1.8 jest w wersji 870.3414

To jest to samo co w PNA

*

• 6498
« Odpowiedź #287 dnia: Lipiec 05, 2011, 20:16:12 »
no to powstała alternatywa dla automapy na ios z bezpłatnymi aktualizacjami i rozsądnym prowadzeniem
Tak, ale za chwilę (mam nadzieję) będzie aktualizacja iAM z nowymi mapami, równie bezpłatna.
I wtedy nasza kiełbasa znów wyprzedzi ich kiełbasę.  :E

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #288 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:22:14 »
Mimo wszystko to teraz TomTom nie daje wam spokoju. I dobrze bo robi się ciekawie.  :ok:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #289 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:30:14 »
producent AM potrzebuje oddechu konkurencji jak powietrza.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #290 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:54:16 »
jedno szczęscie ze zaktualizowali tomtoma bo juz chciałem skasować.
juz nie chodzi o to zeby  była bardziej do przodu niz automapa, tylko do dzisiaj była dla mnie bezużyteczna bo aktualizacje stanęły dawno temu pomimo ze byly , zmian nie widziałem na mapach a tu
 z dnia na dzien tomtom jak dla mnie wysunął sie na pierwsze miejsce

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #291 dnia: Lipiec 05, 2011, 23:03:03 »
Cytat: Konrad4x
producent AM potrzebuje oddechu konkurencji jak powietrza.

Nie tyle producent, co klient/użytkownik, zaraz jest lepiej traktowany jak tylko
na horyzoncie pojawia się konkurencja. I tak à propos:
... pojawiły się płatne dla wszystkich (np. Stryków-Konin) co wystarczyło uwzględnić w mapie bez zmiany programu.
Nie trzeba będzie czekać do końca wakacji, jutro wersja z poprawką
uwzględniającą nowy płatny odcinek bedzie do pobrania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #292 dnia: Lipiec 05, 2011, 23:06:45 »
nM - 6.8.1e ?[mod]tak[/mod]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 23:19:12 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #293 dnia: Lipiec 06, 2011, 00:37:30 »
To też się wyżalę, bo na gorąco muszę rzucić parę przekleństw na AM, choć tym razem wersję EU.

Rok temu na wakacje (ponad 3kkm po Europie, głównie Włochy) pojechałem z Tomtomem XL. Sprawdził się w miarę, brakowało sporo rond, kulał wskaźnik dozwolonej prędkości, ale ogólnie można go było podsumować "może być". Ale jako, że TT zrobił mi "prezent" w postaci nowych map przekraczających pojemność mojego urządzenia (wbudowane 2GB, bez karty), zmuszony byłem albo pozostać przy starych mapach, albo wgrać sobie np. pól Europy, co podczas podróży jest średnio wygodne. Wściekły sprzedałem TT, decyzję co do nowego zakupu zostawiając do tych wakacji.
W tym roku jeszcze więcej jeżdżenia, ale z braku czasu pożyczyłem kartę z AM EU od kolegi- sam mam wersję PL, nie wiedziałem czy się sprawdzi, no i nie do końca byłem zdecydowany na crossgrade z powodu jednego wyjazdu.
No i się zaczęło. Do celu jeszcze jako tako poprowadził (choć przeciągnął mnie przez centrum Genovy, choć nikt go o to nie prosił, a potem po jakiś prawie wiejskich drogach na lazurowym wybrzeżu). Największe żarty zaczęły się przy poszukiwaniu POI, gdzie 2 razy dotarłem do nieistniejącego sklepu, raz do szkoły zamiast do marketu, raz na targ zamiast do apteki ;) Wiem, że pewnie POI nie są ich, tylko od Navteq'a, tak jak mapy, ale był z tym istny cyrk. Największy ubaw miała żona, szydząc z mojej nowej navi w samochodzie, mnie za to bezcelowe wyjeżdżanie paliwa po 1,6 euro/litr średnio bawiło. Obecnie jestem pod Wenecją i też mnie AM 2 razy doprowadziła do szewskiej pasji zamiast do celu. Raz znów wyimaginowany punkt POI, raz prosta trasa Cavallino- Jesolo ze zwiedzaniem ogródków i osiedli domków nad Adriatykiem.

