Alternatywa dla AM

• 332 Odpowiedzi
  • 138770 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Alternatywa dla AM
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 25, 2011, 18:51:11 »
.......
Obecnie w NE v. 6.2.1 na Androida cel podróży (adres, POI) wybiera się głosowo. Zatem co z punktu widzenia łatwości wybierania jest Trabantem  a co Mercedesem?
Hmmm :mysli: A jak to działa w praktyce  :-?  Bo jak tak jak wybieranie głosowe w telefonie* to życzę powodzenia  :wink: 

*W telefonach uczymy diwajsa jak wymawiamy kilkadziesiąt słów a tu jest sporo więcej . Dodatkowo nazwy obcojęzyczne co nie wiadomo jak wymawiać + hałas w samochodzie - Powodzenia i dużo Prozac'u w kieszeni :E :E :E

o Dolek był pierwszy  :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 25, 2011, 19:11:37 »
Po pijaku zapomnij  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 25, 2011, 20:49:24 »
Karol, po pijaku to i paluchem nie trafisz :O    pozdr

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 25, 2011, 21:14:59 »
Kwestia dawki ;)
U mnie pierwsza dykcja wysiada.  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #124 dnia: Maj 25, 2011, 22:05:02 »
Obecnie w NE v. 6.2.1 na Androida cel podróży (adres, POI) wybiera się głosowo. Chyba trudno zrobić to bardziej naturalnie.
O, kurtka! To działa! Choć u mnie żaden telefon nie miał też problemu z wybieraniem głosowym adresatów z książki.
Ale ficzer niezły, 20/20 trafnych (były na szczycie listy wyników/podpowiedzi), w różnych miejscowościach, także POI.
Jednak jako lifetime fan AutoMapy czekam na jej androidową wersję.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 25, 2011, 22:05:32 »

*W telefonach uczymy diwajsa jak wymawiamy kilkadziesiąt słów a tu jest sporo więcej . Dodatkowo nazwy obcojęzyczne co nie wiadomo jak wymawiać + hałas w samochodzie - Powodzenia i dużo Prozac'u w kieszeni :E :E :E

Wszytko zależy pewnie od diwajsa.
W nawigacji nie próbowałem - ale mówienie do wyszukiwarki google działa w Androidach rewelacyjnie .  Co więcej -w każdym programie zamiast używania klawiatury można dyktować co ma być napisane... Trzeba tylko mówić pojedyńczymi zdaniami i starać się wymiawiać słowa poprawnie.
Często tego używam i jestem zadowolony - jedynym minusem jest to że żeby to działało trzeba być podpiętym do internetu - co obecnie nie jest przecież już żadnym problemem..
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 22:07:22 wysłana przez Darkph »

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 26, 2011, 01:29:07 »
Dla mnie bardzo ciekawym wydaje się ten cytat:
Wydając nową wersję NaviExpert postawiliśmy na  wykorzystanie możliwości technologicznych Androida. Telefony z tym systemem to aktualnie ponad 40 procent pobrań naszej aplikacji.

ponad 40 procent - niszowy system ten Android ;-)

*

Offline r4v

• 10
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 26, 2011, 07:59:44 »
*W telefonach uczymy diwajsa jak wymawiamy kilkadziesiąt słów a tu jest sporo więcej .

Widać, że nie miałeś Blackberry. Niczego nie trzeba uczyć, telefon rozumie sam z siebie. Z polską wymową.

