Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #240 dnia: Lipiec 02, 2011, 11:33:27 »
Filmik instruktażowy:
Na mapce pokazanej na filmiku nie ma naszego kondominium.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #241 dnia: Lipiec 02, 2011, 11:41:03 »
wstydziliby się z taką reklamą, chyba adresowaną do Polaków, a mapa i usługa demonstrowana dla zachodniej Europy. Polska to jeszcze III świat dla takich producentów. Ale ta możliwość wyboru alternatywnej trasy po korekcie on-line to rewelacja  :ok: Nie wyobrażam sobie już AM7 bez takiej funkcjonalności.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 11:48:27 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #242 dnia: Lipiec 02, 2011, 12:01:23 »
Nie wyobrażam sobie już AM7 bez takiej funkcjonalności.
Będzie na 100%  :mrgreen:

*

• 6498
« Odpowiedź #243 dnia: Lipiec 02, 2011, 12:02:07 »
Dopracują szczegóły i na Euro za rok system będzie bezkonkurencyjny!
Jak przeżyją. Finansowo.

Ten raptowny spadek giełdowych notowań akcji TT (35% w ciągu jednego dnia), to efekt drastycznego obniżenia prognozy przychodów i zysku na 2011 r.
Szacuje się, że w USA sprzedaż PND w 2011 r spadnie o 30% (r/r), a w Europie o 10%.
Pani Corinne nic o tym nie wspominała?

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #244 dnia: Lipiec 02, 2011, 12:06:50 »
Przed erą motoryzacji uczeni prognozowali, że Paryż utopi się w końskich odchodach  :O~  pozdr

*

Konrad4x

« Odpowiedź #245 dnia: Lipiec 02, 2011, 12:14:52 »
Nie wyobrażam sobie już AM7 bez takiej funkcjonalności.
Będzie na 100%  :mrgreen:

to kamień z serca, bo to piekna sprawa  :ok: Tylko koniecznie z opcjonalnym sygnałem dźwiękowym (do samodzielnej podmianki, gdyby się nie spodobał) odpowiednio wcześniej cobym nie przegapił tej korekty  :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 12:20:05 wysłana przez Konrad4x »

*

• 6498
« Odpowiedź #246 dnia: Lipiec 02, 2011, 12:15:20 »
Prognozę finansową spadku przychodów w 2011 r. sporządzili akurat uczeni z TomToma. A rynek tylko ją odreagował.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #247 dnia: Lipiec 02, 2011, 15:43:18 »
Jak przeżyją. Finansowo.
Moi - nie ma co dramatyzować - wartość akcji rośnie i spada - taka jest specyfika giełdy.
Jak na razie  jeszcze nie ma nic wspólnego z możliwością bankructwa.
Zresztą obecnie wartość tych akcji znowu rośnie , a patrząc z większej perspektywy to nie wygląda tak źle:
http://www.nasdaq.com/aspx/chartingbasics.aspx?intraday=off&timeframe=18m&splits=off&earnings=off&movingaverage=None&lowerstudy=volume&comparison=off&index=&drilldown=off&symbol=TMOAF&selected=TMOAF

Tutaj są rekomendacje:
http://www.nasdaq.com/earnings/analyst_recommendations.asp?symbol=TMOAF&selected=TMOAF

Szkoda że Aquartu nie ma na giełdzie nowojorskiej - było by co porównywać ....  :wink:

Nie zmienia to nadal faktu że od kilku dni mamy w naszym kraju nową ciekawą usługę, która jak na kilka dni działania sprawuje się całkiem dobrze:
Wczoraj jeździłem po trójmieście i z ciekawości porównywałem rzeczywistość z tym co pokazywała strona TomToma.
(Ja prowadziłem samochód , a kolega zaglądał na stronę TT)
Otóż dane na stronie były bardzo porównywalne do rzeczywistości ( powiedziałbym nawet że oglądam dane w czasie rzeczywistym) - jak dla mnie to rewelacja po kilku dniach działania tej usługi.
Niebawem TT zacznie pewnie również sprzedawać te dane innym producentom- więc prawdopodobnie będzie można wykupić tą usługę w Sygicu i innych aplikacjach.
Z punktu widzenia klienta - im więcej - tym lepiej - będzie chociaż z czego wybierać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 16:03:10 wysłana przez Darkph »

*

• 6498
« Odpowiedź #248 dnia: Lipiec 02, 2011, 17:25:45 »
Tutaj są rekomendacje:

No właśnie.

