Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138813 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwiec 19, 2011, 16:47:35 »
Informacja powyższa na dzień dzisiejszy, jest potwierdzona przez AM
Źródło poproszę.

EDIT

Załóżmy, że faktycznie przestaje działać, wątpię, by taki sposób licencjonowania się utrzymał. Choć np. NaviExpert od lat ten system stosuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2011, 17:06:19 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Dżeju

« Odpowiedź #181 dnia: Czerwiec 19, 2011, 17:07:35 »
Źródłem jest licencja oraz korespondencja pomiędzy mną a AM, której jak doskonale wiesz, nie zacytuję. Zawsze sam możesz skrobnąć liścik do AM.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwiec 19, 2011, 17:46:37 »
Bawiłem się AM na iPadzie. Katastrofa. Moze jestem przeczulony ale po latach z WM oczekiwalem przynajmniej podobnej funkcjonalnosci. Nie tylko funkcje sa poukrywane albo ich w ogóle nie ma ale sladu nie zauwazylem nowych technologii korzystajacych z danych o natezeniu ruchu czy utrudnieniach w ruchu. Defaultowo i uporczywie wlaczajacy sie kretynski widok 3D czy kompletnie niewykorzystanie miejsca na sporym przeciez ekranie iPada to kolejne minusy aplikacji. Przepraszam jesli kogos urazilem bo naprawde niewiele jezdzilem z AM ale jesli chwile przedtem korzystalo sie z NE na Androidzie to brakuje wybierania glosowego, mozliwosci wyboru fajnych głosów czy w koncu punktow POI ktorych jest ze 100 razy mniej niz w NE. Nie polecam.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #183 dnia: Czerwiec 19, 2011, 18:20:00 »
Informacja powyższa na dzień dzisiejszy, jest potwierdzona przez AM
Źródło poproszę.

EDIT

Załóżmy, że faktycznie przestaje działać, wątpię, by taki sposób licencjonowania się utrzymał. Choć np. NaviExpert od lat ten system stosuje.

Może sie okazac ze bedzie dzialac po roku jesli tak warto bylo o tym wspomnić w opisie, problem w tym ze z appstore mozna pobrac tylko najnowszą która juz nie bedzie działać ,
sam sposób licencjonowania Naviexpert jest świetny bo ja np potrzebuje nawigacji raz w roku na wakacje 14dni i moglbym sobie kupic na 24h, 4dni, 1mc a nie jak automape  tylko na rok
 stąd moje ciśnienie na takie rozwiązanie tu jest tylko rok nie ma 24h czy miesiąca.

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

• 6498
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwiec 19, 2011, 18:42:21 »
punktow POI ktorych jest ze 100 razy mniej niz w NE.
NE ma POI o połowę mniej niż AM.
http://www.automapa.pl/?PEI=10533&lng=PL
http://www.naviexpert.pl/jak-to-dziala/uzyteczne-miejsca.html

sam sposób licencjonowania Naviexpert jest świetny
Czyli, generalnie, zbrodnia zaprzestania działania programu po okresie upływu licencji jest karygodna tylko u AutoMapy, bo ta nie ma opcji na 24h lub 1m? U NaviExperta ten model licencjonowania okazuje się nie tylko nie chamski, nie bandycki, nie podyktowany chciwością, ale po prostu, zwyczajnie świetny. Bo każe Ci się bodnąć w hydrant nawet po 24h lub po 1 miesiącu?

Od lat piszę, że nie przedłużanie abonamentu (za 80 PLN w standardzie WM, to niewiele) na kolejny rok, dla dowolnego systemu nawigacji, jest w Polsce kosmiczną nieroztropnością. Pomijam nawet kwestie eSeRów, trafficów czy innych live'ów, sama ilość nowych i przebudowywanych dróg powoduje, że nieaktualna mapa bardziej irytuje niż pomaga. Lepiej już w ogóle nie posługiwać się GPS, niż biadolić nad kosztem 1/2 lub 1/3 wartości jednego baku na tankstelle.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #185 dnia: Czerwiec 19, 2011, 19:29:39 »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #186 dnia: Czerwiec 19, 2011, 20:34:02 »
używam nawigacji 14dni w roku kiedy mam za 14 dni zapłacić 140zł to bandyctwo jeśli 24zł jest wspaniale
i nie będę kupował automapy za 35Eruro bo np po 2latach wyjdzie mnie 70Euro
Na szczęście  mam alternatywy jak navigon , tomtom, mapamap z aktualizacjami za free i oni zarabiają kasę
na wm masz wybór chcesz wykupujesz aktualizacje na ios przymus 
na wm aktualizacja 80zł tu wykup kolejnego abonamentu 140zł
Nie mów mi że nie widzisz różnicy 