« Odpowiedź #128 dnia: Maj 26, 2011, 11:19:21 »
ponad 40 procent - niszowy system ten Android ;-)
Kontynuując tę logikę, jeśli na Androida przypada 0% pobrań AM  a 100% na WM, to Android jest nie tylko niszowy ale po prostu nie istnieje :shock: 

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 26, 2011, 11:44:33 »

W nawigacji nie próbowałem - ale mówienie do wyszukiwarki google działa w Androidach rewelacyjnie ..................................jedynym minusem jest to że żeby to działało trzeba być podpiętym do internetu - co obecnie nie jest przecież już żadnym problemem..
No tak  :) Serwer Googla radzi sobie z przetwarzaniem głosu Ale czy próbowałeś tego w hałaśliwym otoczeniu  :-?  :mysli:  Próbowałem dzisiaj mojego fona i jest tak: W domu rewelka  :ok: rozpoznaje próbki mojego głosu za każdym razem ale w samochodzie ... za każdym razem potrzeba kilka prób a i tak na hasło "Żona" dzwoni do "Szef"  :E  (w sumie nieduża różnica  :E :E :E )
Co prawda HD2 nie ma mocy obliczeniowej googlowego serwera ale też ma dużo łatwiej: do porównania  kilka próbek i to tego samego głosu a nie tysiące z obcym systemowi głosem :ohreally:  Ciekawi mnie więc jak to jest w praktyce z NE  Rozpoznaje czy nie w hałasie ,  Jak często się myli ,  czy ktoś tego używa bo wygodne czy dlatego że bayer :-|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 11:56:37 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

pliers

« Odpowiedź #130 dnia: Maj 26, 2011, 12:38:35 »

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 26, 2011, 13:03:43 »
He He - Ciekawe na czyje zlecenie było przygotowane to zestawienie ?
Widzę tam drobne nieścisłości  - Mojego TomToma kupiłem z dwuletnią aktualizacją map za darmo.
Za przedłużenie subskrypcji mapy Europy Środkowej i Wschodniej na 18 miesięcy zapłaciłem w kwietniu  36 EUR czyli około 140 zł

*

ratajczyk

« Odpowiedź #132 dnia: Maj 26, 2011, 16:08:44 »
cos dziwne to zestawienie. za licencje na AM EU place 149 za rok, za 1 roczna mozliwosc upgradu map calej Europy w TT place 120 PLN, do tego mam 2 letnie uslugi Live (traffic, google, pogoda, gpsfix, radary) w cenie urzadzenia i sie laczy live - czego AM nie zapewnia gdyz trzeba jeszcze sobie doliczyc cene przesylu danych. tylko co z tego skoro za granica AM jest glucha na wydarzenia na drogach.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 26, 2011, 16:44:32 »
...do tego mam 2 letnie uslugi Live (traffic, google, pogoda, gpsfix, radary) w cenie urzadzenia i sie laczy live - czego AM nie zapewnia gdyz trzeba jeszcze sobie doliczyc cene przesylu danych. tylko co z tego skoro za granica AM jest glucha na wydarzenia na drogach.

Czy dobrze sie orientuje, ze za to TT jest "...glucha na wydarzenia na drogach." w Polsce?

*

ratajczyk

« Odpowiedź #134 dnia: Maj 26, 2011, 20:38:18 »
tez mi sie tak wydawalo ale HD traffic mi sie w polsce zalacza, pokazuje opoznienia ogolnie zalacza sie podczas jazdy. AM moglaby pojsc w tym kierunku to wg mnie bylaby dobrym narzedziem dla kierowcy. informacje online w TT o pogodzie czy wyszukiwanie roznych rzeczy w googlach i mozliwosc kierowania sie czy uzupelniania info zamiast POI jest niesamowitym atutem (w koncu jesli nie ma czegos w googlach to to nie istnieje  :grin:) - jest "pelnym" narzedziem dla kierowcy. wiec atut ze AM ma dokladniejsze mapy na polske pada, bo przeciez mam google i sobie dojade do punktu znalezionego w googlach.
dlategoz uwazam ze placac AM za licencje powinno byc w tym takze zawarty pakiet danych ktore mozna sobie pobierac jezdzac z AM - tylko jak to zrobic skoro AM dziala na wielu urzadzeniach - czesc z nich nie ma mozliwosci podlaczenia sie do sieci komorkowej.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 26, 2011, 22:07:47 »
Zalacza sie, bo w HD Traffic jest wiecej uslug (dodatki typu pogoda, google itp.), ale typowego traffica (odpowiednik LD z AM) TT w Polsce wciaz nie uruchomilo.