TomTom szacuje spadek przychodów ze sprzedaży na -30% (r/r). Ale analitycy rynku już na -65,3%

Jeszcze jedna korekta prognoz finansowych i będą same rekomendacje sell.

A w 2011 roku trzeba spłacić ponad 200 mln Eur kredytu zaciągniętego na zakup TeleAtlasa, zaś w przyszłym ponad 300 mln.
Jeśli trend rynkowy na PND (ponad 75% przychodów TT) się utrzyma, a firma nie zawojuje innych segmentów, w 2012 TomTom będzie miał cieniusieńko.

Wczoraj jeździłem po trójmieście i z ciekawości porównywałem rzeczywistość z tym co pokazywała strona TomToma.
(Ja prowadziłem samochód , a kolega zaglądał na stronę TT)
Bo w kwestii HD, pozostaje mi tylko oglądać to, co ktoś łaskawie wrzuci do internetów.
Polskich iPhonowców TomTom zdradził o świcie, jak onegdaj całą globalną populację PPC/WM.

« Odpowiedź #249 dnia: Lipiec 02, 2011, 17:40:43 »
Pamiętam jak jakiś czas temu wielu ludzi wieściło, że przyszłością na rynku navi będą tylko PNA dostarczane przez producentów programów nawigacyjnych. Jak widać tak się nie dzieje i sukces można odnieść jeżeli produkt jest oferowany na wielu platformach. Myślę, że niedługo TT (i także AM w stosunku do Androida) powróci do navi na wielu platformach. Będą zmuszeni do tego kroku.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #250 dnia: Lipiec 02, 2011, 17:51:46 »
Bo w kwestii HD, pozostaje mi tylko oglądać to, co ktoś łaskawie wrzuci do internetów.
Polskich iPhonowców TomTom zdradził o świcie, jak onegdaj całą globalną populację PPC/WM.
Co do giełdy - trzeba będzie ocenić to po kilku tygodniach - zaraz po olbrzymim spadku - rekomendacje zawsze będą ostrożne.
A nawet jeżeli to postąpimy według hasła: umarł król - niech żyje król  :mrgreen:

Ja używałem tej strony : http://www.tomtom.com/livetraffic/
Niestety też nie mam odpowiedniego diwajsa,  a też jak na razie jedynie patrze i porównuje ...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 17:55:28 wysłana przez Darkph »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #251 dnia: Lipiec 02, 2011, 23:17:06 »
Jeśli dobrze zrozumiałem, TT HD Live Traffic działa tylko na wybranych PNA, a np. w wersji na iPhone'a - nie. No to trochę mniej żałuję. Ja się skusiłem na Live Traffic w Navigonie na iP i to jest - przynajmniej w Polsce, tu gdzie probowałem (Warszawa, kurs na Mazury) - żenada - nieistniejące roboty drogowe, kierowanie na bezsensowne objazdy. Może na zachodzie jest lepiej - jade za kilka dni do Francji i zamierzałem się nawet zaopatrzeć w jakąs lokalną kartę SIM z internetem, żeby skorzystać z tego Traffica ale po doświadczeniach z Polski nie jestem pewien, czy warto.

Drugie rozczarowanie to kompletny brak manuala czy wbudowanego helpu. Pamiętam kiedyś jak tu narzekaliśmy, że manual AM spóźnia się o kilka "pod-wersji". A tam nie ma w ogóle - znaczenia ikon czy sposobu użytkowania można się albo domyślać albo szukać w forach - niezbyt dobre rozwiązanie, kiedy jest się w trasie. Na pytanie do supportu - brak odpowiedzi.