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #187 dnia: Czerwiec 19, 2011, 23:05:34 »
Wśród moich bardzo wielu znajomych którzy korzystają z nawigacji 2-3 razy w roku zapanował trend przejścia na Ovi Maps od Nokii. Dla nich nawet nie ma specjalnej różnicy w jakości (nie to co dla nas satyrach wyjadaczy AM).
Jak sobie tak w myślach na szybko policzyłem to na 30 osób 19 korzysta z Ovi Maps, 7 z AM i 4 z innych programów. Fakt faktem że większość "odziedziczyła" dostęp do Ovi Maps wraz ze służbowym telefonem, ale proporcje tak się mniej więcej układają. Wielu z nich wcześniej korzystała z AM (służbowej lub własnej) ale w chwili obecnej nie widzą już takiej potrzeby bo wystarcza im aplikacja Nokii.
Zauważam też wyraźny trend że coraz więcej osób mówi iż starają się już jeździć bez nawigacji - czyli: atlas papierowy, znaki, ewentualnie zaplanowanie trasy na Targeo.

p.s. ostatnio mieliśmy spotkanie ogólno-firmowe i wywiązała się dyskusja w tym temacie, stąd też powyższe zestawienie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwiec 20, 2011, 07:41:19 »
Moim zdaniem albo muszą płatne programy potanieć, bo darmowe zajmą cały rynek osób fizycznych.
Osobiście trochę pojeździłem na Ovi i w sumie, od biedy by uszło.
A jeśli wczesniej nie znałbym AM, MM i Igo to pewnie byłbym zachwycony.
Bo szczerze powiem, potestowałem AutoPilota i jego na pewno bym nie kupił. Jeździłbym na Ovi.

Albo wyjściem będzie bezpłatny program bez dodatkowych funkcji typu SR, LD i innych bajerów a jeśli użytkownikowi będzie zależało na tych funkcjach to sobie zapłaci.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #189 dnia: Czerwiec 20, 2011, 08:48:56 »
w przypadku automapy jesli ktos jezdzi caly rok to nie jest duzy wydatek
szczegolnie jak ma firme i moze zainstalowac na nieograniczonej liczbie urządzeń
zobaczymy jeszcze jak sie pojawi livedrive czy cena nie skoczy
ale jesli ktos potrzebuje nawigacji wylacznie na urlop to juz jest problem pozostaja symbian z darmową ovi maps moze również będzie to windowsphone albo ios z jednorazowym wydatkiem 30-60euro bo aktualizacje nadal są sa free oprócz automapy
nie jestem zwolennikiem darmowych nawigacji tak samo jak aplikacji chcę płacić ale proporcjonalnie do tego co uzywam nawigacje a nie bulic z metra

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #190 dnia: Czerwiec 20, 2011, 09:13:14 »
w przypadku automapy jesli ktos jezdzi caly rok to nie jest duzy wydatek
szczegolnie jak ma firmę i moze zainstalowac na nieograniczonej liczbie urządzeń
.....

Widziałeś kiedykolwiek w firmie transportowej żeby pracownik dostał od szefa iPhona  - żeby zainstalować navi ?  :shocked:

Takie zabawki są przeznaczone dla wyższych rangą .......

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #191 dnia: Czerwiec 20, 2011, 09:37:38 »
wątpię żeby w firmie transportowej w ogóle dawali nawigacje pracownikom , co nie znaczy że ich nie kupują dla całej rodziny , myślałem bardziej o firmach gdzie kupują takie telefony potrzebne w biznesie poczta www itd, a przy okazji navi.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #192 dnia: Czerwiec 20, 2011, 09:43:35 »
Tak się zastanawiam nad sensem AM na iPhona. Licencję wykupi kilkadziesiąt osób .....no może setka. Kwestia ceny aparatu + rocznej subskrypcji jest tutaj wg mnie barierą. 

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #193 dnia: Czerwiec 20, 2011, 10:17:34 »
wątpię żeby w firmie transportowej w ogóle dawali nawigacje pracownikom...
Ale gdzieś tam (nie pamiętam gdzie) wyposażyli karetki w TomTomy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #194 dnia: Czerwiec 20, 2011, 10:25:21 »
na pewno takich przykładów są setki tylko jaki to % ?