Co do dodatkow TT... z perspektywy AM dzialajacym na WM, w zasadzie to wszystko mam od dawna (dostep do pogody, google itd.). Oczywiscie nie przez AM, ale ogolnie system WM. Tyle tylko, ze ja nie jestem marketingwym "targetem" dla TT, wiec tym bardziej ciezko to porownywac - nie chce miec drugiego urzadzenia tylko do nawigacji, caly czas odpowiada mi polaczenie wszystkiego w jednym - nawigacja, pda, telefon itd. - a biorac pod uwage, ze urzadzenia sa coraz szybsze, tym lepiej mi sie to sprawuje. Z tego co sie orientuje wersja TT na WM jest dosc mocno ograniczona, nie wiem jak jest z Androidem, ale w mojej sytuacji, pelna przesiadka na ten system nastapi dopiero za kilka (-nascie?) miesiecy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 26, 2011, 22:58:59 »
Cytat: Sebademode
atut ze AM ma dokladniejsze mapy na polske pada, bo przeciez mam google i sobie dojade do punktu znalezionego w googlach
Spróbujmy przetestować jak sobie poradzisz, załóżmy że:
- masz do załatwienia sprawę w firmie FM Logistic, Olszowa, Europejska 6 (opolskie)
- masz szkolenie w hotelu Orle Gniazdo, Hucisko, Orle Gniazdo 20 (śląskie)
- po trudach szkolenia wypocznij odwiedzając rezerwat rododendronów w Kochcicach (śląskie)
Użyj googli znajdź te miejsca i wyznacz trasę między nimi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

ratajczyk

« Odpowiedź #137 dnia: Maj 27, 2011, 00:08:29 »
1. kod miejscowosci Ujazd jest - ulica europejska w TT to droga bez nazwy
2.kod miejscowosci wlodowice - jak najbardziej jest i TT podaje wszystkie dane wlacznie z telefonami i adresami www
......

czy dostajac oferte dostajesz skrotowe adresy POI czy masz konkretny adres wpisany wraz z kodem.
tak wiem AM jest the best i powinienem sie kajac. rowniez wiem ze TT olewa sikiem prostym polske - doswiadczylem tego jako konsument, jako niemiec obsluga oferowana przez TT jest zgola inna - to jest bardzo zastanawiajace.
polaczenie TT i niektorych rzeczy z AM to by byla fajna nawigacja.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 27, 2011, 00:28:38 »
Cytat: Sebademode
tak wiem AM jest the best i powinienem sie kajac ...
A tak zwyczajnie nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie?
Użyłeś argumentu, który niewiele mi mówi więc chciałem zwyczajnie zobaczyc
ile on jest wart ...
Rozumiem że do 2 z 3 miejsc google nie pomogły trafić,
może pokażesz choć to jedno dla którego znalazłeś wszystkie dane?
A gadki o kajaniu i olewaniu sikiem możesz sobie darować.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

ratajczyk

« Odpowiedź #139 dnia: Maj 27, 2011, 07:06:33 »
no dobrze TT nie map w polsce i bazy adresowej. pasi.
adresow nie podajesz "milicyjnych" wiec dlaczego mam sie znizac do Twojego poziomu i robic zdjecia. Wez TT do reki i sprawdz.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 27, 2011, 08:20:24 »
Co do HD Traffic w TomTom.
Na FB piszą że już wkrótce w Polsce zostanie uruchomiony  :ok:
Pytanie ile to wkrótce :D

*

ratajczyk

« Odpowiedź #141 dnia: Maj 27, 2011, 08:39:19 »
srednio wychodzi 1 rok dla uzyskania jakiejs wartosci uzytkowej dla nowych zabawek TT z seri 10xx czy 8xx. :mrgreen:

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #142 dnia: Maj 27, 2011, 09:03:43 »
Niby tak ale nie w tym przypadku. Inaczej by tak nie trąbili na FB. Wiesz że u nich jak nie wiedzą to piszą popytamy, zobaczymy itp.
TT Polska wypuścił właśnie do sprzedaży 820/825 Live. Pierwsze urządzenia z Live w Polsce.
Realnie oceniam na wakacje. A jak będzie czas pokaże...