Przy okazji zapytam, bo różne widziałem opinie w sieci - czy wersja AM na iPhone'a ma LD (czy jakkolwiek to się teraz nazywa)?

Edit: Wygląda na to, że jednak HD Traffic jest na iPhone'a, jako in-App purchase (30EUR/rok). To co miał na myśli Moi, pisząc:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 23:39:47 wysłana przez msz1959 »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #252 dnia: Lipiec 02, 2011, 23:49:11 »
Przy okazji zapytam, bo różne widziałem opinie w sieci - czy wersja AM na iPhone'a ma LD (czy jakkolwiek to się teraz nazywa)?

Zarzekają się że LD pojawi się w pierwszej aktualizacji iAM...
http://www.facebook.com/adam.gralewski/posts/10150230380310878

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #253 dnia: Lipiec 03, 2011, 00:04:01 »
Nie wiem, co tam piszą, bo trzeba się zalogować ja nie fejsuję :)

Piszesz o "pierwszej" aktualizacji - ale chyba już jakieś były, bo ludzie pisali, że do którejś aktualizacji w ogóle nie za bardzo im iAM działała.

*

• 6498
« Odpowiedź #254 dnia: Lipiec 03, 2011, 08:14:06 »
Piszesz o "pierwszej" aktualizacji - ale chyba już jakieś były, bo ludzie pisali, że do którejś aktualizacji w ogóle nie za bardzo im iAM działała.
W aktualnej wersji (1.1.4) mnie działa bez żadnych problemów. Ale LD! jeszcze w niej nie zaimplementowano.
Rozumiem, że w najbliższej nowej wersji iAM (1.1.5 czy może 1.2.0) LD zostanie udostępnione. Mam nadzieję, że nie stanie się to po wakacjach. :S

Też używam na iP Navigona z Traffikiem i jest bardzo marny (ten Traffic, bo sam Navigon dość przyjemny, choć mapa Polski odstaje od tej w AM bardzo wyraźnie, in minus).

co miał na myśli Moi, pisząc:
Co do HD Traffic dla TomToma na iPhone, to Polska nadal (stan na 03.07.2011) nie figuruje na oficjalnej liście krajów objętych tą usługą. Możesz HD jako in-app dokupić do wersji TT Europe (v.1.8 ), jednak bez gwarancji (skoro PL nie jest w wykazie krajów), że w Polsce będzie działać. Dla wersji TomTom Poland i TT Eastern Europe (aktualnie są wersje 1.7) HD nie dokupisz, bo go nie ma w opcjach in-app.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 08:20:53 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #255 dnia: Lipiec 03, 2011, 09:25:02 »
A ja ostatnio postawiłem Navigo z GP (11.2) i jestem bardzo mile zaskoczony gdyż znalazłem sporo miejscowości które nie mają numeracji czy nazw ulic w AM 1106. Dlatego zastanawiam się czy nie kupić 11.6...
W tygodniu sprawdzę routing. Jak na razie widzę że ETA jest optymistyczny :) ale to da się podregulować profilem.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #256 dnia: Lipiec 03, 2011, 11:32:02 »
Ja chciałem wypróbować to Navigo z Gazety Prawnej ale po instalacji wyskakują popupy o błędach (brak jakichś grafik).
Że wspomnę o tym, że aplikacja nie jest przygotowana do instalacji na pamięci wbudowanej Omnii (trzeba instalować ją na kartę pamięci).
Poza tym na kartę instalują się wszelki możliwe katalogi (do PNA itp)  :-|
Burdel taki na karcie, że hej.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #257 dnia: Lipiec 03, 2011, 11:43:09 »
No a ja postawiłem na SD, używam oczywiście na O2.