Jestem tak wściekły na AM, że w życiu nie pojadę z nią nigdzie dalej niż po Śląsku (bo tu przyznaję, że w miarę się sprawdza).

A i jeszcze jedno pytanie, niech mnie ktoś oświeci: czemu AM na pececie i AM w urządzeniu z WinCE zupełnie inaczej wytyczają tą samą trasę? Obydwie czyste instalacje, beż najmniejszych modyfikacji. Dotyczyło kontretnie trasy z Gliwic do Frejus we Francji, gdzie jedna AM kierowała mnie przez Niemcy, Szwajcarię i Austrię i Włochy, a druga przez Czechy, Austrię i Italię... Ktoś jest mi to w stanie wyjaśnić?

*

ratajczyk

« Odpowiedź #294 dnia: Lipiec 06, 2011, 07:07:05 »
no bo tego jak to sie w AM nazywa smart routes i chyba live drive. na PC sa zaszyte pewnie stare dane i nie jest online - jak wczesniej koledzy wspominali wazne jest kiedy i jak sie wyznacza trase (godzina, dzien itp). wiem wiem, AM sie nie sprawdza za granica o POI mozna zapomniec - na szczescie mozna zaimportowac lecz to srednia zabawa aby kazdy kraj z osobna traktowac bawiac sie w szukanie i sciaganie POI.

*

• 6498
« Odpowiedź #295 dnia: Lipiec 06, 2011, 07:13:48 »
prosta trasa Cavallino- Jesolo ze zwiedzaniem ogródków i osiedli domków nad Adriatykiem.
Przecież tam jest, właściwie, tylko jedna prosta droga przez całe lido. Chyba, że specjalnie skręciłeś do tego nadmorskiego osiedla, to jest tam pełno zamkniętych i jednokierunkowych uliczek.

Połączone: Lipiec 06, 2011, 07:29:20
z Gliwic do Frejus we Francji, gdzie jedna AM kierowała mnie przez Niemcy, Szwajcarię i Austrię i Włochy, a druga przez Czechy, Austrię i Italię... Ktoś jest mi to w stanie wyjaśnić?
Mnie na pececie wyznacza tę drugą. Może w momencie wytyczania trasy był jakiś poważny korek na dojeździe do Czech, jeśli miałeś włączony traffic?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 07:29:20 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #296 dnia: Lipiec 06, 2011, 08:59:39 »
nM - 6.8.1e ?tak

Jakie to szczęście że jest tyle literek w alfabecie, do "Z" można jeszcze sporo poprawiać i ulepszać.  :E

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #297 dnia: Lipiec 06, 2011, 22:08:42 »
prosta trasa Cavallino- Jesolo ze zwiedzaniem ogródków i osiedli domków nad Adriatykiem.
Przecież tam jest, właściwie, tylko jedna prosta droga przez całe lido. Chyba, że specjalnie skręciłeś do tego nadmorskiego osiedla, to jest tam pełno zamkniętych i jednokierunkowych uliczek.
No właśnie. Jedna logiczna droga a AM na siłę próbowała mnie uszczęśliwić inną...

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #298 dnia: Lipiec 07, 2011, 17:44:18 »
Tym bardziej, że kraj nasz dotychczas był i nadal jest lekceważony przez czołowych dostawców map. Miejmy nadzieję, że Euro 2012 ich obudzi, z korzyścią dla nas.

Mam nadzieję gdyż opisy ulic i miejscowości w AM są coraz gorsze. Ostatnio AM przeprowadziło mnie do Dziadowskiego Końca :)
Następnym razem kupię TT czy IGO.

*

• 6498
« Odpowiedź #299 dnia: Lipiec 07, 2011, 17:50:07 »
opisy ulic i miejscowości w AM są coraz gorsze. Ostatnio AM przeprowadziło mnie do Dziadowskiego Końca

A może jakiś konkret?