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 27, 2011, 09:25:33 »
Jeżeli to by działało wreszcie w Polsce to było by super  - masz wykupioną usługę i nie interesują Ciebie opłaty za transmisję danych - nie ważne czy jesteś w Warszawie , czy w Berlinie  :O~ (  urządzenie ma wbudowaną fabrycznie kartę SIM )

*

Offline Waszko

• 1330
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 27, 2011, 10:05:31 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362

« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 04, 2011, 16:46:12 »
Niezłą ilustracją dla stwierdzenia:
Niewątpliwie poważną alternatywą jest NaviExpert. 
jest prezentacja NE na Androida  przedstawiona w  http://[*****]/testy/testy/2407-nawigacja-naviexpert-test.html
P.S. Dlaczego akurat ten portal jest "wyklęty" i jego nazwa zamienia się w gwiazdki?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 21:11:11 wysłana przez ajed »

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 04, 2011, 18:13:56 »
Jeżeli to by działało wreszcie w Polsce to było by super  - masz wykupioną usługę i nie interesują Ciebie opłaty za transmisję danych - nie ważne czy jesteś w Warszawie , czy w Berlinie  :O~ (  urządzenie ma wbudowaną fabrycznie kartę SIM )
Dokładnie  :) .... dla jeżdżących po Europie to jest to i bez żadnych ograniczeń , no chyba że sieć gsm padnie  :E

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 05, 2011, 18:58:12 »
Niewątpliwie poważną alternatywą jest NaviExpert.
Nie, nie jest poważną alternatywą.

Odcinek S7 będący obwodnicą Suchedniowa (Skarżysko-Kielce) otwarto miesiąc temu. Jak to jest, że w AM już można nim jechać, a w on-line'owym NE wciąż jest tam pole?

CT w Radomiu wykryło w piątek korek z powodu stłuczki na rondzie Kielecka/Maratońska, poprowadziło mnie naokoło Radomia, by (usiłować) wpuścić mnie z powrotem na trasę jeszcze przed krytycznym rondem (kilkadziesiąt minut stania).

W Naprawie na Zakopiance przystanąłem, by poszukać najbliższego hotelu. Był to hotel Gala (2,2 km). Ale kompletnie źle zlokalizowany. Mając dwie nawigacje musiałem o godz. 23 być prowadzony telefonicznie przez recepcję hotelu, żeby w ogóle do niego trafić z manowców, na jakie wywiódł mnie NE. Obie nawigacje, Garmin i NE bazują na tej samej mapie Imagisu, z tymi samymi POI. Dodam, że w AM hotel jest tam, gdzie być powinien - przy "siódemce", a nie w Rabie. Bez sensu jeździłem nocą po polach pół godziny.

To przygody tylko z jednej podróży, z jednego dnia.

NE jest alternatywą dla AM, dla androidowców z konieczności. Mam jednak wątpliwości, czy poważną?

Żądamy AM na Androida!!11one

« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 05, 2011, 23:46:56 »
Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem - to myśl sprzed niemal 2000 lat, którą należy mieć na uwadze dyskredytując jakąś nawigację na podstawie jej jednostkowych  błędów pomijając  jednocześnie liczne wątki opisujące porażki AM.
Określenie "poważna alternatywa" należy traktować względnie jako przeciwieństwo alternatywy niepoważnej.  A za takie należy uznać nawigacje bazujące na mapach producentów zagranicznych pozbawione jakiegokolwiek serwisu uwzględniajacego remonty i ruch drogowy, o POI nie wspominając.
Natomiast gdyby słowo "poważna" potraktować bezwzględnie, to żadnej alternatywy dla NE by nie było. Niczego takiego oczywiście nie twierdzę.  :wink:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 23:58:06 wysłana przez kasia76 »