odpal:
karta pamieci\Navigo\NAVIGOi

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #258 dnia: Lipiec 03, 2011, 12:08:11 »
Odpalałem wszelkie możliwe pliki ;)
Już mi się nie chce bawić a jeszcze jak zobaczyłem braki numeracji w takim Kraśniku (woj. lubelskie) to już w ogóle odechciało mi się.Przepraszam - numeracja w Kraśniku jest.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 10:33:23 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

• 6498
« Odpowiedź #259 dnia: Lipiec 03, 2011, 12:16:14 »
jak zobaczyłem braki numeracji
Navigo wspomina tylko, że numerów adresowych mają ponad 2 mln. AutoMapa ma ponad 3 mln.
Rozumiem, że gdyby w Navigo było więcej niż 2,5 mln takich punktów, to nikt przy zdrowych zmysłach (marketingowych) nie napisałby "ponad dwa", tylko podał przybliżoną liczbę.
Jeśli to samo jest w mapach gugla, to nie brzmi zachęcająco (dla Google).

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #260 dnia: Lipiec 03, 2011, 12:46:14 »
Już mi się nie chce bawić a jeszcze jak zobaczyłem braki numeracji w takim Kraśniku (woj. lubelskie) to już w ogóle odechciało mi się.
Jak to nie ma numeracji w Kraśniku?  :O

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #261 dnia: Lipiec 03, 2011, 14:53:05 »
Nie znalazłem Piaskowej 26 np.
Tzn adres w wyszukiwarce program przyjął ale kursor postawił gdzieś na początku ulicy i numerków przy budynkach nie było.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 14:54:40 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #262 dnia: Lipiec 03, 2011, 15:57:39 »
to dziwne...

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #263 dnia: Lipiec 03, 2011, 21:58:28 »
Navigo prowadzi (wg mapy na ich stronie)
- przez zamknięte odcinki robót drogowych np (wszystko w pow. krakowskim):
Szczyglice > Kaszów     w przebudowie most na Sance w Liszkach
http://www.miplo.pl/point.php?p=MpqVwv2e

Brzoskwinia > Liszki    w przebudowie most na Brzoskwince w Morawicy

- przez pola i łąki dróżką 3m szeroką między Mnikowem, a Kaszowem, trasą najszybszą  :evil:
Balice > Kaszów

Połączone: Lipiec 03, 2011, 23:17:21
I jeszcze NavRoadMap. Mapy Polski są z TeleAtlasu.
Wyszukiwanie po kodach pocztowych:
Kod 32-061 (poczta w Rybnej) obsługuje Rybną , Czułówek i Przeginię Duchowną
Znalazł Bednarze { 50.05552°N, 19.64162°E }  i  Jesionkę { 50°1'20.928"N, 19°40'39.215"E }
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 23:17:22 wysłana przez mif4 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #264 dnia: Lipiec 03, 2011, 23:19:18 »
to dziwne...
No rzeczywiście  :worried:
Może to przez ten bug u mnie (z brakiem jakichś grafik?) nie wyświetlało adresów.
Nie chce mi się szósty raz instalować tego i wywalać.

A swoją drogą ta "ulica" między blokami 24 i 26 to zwykły chodnik  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

• 6498
« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 05, 2011, 03:59:21 »
Wróciłem z Gdańska, jadąc po drodze przez nowy 15-kilometrowy odcinek S-7 między Pasłękiem i Elblągiem. Żadna z dostępnych mi nawigacji (iAM, Navigon iP, TT PL iP, NaviExpert Android) nie ma tego odcinka na swoich mapach. Ale na PC-cie widzę, że w AM 1.6.8.d 1106 już jest. Podobno ma go też nowe Navigo.
Jak się jedzie z nawigacją GPS "po polu" wszyscy wiedzą.

W budowie mamy w Polsce (stan na dziś) 1336 km autostrad i dróg ekspresowych.

A tyle nam szykują do oddania na 2012:

Ile jest dróg niższej klasy (wojewódzkich, powiatowych, miejskich, gminnych) w budowie, przebudowie, remontach - nie wiem nawet, czy są takie statystyki?
Ale biorąc pod uwagę choćby tylko te drogi przelotowe, to w tym i w przyszłym roku wydaje się, że aktualność map w systemach nawigacyjnych będzie sprawą absolutnie kluczową. Bo jak wyznaczać trasy optymalne i szybkie, jak liczyć ETA i opóźnienia, kiedy nie będzie w mapach świeżo oddawanych długich odcinków autostrad i ekspresówek?