Tak się zastanawiam nad sensem AM na iPhona. Licencję wykupi kilkadziesiąt osób .....no może setka. Kwestia ceny aparatu + rocznej subskrypcji jest tutaj wg mnie barierą. 

kupowanie iphona do nawigacji to pomyłka . Ja mówię o ludziach takich jak ja posiadających iphony a dodatkowo chcących skorzystać przy okazji z nawigacji . tak samo są firmy któych pracownicy mają iphony z innych powodów nie nawigacyjnych,

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwiec 20, 2011, 12:44:00 »
Przejechałem się przed chwilą na OVI maps i myślę że to dobra propozycja dla sporadycznie korzystających z nawigacji. 

Jej atutem jest prostota obsługi no i cena czyli free.....

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2011, 12:47:09 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwiec 20, 2011, 13:23:06 »
Tez tak uwazalem poki nie pojechalem z nia w polske pomimo ze mapy swietne prowadzenie bylo kiepskie potrafil kazac skrecic w pierwsza w lewo co by nie bylo nawet gruntowa pomimo wylaczonych gruntowych a testowalem przed wyjazdem i zachwalalem druga byla ndrive na iphonie i to samo sciagalem potem tontoma cala noc po gprs

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwiec 20, 2011, 13:38:23 »
pomimo ze mapy swietne prowadzenie bylo kiepskie potrafil kazac skrecic w pierwsza w lewo co by nie bylo nawet gruntowa pomimo wylaczonych gruntowych
Niestety routing w Polsce jest dość słaby, bo na zachód od Odry Ovi Maps radziła sobie dużo lepiej. A z tymi gruntowymi to faktycznie przegięcie, czasami każe skręcać w zarośnięte leśne lub polne drogi. Testowałem na kilku dłuższych trasach i krótszych trasach, AM nawet z babolami LD i SR bije ją na głowę...
Ale dla kogoś używającego navi 1-2 razy w roku wystarczy.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #198 dnia: Czerwiec 20, 2011, 13:55:42 »
uzywam raz w roku i nie mam zamiaru jeździć przez łąki pola
na dzien dzisiejszy alternatywą dla AM dla mnie jest mapamap mam za niższą kwotę i wersje live time wychodzi ze na razie aktualizacje jak i używanie bez kolejnych abonamentów.
na dalszym planie jest  navigon i tomtom reszty specjalnie nie testowałem poza sygic aura ktory podobnie zachowuje sie do ovi maps .

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwiec 20, 2011, 14:51:58 »
na dzien dzisiejszy alternatywą dla AM dla mnie jest mapamap

Przeczytaj swoje posty to się przekonasz co za brednie wypisujesz na temat nawigacji a zwłaszcza na temat AM  :S
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 20, 2011, 15:10:43 »
to sie tyczyło ovi maps
na dzien dzisiejszy alternatywą dla AM dla mnie jest mapamap
a to jest spowodowane kulawej na dzien dzisiejszy jeszcze automapy na ios, wyglądającej jak qvga na vga z abonamentem na 12mcy po którym okresie ma przestać działać, chyba że nie przestanie wypowiedz  @Moi (Adam Kubicki) dała mi do myślenia jakby działała to kupując przed urlopem za rok przed wyjazdem miałbym jeszcze aktualną i działałaby po wygaśnięciu abonamentu 

domyslam sie ze zrozumiałeś ze automapa prowadzi przez łąki i pola , nie to ovi maps i ndrive

najlepsza jest mimo wszystko na Polskę
automapa
potem
mapamap
potem navigon z tomtom (chodź nie wiem jak navigon wyjdzie w praniu w sobotę wyjezdzam w Polskę na dwa tygodnie nie omieszkam potestować)

Połączone: Czerwiec 20, 2011, 15:12:48
a w tym momencie nie place 140zł na rok tylko na dwa i już mi pasuje 70zł jest dla mnie do przełknięcia
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2011, 15:12:48 wysłana przez slawrumia »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwiec 20, 2011, 20:22:46 »
Niestety routing w Polsce jest dość słaby, bo na zachód od Odry Ovi Maps radziła sobie dużo lepiej.

Nie tylko na zachód. Na południe też, testowane w ostatni weekend na Słowacji.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwiec 20, 2011, 21:59:19 »
Na jakiej wersji? Bo na 3.07b widzę pewna poprawę.

