Wróciłem z Gdańska, jadąc po drodze przez nowy 15-kilometrowy odcinek S-7 między Pasłękiem i Elblągiem. Żadna z dostępnych mi nawigacji (iAM, Navigon iP, TT PL iP, NaviExpert Android) nie ma tego odcinka na swoich mapach. Ale na PC-cie widzę, że w AM 1.6.8.d 1106 już jest. Podobno ma go też nowe Navigo.
Jak się jedzie z nawigacją GPS "po polu" wszyscy wiedzą.
W budowie mamy w Polsce (
stan na dziś) 1336 km autostrad i dróg ekspresowych.

A tyle nam szykują do oddania na 2012:

Ile jest dróg niższej klasy (wojewódzkich, powiatowych, miejskich, gminnych) w budowie, przebudowie, remontach - nie wiem nawet, czy są takie statystyki?
Ale biorąc pod uwagę choćby tylko te drogi przelotowe, to w tym i w przyszłym roku wydaje się, że aktualność map w systemach nawigacyjnych będzie sprawą absolutnie kluczową. Bo jak wyznaczać trasy optymalne i szybkie, jak liczyć ETA i opóźnienia, kiedy nie będzie w mapach świeżo oddawanych długich odcinków autostrad i ekspresówek?
Dla Polski przed Euro 2012 potrzebne będą chyba specjalne procedury aktualizacji map. Takiego ruchu w drogowym interesie nie było w historii świata. To będzie niezły test dla producentów programów nawigacyjnych. Kto z niego wyjdzie zwycięsko?
Ja swojego faworyta mam...

A jak AM doprowadzi do pełnej funkcjonalności swój program na iPhona/iPoda/iPada i (przede wszystkim!) zrobi pełnowartościowy soft dla Androida, to będzie pewniak.