Dla Polski przed Euro 2012 potrzebne będą chyba specjalne procedury aktualizacji map. Takiego ruchu w drogowym interesie nie było w historii świata. To będzie niezły test dla producentów programów nawigacyjnych. Kto z niego wyjdzie zwycięsko?

Ja swojego faworyta mam...  :grin:
A jak AM doprowadzi do pełnej funkcjonalności swój program na iPhona/iPoda/iPada i (przede wszystkim!) zrobi pełnowartościowy soft dla Androida, to będzie pewniak.  :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 05, 2011, 08:54:34 »
Owszem, w budowie/przebudowie mamy bardzo dużo dróg, ale jak się popatrzy co prze 6 m-cy 2011 r. udało się oddać do eksploatacji:

Zakończone inwestycje 2011:

19.01.2011 - S8 Warszawa: Konotopa–Prymasa Tysiąclecia, 2x3, 10,4 km
21.04.2011 - A1 Rowień - Świerklany, 2x2/3, 6,6 km
27.04.2011 - S7 Skarżysko-Kamienna - Występa, 2x2, 16,7 km
05.05.2011 - A8 obwodnica Wrocławia część 1, 2x3 7,5 km

W sumie drogi klasy A i S oddane do użytku w roku 2011: 41,2 km (autostrady: 14,1 km, S 2x2/2x3: 27,1 km, S 1x2: 0,0 km)

...to liczby te nie są wcale imponujące. Na dodatek z mediów słychać że już ponad połowa inwestycji jest zagrożona i nie zostanie ukończona przed Euro 2012 a nawet do końca 2012 roku.
Myślę że nie ma co demonizować i że producenci aplikacji dadzą sobie radę z tymi aktualizacjami (w przeciwieństwie do drogowców).

*

• 6498
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 05, 2011, 09:17:05 »
Co za różnica, czy pół roku wcześniej, czy później? Dla Euro 2012 może to mieć dość istotne znaczenie, ale dla użytkownika dróg nie zainteresowanego piłką nożną - niewielkie. Tych inwestycji nie sposób już zatrzymać, choćby padło na nich jeszcze stu Chińczyków.

Natomiast skala robót drogowych, jeśli odnosić ją do powierzchni kraju, jest bezprecedensowa. Jeżeli ktoś to zlekceważy, będzie miał tuziny "zadowolonych" userów w PL.
Przecież problem z nowymi drogami w mapach nawigacyjnych był u nas zawsze. A spójrz na wykres - co było dotychczas, a co będzie działo się w tym i w przyszłym roku.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 05, 2011, 09:28:47 »
zrobiłem w zeszłym tygodniu 2tys km i faktycznie widać poprawę , ale żeby było wspaniale przydałaby się autostrada północ-południe po tym kawałeczku A1 jestem w stanie płacić, pewnie ja nie doczekam  ciekawe czy moje dzieci  :-|
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 05, 2011, 10:16:39 »
Przecież problem z nowymi drogami w mapach nawigacyjnych był u nas zawsze. A spójrz na wykres - co było dotychczas, a co będzie działo się w tym i w przyszłym roku.

Ale obecnie o wiele łatwiej i szybciej inwentaryzuje się nową drogę. Bo wiadomo co, gdzie i kiedy, bo dostępne są oficjalnie stosowne mapy i inne materiały pomocne w inwentaryzacji, wreszcie bo technika poszła znacznie do przodu.
Wystarczy popatrzeć co się działo w ostaniach latach np. w Hiszpanii gdzie budowano 8 razy więcej autostrad i drug szybkiego ruch niż w Polsce a wszyscy czołowi producenci map aktualizowali je praktycznie na bieżąco.