« Odpowiedź #203 dnia: Czerwiec 29, 2011, 20:57:30 »
Zapowiadana "nowa era" nawigacji w Polsce już nadeszła: http://www.telix.pl/artykul/tomtom-hd-traffic-juz-w-polsce-3,41841.html
Na początek proponuję obejrzeć: http://www.tomtom.com/livetraffic/, poplanować sobie przykładowe trasy (np. w sytuacji blokad spowodowanych wypadkami) i porównać wyniki z http://mapa.targeo.pl/ i/lub AM.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwiec 29, 2011, 21:13:29 »
Od piatku jezdze autem z nawigacja na wakacjach kolo kielc Navigon lipa pociagnal mnie przez laki i pola tak samo jak ovi maps , mapamap nie ma nawet ulicy dorzecznej w sielpi wielkiej, automapa ma dorzeczna ale nawiguje gdzies do centrum , nie miala tez drogi dojazdu do basenu w konskim miedzy blokami pod prad gdzie nawigon mial ta droge, mimo  wszystko nie ma alternatywy dla automapy nawet tak skaszanionej jak na ios, jesli automapa bedzie dzialac po 12mcym abonamencie nie ma co na ios kombinowac

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwiec 29, 2011, 21:16:03 »
Przykład i porównanie działania TT i AM zamieściłem w wątku o LiveDrive. Zajrzyj tam.

*

• 6498
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwiec 29, 2011, 22:18:10 »
Kupiłem iPhona wyłącznie po to, by przekonać się czy faktycznie iAM nie nadaje się do użytku.
Nie robiłem żadnych jailbreaków, ultrasnowów - czy jak tam się one nazywają. GPS mi śmiga jak w każdej innej aplikacji (kupiłem też TomToma i Navigona - słaby sygnał pojawia się we wszystkich), nie ma zacięć w przewijaniu ekranu, nie wyłącza się, nie ma crashów. Po odebraniu telefonu przejeździłem jak głupi godzinę, zrobiłem z 50 km. iAM sprawuje się bez zarzutu.
Podobnie miałem na PPC/WM - nie flashowałem telefonów co najmniej raz w tygodniu jak inni, zwykle korzystałem ze stockowych ROM-ów. I zero problemów z AutoMapą.
Mam nadzieję, że podobnie będzie z Androidem (oby!, bo już przyzwyczaiłem się do tego systemu).

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwiec 30, 2011, 09:22:19 »
http://db.tt/orp05tR
http://db.tt/09YeILa
http://db.tt/AP61brH
http://db.tt/wlpeqgG
Automapa pomimo najnowszych map prowadzi pod prad i nie ma drogi na basen
Ktora ma navigon mapamap i tomtom (ktory nawet nie pamietam kiedy byl aktualizowany)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwiec 30, 2011, 10:13:56 »
I co to ma być? Dowód ma to że Moi się myli?
Czy ostrzeżenie żeby na basen w Końskim nie wybierać się z AM?
Mamy tu wątek syntetyczny, a Ty wyjeżdżasz z pojedynczym przykładem
podrzędnego błędu, z takich, co ich w każdej mapie są tysiace,
to choćby daleko nie szukając tu:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 19:23:09 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwiec 30, 2011, 10:37:45 »
nocnyMarku, ale to jest opinia jednej osoby.
Świetnie że jemu działa - biorąc pod uwagę że kupił Iphone WYŁĄCZNIE dla tego właśnie produktu  :E

Tutaj masz opinie innych osób:
http://itunes.apple.com/pl/app/automapa-polska-ios/id392945795?mt=8#
A jak zainstalujesz Itunes to zobaczysz że ten produkt jest oceniany kiepściutko.
Średnia z 738 ocen to 2,5 na 5 możliwych.
Porównanie z Itunes:
Mapa Map 50 ocen - średnia 4
Navigon 489 ocen - średnia 4
TomTom Europe - 9 ocen - średnia 3,5
Sygic Central Europe - 30 ocen - średnia 4

Przy takich ocenach jasno wynika że ten produkt jest kiepściutki i żadne zaklinanie rzeczywistości nic nie zmieni, jedynie ciężka praca nad poprawą. ( puki jeszcze ktoś to jeszcze chce kupić przy tak niekorzystnej licencji)
No ale to nie moje zmartwienie  :evil: - ja jako kapryśny i nieuświadomiony klient wybrałem Navigona i Sygica ( i jak na razie nie narzekam )